Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Aláöltözők síeléshez - mit vegyünk a síruha alá?

2019.10.01. 2024.01.05. sielok.hu | frissítve: 2024.01.05.

Az aláöltözet célja, hogy melegen és szárazon tartson, de ne akadályozzon a mozgásban. A korszerű technikai sí aláöltöző testhez tapad, megfogja és benn tartja a test melegét, az izzadságot pedig kivezeti.
Kedvenc férfi és női base layerünk
Kedvenc férfi és női base layerünk
h i r d e t é s

Miért fontos a jó aláöltözet?

Egy jó aláöltözet a természeti sportok űzőinek szinte elengedhetetlen öltözéke. Melegen tartja a testet, elvezeti az izzadtságot, támogatja testünk hőszabályozó folyamatait. Az első réteg nagyban felel a komfortérzetért síelés közben. Szaküzletekben az angol megfelelőjeként szokták „first layer”, vagy "base layer"-ként is emlegetni. Nevét a viselés módjáról kapta, hiszen azt közvetlen a testre kell felvenni.

Szintetikus és természetes anyagok

A technikai aláöltözetek megjelenése előtt jégeralsót és pamut trikót vagy pólót viseltek a síelők a síruha alatt. A pamut anyag hátránya, hogy magába szívja a nedvességet, ezért nehezebben szárad és könnyebben meg lehet benne fázni. Felsőtestre ezért inkább szintetikus vagy merino anyagból készült öltözetet ajánlunk első rétegként.

A lifa megalkotója: a Helly Hansen

A gyorsan száradó Lifa technikai aláöltözetet az 1970-es évek elején mutatta be a világon elsőként Helly Hansen. Az úttörő skandináv dizájn forradalmasította az outdoor sportolók öltözködését. A polipropilén alapanyag segít, hogy a ruházatok könnyűek legyenek, és a lehető legrövidebb idő alatt elvezessék a nedvességet a bőrfelszínről, illetve meg is száradjanak.
Helly Hansen lifa anyagú aláöltözet
Helly Hansen lifa anyagú aláöltözet
A lifa legfontosabb jellemzője, hogy anyaga polypropilen, ami 40%-al könnyebb és 60%-al jobban szigetel, mint a polyester, 100%-ban újrahasznosítható, antibakteriális, forma- és színtartó. Az elmúlt két évtized során a profik tapasztalataira támaszkodva a vállalatnak sikerült több mint ötvenszer újítani a rostok és a varrások felépítésén.

Amerikai sikersztori: az Under Armour

A skandinávok után az amerikaiak taroltak az aláöltözetek piacán. Az Under Armour csapata olyan sikeresen nyomta a marketinget, hogy a márkanév összeforrt az aláöltözet fogalmával. Az Egyesült Államokban a cég az aláöltözet szegmensben elérte a 80%-os piaci részesedését és dinamikus tempóban hódít Európában is. Nyárra a HeatGear®, télre a speciális ColdGear® technológiák jelentik a könnyű, száraz és ezeknek köszönhetően nagyon kényelmes viseletet. A márka legközkedveltebb aláöltözetei mindezek mellett kompressziós hatással is rendelkeznek, melyek segítik az izomműködést, jobb teljesítményhez és lassabb fáradáshoz segítve ezzel viselőjüket.

Az UA top termékei esetén egyetlen vékony réteg biztosítja mindazokat az előnyöket, amiket korábban csak 2-3 termék együttesen tudott megadni viselőjük számára. Nem véletlenül becézzük mi is ezeket a ruhadarabjainkat páncélnak.

Sportágak és márkák

Minden kültéri sporthoz praktikus az aláöltöző viselete, a síelésen kívül a futás, túrázás, kerékpározás, motorozás, vitorlázás és egyéb aktív outdoor tevékenységekhez is alap felszerelés már a technikai aláöltözet. A Helly Hansent és az Under Armourt mint úttörő márkákat emeltük ki. Rajtuk kívül még számos cég termékeit választhatjuk, a teljesség igénye nélkül néhány ismertebb márka: Spyder, Icepeak, Burton, Billabong, North Face, Scott, Trespass, Hannah, Mico, Zajo. Hazai gyártású aláöltözetek közül kiemelkednek a Fundango és a Heavy Tools termékei.

Természetes alapanyag: a merinói gyapjú

Míg a legtöbb mai gyártó különleges tulajdonságú szintetikus anyagokból készíti aláöltözőit, az Icebreaker az új-zélandi Alpok szélsőséges éghajlatához alkalmazkodó merinók gyapjára esküszik. A merinó a legjobb minőségű gyapjú, szálai jóval finomabbak a tradicionális gyapjúénál, amely síkvidéki juhoktól származik. Mivel ilyen finom, ezért a tapintása is bársonyos. Sokkal jobban bélel, hatékonyabban lélegzik, és nem tartja meg a szagokat.

A merinó gyapjú egy komplex protein alapú szál, melynek alkotó eleme a keratin. Ugyanez az alkotó protein található meg bőrünkben, hajunkban és körmeinkben, így nem csoda, hogy ezen szövetek viselete olyan jó érzés a bőrnek.

Hány rétegben síeljünk?

Három réteg éppen elég. A felsőtestre húzzuk fel a baselayert (aláöltöző), a következő réteg egy cipzáras polár, majd arra kerül a síkabát. Mínusz 10 alatt a szett kiegészülhet egy mellénnyel, tavaszias időben pedig lekerülhet a polár. Ilyen egyszerű.

