Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sí suli - Így propagálták a síelést a 80-as években

Az olvasmányos képregény végigköveti a gyerekek ismerkedését a sízéssel

2016.04.01. 2020.04.04. sielok.hu | frissítve: 2020.04.04.

A Sportpropaganda Vállalat rengeteg sporttal kapcsolatos könyvet jelentetett meg a 80-as években, nem volt ez alól kivétel a sísport sem. A Dobozy László és Pintér Lászlóné által szerkesztett, Jenkovszky Iván által illusztrált, 1981-ben megjelent Sí suli című kiadvánnyal idézzük meg a hazai síelés fénykorát.
"Ha egy hópihét sikerül nagyító alá helyezned, gyönyörűséges kristály-csillagot látsz! Azután, ha ezek a kristályok tömegesen hullanak télen, mesebeli puha fehérségbe öltöztetik a világot. A városban persze, nem tart sokáig: szennyes lesz, elolvad. De menj föl a hegyre, az erdőbe! Ott szép marad, csillogó, és olyasmit kínál, aminek párja nincs: a lejtő siklást, száguldást, az ember ügyességének, bátorságának és örömének teljességét.

A síléc pedig jópajtás, ügyes és gyors közlekedési eszköz, barátokat toborzó, élvezeteket halmozó csodaszer. Veszélyes? Ha nem tudsz bánni vele, ha meggondolatlan, vakmerő vagy. Tanuld meg hát a használatát! Hidd el, a síelésbe láthatatlanul, de bele van építve a fék is, kormány is.

Keress hozzáértő mestert (ma már szervezetten folyik a síoktatás, rengeteg tanfolyamon, táborban), aki megismerteti veled a síléc titkait, a siklás - fékezés - kormányzás sok-sok változatát. Érdemes jól megtanulni, mert mennél jobban sízel, annál több élvezetben van részed. A sí majd hozzásegít ahhoz is, hogy új és új tájakat ismerj meg. Mert sípályák sok helyen vannak, a mi "alacsony" országunkban is.

Ne mulaszd el a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Bakony, a Kőszegi hegyvidék, a Salgó meg a Sátoros hegy bejárását. Gyönyörű program. S ha nagyobb hegyekre fened a fogad, találsz körös-körül a határokon túl. Idegenforgalmunk százszámra kínálja a külföldi síutazásokat. A síelés életre szóló szenvedély, szórakozás, sport. Bármilyen fokon, bármilyen életkorban. Tanuld meg. Ha pedig tudsz, tökéletesítsd a jártasságodat - és tanítsd meg családtagjaidat, barátaidat is. Teljesebb lesz az életük."

Így hangzik az 1981-ben megjelent kiadvány fülszövege. A képregény érdekes képet fest arról, hogy milyen lehetett a 80-as évek elején síleni tanulni - a konyhában gyakorlástól egészen a pályára merészkedésig. Valamint részletesen bemutatja a különböző gyakorlatokat, technikákat is.

A teljes sí suli füzet itt található.
KOMMENTEK
WéberF | 2016.04.01. 14:12
Jó hogy feltettétek! Bánkút már 1961-63-ban emblematikus magyar síző-bázis volt! Mivé vált azóta?! Az oktatási tematika - ha Ozsi nem is értene vele egyet - ma is megállja a helyét! WFeri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.