Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kérdések és válaszok az ausztriai munkavállalásról

2013.08.30. 2016.07.26. Maróthy Tamás | frissítve: 2016.07.26.

Ausztriában szeretnél dolgozni? A sikeres ausztriai munkakereséshez elengedhetetlenül szükséges egy megfelelő módon összeállított önéletrajz, motivációs levél és a megfelelő felkészülés az állásinterjúra. Cikkünkben a gyakran felmerülő kérdésekre adunk választ, segítve a sikeres pályázást.
Szükség van-e munkavállalási engedélyre az ausztriai munkavállaláshoz?

Nincs. 2011. május 1-jétől más uniós tagállamokhoz hasonlóan, Ausztriában és Németországban is szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát magyar állampolgárok.

Milyen papírok, okiratok kellenek a munkavállaláshoz?

Ami elengedhetetlen a külföldi munkavállaláshoz:
 • személyigazolvány és/vagy útlevél
 • német nyelvű önéletrajz
 • bizonyítványok, képzettségedet igazoló dokumentumok
 • ajánlólevelek, referenciák korábbi munkahelyeikről
 • 1-2 igazolványkép
Szükség van-e német nyelvtudásra a munkavállaláshoz?

Német nyelvtudásra mindenképpen szükség van! Az adott munkakörtől és munkahelytől függ, hogy milyen szintű nyelvtudásra van szükség: alap, közép, vagy felsőfok.
Nagyon fontos azonban, hogy egy sikeres állásinterjúhoz elengedhetetlen egy erős alapfokú német nyelvtudás.

Melyek a legnépszerűbb munkakörök szezonális munkavállalóknál?

Ausztriában elsősorban a vendéglátás területén várnak szezonális munkavállalókat, ezen belül a leggyakoribb állások:
 • Mosogató, konyhai kisegítő
 • Szállodai szobalány
 • Babysitter
 • Gondnok, házmester
 • Felszolgáló, pincér, pultos, bármixer
 • Szakács, cukrász
 • Recepciós
Betöltetlen ausztriai állásokra lehet jelentkezni egyéb területeken is, jellemzően sok állást kínál az építőipar, egészségügy és a mezőgazdaság.

Ausztria mely tartományaiban érdemes munkát keresni?

Mindannyiunk számára jelentős szempont a munkánkért kapott fizetés és adott munkahelyi körülmények. Az ausztriai szezonális munkavállalás során a magyar határhoz közelebb található tartományokban (Burgenland, Alsó-Ausztria) általában alacsonyabb bért kapunk ugyanazért az elvégzett munkáért, mint például Tirolban. Tirol és Vorarlberg tartományokban jellemzően magasabbak a bérek, és általában itt keresik a legtöbb vendégmunkást a betöltetlen álláshelyekre. Ezeken a területeken, az átlagfizetés 900-2000 euró plusz az esetleges borravaló, munkakörtől függően - azonban vegyük figyelembe hogy itt a saját megélhetésünk is drágább lesz valamivel. Ha azonban a szállásért és az étkezésért már nem vonnak le plusz költséget (ez sok esetben így van, főként ha szállodában helyezkedünk el), akkor ezekben a tartományokban tudunk potenciálisan a legtöbbet spórolni.
Tirolban a téli szezon is előbb kezdődhet, és hosszabb ideig tarthat. Az ausztriai álláskeresés során a béreken kívül más szempontokat is mérlegelnünk kell, saját személyes körülményeinket figyelembe véve.
A körülmények tehát egészen eltérőek lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy valamennyi tartományban érdemes munkát keresni és próbálkozni, szinte mindenhol van kereslet a szezonmunkásokra.

Szezonális vagy éves állást pályázzak meg?

Az álláskeresők többsége először szezonális munkahelyet talál Ausztriában - ilyen esetben általában kb. 4-6 hónapra, határozott időre köttetik a munkaszerződés. Ausztriában a vendéglátásban tipikusan két szezon van: a téli síszezon, illetve a valamivel rövidebb nyári szezon. A köztes hónapok, hetek az úgynevezett holtszezonok, amikor is a legtöbb munkaadó bezárja a hotelt, szállodát, panziót, stb., és megkezdődnek a felújítások, szabadságok. Az éves állással ellentétben viszont amennyiben erre az időszakra nem szól a szerződésünk, akkor a két szezon közötti hetekben nem fizetett szabadságon leszünk, hanem tulajdonképpen munkanélküli státuszban - akkor is, ha a következő szezonban néhány hét múlva ugyanazon a munkahelyen folytatjuk a munkát! A szezonban viszont szinte kizárt, hogy a heti 1-2 szabadnapon kívül távol maradhassunk munkahelyünktől.
Ha eleinte szezonális munkát vállalsz, és jól teljesítesz, nagyobb az esély, hogy visszahívnak a következő szezonra és könnyen lehet belőle akár éves állás is.

