Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Visszatért a tél az olasz, szlovén és karintiai hegyekbe

2022.02.15. Bata Attila

Nagyon rég vártunk már erre. Hosszú idő után ismét havazott az olasz, szlovén és karintiai hegyekben. Az Alpok déli részét kiadós csapadékzóna érte el, amely nemcsak az olasz, hanem a dél-svájci, szlovén, horvát és a karintiai részeken is havazást okozott.
Falcade Dolomiti
Falcade Dolomiti
Az olasz pályák továbbra is jól síelhetők, azonban pályán kívül már jórészt elolvadt a hó. Veneto régióban például január 5. óta nem hullott csapadék, közel 40 nap szárazságnak vetett véget a mostani eső a völgyekben és a havazás a hegyekben.
Falcade Dolomiti
A havazás délről érkezett, így a Dolomitok déli oldalán valamivel több hullott, mint az északi völgyekben. Ez még arányosnak is mondható, hiszen a hótakaró az északi részen jobban tartotta magát eddig, mint a déli oldalon.
Artesina: havazás után
A települések szintjén az északi részen 5-10, a déli részen 20-25 cm hullott. A hegyekben a friss hó mennyisége elérte a 30-45 centimétert. A havazás Olaszországban az egész Alpokot elérte, de lehúzódott délre, az Etna sípályái is kaptak néhány centiméter friss havat.
Sillian, Kelet-Tirol, Ausztria: 1081 méteren 30 cm friss hó!
Sillian, Kelet-Tirol, Ausztria: 1081 méteren 30 cm friss hó!
Jó hír azoknak, akik a karintiai vagy kelet-tiroli síterepekre tartanak. Itt is régi vendég volt a havazás, most azonban változott. Számos 1500 méter alatti meteorológiai állomás is 25-30 cm friss havat jelentett ezekből a tartományokból. Ausztriában az északi részre is átterjedt a havazás, azonban itt centiméterekben mérve kevesebb hó jött le.
Vogel, Szlovénia (1540 m): a mai termés
Vogel, Szlovénia (1540 m): a mai termés
Szintén jó hír a Szlovéniába készülőknek, hogy itt 12 óra alatt 10-40 cm friss hó hullott, főleg a Júliai-Alpok környékén. Az ismertebb síterepek közül Vogel 36 cm, Kanin 37 cm hóval gazdagodott.
Kanin havazás után. Holnap bezárnak, hogy előkészítsék a pályákat.
KOMMENTEK
csabaancsa | 2022.02.16. 00:16
Most indulnék Svájba Zermattra sielni olasz reptér átszállás de megakadtam a regisztrálásban soha többet olaszba még átutatóban sem !!!!!!!!!!!!!!
HPali | 2022.02.16. 12:22
Több, mint egy évtized után voltam a Dolomitokban ismét (még januárban Kronplatzon): én biztos, hogy amikor tehetem, akkor arra próbálok menni. Az utazás hossza az egyetlen hátránya nekem. (Emiatt a két évtizede nem látott Bormioba sem tudom, megyek-e még valaha, bár igényem lenne rá. :-) )

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.