Menü ≡

Síkörhinták az Alpokban: a változatosság garantált

2015.01.17. | Frissítve: 2016.09.30. | Szerző: Biró Ágnes
Az Alpokban azokat a sícentrumokat nevezik síhintának, ahol a síliftek több völgyben fekvő alpesi falut kötnek össze oly módon, hogy az azokat elválasztó hegyeken át oda-vissza "hintázva" felvonózhatunk és síelhetünk, lecsatolás nélkül. Amikor egy pályarendszer körbesíelhető, na az a síkörhinta.
h i r d e t é s
A síkörhinta (skicaroussel) lényege, hogy a síelők és snowboardosok egyetlen síbérlettel, különböző felvonók segítségével csúszhatnak be újabb és újabb sípályákat, az útvonal ismétlése nélkül. Ez első hallásra lehet, hogy nem hangzik olyan izgalmasan, hiszen minden nagyobb síterepen lehet ide-oda csúszkálni. Vannak azonban olyan síparadicsomok, ahol a környék adottságait felismerve tudatosan alakították ki úgy a pályarendszert, hogy az "körbesíthető" legyen.

Sella Ronda

Az olaszországi Sella Ronda síkörhinta a világon egyedülálló síélményt ad az ide látogatóknak. A 4 nevezetes olasz sícentrumot (Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena) összekötő 40 km-es útvonalon ideális esetben kb. 4-5 óra alatt lehet végigsíelni. Mivel valóban különálló síterepeket köt össze, ha végig akarjuk síelni, akkor Dolomiti Superski régiós síbérletet kell váltani, ez ugyanis a teljes régióra érvényes. Az út során viszonylag nagy távolságok miatt teljesen más hangulatú, adottságú pályaszakaszokat fedezhetünk fel. Sok hazai sporttárs végigcsúszta már ezt a kört oda és vissza, érdemes elolvasni beszámolóikat, haszos tippeket a Sella Ronda fórumban.

Obertauern

A magyar síelők köreiben talán a legismertebb körbesíelhető terep az osztrák Obertauern. Itt a sítérképen is egyértelműen van jelölve a "Tauernrunde" két iránya, a zöld és a piros. Az üdülőhely maga egy katlanszerű völgyben helyezkedik el, a körülötte magasodó hegyeken pedig minden irányban síliftek visznek a magasba. Sőt, még a főúton való átkeléshez sem kell lecsatolni, külön hidat építettek a síelőknek, így tényleg az egész obertauerni kör átsíelhető, és csak a modern kabinosoknál kell átmenetileg megválni léceinktől. A kört megtéve mindkét irányban kb. 12 kilométert lehet csúszni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Hochkönig

A Hochkönig sírégióban a 2011/12-es szezonra készültek el azok a fejlesztések, amik lehetővé tették a körbesíelést. Azóta egy igazi különlegességnek örvendhetnek a síelők: a "Königstour" névre keresztelt útvonalon 32 km-es hosszával az Alpok leghosszabbjai közé tartozik, mindehhez csodálatos panoráma is társul. A Königstour a Tauernrunde-hez hasonlóan mindkét irányban végigcsúszható, más-más útvonalon.

Turracher Höhe

Bár Turracher Höhe méreteivel nem vetekedhet az előzőekben bemutatott síterepekkel, érdemes megemlíteni ezt a főként hóbiztosságáról ismert terepet. A karintiai-stájer határon, a Turrachsee partján rendszerint ugyanis egész áprilisban lehet még síelni. A Panoramabahn kombilift völgyállomásáról indulva az egész terep körbesízhető, és ami még izgalmasabbá teszi, hogy a kört egy, a befagyott tavon közlekedő "Seetaxi" segítségél, a befagyott tavon való átsíeléssel zárhatjuk.

Zillertal Arena

A Zillertal Arena Ausztria egyik legnagyobb síterepe. Megfelelő hóviszonyok esetén Zell im Zillertal síliftjeitől indulva egészen Gerlosig, majdnem a híres Krimml vízesésig lehet eljutni sítalpon: ez az út autóúton is több mint 30 km! A teljes túra egy irányba, megállás nélkül is kb. 5 órán át tart, teljes oda-vissza utat szinte lehetetlen egy nap alatt megtenni.

Gerlitzen Alpe

Aki járt már itt, biztosan észrevette hogy a sítérképen a pályák és a liftek csillagszerű alakzatban helyezkednek el, amiket ha ügyesen csúszunk be, szintén egy remek síkörhintát fedezhetünk fel. Egy színes illusztráció mutatja be, hogy miként csúszható be a "csillagsíkör", mely a Stella Ronda elnevezést kapta. A teljes besíelhető útvonal 35 km hosszú és 5000 méter szintkülönbséget hidal át.

Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Ausztriában Saalbach-Hinterglemm-Leogang és Fieberbrunn összekapcsolásával létrejött az ország 2. legnagyobb összefüggő síterülete, melyet csak a Skiwelt Wilder Kaiser előz meg a pályák hosszát tekintve. A Saalbach-i sícirkusz - a 270 kilométernyi pályájával - tekintélyes helyet foglal el a síkörhintázásra lehetőséget biztosító síterepek sorában. Nézzük a lehetséges útvonalakat!

Saalbach - egy körhinta mindenkinek
Ez egy kellemesen ráérős útvonal, amely végig kék pályán vezet. Szünet nélkül két és fél óra alatt lehet teljesíteni a 16 kilométernyi pályát, melyhez 6 lift segítségét kell igénybe vennünk. A nosztalgiázni vágyók belevihetnek egy kis kihívást az 1991-es világkupahelyszín, a Kohlmais lesiklópálya beiktatásával.

Hinterglemm - a sportos síelőknek
Ezzel a körtúrával rengeteg szintkülönbséget legyűrhetünk csodálatosan hosszú pályákon suhanva, a Glemm-völgy mindkét oldalán, kék, piros és fekete pályákat egyaránt érintve. Szünet nélkül három óra a becsült szintidő a 18 kilométernyi pálya és 10 liftút teljesítésére, így mindenképpen érdemes frissítő hütte-szüneteket beiktatni a programba.

Tirol - az ambiciózus síelőknek
Az útvonal 75%-a piros, így igazán meredek lehetőségeket kínál, lazsálni vágyóknak nem ajánlott. A kemény pályákat leküzdők jutalma a sícirkusz legmenőbb panorámája, és a Tiroli-hegység varázslatos atmoszférája. Nagyjából három és fél óra és 14 lift segítségével teljesíthetjük a 21,5 kilométeres távot.

Leogang - az óvatos duhajoknak
A körhintát a hosszan, de kényelmesen síelőknek ajánljuk, itt ugyanis már 28 kilométernyi pályán kell végigsiklanunk, viszont cserébe 80% kék pályát kapunk. A maradék 20% pirosról is gyönyörű kilátásban lehet részünk és ebbe a kirándulásba is bőven belefér egy-két hütte megálló, hiszen nettó négy óra alatt lehet teljesíteni. A tizenkét liftezést érdemes még eggyel megtoldani, a négyüléses Almbahn-nal ugyanis eljuthatunk a símozi pályára, ahol személyre szóló videofelvételen örökítik meg a fantasztikus csúszásunkat.

Sícirkusz - a legnagyobb körhinta
A tökéletes síélvezet, igazi teljesítménytúra - csak a bevállalósaknak, reggeltől zárásig síelőknek, a felvonón szendvicsezőknek. Ebbe a túrába ugyanis nem fog beleférni egy hosszúra nyúlt ebéd, mert szünet nélkül 7 óra alatt teljesíthető. Csak fanatikusoknak ajánljuk, hogy bevállalják egy nap alatt a 60 kilométeres távot, 27 liftúttal, mely minden bizonnyal elnyeri az Alpok leghosszabb körhintája címet.
A teljes sícirkusz
A teljes sícirkusz

Európa nagyjai

A több hegyet-völgyet átívelő terepeken saját magunk is tervezhetünk körtúrákat a sítérkép segítségével. A nagy sígalaxisok között feltétlenül meg kell említeni Európa legnagyobb kiterjedésű síterepeit, a franciaországi Trois Vallees-t valamint a svájci-francia határon átívelő Portes du Soleil-t! A magyar síelők számára legközelebbi nagy síhinta a méltán népszerű Schladmingi 4-hegy, itt is hosszan utazhatunk sítalpakon és felvonókon a síterep két végpontja között.
2015.10.02. 15:37:03 osvald
Például Kitzbühelben is hintázhatsz ha akarsz, mondjuk Kirchberg és Mittersill között! Saalbach meg még változatosabb lesz Fieberbrunnal,kíváncsian várom az új lifteket.
2016.03.21. 08:32:47 bouquetk
Azért az barokkos túlzás, hogy a Zillertal Aréna egy nap szinte alig bejárható. Mi a 9 körül szoktunk indulni az Arénából és kb. 1/2 2-kor egy kiadós hüttézés után vissza.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »