Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa: rossz hír a magyaroknak

2018.10.09. Bata Attila

Zürichben tartotta megbeszélést a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). A közönséget érintően két téma került napirendre. A tervek szerint csökkentenék a világkupa futamokban rajthoz állók számát, és kezdik komolyan venni a parallel szlalom bevezetését, először is a sztenderdek megalkotásával.
Kitzbühel (Kép: FIS)
Kitzbühel (Kép: FIS)
Egyelőre a férfiak versenyei kapcsán merült fel, hogy a rengeteg induló miatt egyrészt a szervezés, másrészt és sokkal fontosabb indokként, a tévéközvetítés is nehézségekbe ütközik. A FIS tervei szerint jelentősen csökkenteni kellene az indulók számát, pl. 80 versenyzővel már nem lehet versenyeket rendezni.

A csökkentés háttere, hogy a nézettségi adatok jobbak legyenek. A világkupa futamok ezentúl un. prémium terméknek számítsanak, lehetőleg a legjobbak induljanak, mindenki más a kontinentális kupákban, például az európaiban. A FIS terve szerint lehetne átjárás a világkupa és a másodvonalnak számító kontinentális kupák között, akár egy adott szezonon belül is.

Az eddigi 80-90 induló helyett (tavaly 92 Söldenben) a tervezet 40-50 indulóval számít, de hosszabb távon még kevesebb is lehet. Igen, de akkor kitől kell búcsút venni?

A FIS az ötletet már az előző szezonban elkezdte adagolni a nemzeti szövetségeknek. A nagyokkal, a legerősebb sínemzetekkel, sikerült megállapodni, hogy az idén már csak hét versenyzőt indítanak országonként. Korábban akár tízen is indulhattak. A távoli cél, hogy ezek a nemzetek csak öt versenyzőt indítsanak.

A csökkentés másik áldozatai a síelésben kevesebb sikert felmutató un. kisországok lesznek. Például Magyarország. Ezek a sízők ezentúl az európai kupában indulhatnak, ahol nagyobb lesz a konkurencia a világkupáról kiszorult sínemzetek síelői miatt. Magyar férfi síelők közül egyedül Samsal Dalibor került szlalomban világkupa versenyeken a legjobb 30 környékére, ha hihetünk a külföldi szakportáloknak, akkor őt nem érinti a tervezet, mert jövőre nem indul világkupa versenyeken.

Eddig tehát semmi sem biztos, minden csak terv, zajlanak a megbeszélések, egyeztetések és háttéralkuk. Ezeknek az eredménye lehet egy konkrét tervezet, amelyet a versenyszezon végén, jövő tavasszal a dubrovniki FIS kongresszuson vitatnak meg.

Szintén ez a kongresszus dönt majd a parallel szlalomról. 2019/2020-as szezonban parallel szlalom versenyeket rendeznek egyéniben az alpesi összetett (leánykori nevén kombináció) helyett. Ez a versenyág eddig is létezett, de változó feltételekkel, nem egységes szabályrendszerben. Dubrovnikban döntenek a sportág sztenderdjeiről, ami a alapján a következő szezon világkupa versenyei rendezik, valamint 2021-ben a szám első világbajnokát avatják az olasz Cortina d'Ampezzoban. 
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.10.09. 12:42
A magyar Samsal Dalibor, na ne nevettessenek.
magnum56 | 2018.10.09. 15:41
A TV eddig sem közvetítette az egész versenyt, csak az első 40-50-et.
És az is lehet, hogy a versenyzőnek jobb egy kisebb versenyen 10.-nek lenni, mint a VK futamon 70.-nek. Persze itt is a pénz beszél. A kisebb versenyeket egyáltalán nem közvetíti a TV, így a szponzorok erre nem áldoznak pénzt.
huligan | 2018.11.19. 15:46
Rengeteg a 80-90 versenyző. Kétfutamosok esetén elég lenne csak 30. A paralel is egy jó lebonyolítási forma, gyors és látványos. Biztos van jó megoldás egy adott verseny kvalifikációjára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.