Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legek sorozat: A világ legnagyobb síterepei 2008-ban

2008.11.15. Stánicz Balázs

Összegyűjtöttük Földünk leghatalmasabb síközpontjait, ahol egy hét sem elég, hogy bejárjuk az összes pályát. Az egybesíelhető síterepek toplistáját sok-sok éve már a franciaország Trois Vallees vezeti, összesen 600 km sípályával.
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy

NEM MINDEGY: SÍTALPON VAGY SÍBÉRLETTEL EGYBESÍZHETŐ

Vajon melyik sícentrumok a világ legnagyobbjai? Azok, ahol több terep van felvonókkal és pályákkal összekötve, így a lécünk lecsatolása nélkül sízhetünk be több száz kilométereket? S ha esetleg ezen belül valahol mégis le kell csatolnunk, mert tegyük fel egy út keresztezi a sípályát? Vagy esetleg az egy síjeggyel besízhető (de nem feltétlen összekapcsolt) pályarendszerek a legnagyobbak? Na és miként mérjük a síközpontot; a pályák száma vagy a pályák hossza szerint? Ha a pályák száma szerint, akkor felmerülhet az a probléma, hogy mégis mit nevezünk pályának. Jó példa erre az USA, ahol sokszor a néhány tíz méteres átvágásokat is külön lejtőként regisztrálják. Ráadásul több síterület hajlamos arra, hogy az adatokat némileg "kozmetikázza", felfelé kerekítse.

Mindenesetre, ha a világ legnagyobb síparadicsomairól beszélünk, akkor feltétlen két kategóriára kell bontanunk őket. Az egyik kategóriába azon helyek tartoznak, ahol a lehető legtöbb pályakilométert sízhetjük be lécünk lecsatolása nélkül - toplistánkban ezeket tárgyaljuk -, a másikhoz azok tartoznak, ahol egy kombinált síjeggyel a lehető legtöbb kilométert tudjuk besízni. Azonban itt nem feltétlenül van az összes síterep összekapcsolva, hanem egyikről a másikra síbusszal vagy gépkocsival juthatunk el. Utóbbira jó példa a hozzánk közeli Ski Amadé, ahol összesen 760 km síelhető be egyetlen síbérlettel. A Ski Amadéban ez sok kisebb és nagyobb síterepet jelent, amik bár viszonylagosan közel fekszenek egymáshoz, köztük nem tudunk átsízni.

AHÁNY KONTINENS, ANNYI SZOKÁS

Észak-Amerikában a síterepeket általában a besízhető terület alapján mérik, így itt az elfoglalt terület dukál. Ezek alapján itt a kanadai Whistler (Brit-Kolumbia) a legnagyobb a maga 8100 holdnyi, azaz 3280 hektár területével. Európában többnyire a pályakilométereket veszik alapul. Ez alapján a legnagyobb "szingli terep", vagyis ami nincs összekapcsolva más síhelyekkel, az a franciaországi La Plagne, ahol 225 km-es pályarendszert találunk. A legnagyobb összekapcsolt sírégió, ahol a síléc lecsatolása nélkül több mint 600 km lejtőt járhatunk be, az a francia Les Trois Vallées (Három Völgy), amihez Courchevel, Meribel, Val Thorens és Les Menuires sícentrumok tartoznak.

Néhány esetben az észak-amerikai síparadicsomok is megadják hosszúságban a pályák összhosszát, illetve Európában is van néhány hely, ahol magát a terület nagyságát adják meg. A probléma az, hogy ritkán fordul elő, hogy mind a besízhető területet, mind a pályák hosszát együttesen megadják. A másik gond, hogy több USA-beli síterep a besízhető területen az ellenőrzött részeket érti, attól függetlenül, hogy egyes ellenőrzött részeken van-e pálya, avagy nincs. A síparadicsom határait a térképeken is jelzik (többnyire sárga szaggatott vonallal). Az ezen belül eső rész a "skiable terrain", azaz a besízhető terület, ami pedig kívül van, az feltérképezetlen területnek számít, s egyben nem is ellenőrzik; így ide mindenki csak saját felelősségére mehet.
Ezeket a határokat Észak-Amerikában általában az illetékes állam, vagy az állami erdészet határozza meg. Ugyanakkor Európában teljesen más rendszer uralkodik. Itt az ellenőrzött lejtők számítanak. Esetleg néhol a síutakat (amik egyébként jelöltek, de nem kezeltek) is beleszámítják, de ezeket külön feltüntetik. Jó példa a különbségre, hogy a Három Völgy Sírégió 250 km2-t tesz ki, ami átszámítva 61 776 holdnyi területnek felel meg, vagyis nagyjából nyolcszor nagyobb Whistlernél.

Azonban, ha a kezelt és egyben ellenőrzött pályákat nézzük akkor a Három Völgyben ez 2500 hektárt, vagyis 6178 holdat tesz ki. Tehát ezek alapján Whistler alatt van, vagyis ha így nézzük, akkor Whistler a világ egyik legnagyobb ellenőrzött (besízhető) síterepe a maga 8100 holdnyi területével. Legeket a Déli féltekén is találunk: a chilei Santiago felett magasodó Valle Nevado területe 9000 hold, az egész chilei Három Völgy területe - ami további két síparadicsomot, nevezetesen La Parvát és El Coloradót foglal magában - 23 000 hold! Észak-Amerikához hasonlóan a pályán kívüli részeket is beleszámították a területébe.

A LELEPLEZÉS: A 10 LEGNAGYOBB EGYBESÍZHETŐ SÍTEREP

Sícentrum Ország Pályakilométerek száma
Les Trois Vallées Franciaország 600 km
Les Portes du Soleil Svájc/Franciaország 580 km
Paradiski Franciaország 425 km
Via Lattea (Montgenevre) Francia/Olaszország 400 km
4 Vallées Svájc 331 km
Les Sybelles Franciaország 310 km
Espace Killy Franciaország 300 km
Skiwelt Ausztria 279 km
Grand Massiff Franciaország 265 km
Briancon-Serre Chevalier Franciaország 250 km

DIÓHÉJBAN AZ ÓRIÁSOKRÓL

A trónfosztott: Les Portes du Soleil

Először is; amiért csillagot kapott a második: bár a francia-svájci határon elterpeszkedő Les Portes du Soleil hivatalos honlapján is azt állítja, hogy ők a világ legnagyobb síparadicsoma, ez nem igaz. Ugyanis néhány síterep közt egyenlőre nincs sem pálya-, sem liftösszeköttetés, így itt a síbuszok használatára kényszerülünk. Ezeket a "hézagokat" leszámítva is a büszke második helyezett lett.

Egyszerűen paradicsomi: Paradiski

A harmadik, Paradiski fantázianév két síparadicsomot takar; La Plagnét és Les Arcs-ot. Ha nagyon szigorúak lennénk, akkor nem került volna bele a toplistába, lévén bár a Vanoise kabinos jóvoltából 2003 óta összekötötték a két rendszert, viszont pályaösszeköttetés nincs köztük. Tegyük gyorsan hozzá, hogy egyenlőre.

Kicsit olasz, kicsit francia: Via Lattea

A Via Lattea a Les Portes du Soleilhoz hasonlóan határvidéken fekszik, ezúttal Svájc helyett Olaszország osztozkodik a franciákkal. A 400 kilométeres pályarendszerhez olyan híres síközpontok kapcsolódnak, mint a VK futamairól híres San Sicario és Sestriere az olasz oldalon és az impozáns Montgenevre a francia felén.

Svájc egyik éllovasa: 4 Vallées

A svájci 4 Vallées a világszerte híres Verbier síparadicsomát is magába foglalja. Bár a sírégióban 400 km feletti a sípályák száma, ami ténylegesen össze van egymással kötve az jó száz kilométerrel kevesebb.

A "Háromszázas": Espace Killy

A listába sikerült bekerülni az egyik legnagyszerűbb francia sírégiónak; az Espace Killynek. Itt két síparadicsomot "gyúrtak" egybe; Tignest és Val d' Isere-t.

Tiroli óriás: Skiwelt

A Keleti Alpok becsületét a tiroli Skiwelt mentette meg, ahol közel 280 km lejtőn suhanhatunk. Skiwelt nagy terve, a szomszédos Kitzbühellel való összeolvadás, ha ez megtörténne, úgy a jelenlegi toplista is változna, és a mostani élboly végéről az elsők közé kerülne.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.