A tradicionális gombócok régen átlagos, heti ételnek számítottak a kelet-tiroli családoknál, mivel szalonna és kolbász mindig volt a háznál. Így garantáltan jól laktak a családtagok és szolgálók, akik a ház körül dolgoztak. A legfontosabb a tiroli gombóc elkészítésénél a sok szalonna, kolbász és egy kis kenyér!
Hozzávalók kb. 12 db tiroli gombóchoz
- 35 dkg zsemlekocka (ez kb. 5 zsemle)
- 15 dkg szalonna
- 15 dkg füstölt kolbász
- 3 db tojás
- 1 db hagyma
- petrezselyem
- egy kis ásványvíz
- snidling
- só
A tiroli gombóc hozzávalói | Forrás: osttirol.com
Elkészítés
Először a szalonnát, kolbászt és hagymát apró darabokra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a kockára vágott zsemlével. Ezután hozzáadjuk a snidlinget és a petrezselymet. Ezekre az összetevőkre ráöntjük a sózott, felvert tojásokat. Vigyázat a sóval, mert a füstölt szalonna már eléggé fűszeres! Esetleg adjunk hozzá egy kis ásványvizet, és keverjünk mindent össze! A legjobb kézzel! A tésztát legalább fél óráig hagyjuk pihenni.
Ha a tészta megpihent, nedves kézzel gombócokat formázok belőle. Csak meggőzölöm őket az edényben és kb. 20 percig főzöm zárt fedővel. Kelet-tiroli házi marha húslevessel még finomabb az összhatás! Sok snidlinggel megszórjuk, és kész is az isteni menü!
Káposztasalátával szintén fogyaszthatók a gombócok | Forrás: osttirol.com
A szakácsnő tippje
- Ha szárított zsemlekockát veszünk, több nedvességet igényel a tészta.
- Az ásványvíz helyett forró tejet is önthetünk a zsemlére.
- Nem kell pontosan tartanunk a mennyiségeket, a hűtőnk diktál.
- Ha a gombócokat közvetlenül a levesben szeretnénk kifőzni, adjunk hozzá kb. 2-3 evőkanál lisztet!
- A maradék gombócot szeletekre vágjuk, tojást adunk hozzá, és megpirítjuk a serpenyőben.
- Ha nem szeretnénk az összes gombócot kifőzni, akkor le is fagyaszthatjuk őket.
- A tiroli gombóc különösen finom káposztasalátával vagy savanyú káposztával.
Forrás:
osttirol.com