Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A legjobb osztrák hütte italok - receptekkel

2014.05.19. 2017.03.15. Biró Ágnes | frissítve: 2017.03.15.

Az osztrák síterepeken található hütték telis tele vannak jobbnál jobb izgalmas, általában alkoholos italkülönlegességekkel. Az egyetlen probléma velük, hogy legtöbbször olyan fantázianeveken lehet őket megtalálni, ami nekünk, magyaroknak semmit nem mond, így sokan nem is tudják miről maradnak le!
Aperol Spritz: az Aperol egy olasz gyümölcsös ízű keserű likőr - az ital erről kapta nevét. Ebből vegyünk 2 egységnyit, amit öntsünk fel tetszés szerint 3 egységnyi pezsgővel vagy fehérborral és adjunk hozzá 1 egységnyi szódavizet. Egy kis jéggel és narancsszelettel lesz tökéletes! (a spritz/gespritzt kifejezések egyébként mindig arra utalnak hogy egy szódával felöntött itallal lesz dolgunk)

Bock: a Bock egy különleges, magas alkoholtartalmú (7%) sörfajta, amit főként a karácsonyi-adventi időszakban szokás fogyasztani.

Bombardino: ez ugyan inkább az olaszoknál elterjedt ital, mégsem maradhatott ki a listából. Több fajtája is létezik, a legelterjedtebb tojáslikőrt és rumot vagy whiskey-t tartalmaz. Általában melegen, tejszínhabbal szolgálják fel, ízlés szerint fahéjjal lehet dísziteni! Akiknek ez tetszik, az keresse az osztrákoknál a Schneeflocke nevű italt (lásd lejjebb)!
Bombardino - enyhén alkoholos, forró tojáslikőr, tejszínhabbal.
Bombardino - enyhén alkoholos, forró tojáslikőr, tejszínhabbal.
Bombe: 1:1 arányban sprite és tequila.

Diesel: legtöbbször búzasör (ritkábban sima világos sör) és kóla keveréke.

Flügerl: energia ital (hivatalosan vörös red bull) és vodka keveréke.

Geistige Himbeere: a "szellemes málna" nevű ital igazi különlegesség: jó sok, olykor összepasszírozott málnából, vodkából, málnapálinkából, egy kis citromléből és cukorból készül.
Geistige Himbeere
Geistige Himbeere
Glühwein: forralt bor. Bor alapú, gyümölcsös-fűszeres, édeskés forró ital. Elkészítésének módjairól kis túlzással polgárháborút lehetne indítani: fehér vagy vörös bor, méz vagy cukor, narancs vagy citrom, esetleg mindkettő, és így tovább...

Grog: a grog egy forró, rumos és fűszeres ital - aki szereti a forralt bort, próbálja ki!
2 adag elkészítéséhez a hozzávalók: 5 dl tea (erős fekete , fél liter vízből), 1 dl rum (pl. Bacardi vagy whisky), 6 db szegfűszeg, fahéj ízlés szerint, 3 teáskanál barna cukor.

Heiße Liebe: senkit ne tévesszen meg, hogy ezzel a névvel legtöbbször nem az ital-, hanem a fagyilapon lehet találkozni. Italként viszont meleg, tejszínes Amaretto likőrt jelent, csokireszelékkel a tetején. (A fagyi pedig egyébként meleg málnaszósszal leöntött vaníliafagyi lesz!)

Heiße Oma: a nagyi forró kakaója, egy kis tojáslikőrrel megbolondítva!

Heiße Witwe: a forró özvegy névre elkeresztelt ital igazán különlegesen hangzik: szilvalikőr vagy pálinka az alapja, melyet egy kis fahéjjal szokás ízesíteni és tejszínhabbal díszeteni - nyamm!
Heisse Witwe
Heisse Witwe
Hubschrauber (helikopter): ennek a koktélnak az alapja egy keserű citrom ízű üdítő (pl. Schweppes Bitter Lemon), amit aztán sok jéggel és 4 cl ginnel szokás megbolondítani.

Hugo: prosecco (pezsgő féle) alapú, bodzaszörppel és mentalevéllel ízesített, frissítő koktél.

Jägertee avagy Jagatee: a vadászteának fordítható forró ital összetételét szintén kisebb rejtély övezi, ahol szeretik egyszerűbben megoldani ott tulajdonképpen csak rummal feldobott teát fogunk kapni, de a Jägertee-nek valójában számtalan elkészítési módja létezik. Ami biztos, hogy tea alapú, de sokszor bor is kerül bele, amitől pedig igazán ütős lesz az általában rum vagy pálinka és sokszor ezt is fahéjjal, citrommal ízesítik!

Jägerbomb avagy Flying Hirsch (utóbbi repülő szarvast jelent): ez már egy érdekesebb ital: hagyományosan egy pohár sörbe (újabban energia italba is) helyeznek bele egy feles pohárat, benne Jägermeisterrel - másik variáció hogy az egymás mellett elhelyezett söröskorsók tetejére helyezik el a jól ismert keserűlikőrt. A lényeg azonban hogy a feles felhajtását gyorsan kövesse a sör vagy az energiaital.

Ilyen trükköket is szoktak csinálni a Jägerbombbal
Lumumba: azoknak, akik a rumot inkább forró csokiba öntenék, de nem találják az itallapon hogy Heiße Schoko mit Rum - ez a megoldás!

Mascherl: narancslé brandyvel megbolondítva.

Mozartkaffee: bár nekünk magyaroknak erről egyből valami marcipános dolog ugrana be, az igazság az, hogy ez egy meggylikőrös tejszínes kávé!

Obstler: vegyes, legtöbbször házias jellegű gyümölcspálinka.

Punsch: a puncs ízű fagyi minden bizonnyal mindenki számára ismert, de mit is jelent ez egy hüttében? Általában egy meleg tea alapú alkoholos italt, melyet valamilyen erős, sokszor gyümölcsös ízű édes cukorsziruppal, vagy likőrrel és/vagy rummal ízesítenek.
Puncs
Puncs
Radler: valószínűleg ezzel sem mondunk nagy újdonságot, de aki nem tudta volna, a Radler az itthon is népszerűvé vált ízesített sörök (citromos, grapefruitos, stb.) gyűjtőneve!

Rüscherl: kóla + brandy.

Schiwasser: ez azért a legtöbb gyakorlott sízőnek már nem rejtély, de ha mégis, eláruljuk: ez tulajdonképpen nem más, mint sima málnaszörp (olykor bodza, vagy ribizli).

Schnapstee: pálinkás tea - egyszerű de nagyszerű.

Schneeflocke: meleg tojáslikőr tejjel és tejszínhabbal - isteni, a hölgyek kedvence!
Schneeflocke
Schneeflocke
Willi vagy Williams: vilmoskörtéből készült pálinka - egyébként általánosságban elmondható, hogy ha az itallapon valamilyen gyümölcsönevet látunk (pl. Marille - barack), akkor az az abból készült pálinkát fogja jelenteni.

Wodka-Feige: fügés vodka - az előre gyártott, egyszerűbb változatban ez csak az ízben jelenik meg, de ha nem ehhez a verzióhoz van szerencsénk akkor egy darab gyümölcs is landolni fog a pohárkánkban!
Ha ismersz olyan jellegzetes hütte italt, ami nem szerepel a listánkban, oszd meg velünk kommentben!
KOMMENTEK
balczerk73 | 2017.03.25. 17:52
hűűű..ha én ezt egy ici picit előbb találom meg ;):)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.