Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síkörhinták az Alpokban: a változatosság garantált

2015.01.17. 2024.03.25. sielok.hu | frissítve: 2024.03.25.

Az Alpokban azokat a sícentrumokat nevezik síhintának, ahol a síliftek több völgyben fekvő alpesi falut kötnek össze oly módon, hogy az azokat elválasztó hegyeken át oda-vissza "hintázva" felvonózhatunk és síelhetünk, lecsatolás nélkül. Amikor egy pályarendszer körbesíelhető, na az a síkörhinta.
Az egyik legismertebb körbesíelhető régió az olaszországi Sella Ronda
Az egyik legismertebb körbesíelhető régió az olaszországi Sella Ronda
A síkörhinta (skicaroussel) lényege, hogy a síelők és snowboardosok egyetlen síbérlettel, különböző felvonók segítségével csúszhatnak be újabb és újabb sípályákat, az útvonal ismétlése nélkül. Ez első hallásra lehet, hogy nem hangzik olyan izgalmasan, hiszen minden nagyobb síterepen lehet ide-oda csúszkálni. Vannak azonban olyan síparadicsomok, ahol a környék adottságait felismerve tudatosan alakították ki úgy a pályarendszert, hogy az "körbesíthető" legyen.

Sella Ronda

Az olaszországi Sella Ronda síkörhinta a világon egyedülálló síélményt ad az ide látogatóknak. A 4 nevezetes olasz sícentrumot (Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena) összekötő 40 km-es útvonalon ideális esetben kb. 4-5 óra alatt lehet végigsíelni. Mivel valóban különálló síterepeket köt össze, ha végig akarjuk síelni, akkor Dolomiti Superski régiós síbérletet kell váltani, ez ugyanis a teljes régióra érvényes. Az út során viszonylag nagy távolságok miatt teljesen más hangulatú, adottságú pályaszakaszokat fedezhetünk fel. Sok hazai sporttárs végigcsúszta már ezt a kört oda és vissza, érdemes elolvasni beszámolóikat, haszos tippeket a Sella Ronda fórumban.

Obertauern

A magyar síelők köreiben talán a legismertebb körbesíelhető terep az osztrák Obertauern. Itt a sítérképen is egyértelműen van jelölve a "Tauernrunde" két iránya, a zöld és a piros. Az üdülőhely maga egy katlanszerű völgyben helyezkedik el, a körülötte magasodó hegyeken pedig minden irányban síliftek visznek a magasba. Sőt, még a főúton való átkeléshez sem kell lecsatolni, külön hidat építettek a síelőknek, így tényleg az egész obertauerni kör átsíelhető, és csak a modern kabinosoknál kell átmenetileg megválni léceinktől. A kört megtéve mindkét irányban kb. 12 kilométert lehet csúszni.
Tauernrunde: két irányba is lehet indulni, kövesd a táblákat Obertauernben!
Tauernrunde: két irányba is lehet indulni, kövesd a táblákat Obertauernben!

Königstour - Hochkönig

A Hochkönig sírégióban már 10 éve elkészültek el azok a fejlesztések, amik lehetővé teszik a "körbesíelést". Azóta egy igazi különlegességnek örvendhetnek a síelők: a "Königstour" névre keresztelt útvonalon 35 km-es hosszával az Alpok leghosszabbjai közé tartozik, mindehhez csodálatos panoráma is társul Hochkönig és a Stienernes Meer csúcsaira. Mühlbachból, Dientenből vagy Maria Almból is elindulhatunk, és egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy az egész síterület csodálatos téli táját egyetlen nap alatt felfedezhessük.
Hochkönig: itt van az Alpok egyik legszebb síkörtúrája!
A Hochkönig régió sítérképe
A Hochkönig régió sítérképe

Turracher Höhe

Bár Turracher Höhe méreteivel nem vetekedhet az előzőekben bemutatott síterepekkel, érdemes megemlíteni ezt a főként hóbiztosságáról ismert terepet. A karintiai-stájer határon, a Turrachsee partján rendszerint ugyanis egész áprilisban lehet még síelni. A Panoramabahn kombilift völgyállomásáról indulva az egész terep körbesízhető, és ami még izgalmasabbá teszi, hogy a kört egy, a befagyott tavon közlekedő "Seetaxi" segítségél, a befagyott tavon való átsíeléssel zárhatjuk.
Seetaxi - Turracher Höhe
Seetaxi - Turracher Höhe

