Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Buli a havon - őrült télbúcsúztató programok a világban

2006. január Patrick Thorne

Még a legmegrögzöttebb sírajongók számára is van valami izgalmas a lassan közeledő tavaszban. Melegedő idő, éledő természet , elkerülhetetlenül olvadó hó.
Azt hihetnénk, hogy a hóbarátok depresszióba esnek a szezon végével. A természet körforgása ellen azonban nincs mit tenni, a hó már amúgy is kissé elhasználódott, és talán a nap melegét érezve sokan örülnek is közelgő tavasznak. A legmegrögzöttebbeknek meg amúgy is ott vannak a gleccserterepek.

A tavasz beköszöntével az északi félteke síterepein mindenfelé őrültebbnél őrültebb bulikat tartanak, hogy a telet búcsúztassák (és a téli szezon utolsó vendégeit becsábítsák). A szezonzáró bulik állandó kellékei a sebesség, a (fél)meztelenség , a vad jelmezek és - leggyakrabban - a csobbanás. Az egyetlen cél minden esetben persze a szórakozás.

Gyorsan

Bábu-lesikló versenyt sok helyen rendeznek, így például az amerikai Diamond Peakben is. Az indulók bábut építenek és állítanak sílécre, vagy snowboard deszkára, hogy aztán egy óriási ugratónak eresszék őket. Díjat a legkreatívabb, a legtávolabb repülő és a legszebben becsapódó építmény kap. Fontos kitétel, hogy a szerkezet nem lehet élő és széthulló darabjait a versenyzőknek maguknak kell a röptetés után eltakarítaniuk.

Erre a témára építenek az USO - azaz Azonosítatlan Csúszó Tárgyak - versenyek az Alpokban, Európában és a Sziklás-hegységben, Észak-Amerikában. Az USÓ-k mindenféle méretben és formában előfordulhatnak.

A hosszú tél elmúltával a Montana állambeli Whitefish polgárai semmit sem szeretnek jobban, mint bútoraikkal a hegyoldalon leszáguldani. A világ őrült koratavaszi eseményei között ez, a 35 éves múltra visszatekintő bútorverseny a legrégebbi.

A kanapé-szörfözés e szokatlan verziója egyszerű koncepcióra épül. A verseny részvevői síléceket szerelnek a kanapéra és egyéb bútordarabokra, majd ezeket egy kezdőlejtő tetejére vonszolják, hogy aztán a nézők hangos biztatására versenyt csússzanak a völgy felé.

A versenyzők - akiknek alsó életkora 21 év - nyilatkozatot írnak alá, hogy saját felelősségükre vesznek részt a mulatságban. Az indulók számára kötelező kellék a bukósisak, a járművekben pedig a megfelelő fék és kormány.

A versenyzőket jelmezük és járművük ötletessége, elért sebességük, illetve az alapján értékelik, hogy mennyivel sikerült a célvonalat jelző kerítés előtt megállniuk.

A "show legjobbja" egy 500 dollár értékű heverőt nyer, a versenyt szponzoráló bútorcég felajánlásával.

Nekivetkőzve

Copper Mountain síközpontja Colorado államban egyike azon kevés helynek, ahol díjazzák, ha a síelők nekivetkőznek - legalábbis a szezonzáró Sunsation fesztivál legendás bikini-versenyén. Nők és férfiak egyaránt versengenek kreatív fürdőruháikban a díjként megnyerhető, éves síbérletért.

Ennél jóval szokatlanabb a kaliforniai Mountain High központ "fagyott póló versenye". A kisszámú nevező saját, előre lefagyasztott pólóját kell feltörnie, és így vagy úgy felvennie. Gyakran a ruhadarabok kökemény formát öltenek, ezért még látványos küzdelem árán is 5-10 percbe is telhet, míg hordható állapotba kerülnek, kiváló szórakozást nyújtva a nézőknek.

Vizesen

Squaw Valleyben már 15 éve minden áprilisban tömegek gyűlnek össze a Cushing-tó Classic-ra. Az esemény kelléke egy csapat vakmerő induló, egy kis kreativitás, valamiféle sí- vagy snowboard felszerelés, vad cuccok és egy jó nagy és hidegvízű tó.

A több száz néző a helyi őrülteket és a kalandvágyó vendégeket bámulja, ahogyan azok megpróbálják átszelni a Cushing-tavat. A cél az, hogy elegendő sebességet gyűjtsenek a havas rámpán, és eljussanak a túlpartig. A verseny a hatalmas zuhanásokról, a harsány jelmezekről és az ultra-kreatív tóátúszó szerkezetekről híres. Az értékelés a stílus, a kellem és természetesen a sikeres tóátkelés alapján történik.

A franciaországi La Clusazban valamivel komolyabban veszik a maguk versenyét, mely nagyobb tömegeket, sőt az eseményt közvetítő tv-társaságokat is vonz. A síközpont évenként megrendezésre kerülő "vízisikló" viadalának helyszínén 150 versenyző csúszik le a meredek, havas lejtőn a Lac des Confins gleccsertóba, gyakorlatilag a legkisebb remény nélkül, hogy partot érjen. Az esély a 140 méteres távolsági rekord megdöntésére persze él.

Az indulók a 200 méteres lejtőn levágtatva akár 100 km óránkénti sebességre is felgyorsulhatnak. A versenyen rajthoz lehet állni sílécen, snowboarddal, monosível, de USÓ-val is, így csúsztak már fürdőkádban és autó motorháztetején is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.