Mikor kell elkezdenem szezonális munkát keresni?

Ausztriában két szezon van: a téli és a nyári szezon. A hosszabb téli szezonra már augusztus közepétől érdemes pályázni. Akár már októbertől várják munkára a jelentkezőket, a legtöbb helyen azonban november végén, december elején indul a szezon.
A nyári szezonra pedig két féle módon jelentkezhetsz.
 • Ha már sikeresen kint töltöttél egy téli szezont jó esély van rá, hogy visszahívnak nyárra is.
 • Ha még nem dolgoztál kint, akkor érdemes az álláskeresést időben elkezdeni, március, április körül.
Fontos azonban még kiemelni, hogy ha ennél korábban sem "hiba", ha elküldjük a jelentkezésünket. Amennyiben a munkáltató tisztában van vele, hogy munkaerőre lesz szüksége, kapóra jöhet számára egy korai jelentkezés, akkor is, ha esetleg még meg sem hirdette az üres pozíciót.

Mi az "Arbeitszeugnis"?

"Arbeitszeugnis", azaz ajánlólevél. Gyakran nem elég önmagában egy jó önéletrajz, ahhoz, hogy jó munkahelyet találj, a munkaadók sok esetben "Arbeitszeugnis"-t kérnek, ezzel is megbizonyosodva előző munkahelyeden töltött munkád minőségéről. Magyarországon nem túl gyakori ajánló levelet kérni, de Ausztriában ez már egy jól bevált, sőt, kötelező szokás. Ha legalább egy szezont ledolgozol valahol Ausztriában, mindenképp kérj a teljesítményedről a végén Arbeitszeugnis-t! Ez fontosabb lehet mint bármi, amit az önéletrajzodban írtál!

Mik az állásinterjún felmerülő leggyakoribb kérdések?

Ahhoz, hogy tökéletesen felkészült legyél egy állásinterjún, át kell gondolnod, hogy mik lehetnek a munkaadó szempontjából a legfontosabb kérdések.

Például:
 • Dolgoztál már az adott munkakörben?
 • Mi volt ott a feladatod?
 • Van-e Arbeitszeugnis-od? (ajánlóleveled)
 • El tudsz-e jönni egy próbanapra?
 • Mikor tudnál kezdeni?
Ezen kívül, mivel külföldi munkavállaló vagy, természetes, hogy szeretnének megbizonyosodni arról, hogy nem lesznek nyelvi akadályai annak, hogy ellásd a feladataidat. Ezt ellenőrizhetik kötetlen beszélgetéssel, pl. mesélj magadról általánosságban, de konkrét kérdéseket is feltehetnek. Mindenesetre nem árt, ha tudsz néhány összeszedett mondatot elmondani magadról is, ha szóba jön ilyesmi.

Melyek a legfontosabb kérdések a munkavállaló szempontjából?
 • Mennyi a fizetés?
 • A fizetésemből levonják a szállást és az étkezést, vagy az ingyenes?
 • Hány szabadnapom van egy héten?
 • Hány órát kell dolgoznom egy héten?
 • Mi a helyzet az esetlegesen keletkező túlórákkal?
 • Mennem kell próbamunkára?
 • Mikor kezdődik a szezon és meddig tart?
 • Mik lesznek a feladataid?
 • Mik a te elvárásaid?
Mennyi pénz kell az elinduláshoz külföldi munka esetén?

A minimális költségek, amire minden esetben számítani kell a kiutazás költsége, illetve legalább 1 hónapra elegendő költőpénz, ami legalább 100.000 Ft, hiszen gondolj bele, hogy az első fizetésig is élned kell valamiből.

Milyen papírokat kell elintéznem külföldi munkára indulás előtt?

Az egyik legfontosabb indulás előtti teendő, hogy a helyi munkaügyi központban jelentsd be a külföldi jogviszonyod. Készíttess pár igazolványképet magadról, szükség lehet rá, és itthon olcsóbb is. Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

Mi az E-card?

