Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok a sífelszerelések piacán - 2006/07

2006.10.21. Hernádi László

Újdonságok a sífelszerelések piacán - 2006/07 Az előző év gyakorlatát követve idén is megpróbáljuk bemutatni a legnagyobb sífelszerelés-gyártók 2006/2007-es téli szezonra szánt technikai újításait és modellkínálatát.
h i r d e t é s
Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a cégek a kötések, bakancsok szerkezeti felépítését és a sílécek belső szerkezeteit (magját) általában csupán kb. 3 évente tervezik újra, egyes bevált technológiákhoz (pl. a Salomon 900-as szériájú kötései) akár 5-6 évig sem nyúlnak lényegesen, csupán a külső dizájnt változtatják, illetve apróbb finomításokat hajtanak végre.

Meglepetés az Atomic márkanév alatt feltűnő FFG jelzéssel ellátott "rebrand" Salomon gyártmányú kötéscsalád, amely a két legnagyobb gyártó - rivális összefogását jelzi.

A szezon érdekességei között a legkomolyabb újítás az Elan Speedwave léceinél alkalmazott új, megnövelt keresztirányú torziós szilárdságot biztosító felépítés, amellyel a cég kivívta az ISPO 2006-os "European Ski Award" -ját.

Idén a legnagyobb gyártóknak nem csak a síléc, hanem síkötés és síbakancs kínálata is terítékre kerül. Általánosan elmondható, hogy a síbakancsok mindegyikének bélése melegítéssel a tulajdonos lábfejére alakítható (akár többször is - újramelegítéssel), a felső kategóriás bakancsok csatjai fémből (alumínium, vagy ötvözet, esetleg acél), a kevésbé kemény bakancsok csatjai, pedig erős műanyagokból (pl. makrolon) készülnek. Általában az összes, de legalább a felső két csat mikroállítási lehetőséggel is rendelkezik, valamint számos bakancsnál állítható a flex index két érték között, a komfortos sízőknek készült típusoknál találunk séta/sí állítási lehetőséget. Az összes bakancsnál állítható általában az oldaldőlés (canting). Elterjedtek a könnyebb bebújást elősegítő bélések, nyelv megoldások. A síbakancsok típusneve mellett található számból általában következhetünk a bakancs keménységére, gyakran a szám azonos a megadott flex index-el (Fi.)

A síkötések piacán ma már alapkövetelmény, hogy az első és a hátsó "gép" is minden irányba le tudjon oldani, a gyártók túlnyomó többsége már integrált megoldást kínál a síléc-síkötés összeállításra, ez alól kivétel a Kneissl cég, amely bár nem kínál olyan sílécet, amelybe integrált kötésrögzítő felfüggesztés került, stratégiailag már együttműködik egy kötésgyártóval. Az Atomic, a Salomon, a Rossignol és a Head pedig nem klasszikus integrációval jelentkezik, hanem olyan platnival árulja léceinek többségét, amely csak az adott kötésgyártó modelljeinek "csavarkiosztásához" van előkészítve.

Síkötés gyártó
Síléc gyártó
Atomic
Atomic (perforált platni)
Marker

Blizzard (integrált (IQ))
Völkl (integrált (Motion))
Nordica (integrált (XBS, XBS alu, XBI))
K2 (integrált (M1, M2))
Kneissl (gyártó által javasolt kötés)

Tyrolia

Head (perforált platni)
Elan (perforált plati és integrált (Fusion Pro, Fusion, TMD))
Fischer (perforált plati és integrált (Railflex))

Salomon

Salomon (perforált platni (Axe+, Carve Plate, Drive+)

Look/
Rossignol

Rossignol (perforált platni)
Dynastar (perforált platni)

Az év újdonságai márkánként:

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.