Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hallott már az öt leggyakoribb sísérülésről?

2016.01.11.

Dr. Knoll Zsolt sportsebész szerint az anatómiai pótlás a lényeg. Síelés közben térdünk, vállunk és hüvelykujjunk sérül meg a leggyakrabban.
1. A térdízület belső oldalszalagja alacsony energiájú eséskor szakad el. A síkötés nem old le, a térd kicsavarodik, az alsó végtag berogy. A sérülés nagy fájdalommal jár. A térd mozgása rögtön beszűkül, gyakran instabillá és duzzadttá válik. A fájdalom maximuma az oldalszalag eredésénél és tapadásánál tapintható. Javasolt a sürgős röntgen, valamint traumatológus által elvégzett szakvizsgálat, de addig is az ízület hűtése, tehermentesítése, kimerevítése, felpolcolása szükséges. Az esetek nagy százalékában a kezelés konzervatív, nem igényel műtétet. Térdrögzítő viselése indokolt a sérüléstől számított 4 hétig, majd ezt követően 4-6 hét gyógytorna szükséges. A sérülést követően 2 hónappal ismét lehet élvezni a síelés örömét.
2. A térdízület elülső keresztszalagja alacsony energiájú eséskor, síliftből való kicsúszáskor, és lépcsőn lefelé menet sícipőben elcsúszva gyakran elszakad. Ez a szalag felelős a térdízület csavarás elleni stabilitásáért. Sérülése bevérzéssel, azonnali ízületi duzzanattal, instabilitással és fájdalommal jár. A sürgős traumatológiai vizsgálat elengedhetetlen. A szakadás gyógyítása műtétet igényel, melyet nem azonnal, hanem ideális körülmények között érdemes elvégezni. Fontos, hogy a térd ne legyen duzzadt, ne legyen gyulladt, mozgástartománya teljes legyen, és az operáló orvos a legmodernebb, anatómiai pótlási technikákat rutinszerűen alkalmazza. Igazolt tény, hogy az anatómiai pótlási stratégia védi meg a térdet a legbiztosabban a későbbi sérülésektől, az idő előtti ízületi kopás kialakulásától. A technika lényege, hogy az eredeti szalag eredési és tapadási pontjait kötik össze az új szalaggal. Amennyiben lehetséges és szükséges kétköteges – double bundle – technikát kell választani az anatómiai technika elveit alkalmazva. A műtét utáni rehabilitáció az alapja teljes gyógyulásnak. A beavatkozást követően 6-8 hónappal ismét lehet sportolni. További részleteket talál a www.emineo.hu/terdsebeszet oldalon.

3. Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink. A merev sícipő a lábszárat satuba fogja, és e felett törik el a csont, roppanhat be a térdízület is. A sérülés hirtelen, éles fájdalommal jár, az alsó végtag beduzzad, ráállni nem lehet. A beteget vákkumágyas merevítéssel kórházba kell szállítani, ahol az esetben többségében sürgős műtéti ellátásra van szükség. A műtétet követően a törés típusától függően 2-8 hét mankózás is szükséges. A teljes gyógyulás időtartama széles skálán mozog, akár fél-egy év is lehet.
Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink
Nagy energiájú esésnél gyakran törnek el csontjaink
4. Vállra eséskor, síelés vagy hódeszkázás közben gyakran sérül a kulcscsont ízület, vagy törik el a kulcscsont. Sérülést követően a karemelés nehezen kivitelezhető, javasolt a mihamarabbi traumatológiai vizsgálat. Ízületi ficam esetén műtét szükséges pár napon belül. Addig is fontos a kar felkötése, tehermentesítése. Törésnél általában műtét indokolt, sínes belső rögzítési eljárást alkalmazva már 10 nap múlva ismét lehet sportolni.

5. Rossz síbot használat illetve hódeszkázás közben eleséskor a hüvelykujj a hóba akadva, ficamodhat. Az ujj duzzadttá, fájdalmassá válik, szorítóereje csökken. A szalagsérülés típusától függően a gyógyítás vagy külső rögzítővel történik, vagy műtétileg kell megvarrni a sérült szalagokat. A sportrehabilitáció 8-12 hetet vesz igénybe.

Ha megtörtént a baj az EMINEO Eü. És Baleseti Központ sportbalesetekre specializálódott ortopéd-traumatológus csapata, dr. Knoll Zsolt sportsebész szakmai vezetésével várja a sérülteket, hogy mihamarabb segíthessen.

További infó: www.emineo.hu/terdsebeszet
dr. Knoll Zsolt sportsebész  - EMINEO Eü. és Baleseti Központ
dr. Knoll Zsolt sportsebész - EMINEO Eü. és Baleseti Központ
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.