Alul max. egy réteg kerüljön a sínadrág alá, ez lehet szintetikus vagy merinó gyapjú aláöltözet, de jégeralsó vagy harisnyanadrág is, egyéni ízlés szerint.

Mennyibe kerül?

Egy jó minőségű, hosszú ujjú baselayer ára 10-20 ezer forint között van, és garantáltan sok évig szolgálja viselőjét. Az alsó szintén kb. ebben az árkategóriában kapható, ha szettben vesszük meg, akkor olcsóbb is lehet (20 ezer Ft / szett jó árnak számít). A merinó anyagból készült sportruházat drága, de tartós. Saját tesztelésünk alapján a jól megválasztott darabok élettartama akár 10 év vagy annál is több lehet.

Ezeket a webáruházakat ajánljuk:

  • Decathlon.hu - Wed'ze aláöltözet változatos színekben
  • Dockyard.hu - Helly Hansen, Columbia, Fundango aláöltözet nagy választékban
  • INTERSPORT.hu - HH, HT, Icepeak, Ortovox, McKinley, Schöffel, CMP aláöltözet
  • K2 Síközpont - Armada, Burton, Cube, HH, Kjus, Fordefield, Picture, Scott aláöltözet
  • Store13.hu - Armada, Burton, The North Face, Ortovox és Salomon aláöltözet
  • Spyder.hu - Női és férfi Spyder aláöltözet outlet áron
KOMMENTEK
bouquetk | 2019.10.01. 13:18
Az, hogy ki hány rétegben sízik nagyon személyfüggő. Az általatok ajánlott aláöltöző, polár, síkabát kombóban én biztos meghalnék. Úgyhogy én inkább azt javasolnám, hogy mindenki tapasztalja ki, hogy hol van a komfortja. Polár helyett inkábbb két vékonyabb középréteg, azokat jobban lehet variálni. Síkabát sínadrág helyett lehet használni hardshell technikai cuccot, intenzívebb mozgáskor sokkal jobb, meg még számtalan esetben.

Sajnos a sihus aláöltözőről sok jót nem tudok mondani, a vízelvezető képessége gyenge.
F2 | 2019.10.06. 10:41
Tapasztalatom szerint (téli sport és outdoor) a merinói messze messze jobban teljesít minden tekintetben (szellőzés, izzadság elvezetés, hőszigetelés télen/nyáron!)
Az Icebreaker szvsz durván túlárazott, ugyanazt a minőséget, hacsak nem jobbat pl a lengyel Brubeck vagy a szlovák Zajo is tudja.
Antibakteriális téren a merínó szintén alap (5-6 napos hegyi vagy sítúra után sincs szaga), szintetikusnál ez nem mondható el, kivéve az ezüst szállal kombináltakat.
Kodiakmedve | 2020.01.19. 12:22
Sziasztok,
Kezdő síelő vagyok és tanácsra van szükségem. A síiskolával közeledünk az első sítáborunkhoz és a hidegülő idővel előkerült az idényre vett Fundango kabátom is, amit az utolsó oktatásokon fel is vettem (0 körüli hőmérséklettel). Alatta az egyik esetben egy HH a másikban egy Fundango alulöltözet volt és mindkétszer folyt rólam a víz. (korábban is voltak rajtam, de egy soft Shell kabáttal és ott nem volt ennyire feltűnő.)
Mi lehet az oka? (Volt rajtam sál is közben)

A kabát nem ázott át, de a komfort érzésemen sokat rontott. Mit tanácsoltok?
admin2 | 2020.01.20. 09:19
Kodiakmedve!
Sok mindentől függ a hőérzet: hány fok van, milyen páratartalom, szél, stb, illetve attól is, milyen mozgást végzel, mennyit erőlködsz, lépegetsz felfelé pl. Ha a kezdő órákon sok lépkedő mozgást végzel, akkor kevesebb réteg elég. Nem írtad, hogy az aláöltöző és a síkabát között volt-e még volt más réteg is?
Ha magas nyakú az aláöltöződ akkor felesleges sálat kötni.
Ha ragaszkodsz hozzá akkor sál helyett próbálj meg egy vékony síkendőt!
Varga Endre | 2020.11.25. 21:18
Tisztelt Sielok.hu!
Ha van a magyar nyelvben elterjedt, ráadásul kifejezetten találó elnevezés, akkor ragaszkodjunk hozzá! Főleg egy ilyen színvonalas lap esetén mint az Önöké! Lehet persze “külföldiül” is mondani az aláöltözőt, pl.: baselayer, meg is nyugtat, hogy az író bírja az angolt, de ilyen alapon a német változatot is erőltethetnénk!
Magam részéről a nyelvünk mellett teszem le a voksom.
Elnézést, ha megbántottam valakit.
Üdv: Varga Endre
Pisti P | 2020.12.15. 15:01
Csakis a merinó! Az képviseli a minőséget. A műanyag hogy is lehetne testbarát? A műanyag legfőbb vonzereje a gyártó szemszögéből vizsgálva észrevehető. A világ legolcsóbb anyaga a műanyag. Ezeket a silányságokat fillérekből előállítják, így extraprofit keletkezik rajtuk. Ez a lényeg! Ne dőljetek be a silányságoknak! Hasonló a helyzet a túrabakancsokkal is. Csak bőrbelsővel képvisel minőséget! :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.