Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Amerika "nemzeti napot" tartott pénteken

2011.12.04. Lipiczky Ágnes

Amerika "nemzeti napot" tartott pénteken Kettős amerikai siker született a Világkupa pénteki versenynapján. Lake Louise-ban a nőknél Lindsey Vonn, Beaver Creekben a férfiaknál Bode Miller diadalmaskodott. Mindketten életük legjobb lesiklását produkálták.
Lindsey Vonn és senki más! Erről szólt a Lake Louise-i női lesiklás, amelyen az amerikai sízőnő - elképesztő, de – majd’ két másodperces előnnyel nyerte meg a viadalt. Most már egyértelműen kijelenthető: a Lake Louise-i pályát úgy ismeri, mint a tenyerét, hiszen kilencedik Világkupa győzelmét aratta itt. Összességében már 43 első helynél jár (ezúttal lelépte a svéd Anja Paersont az örökranglistán) és mindössze 19 győzelem választja el attól, hogy befogja az élen az 1969 és 1980 között „vitézkedő osztrák Annamarie Moser-Pröllt, aki 62 Világkupa-győzelem tulajdonosa. Ennyit a statisztikáról, most azonban nézzük meg mi is történt magyar idő szerint péntek este Lake Louise-ban. Sokáig az ötös rajtszámmal induló olasz Lucia Recchia állt az élen, majd jött 15-sel a svájci Dominique Gisin, aki az alsó szakaszon olyat produkált, amivel sem a németek összetett Világkupa-címvédője, Maria Höfl-Riesch, sem az osztrák Elisabeth Görgl nem tudott megbirkózni. Már-már azt hittük, Gisin tökéletes volt ezen a napon, aztán elindult az amerikai Lindsey Vonn, és… És megmutatta mi az a tökéletesség!

Kettős amerikai siker született a Világkupa pénteki versenynapján. Lake Louise-ban a nőknél Lindsey Vonn, Beaver Creekben a férfiaknál Bode Miller diadalmaskodott. Mindketten életük legjobb lesiklását produkálták.

Több mint két másodpercet vert Gisinre, és már itt biztosra vehető volt, hogy a nyomába nem ér senki. A több mint két másodperces diadalba azért egy kicsit „belerondított” a 22 esztendős liechtensteini (!) Tina Weirather, aki 40-es rajtszámmal 1.55-ös hátrányba, így a második helyre csusszant a Lake Louise-i pályán. Weirather eddigi legjobb eredménye lesiklásban egy 17. hely volt a Világkupa-sorozatban.

Nem hiszem, hogy valaha is tudok még ilyen versenyt produkálni, de megpróbálom - nyilatkozta Vonn.
„Fantasztikus milyen segítséget kapok a csapattársaimtól és mindenkitől a Világkupában – utalt magánéleti válságára Vonn, aki múlt hétvégén jelentette be, hogy elválik férjétől. – Ma minden összejött nekem, és remélem, ezt képes leszek megtartani egész hétvégén. Nem hiszem, hogy valaha is tudok még ilyen versenyt produkálni, de megpróbálom. Állandóan érzem a győzni akarást, és ez nagyon fontos dolog számomra. De ezt, amit ma nyújtottam, én sem vártam volna magamtól. 2006-ban 1.2 másodperccel győztem, azt hiszem, az is itt Lake Louise-ban volt. Ez volt az eddigi legnagyobb előnyöm lesiklásban. Mit is mondhatnék, nem vártam, de hihetetlen boldog vagyok ettől a sikertől.” Nem csak Lake Louise-ban, Beaver Creekben is amerikai napot tartottak. Bode Miller aratott ugyanis a Bird of Prey pályán, s ezzel 33. Világkupa-győzelmét szerezte meg. „Ideges voltam a rajtban, mert tudtam, hogy kockáztatnom kell – mondta Miller, aki mögött a svájci Beat Feuz és az osztrák Klaus Kröll végzett a dobogó alsóbb fokain.

„Nem tehettem mást, csak azt, hogy olyan agresszíven síelek, amennyire csak tudok és szerencsére majdnem hibamentes volt ez a futam – folytatta az amerikai. – Ez a pálya igazi teszt és azt hiszem, technikailag olyan jól síeltem, mint még soha.”

Miller nem kertelt az érzéseivel kapcsolatban, mint mondta, ha nem síelt volna ilyen jól, akkor akár a kórházban is kiköthetett volna.
„Nem félek ezt kimondani, ez egy csoda volt, nem minden alkalommal tud az ember így lehúzni a pályán – magyarázta Miller.- Ez tízből egyszer, kétszer talán háromszor működik, a másik hat során pedig a védőhálóban, egyszer pedig biztosan a kórházban kötsz ki.”

Miller egyébként nyolcadik lesiklógyőzelmét aratta pályafutása során, legutóbb 2008 márciusában Kvitfjellben tudott nyerni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.