Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rossignol síléc újdonságok 2011/12

2011.11.08. Bartus Péter

Rossignol síléc újdonságok 2011/12 A Rossignol technikai újításokkal, szélesített termékcsaláddal (előtérben a rocker-es lécekkel) és a szokásos részletes grafikai kidolgozással készül az idei szezonra.
A verseny léceknél "radikális" változás nem történt, a FIS léceknél egyedül a Radical WC GS és GS junior léceket színezték át. Továbbra is unikum, hogy létezik a Master modell, amely a "bolti verseny" GS és a FIS GS léc között helyezkedik el félúton, mind a geometriát, mind a felépítést tekintve. A Race kategóriánál szintén a GS-hez nyúltak, de alaposan: sok éven keresztül a GS és SL lécek csőr és far szélessége megegyezett, csak a csípőben volt 10 mm eltérés (70 helyett 80 mm). A GS lécekhez képest szokatlanul széles csípőből visszavettek, immár 118-72-100 a számsor, ennek megfelelően nőtt a fajlagos rádiusz is, illetve már nem 5, hanem 6 centinként követik egymást a hosszlépcsők.

Hiánypótló viszont két vadonatúj nevű lécük: Nemcsak a Rossignolnál, hanem szinte minden gyártónál igaz, hogy a verseny kategóriát kivéve nem található igényes szerkezetű, kis rádiuszú szlalom léc. A Radical 7RSX és 6RSX megfizethető közelségbe hozza ezt, mindkettő teljesen megegyező famagos felépítésű, a magasabb szám szénszálas erősítést takar, 10 cm-es lépcsőkben állnak rendelkezésre. E két léc már szerepelt tavaly is Strato 7 LTD Carbon és Strato 7 néven, hála istennek a Strato design sorozatot megszüntették, a dedós kinézetű lécek ebben a kategóriában finoman szólva nem voltak piacképesek, hiába nagy arc a designer Troy Lee. A szerkezetbeli újdonságok leginkább az all-mountain családban jelentkeznek: a sílécgyártók közül 3 éve a Rossignol használt először bazalt szálat, most pedig ők az elsők az aramid használatában. Ez egy szintén űrtechnológiában használt, rendkívül nagy szilárdságú, rugalmas és szuperkönnyű anyag, többek között golyóálló mellényeket készítenek belőle. Két új szerkezet létezik, a top lécekben titanium és bazalt szálak keverékéből áll a léc héja, a felső-középkategóriások aramid-bazalt komplex héjat kapnak, de még ez is jóval szilárdabb a középkategóriás carbon héjas léceknél (érdekes, hogy néhány éve még a szénszál volt a non plus ultra a lécekben). De térjünk a népes csapatra: szokás szerint a névben rejlik a csípőszélesség: Zenith Z82 és Z76 Ti-Basalt héjjal, utóbbi létezik Aramid-basalt héjas változatban is, e két utóbbi léc ráadásul szinte szlalom rádiusszal bír, így a széles, kis rádiuszú lécekre vágyóknak kínálhat egyedüli megoldást. A Z72 és Z72X csak a színben különbözik, és csakúgy carbon héjjal bír, mint a ZX 3D Carbon. A 3D LTD üvegszálas héjjal rendelkezik, a ZS létezik szén- és üvegszálas héjú kivitelben, utóbbi létezik kötés nélküli kivitelben is (Open). A felsorolt Zenith lécek hagyományos profillal rendelkeznek, és a Rossignol ún. frontside all-mountain lécei közé tartoznak, azaz széles, de elsősorban kezelt pályára tervezett lécek.

A valódi, pályán kívül is jól használható rocker-es (profilos) felépítésű, vadonatúj fejlesztésű all-mountain lécek Experience névre hallgatnak. 78-tól egészen a brutális 98 mm-es szélességig terjed a méretskála, változatos geometriával. A régi, keskeny allround PMC lécek végleg megszűnnek, helyüket a 74 mm széles, tavaly debütált Alias fedőnevű all-mountain gépek veszik át, amelyek szintén profilos kialakításúak. A női szakasz analóg az all-mountain unisex vonallal, pár változás: az el-és feltűnő Attraxion 6 idén ismét csatasorba állt, a 8-ből viszont csak Echo változat van. A számozott Attraxion-ok (6-1ig) mind 120-72-100 méretekkel rendelkeznek, a 8 ezzel szemben 120-75-108. A tavalyig prosperáló Harmony és Passion lécek helyét az Attraxion LTD, az Attraxion és az Attraxion Light veszi át, utóbbi ZIP-es rendszerű szuperkönnyű kötéssel, külön öröm, hogy visszatér a kék szín a női lécekbe, az utóbbi két évben szinte egyik gyártónál sem lehetett kék színű lécet találni. Az Experience lécek megfelelője a profilos Temptation család 88-tól 74 mm-es középszélességig, utóbbi léc két verziója az Alias női változata. Összefoglalva pont ennyit vártunk a Rossignoltól, egy jó adagnyi technikai újítás, egy emberes paletta váltás: idén sem okoztak csalódást.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.