Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sípiac - a legújabb sítrendek

2005. október

Ha jön az új szezon, jönniük kell az újdonságoknak is, legyenek azok apró módosítások, vagy akár sohasem látott megoldások.

A gyártók elsődleges célja idén is az, hogy a síelés még egyszerűbb és biztonságosabb legyen a pályákon és azokon kívül egyaránt. A 2005-2006-os választékot szemügyre véve rögtön látható, hogy a nők egyre több, kifejezetten a számukra tervezett modellből választhatnak. A korábbinál több márka készít továbbá exkluzív kivitelű felszereléseket. A Bogner, a Kneissl, a Rossignol vagy a Scott különleges fabetétekkel, rusztikus bőrfelületekkel, értékes kristályokkal, bonyolult kézi munkával teszi egyedivé, és persze nehezen megfizethetővé termékeiket.

Sílécek

Továbbra is divatban maradnak a sízés során fellépő erők optimalizálását ígérő integrált síléc-síkötés rendszerek. Mintha lassulna ugyanakkor a rövid lécek trendje, és a jó sízők ismét valamivel hosszabb lécet használnának. Határozott elfordulás tapasztalható a race carving modellektől. Ezt a tendenciát követve a gyártók karcsúsították szlalom- és race carving-kínálatukat, és a hangsúlyt a legnagyobb vásárlói csoport igényeinek kiszolgálására helyezik, akik a biztonságot és a szórakozást keresik az agresszív carving helyett. Mindezt kis súlyú, kényelmes, könnyen használható felszerelésekkel próbálják elérni, amelyekkel a síző gyengeségei is elfedhetőek.

Egyre nagyobb az érdeklődés a kölcsönzői, illetve a sítesztek során elérhető felszerelések iránt, hiszen így mindig a legfrissebb fejlesztések próbálhatók ki. Kivétel nélkül minden márka tart a kínálatában freeride modelleket, köztük jó néhány még az eddigieknél is szélesebb ívű. A freeride lécek fejlesztésénél is cél a síző hibáinak korrigálása, illetve az, hogy a lécek nagy sebességnél és jeges terepen is könnyen irányíthatóak legyenek, mély hóban pedig kisebb erőfeszítést igényeljenek. Mindez a legkisebbtől a túlméretesig. Túlméretes (oversize) egy síléc, ha az alsó és felső szélesség összegét kettővel elosztva, ebből a középrész szélességét kivonva 40 mm-nél nagyobb számot kapunk.

Növekszik a kereslet a telemark felszerelések és a túralécek - köztük a túracarving - iránt. A legtöbben hétköznapi carvinglécüket szerelik fel túrakötéssel. A minden célra megfelelő kötést ugyan még senkinek nem sikerült megterveznie, de a Voilé például olyan multikötéssel jelentkezett, amely ugyanazon a lécen lesiklásra, túrázásra és telemarkozásra is egyaránt használható.

Sícipők

Sok minden történt a sícipők piacán is, különösen a felsőkategóriában. Az új darabok még biztonságosabbak, jobb léckontrollt adnak, és kényelmesebb a belső cipőjük. Újra felfedezték a gyártók a jó öreg gyapjút, emellett más új, puha és meleg anyagok is kerülnek a belső cipőkbe, amelyek szinte kivétel nélkül felveszik a láb formáját. A lábujjaknak külön kiképzett tér nyújt kényelmes meleget. Bővült a női modellek választéka, és növekszik a felsőkategóriás sícipők szegmense is. Ezek leginkább a lesiklóknak készültek, de a sítúrázókat és a szabadsízőket is kényeztetik a gyártók.

Biztonság

Fellendülőben van a biztonságos sízést szolgáló termékek piaca. Egyre nagyobb a választék a térd-, a kar-, a hátprotektorokból, és a sisakokból is. Az iparág szakértőinek becslései szerint az elkövetkező szezonban világszerte 20-25%-kal több fejvédő fogy majd. A sisakok egyértelműen divatba jöttek. Az emberek rájöttek ugyanis, hogy a fejvédők nem csak a baleseti sérülésektől, hanem a hidegtől és a széltől is védenek, ugyanakkor nem korlátozzák a hallást. Könnyűek, viseletük nem zavaró, és jól rögzíthető rajtuk a síszemüveg is. A nemzetközi statisztikák szerint a gyerekek harmada síel sisakban. Az alpesi országok síiskoláiban szinte kivétel nélkül használnak fejvédőket. Az olasz lejtőkön 14 éves korig már kötelező a sisak viselése, és hasonló döntés várható Németországban és Ausztriában is. A versenycélokra tervezett, állvédővel felszerelt darabok mellett a gyártók könnyű, általános célú, egybeöntött termékekkel jelentkeztek. Ezeknél a termékeknél a külső mikrohéjat közvetlenül az ütésálló héjba habosítják, így az stabilabb és biztonságosabb. Az Alpina, Briko, Cébé és az Uvex mellé felsorakozott az Atomic is, először kínálva sisakokat versenyzőknek és hobbisízőknek egyaránt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.