Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tipp extrém túrázóknak: via ferrata Magyarországon

2023.07.11. sielok.hu

Ha szeretsz túrázni, illetve bírod az izgalmakat és a fizikai kihívásokat, akkor a via ferrata olyan mozgásforma, amit mindenképpen ki kell próbálnod. A vasalt útvonalak mentén teljesített, izzasztó hegyi szakaszokon többek között traverzek és függőhidak adják meg az adrenalinlöketet, amelyre oly sokan vágynak. Jó hír: ezt a túrázási formát hazánkban is ki lehet próbálni!
Via ferrata Felsőtárkányban | Fotó: tarkanyferrata.hu
Via ferrata Felsőtárkányban | Fotó: tarkanyferrata.hu

Mi az a via ferrata?

Még mielőtt elkezdenénk kifejteni és felsorolni, mik a legjobb helyek a via ferrata világában Magyarországon, érdemes tisztázni, mit jelent a fogalom. Ez egy olasz kifejezés, amely magyarra fordítva annyit tesz: vasalt út. Olyan hegyi szakaszra használják ezt a jelzőt, amelyet felszereltek különböző túrázást és mászást segítő eszközökkel, például létrákkal, lépcsőkkel, hidakkal, fémhorgonyokkal és acélkábelekkel, növelve az útvonal biztonságát. Talán már ennyiből is érződik, ám szögezzük le: a via ferrata túrázás nem egyszerű, így aki nekiindul, annak mindenképpen legyen tapasztalata a sima túrázás világában. Hogy miért? Mert fizikai állóképesség és a szükséges felszerelések nélkül veszélyessé és élvezhetetlenné válik egy ilyen túra. Hazánkban körülbelül egy évtizede vált népszerűvé ez a tevékenység, könnyebb és nehezebb útszakaszok is kiépültek – ezek közül ajánlunk most néhányat.

Mik a legjobb helyek Magyarországon?

  • Felsőtárkány: a Bükk nyugati kapujának is nevezett Felsőtárkány határában található tó népszerű helynek számít a kirándulók és túrázók számára. A Bükki Nemzeti Park területén mesés helyeket lehet felfedezni, igaz ez egy egyszerű túrázó szemszögéből is, de még inkább, ha valaki via ferrata túrázásra vállalkozik. Jó hír, hogy a kezdők számára is kipróbálható ez, hiszen a tó mentén található egy via ferrata kölcsönző, ahol minden felszerelés elérhető. A kezdő jelző persze csak a via ferrata részre vonatkozik, a túrázási gyakorlat, ahogy már említettük, itt is fontos. A profi eszközök kibérlése után rövid séta kell csak az induláshoz – a túrához egyébként ugyanitt szakszerű tanácsadás és túravezetés is igénybe vehető. Lesz itt minden, ami izgalmat jelent: traverzek, felfelé és lefelé történő mászások, illetve egy 23 méteres függőhíd, ahol a tériszony is próbára tehető. Közben pedig nem csak az izgalom és a környék ismerhető meg, hanem a Bükki Nemzeti Park növényzete és állatvilága is.
  • Felsőtárkány: a ferrata mászóút térképe
    Felsőtárkány: a ferrata mászóút térképe
  • Csesznek: a zirci járásban található község a hazai via ferrata-élet bölcsője, az első vasalt utak itt, a Bakonyban, azon belül is a Kőmosó-szurdokban épültek ki. Három különböző útvonalat, három nehézségi fokozatot lehet kipróbálni, a kezdőknek az Ostromlók útja ajánlott leginkább. További lehetőségek a Várpanoráma út és a Tálos Zoltán emlékút, ám ezekhez már több tapasztalat szükséges.

  • Tatabánya: a városban a Turul-szobornál találhatunk via ferrata útvonalakat. Ilyen az Öt vezér út és a Hét vezér út, előbbi a könnyített változat, illetve a Turul út és a Himaláján hegymászóbalesetben életét vesztő Tolnay Katának emléket állító Kata út. Ezt kezdőknek nem ajánljuk.

  • Cuha-völgy: szintén a Bakonyban található, Bakonyszentlászló mellett – itt közepesen nehéz és nehéz útvonalakat építettek ki. A Bucsek Henrik emlékút a könnyebb, amely 350 méterével a leghosszabb magyarországi via ferrata, míg az Ariadné fonala a nehezebb utat jelenti.
  • Lenyűgöző via ferrata útvonal a Cuha-völgyben
  • Demjén: az egri járásban található község útvonalai is ismertek és kedveltek. Ezek a település régi kőbányájában kerültek kialakításra – eddig 375 méternyi vasalt út készült el itt.

  • Megyer-hegyi tengerszem: hazánk egyik legszebb természeti képződménye egyszerű túrázással elérhető, ám a via ferrata segítségével a tengerszem függőleges sziklafalain is lehet haladni. Lélegzetelállító élmény, érdemes kipróbálni!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.