Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pusztító szélvihar: három halott egy lengyel síközpontban

2020.02.10. Bata Attila

Tragikus baleset történt ma délelőtt a lengyelországi Bukowina Tatrzanska síterepén. Az eddigi hírek szerint két ember életét vesztette, további kettőt súlyos sérülésekkel ápolnak. A vihar leszakította az egyik faház tetejét a parkolóban, majd a tető több embert is eltalált.
Kép: Ochotnicza Straż Pożarna Bukowina Tatrzańska
Kép: Ochotnicza Straż Pożarna Bukowina Tatrzańska
Körülbelül 11 órakor történt a halálos baleset. A síterep parkolójában, az elsődleges vizsgálatok szerint, rossz műszaki állapotban lévő faház tetejét szakította le az időnként 120 km/órás széllökésekkel tomboló szélvihar.
A baleset színhelye
A vihar közel 70 méteren át görgette az elszabadult tetőt a parkolóban, majd hozzávágta a közeli sílift hegyállomásán kiszálló utasokhoz. A parkolóban több embert is eltalált, köztük egy 52 éves anyát és 15 éves lányát, akiknek az életét már nem lehetett megmenteni. A hírek szerint a mentők további két személyt (családtagot) is súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.
Frissítés: Délután az édesanyja másik lányát (21 éves) a kórházban már nem tudták megmenteni az orvosok, így az áldozatok száma háromra emelkedett.
Az MTI beszámolója szerint vasárnaptól hétfő hajnalig 1100 alkalommal riasztották a tűzoltókat, akik mindenekelőtt kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el. Úttesten fekvő fák miatt két gépkocsivezető megsérült.

Az áramkiesések az RCB szerint a leginkább a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot, valamint az északon fekvő Nyugat-pomerániai vajdaságot érintik.

Több közúton, ezen belül az országot észak-déli irányban átszelő A1 autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon a vihar fennakadásokat okozott. A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.

A vihar negyven épületet rongált meg, ezen belül 28 lakóházat. A dél-lengyelországi Kujawy faluban a leszakadt áramvezeték egy gazdasági épületre esett rá, s az áramütés miatt elpusztult 16 tehén.

Az országos meteorológiai szolgálat már vasárnap másodfokú viharriasztást adott ki szinte az egész ország területére. Két dél-lengyelországi vajdaságban - a nyugaton fekvő Alsó-sziléziaiban, valamint a Kárpátaljaiban - harmadfokú, akár katasztrófajellegű jelenségekre is figyelmeztető riasztás érvényes.

Az óránkénti 120 kilométeres viharos széllökések veszélye miatt az RCB vasárnap figyelmeztető sms üzeneteket küldött szét az ország déli részében fekvő öt vajdaság lakosainak. Ebben lehetséges áramszünetekről tájékoztattak, és arra kérték az embereket, hogy aki teheti, maradjon otthon.
KOMMENTEK

Szállástipp
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.