Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Amerika "nemzeti napot" tartott pénteken

2011.12.04. Lipiczky Ágnes

Amerika "nemzeti napot" tartott pénteken Kettős amerikai siker született a Világkupa pénteki versenynapján. Lake Louise-ban a nőknél Lindsey Vonn, Beaver Creekben a férfiaknál Bode Miller diadalmaskodott. Mindketten életük legjobb lesiklását produkálták.
Lindsey Vonn és senki más! Erről szólt a Lake Louise-i női lesiklás, amelyen az amerikai sízőnő - elképesztő, de – majd’ két másodperces előnnyel nyerte meg a viadalt. Most már egyértelműen kijelenthető: a Lake Louise-i pályát úgy ismeri, mint a tenyerét, hiszen kilencedik Világkupa győzelmét aratta itt. Összességében már 43 első helynél jár (ezúttal lelépte a svéd Anja Paersont az örökranglistán) és mindössze 19 győzelem választja el attól, hogy befogja az élen az 1969 és 1980 között „vitézkedő osztrák Annamarie Moser-Pröllt, aki 62 Világkupa-győzelem tulajdonosa. Ennyit a statisztikáról, most azonban nézzük meg mi is történt magyar idő szerint péntek este Lake Louise-ban. Sokáig az ötös rajtszámmal induló olasz Lucia Recchia állt az élen, majd jött 15-sel a svájci Dominique Gisin, aki az alsó szakaszon olyat produkált, amivel sem a németek összetett Világkupa-címvédője, Maria Höfl-Riesch, sem az osztrák Elisabeth Görgl nem tudott megbirkózni. Már-már azt hittük, Gisin tökéletes volt ezen a napon, aztán elindult az amerikai Lindsey Vonn, és… És megmutatta mi az a tökéletesség!

Kettős amerikai siker született a Világkupa pénteki versenynapján. Lake Louise-ban a nőknél Lindsey Vonn, Beaver Creekben a férfiaknál Bode Miller diadalmaskodott. Mindketten életük legjobb lesiklását produkálták.

Több mint két másodpercet vert Gisinre, és már itt biztosra vehető volt, hogy a nyomába nem ér senki. A több mint két másodperces diadalba azért egy kicsit „belerondított” a 22 esztendős liechtensteini (!) Tina Weirather, aki 40-es rajtszámmal 1.55-ös hátrányba, így a második helyre csusszant a Lake Louise-i pályán. Weirather eddigi legjobb eredménye lesiklásban egy 17. hely volt a Világkupa-sorozatban.

Nem hiszem, hogy valaha is tudok még ilyen versenyt produkálni, de megpróbálom - nyilatkozta Vonn.
„Fantasztikus milyen segítséget kapok a csapattársaimtól és mindenkitől a Világkupában – utalt magánéleti válságára Vonn, aki múlt hétvégén jelentette be, hogy elválik férjétől. – Ma minden összejött nekem, és remélem, ezt képes leszek megtartani egész hétvégén. Nem hiszem, hogy valaha is tudok még ilyen versenyt produkálni, de megpróbálom. Állandóan érzem a győzni akarást, és ez nagyon fontos dolog számomra. De ezt, amit ma nyújtottam, én sem vártam volna magamtól. 2006-ban 1.2 másodperccel győztem, azt hiszem, az is itt Lake Louise-ban volt. Ez volt az eddigi legnagyobb előnyöm lesiklásban. Mit is mondhatnék, nem vártam, de hihetetlen boldog vagyok ettől a sikertől.” Nem csak Lake Louise-ban, Beaver Creekben is amerikai napot tartottak. Bode Miller aratott ugyanis a Bird of Prey pályán, s ezzel 33. Világkupa-győzelmét szerezte meg. „Ideges voltam a rajtban, mert tudtam, hogy kockáztatnom kell – mondta Miller, aki mögött a svájci Beat Feuz és az osztrák Klaus Kröll végzett a dobogó alsóbb fokain.

„Nem tehettem mást, csak azt, hogy olyan agresszíven síelek, amennyire csak tudok és szerencsére majdnem hibamentes volt ez a futam – folytatta az amerikai. – Ez a pálya igazi teszt és azt hiszem, technikailag olyan jól síeltem, mint még soha.”

Miller nem kertelt az érzéseivel kapcsolatban, mint mondta, ha nem síelt volna ilyen jól, akkor akár a kórházban is kiköthetett volna.
„Nem félek ezt kimondani, ez egy csoda volt, nem minden alkalommal tud az ember így lehúzni a pályán – magyarázta Miller.- Ez tízből egyszer, kétszer talán háromszor működik, a másik hat során pedig a védőhálóban, egyszer pedig biztosan a kórházban kötsz ki.”

Miller egyébként nyolcadik lesiklógyőzelmét aratta pályafutása során, legutóbb 2008 márciusában Kvitfjellben tudott nyerni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.