Menü ≡

Kreischberg: tízszemélyes kabinos lifttel újul meg a síterep

2021.10.27. | Frissítve: 2021.12.01. | Szerző: sielok.hu
Kevés magyar síelő lehet, aki még nem hallott a stájer síterepről, a Murau közeli Kreischbergről. A hazai síelők körében az egyik legnépszerűbb osztrák síközpont történetének legnagyobb beruházását figyelhetjük az idén, közel 40 millió eurós költséggel épül egy modern lift a régi hatszemélyes kabinos helyén.
Ahogy a régi, 1992-ben épített hatszemélyes kabinos meghatározta a Kreischberg életét, utódja a tízszemélyes is fontos szerepet fog betölteni. A váltás legfőbb oka a kapacitás növelése. A hivatalos adatok szerinti a korábbi 2000 fő helyett decembertől már óránként 4000 utast szállíthat az új lift, vagyis a kétszeres kapacitás rövidebb sorokat jelent, a kényelemről nem is beszélve.

Az új lift fontosságát egyrészt mutatja a beruházás már említett rekordösszege, valamint, hogy a tervezettnél korábban kezdték meg a munkálatokat. Az előző szezon végét meg sem várták, de már nekiálltak a régi lift bontásának, hogy az új lift biztosan elkészüljön határidőre.

Február 28-án búcsút vettünk a 29 éve épített régi lifttől. Utolsó napjáig a hatszemélyes felvonó kb. 19 millió utast szállított. Sokáig nem maradtak helyükön a régi kabinok, hiszen már március 3-án elkezdődött a régi lift és kiszolgáló épületeinek a bontása. Gyűjtők és érdeklődők 137 darab régi kabint vásárolhattak maguknak.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Március végére a régi lift utolsó oszlopát is eltávolították az új lift hasonló útvonaláról, amelynek az új völgyállomásán április elején már szorgalmasan dolgoztak az építők. Közben a liftet építő osztrák Doppelmayr cég svájci partnerénél (CWA) elkészültek az első kabinok, amelyek képeit lelkesen osztották meg a síterep szerelmesei a közösségi oldalakon.

Májusra már a hegyállomáson is felgyorsultak a munkálatok, folyamatosan érkeztek az új lift nyomvonalához szükséges anyagok és eszközök a síterepre, majd júniusban megkezdődött a tartóoszlopok beállítása. A középállomásig tartó alsó szakasz oszlopai június végére a helyükre kerültek. Augusztusban a felső szakaszon folytatták az oszlopok beállítását, majd a drótkötél kihúzását. Saját építési naplójuk szerint a nyomvonal munkálataival szeptember végére végeztek, addigra már befüvesítették a korábbi építési területet.
Teszt novemberben
Október elseje szintén fontos dátum az építkezés történetében, ekkor érkezett meg az első kabin. A hónap közepére a garázs is elkészült a középső állomáson, üzemen kívül az összes kabint itt fogják tárolni. Közben folyamatosan érkeztek az új kabinok, és október 20-ra már mind a 181 darab a helyére került.

Az új lift és a síszezon december 4-én indul, egyelőre sajnos a turisztikai szállások zárva tartanak a környéken.

A lift adatai: 
Típus 10 fős kabinos
Gyártó Doppelmayr
Hossz 3800 méter
Szintkülönbség 903 méter
Völgyállomás 868 m
Középállomás 1441 m
Hegyállomás 1771 m
Kapacitás 4000 utas/óra
Sebesség 6 m/s

Rauris Kreischberg síterep - kapcsolat:
Tel.: +43 3537 300
Web: www.kreischberg.at
2021.11.19. 12:54:45 Lhzo
Remélem december második felében személyes is meggyőződhetek milyen jó.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »