Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa: rossz hír a magyaroknak

2018.10.09. Bata Attila

Zürichben tartotta megbeszélést a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). A közönséget érintően két téma került napirendre. A tervek szerint csökkentenék a világkupa futamokban rajthoz állók számát, és kezdik komolyan venni a parallel szlalom bevezetését, először is a sztenderdek megalkotásával.
Kitzbühel (Kép: FIS)
Kitzbühel (Kép: FIS)
Egyelőre a férfiak versenyei kapcsán merült fel, hogy a rengeteg induló miatt egyrészt a szervezés, másrészt és sokkal fontosabb indokként, a tévéközvetítés is nehézségekbe ütközik. A FIS tervei szerint jelentősen csökkenteni kellene az indulók számát, pl. 80 versenyzővel már nem lehet versenyeket rendezni.

A csökkentés háttere, hogy a nézettségi adatok jobbak legyenek. A világkupa futamok ezentúl un. prémium terméknek számítsanak, lehetőleg a legjobbak induljanak, mindenki más a kontinentális kupákban, például az európaiban. A FIS terve szerint lehetne átjárás a világkupa és a másodvonalnak számító kontinentális kupák között, akár egy adott szezonon belül is.

Az eddigi 80-90 induló helyett (tavaly 92 Söldenben) a tervezet 40-50 indulóval számít, de hosszabb távon még kevesebb is lehet. Igen, de akkor kitől kell búcsút venni?

A FIS az ötletet már az előző szezonban elkezdte adagolni a nemzeti szövetségeknek. A nagyokkal, a legerősebb sínemzetekkel, sikerült megállapodni, hogy az idén már csak hét versenyzőt indítanak országonként. Korábban akár tízen is indulhattak. A távoli cél, hogy ezek a nemzetek csak öt versenyzőt indítsanak.

A csökkentés másik áldozatai a síelésben kevesebb sikert felmutató un. kisországok lesznek. Például Magyarország. Ezek a sízők ezentúl az európai kupában indulhatnak, ahol nagyobb lesz a konkurencia a világkupáról kiszorult sínemzetek síelői miatt. Magyar férfi síelők közül egyedül Samsal Dalibor került szlalomban világkupa versenyeken a legjobb 30 környékére, ha hihetünk a külföldi szakportáloknak, akkor őt nem érinti a tervezet, mert jövőre nem indul világkupa versenyeken.

Eddig tehát semmi sem biztos, minden csak terv, zajlanak a megbeszélések, egyeztetések és háttéralkuk. Ezeknek az eredménye lehet egy konkrét tervezet, amelyet a versenyszezon végén, jövő tavasszal a dubrovniki FIS kongresszuson vitatnak meg.

Szintén ez a kongresszus dönt majd a parallel szlalomról. 2019/2020-as szezonban parallel szlalom versenyeket rendeznek egyéniben az alpesi összetett (leánykori nevén kombináció) helyett. Ez a versenyág eddig is létezett, de változó feltételekkel, nem egységes szabályrendszerben. Dubrovnikban döntenek a sportág sztenderdjeiről, ami a alapján a következő szezon világkupa versenyei rendezik, valamint 2021-ben a szám első világbajnokát avatják az olasz Cortina d'Ampezzoban. 
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.10.09. 12:42
A magyar Samsal Dalibor, na ne nevettessenek.
magnum56 | 2018.10.09. 15:41
A TV eddig sem közvetítette az egész versenyt, csak az első 40-50-et.
És az is lehet, hogy a versenyzőnek jobb egy kisebb versenyen 10.-nek lenni, mint a VK futamon 70.-nek. Persze itt is a pénz beszél. A kisebb versenyeket egyáltalán nem közvetíti a TV, így a szponzorok erre nem áldoznak pénzt.
huligan | 2018.11.19. 15:46
Rengeteg a 80-90 versenyző. Kétfutamosok esetén elég lenne csak 30. A paralel is egy jó lebonyolítási forma, gyors és látványos. Biztos van jó megoldás egy adott verseny kvalifikációjára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.