Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

TOP10 - A világ legnagyobb síterepei

2019.11.20. sielok.hu

Mutatjuk a Föld leghatalmasabb síterepeinek listáját. Az élen a franciaországi Trois Vallées áll összesen 600 kilométernyi egybefüggően besízhető sípályáival.
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy

A 10 LEGNAGYOBB EGYBESÍZHETŐ SÍTEREP:

A világ 10 legnagyobb egybesízhető síterepét Európában találjuk, íme a toplista, a pályakilométerek szerint rendezve.
Sícentrum neve Ország Pályakilométerek száma
1. 3 völgy - Trois Vallées Franciaország 600 kilométer
2. Avoriaz - Portes du Soleil Svájc / Franciaország 580 kilométer
3. 4 Vallées : Verbier - Nendaz - Tyon - Veysonnaz Franciaország 412 kilométer
4. Via Lattea - Sestriére Olaszország / Franciaország 400 kilométer
5. Zermatt - Matterhorn Ski Paradise Svájc / Olaszország 322 kilométer
6. Les Sybelles Franciaország 310 kilométer
7. Ski Arlberg - St. Anton - Lech - Zürs - Warth Ausztria 303 kilométer
8. Tignes, Val d'Isere Franciaország 300 kilométer
9. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Ausztria 284 kilométer
10. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn Ausztria 270 kilométer

DIÓHÉJBAN A LEGNAGYOBBAKRÓL

A csúcstartó: 3 völgy - Trois Vallées

Az elsőség nem véletlen, hiszen a síterep kedvező földrajzi adottságai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy felejthetetlen élményt nyújtson a téli sportok kedvelőinek. A terület 85%-a 1800 m szint felett található. Több mint 160 sífelvonó várja a látogatókat.

Még mindig az élmezőnyben: Avoriaz - Les Portes du Soleil

A síterep a francia-svájci határon helyezkedik el, 1800 m-es magasságban. 12 alpesi települést kötnek össze a felvonók és síbuszok, melyek közül 8 van Franciaországban. A francia oldalon a leghíresebb település Avoriaz. Itt is nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, hiszen Avoriaz autómentes terület, a közlekedés csilingelő lovasszánokkal vagy gyalogosan történik. Az autókat a város bejáratánál zárt parkolókban kell hagyni. A snowboardosok Mekkájának is nevezik, mivel Európában itt karolták fel először a sportágat, ennek megfelelően 3 speciális hópark várja a vállalkozó kedvű deszkásokat.

Feltörekvő: 4 Vallées : Verbier - La Tzoumaz - Nendaz - Tyon - Veysonnaz

A mega sícentrum összesen öt síterepet foglal magába, ahol a gondosan ápolt lejtők mellett a mélyhavat kedvelők sem maradnak élmény nélkül. A verbieri Mont Fort hegyről induló pálya 15 km hosszú, s ezzel méltán került be Földünk leghosszabb pályáinak a sorába.

Kicsit olasz, kicsit francia: Via Lattea - Sestriére

A Via Lattea a Les Portes du Soleilhoz hasonlóan határvidéken fekszik, ezúttal Svájc helyett Olaszország osztozkodik a franciákkal. A 400 kilométeres pályarendszerhez olyan híres síközpontok kapcsolódnak, mint a VK futamairól híres San Sicario és Sestriere az olasz oldalon és az impozáns Montgenevre a francia felén.

Síelés egész évben: Zermatt - Matterhorn Ski Paradise

A síközpont közel 3900 méter magasságig húzódik, s így egyike a világ legmagasabban lévő síterületeinek. A szezon november végétől kezdődik és május elejéig tart, azonban a gleccseren az év 365 napjában élvezhetjük a sízést vagy éppen snowboardozást.

3 csúcson síelni: Les Sybelles

A Les Sybelles síterület a Maurienne-völgyben található St. Jean de Maurienne városa felett, háttérben az Aiguilles d'Arves jellegzetes hármas csúcsával. A pályarendszer alapvetően három területre tagolódik, melyen belül a pályák többségének vonalvezetése nem túl bonyolult.

Best of the Alps tagja: Ski Arlberg - St. Anton - Lech - Zürs - Warth

Ausztria legnagyobb összefüggő pályarendszere lett. 88 felvonó szolgálja ki az összesen 303 km-nyi pályarendszert, melyek közt megtaláljuk a kényelmes családi lesiklópályákat, carvingosoknak az ún. Cyber Area-t, jól kiépített funparkokat, kihívást jelentő meredek lejtőket, vagy éppen a magashegységi útvonalakat. Ezenfelül a mélyhó kedvelőit 180 km hosszúságban várják a különböző nehézségfokozatú, szűz hóval fedett útvonalak.

A legszebb: Tignes, Val d'Isere

Az 1992-es albertville-i téli olimpia egyik helyszíne. A terep leghíresebb pályája természetesen a Rocher de Bellevard alatti olimpia pálya (Face), melyen rendszeresen rendeznek Világkupa futamokat.

Tiroli óriás: SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Az Alpok egyik leghóbiztosabb és legsokoldalúbb téli sport régiója. Összesen 284 km sípálya, melyből 225 km pályát mesterségesen is be tudnak havazni az 1000 hóágyú segítségével.

Sícirkusz: Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn

A kitzbüheli Alpok közepén összesen 270 km-nyi pálya és további 30 km kezeletlen síútvonal érhető el egy rendszerben összesen 69 sífelvonó használatával négy településből kiindulva juthatunk el "síhinta" rendszerben egyik völgyből a másikba és vissza.
KOMMENTEK
Rossi | 2019.11.20. 10:51
Paradiski-t nem számítjátok bele? Elvileg az is egyben 425 km-es pályarendszer. Saalbach sícirkusz: idén bekapcsolták Zell am See-t, így egybefüggőnek is tekinthető, 270 + 77= 347 km, igaz a hivatalos honlap 408-at ír, de Kaprun-Maiskogelt nem adnám hozzá.
WAndrea | 2019.11.20. 11:15
A Paradiski fantázianév két síparadicsomot takar; La Plagne-t és Les Arcs-ot. A Vanoise kabinos jóvoltából 2003 óta összekötötték a két rendszert, viszont pályaösszeköttetés nincs köztük, ezért nem került fel ebbe a szigorúan vett toplistába.
Ld. https://sielok.hu/siterep/paradiski.../

A Zell am See – Saalbach lift összeköttetéssel sem jön létre összesíelhető terület egyelőre, de Saalbach már így is top10-es. December 7-én adják át a zellamseeXpess alsó szakaszát, ezzel már a völgy saalbachi oldaláról is fel lehet jutni a hegyre Viehhofen irányába. A Schmittenhöhe - Saalbach összekötettetés tényleg egy komoly lépéssel halad ezzel előre.
Rossi | 2019.11.20. 16:39
Rendben, van benne logika így. Ahogy nézem a friss sítérképet, Saalbach irányából azért be lehet csúszni egyenesen a Zellamseeexpress alsó állomásáig, szóval innen átjárható, visszafelé viszont valóban nem még, ott egy útvonal jelegű pályát jelölnek csak egyelőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.