Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Versenyzők: Hermann Maier

2005. október Lipiczky Ágnes

Hermann Maier, az osztrákok sílegendája a nyár folyamán örökbe fogadta Bennót, a salzburgi állatkert széles szájú orrszarvúját. A kihalófélben lévő fajból választott 3500 kilós "cimbora" egyébként sokban hasonlít pótpapájára, aki többek között robosztus alkatának köszönheti sikereit, sőt életben maradását is.
"Hú, ez micsoda felvétel lesz!" - vigyorgott Hermann Maierre egy amerikai fotóriporter az 1998-as naganói olimpia férfi lesiklóversenye alatt. A hakubai Karamacudake hegyen jó helyen letáborozó, "dollárködös" szemű riporter néhány pillanattal korábban éppen azt örökítette meg, hogyan repül ki magatehetetlenül, jó százméternyi távolságba a pályáról a szám legnagyobb favoritja, Hermann Maier. Az ORF1 osztrák televíziós társaság a Maier családdal közösen nézte végig az akkor már 10 Vk-futamgyőzelmet maga mögött tudó és élete első összetett sikere felé száguldó új sísztár tragikus bukását. A család halk imát mormolva, feszülten figyelte a percekig mozdulatlanul fekvő versenyzőt, aki végül vigyorogva és ami a legfontosabb, sértetlenül tápászkodott fel a hóról.
Fotó: Pentaphoto / Carrera
Fotó: Pentaphoto / Carrera
Sőt, néhány nappal később Hermann Maier megnyerte a naganói téli játékok szuper óriás-műlesikló, valamint óriás-műlesikló versenyét, így nem véletlen, hogy a média képviselőitől a Terminátor című film "Elpusztíthatatlanja" után a Herminátor becenevet kapta.

Pedig nem volt mindig ilyen erős kötésű a Salzburg tartományból, Flachauból származó fiatalember. Maier mindössze három esztendősen kezdett el síelni édesapja síiskolájában, ám egy térdbetegség, valamint egy fejlődési rendellenesség miatt úgy tűnt, végleg búcsút kell mondania a hófödte csúcsoknak. Noha az egykori válogatott társ, Christian Mayer társaságában ő is tagja volt a tartomány egyik legjobb síkollégiumának, 15 esztendősen el kellett köszönnie barátaitól, hiszen fizikailag nem úgy fejlődött, mint a többiek. A mindössze 45 kilós, a háta mögött csak Pinokkiónak csúfolt fiú azonban nem adta fel, kőműves tanoncnak állt, ahol aztán a nyári gyakorlatok megerősítették szervezetét.
2004/2005-ös világkupa állomás Garmischban
2004/2005-ös világkupa állomás Garmischban
Noha egy ideig csak édesapja síiskolájában tanított és gyakorolt, 1993 karácsonyán bemutatkozott egy jelentősebb hazai viadalon. Az autóbalesetben fiatalon elhunyt Rudolf Nierlich emlékére rendezett óriásműlesikló-versenyen a teljes osztrák elit mögött ott toporgott a rajtnál Hermann Maier is. A premier kiválóan sikerült az akkor 21 esztendős versenyző számára: hatodik helyére azonnal felkapták fejüket a síszövetség illetékesei. Igaz, Maier egy buta döntés miatt (Schladmingban elindult egy profi viadalon, amelyen 17 ezer schillinget nyert) újabb pihenőre kényszerült, hiszen az Osztrák Síszövetség egy évre eltiltotta őt a versenyzéstől. 1995-ben Semmeringen azonban már ő is rajthoz állt a nemzeti bajnokságon, s 141-es rajtszámmal, vagyis utolsó indulóként az előkelő 17. helyet szerezte meg. A következő idényben szülővárosába, Flachauba érkezett a Világkupa-mezőnye. Az óriás-műlesikló viadal előtt Maier, mint előfutó kapott lehetőséget, s az időket elemezve a szövetségi edzők megdöbbenve tapasztalták, hogy a ,,kisegítő" teljesítménye a tizenkettedik (!) helyre lett volna elegendő. Az akkor huszonhárom esztendős versenyzőt azonnal meghívták az osztrák válogatottba. Maier előtt megnyíltak a kapuk, eljött az idő, hogy valóban óriássá váljon. Az első világkupa-győzelmét 1997-ben a németországi Garmisch-Partenkirchenben megrendezett szuper óriás-műlesikló világkupán aratta, amelyet azóta már 50 elsőségre egészített ki, így az olasz Alberto Tombával holtversenyben a második helyen tanyázik az örökranglistán a svédek egykori sztárja, a 86 győzelmet magáénak tudó Ingemar Stenmark mögött. A háromszoros világbajnok (1999-ben Vailben lesiklásban és szuper-G-ben szerzett aranyat, míg 2005-ben Bormióban az óriás-műlesiklást nyerte meg) Maier négy ízben emelhette a magasba a szezon legjobbjának járó összetett világkupát (1998, 2000, 2001, 2004), ami valljuk meg, hihetetlen teljesítmény.
Bormióban 2005 februárban
Bormióban 2005 februárban
A motorimádatáról is ismert Herminátor ugyanis 2001 augusztusában súlyos közúti balesetet szenvedett, szinte kettétört a világsztár jobb lábszára ("Gyakorlatilag a kezemben vittem a lábamat, néhány izomrost tartotta csak egyben" - emlékezett később vissza.), így az orvosok az amputációt is kilátásba helyezték.

