Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zauchensee: az egyik legizgalmasabb női lesikló verseny következik

2020.01.10. Bata Attila

Szombaton a női mezőny egyik leglátványosabb és legnehezebb pályáján rendezik a lesiklók világkupa futamát a Ski amadé sírégió terültén található Zauchensee síterepén.
Így néz ki a pálya a rajtnál most
Így néz ki a pálya a rajtnál most
Kevés olyan lesikló pálya van a világon, amelyen aktuálisan is világkupa versenyeket rendeznek, és néhány órás utazással a magyar hobbisíelőknek is elérhető egy csúszásra. Ezek közé tartozik az ausztriai Zauchensee, amely az idén ünnepli a 40. évfordulóját annak, hogy először világkupa versenyt rendezett.

Ha szombat reggel a tévében (Eurosport 1, 11:30-tól közvetítés, 11:45-től a verseny) nézzük a versenyt, sokaknak ismerős lehet a pálya, de legalább is néhány szakasza biztosan.
Így néz ki a pálya
A három kilométer hosszú pálya 2176 méteres magasságból indul, ha kedvező az időjárás és a pályaviszonyok. Már a start is kuriózumnak számít a világkupában. Annyira meredek az első szakasz, hogy a versenyzők kb. 5 másodperc alatt gyorsulnak fel 100 km/óra körüli sebességre.
Pályatérkép
Pályatérkép
Ahogy a fenti videóban és térképen is látható 796 méteres szintkülönbség és kb. 1 perc 50 másodperces kemény száguldás után érkeznek meg a versenyzők az 1350 méteren található célba, a síterep központjába, amely már mindenkinek ismerős lehet, aki valaha síelt itt.
Az első 5 másodperc ....
Az első 5 másodperc ....
Az alábbi videóban összefoglalva látható az elmúlt 40 év történelme. Az első versenyen 1980. december 17-én a csehszlovák Jana Gantnerova nyert, és most sincs kizárva, hogy a hétvégén mindkét utódországból valaki a dobogón végez. A cseh Ester Ledecká, aki olimpiai bajnok snowboardosból vált olimpiai bajnok síelővé is, idén már nyert világkupa futamot Kanadában, és a pénteki edzésen is a harmadik helyen végzett. A szlovák Petra Vlhova a legutolsó versenyen szlalomban villogott, így esetlegesen a vasárnapi kombinációban lehetnek esélyei. Formája alapján feltétlenül, hiszen a hétközi zágrábi versenyen az emberfeletti síelést bemutató amerikai szupersztárt, Schiffrint is meg tudta verni olyan teljesítménnyel, amelyre tényleg nincsenek szavak.
Zauchensee: 40 év világkupa
Mostantól pedig szokjunk hozzá, hogy hétvégéken a sportközvetítések miatt nem fogunk beférni délelőtt az osztrák hüttékbe, hiszen a legjobb és legismertebb versenyek következnek januárban.

A hölgyek, miután Altenmarkt-Zauchensee síterepén végeztek, két nappal később a szomszédos Flachau felé veszik az irányt. Itt már évek óta a férfiak schladmingi villanyfényes versenyét "másolják", egyre nagyobb sikerrel. Idén már itt fizetik ki a legtöbb pénzt a női versenyek között és a jó hangulatot garantálja a várhatóan 15-20 ezres nézősereg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hideaway Dachstein West
2022 decemberében megnyílt új apartmanház, alpesi környezetben Dachstein West síterep annabergi A1-es felvonójától 8 km-re. 4-6 fős kényelmes, tágas apartmanokkal és 8 fős Penthouse lakással és wellnessel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.