Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végre megépülhet a régóta vár lift a szlovák síterepen

2022.10.22. Bata Attila

Lassan már évtizedekben mérhető, hogy a helyiek Túrócszentmárton (Martin) elhatározták, hogy lanovkát építenek a közeli síterephez (Martinské Hole). Most a remény újabb szikrája kezdett el pislákolni, talán végre lehet valami a régi elképzelésből.
A tervezett kabinos lift Martinban
A tervezett kabinos lift Martinban
Legútóbb 2014-ben írtunk a tervezett liftről. Akkor a helyi önkormányzat népszavazást írt ki a megépítésének jóváhagyására. Az igenek nagy arányban nyertek volna, de az eredményt nem lehetett hivatalosnak nyilvánítani, mivel a szavazóknak csak a 26%-a adta le a voksát. Itt is minimum 50%-os részvétel volt a követelmény.
A síterep télen
A síterep télen
Martinské Hole előnye és átka, hogy viszonylag hóbiztos. Ez rosszabb időjárási körülmények között átok, hiszen ilyenkor a környékbeli síterepekről mindenki idemenekül, és itt meg sem lehet mozdulni. A síterep megközelítése sem egyszerű, a napszakonként egyirányúsított erdészeti út nem az ideális megoldás. Ehhez jön még a 10 eurós behajtási díj, amelyet tavaly január óta szednek be az autósoktól.

Az utat mondhatni szándékosan nem újítják fel, ezzel megakadályozva a nagyobb forgalmat a hegyre. Az erdészet nem akarja, hogy „nyáron sokat autózzanak fel a hegyre meginni egy kávét”. Ezzel szemben lehetne alternatíva a kabinos felvonó, amely a szomszédos településről indulna, és négyévszakos üzemeléssel szállítaná a síelőket, kerékpárosokat, túrázókat és egyéb érdeklődőket.

Az új fejlemény, hogy az Európai Unió közel 30 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Túrócszentmárton környéki fejlesztésekre, amelyből a kabinos lift végre megépülhetne, hiszen az engedélyeket már régóta megszerezték, most pedig pénz is áll a házhoz.
Az építkezéssel kapcsolatban a sokat tapasztalt helyiek is inkább azon a véleményen vannak, hogy „hiszem, ha látom”. Hamarosan kiderül, hogy beszámolhatunk az építkezés megkezdéséről vagy újabb halasztásáról. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.