Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sisasok: Fejfájás nélkül

2006. január Kapecska László

A freeriderek és a síversenyzők jóideje fejükön bukósisakkal csúsznak és egyre több szülő számára is természetes már, hogy gyerekét csak sisakban engedi ki a hóra. Cikkünk a többieknek szól.
Van két rossz hírünk. Az egyik az, hogy a síelés és a snowboard nem teljesen veszélytelen sportágak. A másik pedig: a lejtőkön elszenvedhető legkomolyabb sérülések többsége a fejet éri. De jöjjenek a jó hírek: ha sisakot húzunk, máris sokat tettünk testi épségünkért és végül: divatba jöttek és egyre klasszabbak a sízők és a deszkások számára tervezett bukók.

De mit is tudnak a legújabb darabok, azon túl, hogy védik a fejet és trendi a dizájnjuk? Vagy másképpen: mire figyeljünk oda, ha sisakot választunk?
Először is, legyen kényelmes. A sisak ugyanis nem egy kötelezően rossz biztonsági kellék, hanem felszerelésünk egy elengedhetetlen darabja, melyről síelés közben akár meg is feledkezhetünk. Felejtsük is el a nehéz, vastag anyagból készült, kemény bukókat. A ma kapható sisakok súlya gyakran alig haladja meg a fél kilót, mégis erősek. Kívül kemény, ütésálló héjjal, belül puha béléssel készülnek. Kényelmesek, könnyen fel- és levehetők. Jól szellőznek, mégis melegen tartják a fejet. Egy részüknél szabályozható a beáramló levegő mennyisége, ahogyan - modelltől függően - az is állítható, hogy mennyire kívánjuk kizárni a külső zajokat.
Amikor sisakot választunk, figyeljük meg, hogy milyen könnyű a fel- és levételük, beleértve az állpánt becsatolását is, figyelve arra, hogy azt kesztyűben, vagy fázós kézzel is el tudjuk végezni. A megfelelő méretű sisak az, amely sehol nem szorít, de nem is lötyög. És ez igaz a gyerek bukókra is. Ha biztonságot adó fejfedőt keresünk, felejtsük el, hogy "majd belenő a gyerek." Ha a sisak nem passzol jól fejünkre, nem is védhet jól. Hogy jó méretet választottunk, úgy győződhetünk meg, hogy a becsatolt bukót megpróbáljuk előre-hátra billenteni fejünkön. Ha ez csak a fejbőr mozgásával együtt kivitelezhető, megtaláltuk a jó méretet.
Fotó: Atomic
Fotó: Atomic
A kényelmes viseleten, a jó illeszkedésen túl fontos még meggyőződnünk arról, hogy a sisak ne akadályozza síszemüvegünk felvételét. A sisakok ugyanis a teljes homlokot fedik, a szemöldökig érve. Ajánlott ezért szemüvegünket magunkkal vinni a sisak vásárláshoz. Elterjedt szolgáltatás a síszemüveg pántja számára tervezett csat, amely rögzíti a szemüveget, ha az nincsen az arcunkon. Enélkül már nem is nagyon találunk sisakot - ha mégis, jobb, ha a polcon hagyjuk. A jó sisak védi a fejet, mégsem korlátozza a látást. Nem lóg a szemünkbe, és nem akadályozza a kitekintést oldalirányba sem.
A szemek után térjünk át a fülekre. A gyártók modelljei között találunk fülvédős, levehető fülvédős, beépített fejhallgatós és fejhallgató-előkészítéssel tervezett darabokat. E variációk között szubjektív szempontok és pénztárcánk nagysága alapján választhatunk, az alapelveket azonban érdemes leszögezni: a fülvédő melegít, a fejhallgató pedig kizárja a külső zajokat, ami nem minden esetben jó - gondoljunk csak társunk figyelmeztető, vagy akár segélykérő kiáltására!

Végül két további tanács: nagyobb síközpontokban kölcsönözhetünk is sisakot, hogy a későbbi vásárlás előtt éles tapasztalatokat is szerezhessünk. A másik pedig: ne csapjuk be magunkat! A sisak viselése nem jelenti azt, hogy belemehetünk kockázatosabb manőverekbe, gyorsabban haladhatunk, mint korábban - mondván: a sisak úgyis megvéd. A pályákon mindenekelőtt akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha betartjuk a szabályokat!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.