Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Válassz úgy, mint egy profi! - üzeni a síoktató

2017.11.18. sielok.hu

A Helly Hansen Thurzó Balázst, a mátraszentistváni Sípark profi síoktatóját kérdezte arról, hogy számára melyek azok a legfontosabb tényezők, amiket ő maga profiként figyelembe vesz, amikor felszerelést választ.
Termékbemutató az Örs vezér téri Helly Hansen márkaboltban, ahol profik osztották meg sípályán szerzett tapasztalataikat. Fotó: 2017.11.15.
Termékbemutató az Örs vezér téri Helly Hansen márkaboltban, ahol profik osztották meg sípályán szerzett tapasztalataikat. Fotó: 2017.11.15.
A technikai öltözetek piacán a Helly Hansen 1877 óta képviselteti magát korszakalkotó technológiáival. Hegyimentők, hegyen dolgozó szakemberek, sí- és vitorlásrajongók bíznak a Helly Hansen professzionális felszereléseiben, amelyekben biztonságban és kényelmesen érezhetik magukat, miközben azt tehetik, amit a legjobban szeretnek, amitől azt érezhetik, hogy igazán élnek.

Az alábbi interjúban Thurzó Balázs, a Sípark síoktatója beszél arról, hogy profiként milyen szempontokat vesz figyelembe a felszerelés kiválasztásánál.

1. Mikor döntötted el, hogy ennek a sportnak szenteled az életedet, és profi síoktató szeretnél lenni? Megosztanád velünk röviden a történetedet, hogyan lettél ennek a sportnak a szerelmese?

Gyermekként a családommal szinte minden hétvégét a Chopok (Alacsony-Tátra) északi oldalán töltöttük síeléssel. Egyből beleszerettem a nagy hegyekbe, a vakítóan fehér hóba, a napsütésbe. Gimnázium után egyből el is mentem nyári munkára egy utazási irodába, és ott megtapasztalhattam, hogyan szervezik a síoktatókat a síelésekhez. Volt, aki egy-két hétre ment ki, volt, aki egy hónapra, és olyan is volt, aki egy teljes szezonra. Mivel addig én maximum 2-3 napot töltöttem havon egyszerre, eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Ez vagyok én, nekem ott a helyem a hegyen, a sípályán.
Thurzó Balázs a Mátraszentistváni Sípark oktatója
Thurzó Balázs a Mátraszentistváni Sípark oktatója

2. A síoktatás nagy felelősséggel jár. Mi alapján hozol döntéseket, amikor a pályán vagy? Van egyfajta biztonsági szabály, amit követsz? Hogyan készülsz fel a veszélyre? Máshogy mérlegelsz, amikor oktatsz, és amikor magánemberként síelsz?

A sípályán szerencsére egyre kevesebb veszély érheti az embert. Köszönhető ez a kitáblázásnak, a védőpárnáknak és az egyéb biztonságtechnikai eszközöknek. Mátraszentistvánon is, ahol oktatok, mindent elkövetnek a sízők teljes biztonságáért. Mindig az volt az alapelvem, hogy mindamellett, hogy megszerettetem a tanítványokkal a síelést, azt is megtanítsam az embereknek, hogy hogyan jöjjenek le biztonságban a pályán. Az oktatás közben, ahogy haladunk a vízszintestől az „éppen hogy csúszunk” lejtőn keresztül a meredekebb pályáig, minden körülmények között felhívom a síelők figyelmét arra, hogy melyik helyzetben mire érdemes és lehet odafigyelni, hogy a legnagyobb biztonságban legyünk.

3. Mi alapján választod ki a felszerelésedet egy hétre, egy hétvégére és akár egy teljes szezonra?

Egy hétvégére vagy hétre még a szüleim választották a felszerelésemet. Így miután eldöntöttem, hogy profi szinten szeretném ezt csinálni, már volt tapasztalatom a kezdetleges ruháktól az egészen minőségi ruhákig. Az nem volt kérdés, hogy csakis a legjobb felszerelés jöhet szóba. Azon kívül, hogy a felsőruházat ugyanúgy munkaeszköz, mint akár a síléc vagy a sícipő, kevesen gondolnák, hogy az aláöltözetnek is komoly szerepe van. Mivel sportolás közben intenzíven megizzad az ember, nagyon fontos, hogy jól lélegezzenek. A párának, folyadéknak könnyedén el kell tudnia távozni a ruhák alól, miközben a szelet és a hideget kívül kell, hogy tartsa. Mindeközben biztosítania kell a lehető legkönnyebb mozgást, de az is fontos, hogy a gyorsan változó időjáráshoz alkalmazkodni tudjon a ruha. Pl. egy verőfényes napsütést hirtelen követhet egy hóvihar. Nem mindegy, hogy mennyire tudjuk szabályozni a ruha hőmegtartó képességét, vagy esetleg a ruha tudja-e tárolni a hőt.
A Helly Hansen legújabb kollekcióját mutatták be az interjúk után.
A Helly Hansen legújabb kollekcióját mutatták be az interjúk után.

4. A síoktatás mellett Te parasportoló is vagy, tavaly két kategóriában is nyertél a Magyar Parasí Bajnokságon. Hogyan készülsz fel, illetve készíted fel a felszerelésedet egy versenyre?

Először is nagyon nagy köszönet a Mátraszentistváni Síparknak, akik edzési lehetőséget és lezárt pályát biztosítottak, továbbá a Mátraszentistváni síiskolának, ezen belül is elsősorban Előházi Péter kollégámnak, aki többszörös magyar bajnok is volt (ép kategóriában), és aki szabadidejét áldozta a felkészülésemre, pályát tűzött, javította a hibáimat. Sajnos, munka mellett nagyon kevés lehetőség volt edzeni, szerencsére azonban nagyon jól sikerült. Remélem, az idei szezonban is sikerül elindulni, és esetleg nemzetközi mezőnyben is megmérettetni magamat.

5. A „Válassz úgy, mint egy profi” kifejezés mit jelent számodra a munkában és a magánéletben?

Szerintem mindig mindenben a profizmusra kell törekedni. Nekem szerencsére a munkám a hobbim is. A profik nem véletlenül választják a legjobbat. Szükségük és igényük is van rá, mindamellett az eredményeik is jobbak lesznek. Inkább legyen egy kiváló felszerelésem, mint 3-4 silány. Sajnos nagyon gyorsan megtanultam, hogy a silány vagy olcsó felszerelésnek nagy ára van. Amit nem a boltban fogunk kifizetni, hanem a pályán!
Interjúalanyok: Klausmann Viktor és Thurzó Balázs
Interjúalanyok: Klausmann Viktor és Thurzó Balázs

6. Mely felszerelések a legfontosabbak számodra, illetve melyek azok, amelyek a legjobban hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelően tudd végezni a munkádat?

Nagyon fontos a jó sífelszerelés, az eszközök. Itt gondolok a lécre és a cipőre. Hiszen a cipőn keresztül adjuk át az energiát a kötésen keresztül a lécnek. Ha ebből valamelyik nem jó vagy nem profi minőségű, nem úgy fogják lekövetni a mozgást, ahogyan szeretnénk. Ezen kívül nagyon fontos a ruházat, amiről már beszéltem, ebbe beleértve a kesztyűt is és esetlegesen a védőfelszereléseket, a nap- vagy síszemüveget is.

7. A megfelelő felszerelés mennyiben járul hozzá munkád sikerességéhez?

A profi ruházat, mint amit most is használok, segít abban, hogy szárazon és melegen maradhassak. Ez nagyon fontos akkor, amikor nagyon változó időjárási körülmények között kell kint lennem egész nap a pályán. Hiszen, ha szakad a hó vagy havas eső, néha eső esik, mindenki „csak” arra az egy órára jön ki síelni, nekem viszont az 8 órát jelent kint. A hegyen rendkívül gyorsan változhatnak az időjárási körülmények, ezért a ruházatnak tág határok között kell tudnia teljesíteni. A „hardware” is nagyon hozzájárul az oktatás sikerességéhez, hiszen jó felszereléssel sokkal kisebb energia-befektetéssel tudom megmutatni ugyanazokat a technikákat, míg ha pl. nagyon puha a cipő, vagy akár a cipőn belül mozog a lábam, akkor sokkal több energiát visz el tőlem a többlet erőlködés.
Aurelien Ducroz, a profi freerider Helly Hansen Iron síkabátban
Aurelien Ducroz, a profi freerider Helly Hansen Iron síkabátban

8. Van olyan élményed, amely során a sífelszerelésed kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy biztonságban érezted magadat?

Egyszer egy pályán kívüli részen síeltünk, nagyon meredek, lavinaveszélyes részen. Én mentem előre, és el is indult velem a lavina, de hála az égnek nem olyan nagy, ami falvakat sodor el. Szerencsére végig a lábamon maradtam, és ki tudtam belőle síelni. Itt nagyon fontos volt, hogy nagyon extrém körülmények között is velem együtt tudjon mozogni a sí is és a ruha is. Ha nem ilyen felszerelésem lett volna, pl. ha a kabát akadályoz a mozgásban, biztos nem tudtam volna talpon maradni, aminek akár végzetes kimenetele is lehetett volna.

9. Több évnyi tapasztalat után mit tanultál meg a felszerelés kiválasztási módjáról? Mire figyelsz leginkább?

Ruha esetében is szükséges a legjobb minőség kiválasztása. És ez nem mindig az árban jelenik meg! Fontos, hogy mindig az adott körülményeknek megfelelően öltözzünk, a legalsó ruhától a kabátig - azaz az úgynevezett háromrétegű öltözködés, aminek a megalkotása Helly Hansen nevéhez fűződik. Fontos, hogy a minden a méretemnek megfelelő legyen, kényelmes, és engedje a szabad mozgást, olyat is, amire hirtelen a boltban próba közben nem is gondolnánk. Tehát fontos, hogy ha felpróbálok egy ruhát, ne a tükröt nézzem, hogy jól áll-e, bár ez sem elhanyagolható, de ennél azért vannak sokkal fontosabb szempontok. Kicsit ugráljunk benne, törzskörzés, karkörzés, páros karkörzés, nagy terpesz, imitáljuk azokat a körülményeket, amik síelés közben vagy épp a bemelegítés során adódhatnak. Itt dől el ugyanis igazán, hogy mennyire is jó a jó ruha!
Marcus Caston - Helly Hansen Elevation Shell Jacket
Marcus Caston - Helly Hansen Elevation Shell Jacket

10. Milyen innovációs/technológiai elem az, ami nem hiányozhat a felszerelésedből? Miért?

Fontos az anyag strapabíróssága és hogy lélegezzen, nagymértékben szabályozható legyen a hőmegtartó képessége, megfelelő legyen a vízlepergető képessége, legyenek szellőző cipzárak, amik nem kényelmetlenek, esetleg a kabát és a nadrág valamennyire összekapcsolható, a kapucni és a bukósisak kompatibilis legyen, legyen benne hófogó, ami esetleges esésnél nem engedi be a havat a kabát alá, és nagyon hasznos a kabátba integrált szemüveg törlő is.

11. Mi az a 3 legfontosabb tanács, amit a kezdő, illetve a már gyakorlók síelőknek egyaránt adnál?

Akár kezdő, akár haladó valaki, mindenkinek figyelembe kell venni, hogy a sípályán is vannak közlekedési szabályok, mint az utakon. Ezeket meg kell ismerni, és bizony be is kell tartani. Ha figyelünk egymásra, minimalizálhatjuk a baleseteket! Emellett pedig a legjobb sífelszerelésre kell törekedni.
A sí kresz 10 szabályán kívül arra is felhívnám minden síelő figyelmét, hogy ne síeljen be tűzött pályába, mert ha hátulról beletrafál egy 80-100 km/órás sebességgel síelő versenyző, egy ilyen ütközés pedig akár végzetes is lehet. A versenypályák nincsenek mindig lezárva, és láttam már olyat is, hogy egy szülő biztatta a gyerekét, hogy próbálja ki magát a tűzött pályán. Ez olyan, mintha a Formula-1-es pályán akarna valaki átszaladni verseny vagy edzés közben.
Helly Hansen márkabolt az Árkád Üzletközpontban
Helly Hansen márkabolt az Árkád Üzletközpontban
A 2017-es őszi/téli kollekció biztosítja, hogy az időjárási, a helyszíni vagy más egyéb körülmények se tartsanak vissza attól senkit, hogy azt tehesse, amitől úgy érzi, hogy igazán él. A technológiák mindegyike úgy lett kifejlesztve és tesztelve, hogy a Helly Hansen páratlan sí, vitorlás, hegyi és városi öltözetei egyszerre kényelmet, funkcionalitást és olyan biztonságot nyújtsanak, amelyekben a profik és outdoor sportrajongók világszerte megbíznak.
Ráadásul, amennyiben sínadrágot vagy síkabátot vásárolunk nem csupán megbízható síruházatra teszünk szert, hanem a Ski Free program keretein belül egy napot ingyen síelhetünk világszerte a partner síterepek egyikén, köztük Magyarországon a Mátraszentistváni Síparkban vagy a Kékestető Sícentrumban.
További információk a programról: www.hellyhansen.com/skifree
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.