Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végre megépülhet a régóta vár lift a szlovák síterepen

2022.10.22. Bata Attila

Lassan már évtizedekben mérhető, hogy a helyiek Túrócszentmárton (Martin) elhatározták, hogy lanovkát építenek a közeli síterephez (Martinské Hole). Most a remény újabb szikrája kezdett el pislákolni, talán végre lehet valami a régi elképzelésből.
A tervezett kabinos lift Martinban
A tervezett kabinos lift Martinban
Legútóbb 2014-ben írtunk a tervezett liftről. Akkor a helyi önkormányzat népszavazást írt ki a megépítésének jóváhagyására. Az igenek nagy arányban nyertek volna, de az eredményt nem lehetett hivatalosnak nyilvánítani, mivel a szavazóknak csak a 26%-a adta le a voksát. Itt is minimum 50%-os részvétel volt a követelmény.
A síterep télen
A síterep télen
Martinské Hole előnye és átka, hogy viszonylag hóbiztos. Ez rosszabb időjárási körülmények között átok, hiszen ilyenkor a környékbeli síterepekről mindenki idemenekül, és itt meg sem lehet mozdulni. A síterep megközelítése sem egyszerű, a napszakonként egyirányúsított erdészeti út nem az ideális megoldás. Ehhez jön még a 10 eurós behajtási díj, amelyet tavaly január óta szednek be az autósoktól.

Az utat mondhatni szándékosan nem újítják fel, ezzel megakadályozva a nagyobb forgalmat a hegyre. Az erdészet nem akarja, hogy „nyáron sokat autózzanak fel a hegyre meginni egy kávét”. Ezzel szemben lehetne alternatíva a kabinos felvonó, amely a szomszédos településről indulna, és négyévszakos üzemeléssel szállítaná a síelőket, kerékpárosokat, túrázókat és egyéb érdeklődőket.

Az új fejlemény, hogy az Európai Unió közel 30 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Túrócszentmárton környéki fejlesztésekre, amelyből a kabinos lift végre megépülhetne, hiszen az engedélyeket már régóta megszerezték, most pedig pénz is áll a házhoz.
Az építkezéssel kapcsolatban a sokat tapasztalt helyiek is inkább azon a véleményen vannak, hogy „hiszem, ha látom”. Hamarosan kiderül, hogy beszámolhatunk az építkezés megkezdéséről vagy újabb halasztásáról. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.