Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nosztalgia: túrasível a Nagyhideghegyre

2019.01.29. Jeszenszky Géza

Majdnem pontosan 59 évvel ezelőtt jártam először sível a Börzsönyben, Nagy-Hideghegyen. Akkor csak jó két és fél órás gyaloglással lehetett feljutni a 865 magasban az 1940-es években elkészült turistaházhoz.
Akkoriban is jó félméteres volt a hó, mint ma, január 27-én, és akkor is csak szomorúan néztük az északi pálya nagy felvonóját. Látszólag még ép volt, csak a hajtómű hibája miatt nem működött. Akkor elhatároztam, azon fogok dolgozni, hogy Hideghegyen újra működjön a „nagy északin” a felvonó, hogy legyen több, könnyebb pálya is.
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Akkori sporttársaimmal már akkor is arról álmodoztunk, hogy az Alpok után már a Tátrában is működő kabinos vagy függőszékes felvonóhoz hasonló épüljön a Börzsönyben is. A Dunakanyar Intéző Bizottság és a Magyar Síszövetség támogatásával elértem, hogy 1986 és 2016 között már három jó pálya, pályataposó ratrak és három felvonó várta Hideghegyen a sízőket, akiket síbusz hozott föl Királyrétről vagy a hegyhez 4 km-rel közelebb megépült autóparkolóból.
A "3 veterán"
A "3 veterán"
Most, 77 évesen, olyan érzésem van, mintha ismét 18 éves lennék: csak gyalog (illetve sílécen taposva) lehet följutni a Magas-Börzsönybe, van ugyan három és fél jó sípálya, van is rajtuk 50-60 cm hó, van is öt felvonó, de egy sem jár, a pálya betaposatlan. Egy héttel ezelőtt két sporttársammal együtt mentünk föl, majd siklottunk le sílécen. Rajtunk kívül egyetlen síző sem volt a turistaházban vagy a környékén. Január 27-én, vasárnapra a Csóványosra hirdettek nagy turista-találkozót, három barátommal sílécen másztunk föl 936 m magasra, hogy fantasztikus hóban tudjunk lesiklani a P 3szög jelzésen, majd a síúton az inóci bányaudvarig. Legalább száz gyalogos turista mellett rajtunk kívül egész nap csak négy sízővel találkoztunk.
Oltárkő
Oltárkő
Idén máris nagy a tél a Börzsönyben és a következő két hétben még jelentős további havazást várnak a meteorológusok. Működő hideghegyi pályákat és felvonókat ők sem jeleznek. Maradna a túrasízés, ami alpesi léccel is űzhető, de jobb, ha túrakötéssel és a lécre erősített (mű) fókával megy az ember fölfelé. Régen népszerű volt a sí-jőring is. Ló húzott egy kötéllel egy vagy több sízőt.. Ma ezt motoros szánnal lehet(ne) ezt művelni. Az optimális megoldás persze a függőszékes felvonó lenne, Királyrét – Magas Tax – Nagy-Hideghegy között.
A Taxi-réten
A Taxi-réten
KOMMENTEK
M61021 | 2019.01.30. 09:15
Szép teljesítmény! Fantasztikus környezet. Kár, hogy csak kevesen tudnak élni vele és a felvonók nagyrészben kihasználatlanul állnak. Én is szeretem ezt a pályát, főleg az északit. Szerintem az ülő felvonó túl hosszú és kihasználatlan lenne, gazdaságtalan. A feljutást valahogy máshogy kellene megszervezni. Valószínű csak akkor járnának ide annyian síelni, hogy megérje a felvonókat bekapcsolni, ha autóval fel lehetne jutni a felvonók és szállások (turistaházak) közelébe. Nem kéne egész évben megnyitni ezt az utat. Elég lenne a kurta síszezonban, a havas napokon. Ez szerintem nem lenne olyan nagyon környezetszennyező, romboló, de mégis sokan élvezhetnék ezt a fantasztikus természeti adottságokkal megáldott helyet. Aztán lehetne tovább gondolkozni a további fejlesztésekről, így most az eddigiek is kihasználatlanok...

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.