Az E-card gyakorlatilag az itthoni TB kártyának az ausztriai megfelelője, mely egyidejűleg töltheti be az EU-s taj kártya szerepét.
Az E-card chipkártya alapú igazolvány, amellyel Ausztriában minden társadalombiztosítással rendelkező személynek rendelkeznie kell. A kártyát nem kell külön igényelni, azt a biztosítás megkötésével egyidejűleg automatikusan kiküldik. A kártyán csak a tulajdonos neve, a kártya száma és a biztosítási szám olvasható, de a chipkártya tartalmazza a biztosított azon adatait is, amelyek csak az orvos számára hozzáférhetőek. A kártyát a betegnek minden orvosi vizsgálatra magával kell vinnie. A kártya évi 10 euróba kerül, ezt a díjat a munkaadó fizeti. A kártyának nincs lejárati ideje.
Ezzel a kártyával jogosult vagy az adott ország egészségügyi ellátására. Fontos, hogy csak olyan szervezetnél - orvos, kórház, rendelő - ingyenes az ellátás, amely az adott ország szerződő szolgáltatója. Magánszolgáltatónál fizetni kell, ugyanúgy, mint itthon, Magyarországon.
Az E-card hátoldalán van hely az Európai Egészségbiztosítási Kártyának is - ez minden esetben szerepel a hátlapon, azonban nem vehető igénybe automatikusan! Csakis külön igénylés útján van lehetőség a kártya EU-s országaiban történő használatára.

Mi az a próbamunka?

A munkaadó gyakran szeretne személyesen meggyőződni arról, hogy pályázatod alapján valóban megfelelsz-e az adott állásra. Ebben az esetben a munkaadó felteszi nekünk a kérdést: Ki tudnál jönni egy próbamunkára?
A próbamunka nem csak a munkaadó számára előnyös, hiszen a próbamunka ideje alatt Te is megbizonyosodhatsz arról, hogy számodra is megfelelő a munkahely és a munkáltató által biztosított körülmények.
Igaz, hogy egy sikertelen próbamunka esetlegesen plusz költség a számodra, de ez valóban jó lehetőség arra, hogy megnézd hova is mész dolgozni, találkozhatsz leendő munkatársaiddal, közvetlen főnököddel, megnézheted milyen is lesz a szállásod, a környék, és nem utolsó sorban a munka. A próbanap után aztán eldöntheted, hogy ez számodra is működni fog, megfelelő, vagy inkább keresel mást. Tehát, érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget, még ha plusz költségedbe is kerül.
A próbamunka általában 1, illetve 2 nap szokott lenni, de ez munkahelyenként változhat.

Mire figyeljünk leginkább a próbaidő alatt?

A legfontosabb, hogy lássák rajtad, valóban szeretnéd ezt a munkát. A munkaadó gyakran megkérdezi a többi alkalmazottját, azaz a munkatársakat, akikkel együtt dolgoztál, hogy mi a véleményük rólad, így igyekezz előttük is a lehető legjobb formádat nyújtani! Légy kedves, segítőkész, ne panaszkodj, és ami a legfontosabb, ne félj kérdezni!

Munkavállalói szerződés

A szezonmunkák esetében a munkavállalói szerződés határozott időre szól, amiből könnyen éves, azaz határozatlan idejű szerződés is lehet. Gyakori a szezonmunka esetében, hogy a szezon kezdetekor csak egy előszerződést kapsz, ami szintén tartalmazza a munkabéredet, a munkaidő beosztásodat és a fontosabb dolgokat. Ilyen esetben a tényleges szerződést szezon végén kapod meg, ami szintén törvényes.

Mennyit lehet Ausztriában keresni?

Munkakörtől és helytől függően havonta min. 1000 eurót, de ez a nyugati országrészben túlórákkal a 2000 eurót is elérheti a havi nettó kereset Ausztriában. A munkabér természetesen azzal arányos, hogy milyen képzettségi szintet, ismereteket igényel meg az adott munkakör. Legkevesebbet általában a konyhai kisegítők, mosogatók és szobalányok keresnek, náluk valamivel többet vihetnek haza a pincérek, akik már jelentős borravalóval is számolhatnak, a legtöbbet pedig a szakácsok és recepciósok kereshetik meg.

Mik a következő lépések, ha felvettek?

Ha sikeresen pályázatot nyertél egy munkahelyre, akkor a következő fontosabb teendők várnak rád: bankszámlanyitás, az internet és a külföldi telefonszám elintézése, mivel, ha az itthoni internetet és telefonszámot használnád, jócskán megugrana a számlád, tehát érdemes ezeket a szolgáltatásokat minél előbb elintézni. Amennyiben több, mint 3 hónapot fogsz kint dolgozni, köteles vagy a körzeti Fremdenpolizei (külföldi munkavállalókat nyilvántartó hivatal) kirendeltségénél megjelenni és regisztrálni, de erre levélben is figyelmeztetnek!
KOMMENTEK
minerel | 2014.06.04. 19:25
kimaradt a kérdések közül, hogy "hány órára vagy bejelentve?"
minerel | 2014.06.04. 19:27
"mely egyidejűleg töltheti be az EU-s taj kártya szerepét." Nem feltételnül igaz mert egy évig a személyes adatok ki vannak csillagozva. Egy év után lehet igényleni (néha magától küldi a kinti tb) a teljes értékű tb kártyát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.