Zillertal Arena

A Zillertal Arena Ausztria egyik legnagyobb síterepe. Megfelelő hóviszonyok esetén Zell im Zillertal síliftjeitől indulva egészen Gerlosig, majdnem a híres Krimml vízesésig lehet eljutni sítalpon: ez az út autóúton is több mint 30 km! A teljes túra egy irányba, megállás nélkül is kb. 5 órán át tart, teljes oda-vissza utat szinte lehetetlen egy nap alatt megtenni.

Gerlitzen Alpe

Aki járt már itt, biztosan észrevette hogy a sítérképen a pályák és a liftek csillagszerű alakzatban helyezkednek el, amiket ha ügyesen csúszunk be, szintén egy remek síkörhintát fedezhetünk fel. Egy színes illusztráció mutatja be, hogy miként csúszható be a "csillagsíkör", mely a Stella Ronda elnevezést kapta. A teljes besíelhető útvonal 35 km hosszú és 5000 méter szintkülönbséget hidal át.

Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Ausztriában Saalbach-Hinterglemm-Leogang és Fieberbrunn összekapcsolásával létrejött az ország 2. legnagyobb összefüggő síterülete, melyet csak a Skiwelt Wilder Kaiser előz meg a pályák hosszát tekintve. A Saalbach-i sícirkusz - a 270 kilométernyi pályájával - tekintélyes helyet foglal el a síkörhintázásra lehetőséget biztosító síterepek sorában. Nézzük a lehetséges útvonalakat!

Saalbach - egy körhinta mindenkinek
Ez egy kellemesen ráérős útvonal, amely végig kék pályán vezet. Szünet nélkül két és fél óra alatt lehet teljesíteni a 16 kilométernyi pályát, melyhez 6 lift segítségét kell igénybe vennünk. A nosztalgiázni vágyók belevihetnek egy kis kihívást az 1991-es világkupahelyszín, a Kohlmais lesiklópálya beiktatásával.

Hinterglemm - a sportos síelőknek
Ezzel a körtúrával rengeteg szintkülönbséget legyűrhetünk csodálatosan hosszú pályákon suhanva, a Glemm-völgy mindkét oldalán, kék, piros és fekete pályákat egyaránt érintve. Szünet nélkül három óra a becsült szintidő a 18 kilométernyi pálya és 10 liftút teljesítésére, így mindenképpen érdemes frissítő hütte-szüneteket beiktatni a programba.

Tirol - az ambiciózus síelőknek
Az útvonal 75%-a piros, így igazán meredek lehetőségeket kínál, lazsálni vágyóknak nem ajánlott. A kemény pályákat leküzdők jutalma a sícirkusz legmenőbb panorámája, és a Tiroli-hegység varázslatos atmoszférája. Nagyjából három és fél óra és 14 lift segítségével teljesíthetjük a 21,5 kilométeres távot.

Leogang - az óvatos duhajoknak
A körhintát a hosszan, de kényelmesen síelőknek ajánljuk, itt ugyanis már 28 kilométernyi pályán kell végigsiklanunk, viszont cserébe 80% kék pályát kapunk. A maradék 20% pirosról is gyönyörű kilátásban lehet részünk és ebbe a kirándulásba is bőven belefér egy-két hütte megálló, hiszen nettó négy óra alatt lehet teljesíteni. A tizenkét liftezést érdemes még eggyel megtoldani, a négyüléses Almbahn-nal ugyanis eljuthatunk a símozi pályára, ahol személyre szóló videofelvételen örökítik meg a fantasztikus csúszásunkat.

