Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A K2 sílécmárka története

2006.10.14. Hernádi László

A K2 sílécmárka története A vállalatot az amerikai Vashon-szigeten alapították. A vállalat fejlődése tartalmazza az "üzleti siker amerikai módra" legendájának alapvető elemeit: egyszerű kezdés, gyors növekedés, és világszerte elismert termékek.
h i r d e t é s
A legenda a második világháborút követő években kezdődött, amikor a Kirschner család üzletet nyitott a Vashon-szigeten, ahogyan sok sílécgyártó. A K2 cég sem sífelszerelésekkel kezdte a karrierjét, kalitkákat, ketreceket gyártott műanyaggal befuttatott fém rácsok felhasználásával, különös tekintettel a kísérleti, speciális ketrecekre, de a Kirschner család mindig új fejlesztéseket szeretett volna.

1961-ben egy pár más típusú sílécet mintának használva Bill Kirschner legyártotta az első pár üvegszál alapanyagú sílécet. A léc olyannyira jól sikerült, hogy azonnal kidolgozták a sorozatgyártás feltételeit, a léceket pedig a seattle-i székhelyű Anderson & Thompson sílécgyártó vállalaton keresztül értékesítették.

1964-ben még csak 250 pár sílécet adtak el a Kirschner fivérek, majd ez a szám a következő évben 1600 párra ugrott. 1967-re világossá vált, hogy a fivérek sílécgyára a saját lábán is megáll, ezért Bill leválasztotta a céget a Kirschner Manufacturing vállalatról, és a K2 nevet adta neki, utalva ezzel a világ második legmagasabb hegycsúcsára, valamint a két Kirschner testvérre, Billre, és Donra.

Pár év alatt a vállalat 21 000 pár lécre növeli az eladásait, és 83-ra növeli az alkalmazotti létszámot. A K2 cég leválik az Anderson & Thompson sílécgyárról, és megkezdi saját terjesztői hálózatának kiépítését, valamint a verseny sílécek fejlesztését.

Az újonnan fejlesztett K2 lécek egyedi kinézetükkel (az amerikai patriotizmusra építve piros, fehér és kék sávokkal díszítve), és teljesítményükkel rendkívüli népszerűségre tesznek szert, a vállalat átveszi a vezetést az addigi piacvezető Head-től. Az első világkupa győzelem okozta nyilvánosság miatt a cég 1966, és 1970 között minden évben megduplázta eladásait.

1969 végére a vállalat gyors növekedése miatt üzleti partner bevonása vált szükségessé. A K2 megszerzi a Cummins motorgyárat, majd 1976-ban egy privát üzleti csoport irányítása alá kerül.

A 80-as években a vállalat modernizálja gyártóüzemeit, és gyártási folyamatait, többek között a minimális raktárkészletet igénylő "Just In Time Manufacturing" rendszer, valamint a gyártás minden lépésének rendszeres ellenőrzésén keresztül kimagasló, és állandó minőséget biztosító statisztikus folyamatkontroll (SPC) ellenőrzés bevezetésével.

1988-ban megkezdődik a snowboard gyártás.

1989-ben a cég megvásárolja a világhírű norvég Madshus sífutó felszerelés gyártó vállalatot.

1993-ban bemutatják az Exotech fantázianevű soros görkorcsolya családot, amelynek sikerére építve a vállalat a világelsők közé kerül a görkorcsolyagyártásban.

1995-ben a K2 snowboardokat már a világújdonság Clicker nevű Step-in kötésekkel szerelik fel, ugyanebben az évben mutatja be a cég az első, integrált antivibrációs elektromechanikai elemekkel ellátott "okos" sílécét a K2 Four-t, amely a Popular Science Magazine fejlesztési nagydíjának elnyerése után a legkeresettebb síléctípus lesz az amerikai piacon.

A vállalat ezután még számos további fejlesztési nagydíjat szerez és azóta is vezető az alpesi sílécek piacán.

2005/2006 újdonságai:

  • A K2 sílécgyártó szövetségre lépett a Marker síkötésgyártó céggel, így ezeket a kötéseket ajánlja léceihez.
  • A cég robosztus rezgéselnyelési technológiája a MOD, ennek során a léc tetejére masszív rezgéselnyelő elemeket építenek, amelyek csökkentik a síléc rezonanciára való hajlamosságát és növelik a hossz és keresztirányú szilárdságot.
K2 MOD
K2 MOD
  • A gyártónak ezen kívül van teljesen fémborítású síléce is.
  • A teljes termékskála eltér az Európában megszokottól dizájn és felépítés tekintetében is, az amerikai tervezők erős patriotizmustól hajtva számos sílécüket díszítették az amerikai zászló színeivel, általában minden lécen megtalálható a kék-piros-fehér trikolor (főleg a moto-racing léccsaládnál). A felépítésnél pedig nagyobb hangsúlyt fektetnek a lécek pályán kívüli használatára, mivel erre az Észak-Amerikai kontinensen sokkal több lehetőség nyílik.
K2 moto-racing család
K2 moto-racing család
  • Profi szintű sízőknek az Apache Series, kezdőknek és középhaladóknak az Omni Series, hölgyeknek a T-Nine Series, parkba és ugrásokhoz a Factory Team, technikás haladóknak a Moto-Racing, a fiatalok első lépéseihez pedig a Junior Series léccsaládot kínálja a cég.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.