Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

A snowboard lázadó lelke, a freeride

2013.12.17. | Frissítve: 2014.01.07. | Szerző: Fekete Ági
Csúszni szűz terepen, pálya, cél és szabályok nélkül. Rajzolni egyet a hegyre, ott és akkor kitalálni, hogy mi legyen. A klasszikus sí szabályozottsága és kötött, merev formája hívta életre önmaga antitéziseként a freeride-ot.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Megkerülhetetlen, de kétségkívül veszélyes ága a snowboardnak, amit jobb, ha mindenki kipróbál legalább egyszer, de inkább sokszor és főleg ahányszor csak megteheti.

Ész nélkül
A lavinaáldozatok 80%-a freeride áldozata. Benne van a pakliban, hogy az életedért kell csúsznod, de azért jó eséllyel megúszhatjuk épp bőrrel, ha nem ész nélkül szaladunk neki a szűz hegyoldalnak. Jeladó nélkül eszetekbe se jusson elindulni, légyszi. A másik két kötelező elem a szonda és a lapát. A legokosabb, ha elvégeztek egy lavina-tanfolyamot, ahol mindenre felkészítenek és megtanítják, hogyan használd az eszközöket. A hátizsákba épített biztonsági légzsák már a fullextrás felszerelés kategóriájába tartozik, de állítólag a segítségével a lavina tetején lehet maradni, már ha van annyi lélekjelenlétünk, hogy időben meghúzzuk a zsinórt. Van rá egy ezresem, hogy az én légzsákom szüzen úszná meg a lavinát.

Társaságban
Mindenképp szerezzünk magunk mellé egy tapasztalt freeridert. Ha szociális tőkével nem megy, akkor fizessünk érte kemény valutát, de egyedül ne vágjunk neki a hegy kezeletlen részeinek, akkor sem, ha már van tapasztalatunk.
Egyébként kiváló csajozás/pasizási lehetőség egy közös freeride trip: mindegy, hogy ki tanít kit, a végeredmény mindenképp hordónyi adrenalin, dopamin és szerelem lesz. Ha másba nem is, de a sportba menthetetlenül beleszeretünk.

Franciaországban
Kiváló terepek vannak mindenfelé a francia Alpokban, de az abszolút freeride mekka Chamonix, a svájci és olasz határhoz nagyon közel. Kezdők számára nem ajánlott, olyan helyeken kell lejönnöd, hogy már a látványtól sokkot kapsz. Val d’Isere már inkább megúszható pánikroham nélkül, sőt, kiváló túravezetők társaságában élvezheted az elképesztő panorámát. Az Amexet ne felejtsétek otthon.

2014.03.26. 17:28:20 Töri-074
A porhónál nincs jobb!!!!!!!!!!!!!
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »