Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Autóval ment síelni Tirolból Grúziába

2015.07.15. Stánicz Balázs

Képzeljük el: tiroli lakosként kilépünk a házunkból és az ajtónk előtt jobbnál jobb síparadicsomok sorakoznak. Modern liftek, széles pályák, magasabbnál magasabb hegyek, osztrák idill és az infrastruktúra legmagasabb foka. Mégis van, aki elvágyik innen.
Starli („fedőneve” a német fórumokon) innsbruckiként a fél életét sítalpakon tölti. Nem síoktató, nem síedző és nem is hegyi vezető. Egyszerű polgári foglalkozással bír, azonban a szabadnapjain, ha teheti, csak síel és síel.

Amennyire lehet igyekszik a felkapott és híres síterepeket kerülni. Megfordult már a Pireneusokban, Sierra Nevadában, csúszott már Szicíliában, az Appenninekben, Görögországban és Montenegróban is.

Az idei szezonban újra autójába pattant, hogy egy háromhetes csillagtúra során bejárja a Balkán síterepeitől kezdve Törökországon keresztül egészen Grúzáig "mindent, amit csak lehet".

Közel háromhetes túrája során mintegy 8 ország 24 síterepét járta be. Érdekesség, hogy Eplényben is megfordult!

A teljesség igénye nélkül síelt Görögországban, Törökországban és a még távolabbi Grúziában, továbbá Örményországban.

Útja során közel 13 000 km-t autózott. A megtett kilométerek száma hatalmas, különösen, ha példával szemléltetjük; Budapest és Mongólia (Ulánbátor) közt a távolság szárazföldön úgy 7600 kilométer.

Az összegyűjtött kilométerek elsőre soknak tűnhetnek, azonban ne feledjük el, ez nem a „kiugrunk Semmeringre” síelés, hiszen Grúzia sem a szomszédban fekszik. Ráadásul Törökországban az egyes sípályák közt sokszor több száz, esetenként közel 800-900 kilométert is autóznia kellett.

Volt olyan sípálya, amit csak miattuk – útjára egy másik síelő is elkísérte – indítottak be, így a török Hazarbabát, amit 1100 km éjszakai autózás után értek el.

Beszámolójában többször kiemelte a példaértékű török infrastruktúrát, az egész országot keresztül-kasul 2x2 sávos gyorsforgalmi utak, autópályák hálózzák be, amik kivétel nélkül díjmentesen használhatók.

A meglátogatott síparadicsomok közül a fénypont a grúz Guadari volt, illetve néhány török sípálya, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az Araratra. Ilyen panorámával nem mindennapi élmény síelni, az Ararat 5137 méter magasságával Törökország legnagyobb hegye.

S hogy mik a tervek a következő szezonban? Oroszország, egy spanyol roadtrip vagy esetleg a Földközi-tenger szigetei (Korzika, Szardínia)? Még nem lehet tudni, mindenesetre a fanatikus síelő a nyarat az osztrák, olasz és a francia gleccsereken tölti, amikor is ideje engedi.

A teljes beszámoló itt olvasható.
KOMMENTEK
csabor | 2015.08.10. 13:28
Irigylem a fazont!
Töri-074 | 2015.08.10. 15:12
Ha megtehetném én is ezt tenném egész évben!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.