Ekkor szinte mindenki biztosra vette, hogy véget ért Maier pályafutása, s mivel az orvosai sem hitegették, egyedül talán csak ő bízott abban, hogy egyszer ismét a legjobbak között szerepelhet. Maier mindent megtett a visszatérés érdekében, s bár a 2002-es Salt Lake City-i olimpián még nem tudott indulni, 2003 februárjában, 22 hónap kihagyás után ő is ott volt az adelbodeni óriás-műlesiklás rajtjánál. Igaz, ezen a viadalon még "csak" a 31. helyet szerezte meg az első futamban, így nem tudott teljes versenyt futni, ám két héttel később már megnyerte a "versenyek versenyének" tartott kitzbüheli Hahnenkamm-viadal szuper óriás-műlesiklását, ami valódi csodaszámba ment. Ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát a St. Moritz-i világbajnokságra is, amelyen a második helyen zárt a szuper-G-ben.

A 2003-2004-es sorozat volt a motorbalesete utáni első teljes szezonja, amely során ő gyűjtötte a legtöbb pontot, így negyedszer is az ő polcára került az összetett világkupa-győzelemért járó díszes serleg. Talán az sem véletlen, hogy a híres Laureus World Sports Awardon ő kapta meg az Év nagy visszatérőjének járó kitüntetést.
Nem mellesleg mindössze egy síelő, a luxemburgi Marc Girardelli tud ennél több összetett elsőséget felmutatni, ő ötször (1985, 1986, 1989, 1991, 1993) volt az idény legjobbja, míg Maier az olasz Gustavo Thöni (1971, 1972, 1973, 1975), valamint a svájci Pirmin Zurbriggen (1984, 1987, 1988, 1990) társaságában a második helyen áll az örökrangsorban. Ám ahogy őt ismerjük: nincs megállás.

Az orrszarvú örökbefogadása után ugyanis ő is elutazott a válogatottal a chilei edzőtáborba, s már most arról beszél: szinte biztosra veszi, hogy az elmúlt szezon harmadik helyénél (az amerikai Miller és az osztrák Raich is megelőzte őt az összetett versenyben) előrébb zár majd. Ráadásul 2006-ban Torinóban olimpiát rendeznek, s a Salt Lake City-i játékok kihagyása után végre itt az idő, hogy ismét Maier nevétől legyenek hangosak az alpesi lejtők.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.