Sícirkusz - a legnagyobb körhinta
A tökéletes síélvezet, igazi teljesítménytúra - csak a bevállalósaknak, reggeltől zárásig síelőknek, a felvonón szendvicsezőknek. Ebbe a túrába ugyanis nem fog beleférni egy hosszúra nyúlt ebéd, mert szünet nélkül 7 óra alatt teljesíthető. Csak fanatikusoknak ajánljuk, hogy bevállalják egy nap alatt a 60 kilométeres távot, 27 liftúttal, mely minden bizonnyal elnyeri az Alpok leghosszabb körhintája címet.

KitzSkiWelt Tour

Kitzbühel (Kitzski) és SkiWelt Wilder Kaiser Brixental már önmagunkban is minden igényt kielégítő síterepek. A kettő kombinációjából pedig létrejött a KitzSkiWelt Tour, amely maga a síelős kör. 88 kilométerével a világ leghosszabb síköreként emlegetik. 14 ponton lehet a körbe becsatlakozni, érintve a két terepcsoport legjavát, köztük a híres kitzbüheli síversenynek otthont adó pálya indítóállomását. A teljes kört 57 pálya érintésével lehet besíelni. Ezt azonban, csak a legprofibbaknak, ajánljuk, akik vállalják a korai indulást, valamint az egész napos lendületes csúszást, nagyon rövid hüttézéssel!

A "fehér kör" - Der Weiße Ring

Az Alpok legendás síköre Tirolban több mint 60 éve köti össze a természetet és a technológiát, valamint Lech, Zürs, Zug és Oberlech falvakat. A Der Weisse Ring egy félnapos sportkihívás kb. 22 km sípálya és 5500 méter szintkülönbség legyőzése. Ugyanakkor városnéző túra is egyben könnyű és közepes sípályákon, a Rüfikopf és a Madloch (természetes platform) kilátókkal.

Aki szeretné végicsúszni a Der Weisse Ring-et, érdemes letöltenie a Ski Arlberg alkalmazást, ugyanis azon keresztül nyomon tudja követni, hogy éppen merre jár. Ráadásul, az app használatával, automatikusan részt vesz egy nyereményjátékban, ahol minden héten 2 db Luis Trenker által tervezett White Ring öv nyerhető!
A Luis Trenker által tervezett öv, ezt lehet megnyerni a "fehér kör" teljesítésével
A Luis Trenker által tervezett öv, ezt lehet megnyerni a "fehér kör" teljesítésével

Európa nagyjai

A több hegyet-völgyet átívelő terepeken saját magunk is tervezhetünk körtúrákat a sítérkép segítségével. A nagy sígalaxisok között feltétlenül meg kell említeni Európa legnagyobb kiterjedésű síterepeit, a franciaországi Trois Vallees-t valamint a svájci-francia határon átívelő Portes du Soleil-t! A magyar síelők számára legközelebbi nagy síhinta a méltán népszerű Schladmingi 4-hegy, itt is hosszan utazhatunk sítalpakon és felvonókon a síterep két végpontja között.
KOMMENTEK
osvald | 2015.10.02. 15:37
Például Kitzbühelben is hintázhatsz ha akarsz, mondjuk Kirchberg és Mittersill között! Saalbach meg még változatosabb lesz Fieberbrunnal, kíváncsian várom az új lifteket.
bouquetk | 2016.03.21. 08:32
Azért az barokkos túlzás, hogy a Zillertal Aréna egy nap szinte alig bejárható. Mi a 9 körül szoktunk indulni az Arénából és kb. 1/2 2-kor egy kiadós hüttézés után vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hammerwirt Forellenhof csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel igényes szobákkal Obertauern közelében, ahová ingyenes síbusz indul a ház elől. Szolgáltatások: wellness részleg, félpanziós ellátás, játszószoba, wifi, sítároló, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Freja apartmanok
Modern, 2-3 hálószobás, 4-7 fős apartmanok Obertauernben, 400 méterre a legközelebbi lifttől és sípályától. Szolgáltatások: teremgarázs, wifi, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fischer Ferienhaus
Családi apartmanház Obertauern és Grosseck síterepek között, Twengben. A pályák akár saját autóval, akár a sí kártyával ingyenesen használható síbusszal (90 m) is elérhetők. Igényesen bútorozott apartmanok, összesen 24 vendégággyal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.