Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Martinské Hole: hétvégén népszavazás a liftről

2014.11.11. 2014.11.17. Bata Attila | frissítve: 2014.11.17.

Ezen a hétvégén érdekes népszavazást tartanak a szlovákiai Túrócszentmártonban (Martin). A város közvetlen közelében található az ismert szlovák síterep, Martinské Hole. A kérdés az, hogy mennyire fontos a helyieknek, hogy külön lift kösse össze a várost a közeli sítereppel.
Hatüléses lift Martinske Hole síterepén
Hatüléses lift Martinske Hole síterepén
Martinské Hole a tökéletes példája annak, ha van egy viszonylag jó adottságú síterep, akkor azt a politika és a hatalmi harcok simán tönkre tudják tenni. A síterep előnye és átka, hogy viszonylag hóbiztos. Ez rosszabb időjárási körülmények között átok, hiszen ilyenkor a környékbeli síterepekről mindenki idemenekül, és meg sem lehet mozdulni. A síterep megközelítése sem egyszerű, a napszakonként egyirányúsított hegyi út nem az ideális megoldás.

Ez utóbbi problémára nyújthatna megoldást a régóta tervezgetett új lift megépítése, amely közvetlenül Túrócszentmártonból vinné fel a síelőket a hegyre. Az utóbbi évtizedben már sokat hallottunk erről a liftről, voltak érvek ellene és mellette is. A patthelyzet arra „jó” volt, hogy addig a hegyen nem sok fejlesztés történt, más szlovák sícentrumok beelőztek időközben. Az sem segítette a környék hírnevét, hogy az üzemeltetők és az önkormányzat sem ment a szomszédba egy kis civakodásért.

A helyi önkormányzat úgy döntött, hogy megkérdezi a helyieket. Ezen a hétvégén amúgy is önkormányzati választást tartanak a városban. Így az ottani szavazóknak, csak át kell menniük a szomszédos helyiségbe, és arról szavazni, hogy mire költse a pénzét a város a következő években. Két opció közül lehet választani. Az egyik a város központi terének teljes átalakítása, jelentős részben beépítése parkolóhelyekkel. A másik pedig a már említett felvonó megépítése.
A felvonó egy kicsivel többe kerülne a városnak, körülbelül 8,3 millió euróba (kb. 2,6 milliárd forint) parkolóhelyekkel együtt. A tervezett 2656 méter hosszú lift a városból (561 m) indulna az 1251 méteren található hegyállomáshoz. A lifthez autós és buszos parkolóhelyeket is építenének a városban. A városnak ehhez a beruházáshoz (is) kölcsönt kellene felvennie. A megépült liftet a tervek szerint egy külsős cég üzemeltetné. A város elvárása, hogy a beruházáshoz szükséges kölcsönnek legalább a kamatait fedezze az üzemeltető. A népszavazás nem kötelezi semmire az önkormányzatot, tehát a polgárok bárhogy szavaznak, nem kell átépíteniük a város terét vagy megépíteni az új liftet. A népszavazás csak arra szolgál, hogy megismerje a lakók véleményét a két lehetséges beruházással kapcsolatban. 

****Frissítés****
A népszavazás eredménye: A 47 391 jogosult szavazóból 12 374-en adták le a voksukat. 7666 szavazat érkezett a lanovka mellett és 3269 a lanovka ellen. A tér átépítése 4873 igen és 4376 nem szavazatot kapott. A szavazást érvénytelennek nyilvánították, mivel a résztvevők száma nem érte el az 50 %-ot, a helyi lakosoknak csak a 26,11 %-a szavazott.
KOMMENTEK
lacitenisz | 2014.11.11. 12:49
Még az együléses retró lift is jobb volt,mert biztos feljutást biztosított a városból,mint az évek óta tartó szerencsétlenkedés a hegyi úttal,ez a szép,hóbiztos sícentrum többet érdemelne,minimum egy normális liftet:) a városból újra.
TZoli | 2014.11.18. 11:11
Lehet, hogy érvénytelen, de azért a szavazók véleménye az látszik a lanovka mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.