Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hó Show 2007 - Képes beszámoló

Szakmai körkép a sífelszerelések kínálatáról

2007.11.14. Hernádi László

Hó Show 2007 - Képes beszámoló A tavalyi hóban szegény tél után nagy várakozás övezte az idén immár 17. alkalommal megrendezésre került Hó-Show-t, a kiállítás és bemutató a hazai sízők körében mára már fogalommá vált, sokan kötelező "szezonkezdő" programként látogatnak ki évről évre a vásárra.
Az időjárás már a kiállítás kezdetén is igazi télies arcát mutatta, de a vasárnap délután megérkező hóesés és a nyomában megmaradó fehér hóréteg varázslatos hangulatot teremtett és mosolyt varázsolt a kiállítók és a látogatók arcára is. A tavalyi gyenge illetve nagyrészt elmaradt decemberi szezonkezdések után idén érthetően sokan várják a decemberi határközeli szezonnyitásokat. Ez a kívánság úgy néz ki maradéktalanul túl lett teljesítve Holle anyó által, hiszen vasárnap délelőtt már havas tájakat mutattak a webkamerák, valamint a telefonok is elkezdtek csörögni és futótűzként terjedt a hír, hogy a Dunántúlt már beterítette a hóesés és a közeli síterepek a hétvégi nyitást tervezgetik. Mostanra bebizonyosodott, hogy a hóesés nem átmeneti jelenség volt, a közeli terepeken rekord korai szezonnyitások kezdődnek, jelentős hómennyiséggel és szinte teljes felvonó-kapacitással. A legnagyobb gyártók ismét a szokásos standokkal és nagy választékkel érkeztek, itt érdemes megemlíteni a Nordica, az Elan, az Atomic, a Rossignol, a Salomon és a Head-Kneissl standokat, ahol a teljes idei kínálaton kívül még számos jó ajánlattal találkozhattunk. Akik nem bíznak annyira a szakértelmükben, hogy a börzén keressenek megfelelő felszerelést, viszont új felszerelésnél olcsóbb megoldást szerettek volna, azok a Head-nél és a Nordica-nál is találhattak bőven párszor használt és igényesen karbantartott tesztléceket a tavalyi választékból, valamint új "egyszezonos" felszereléseket is a tavalyi raktárkészletből. Új felszerelések terén jól szerepeltek a Rossignol Mutix lécek, a Head Xenon kötéssel szettben is nagyon kedvező áron volt elérhető, továbbra is keresettek a Head Supershape és az Elan Speedwave lécei. Az Atomic standján ki lehetett próbálni az új Hawx síbakancsokat, valamint a szintén idei szezonra fejlesztett Nomad freeride lécek teljes választéka is megvásárolható volt. Széles választékban lehetett kapni az idei szezon új léctípusait a "multi condition" léceket, amelyek egyfajta átmenetet képeznek a kemény, sípályára szánt lécek (síkrossz kategória) és a freeride lécek között, mindezt az Atomic metron kimagasló népszerűsége hatására kezdték fejleszteni a gyártók (pár év lemaradással). Az újítás lényege, hogy a lécek talpfelületének szélességét arányosan megnövelték, ezáltal a rádiusz változatlan maradt, azonban a síléc a megnövelt talpfelületnek köszönhetően sokkal könnyebben kezelhető a mélyhóban/járatlan terepen is. Mostanra szinte az összes gyártó kínálatában megtalálhatóak ezek a sílécek.

Általánosan elmondható, hogy egy haladó "allround" síszett (kötés+léc) 50-55 ezer, egy profi síszett 80 ezer Forinttól volt megvásárolható, a kiállítás legdrágább lécei idén az Atomic standján, az Atomic által kézimunkával gyártott Volant luxus sílécek voltak, amelyek hozzávetőlegesen 4000 Eurós árukkal inkább kiállítási darabként szerepeltek. Kedvező ár/érték arányt képviseltek az olasz Dalbello síbakancsok, amelyeket az Elan standján lehetett megvásárolni.

A használt felszerelés börzén kielégítő választékot találhattunk, valamint az árak is elfogadható szinten alakultak az idén, a minőséget tekintve viszont érdemes volt nagyon odafigyelni, mivel pár gyanúsan olcsó lécnél lehetett látni "felütött" (kő-szikladarabhoz ütközés) kantnijú lécet. Érdemes a kantni oldalsó és alsó vastagságára is ügyelni, hiszen a kölcsönzős léceket népszerűségüktől függő mértékben meglehetősen sokat használják egy szezonban és a javítással nem sokat foglalkoznak, tehát minden kölcsönzés után a visszakapott lécet felköszörülik, ami a talp és a kantni vékonyodásához vezet. A lécek tényleges használtságát a két szembefordított léc által alkotott híd összenyomásához szükséges erő jellemzi, ezt a tulajdonságot semmiféle utólagos kozmetikázással, javítgatással nem lehet megváltoztatni. Ezekről a pontokról bővebb információ a "mire figyeljünk használt sífelszerelés vásárlásakor" c. cikkünkben található.

Síruházat minden kategóriában vásárolható volt, kezdve egészen a 100 ezer forint feletti kabátoktól a 15-20 ezer Forintos kabát/nadrág összeállításig, amely a hobbisízéshez kompromisszumokkal, de megfelelő.

Használt síbakancsok némileg kisebb választékban voltak kaphatóak, hiszen legtöbben ebből a felszerelésből érthetően inkább az újat részesítik előnyben. Az eladásra kínált használt síbakancsok átlagéletkora messze meghaladta a használt sílécekét. A börzén szép számmal lehetett vásárolni használt sífutó és sítúra felszereléseket is, érdekességként feltűntek még néhány helyen a lassan feledés homályába vesző hagyományos lesikló lécek is.

Örömmel tapasztaltuk, hogy sokan kérték a fórumokhoz hasonlóan, de immár "élőben" is a sielok.hu stábjának segítségét az új/használt felszerelés kiválasztásában. Reméljük mindenki örömét leli a már meglévő, vagy most beszerzett felszerelésében az előttünk álló, várhatóan hóban gazdag szezonban!

Jövőre ismét találkozunk!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.