Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A szépséges Sella Ronda: sí-körhinta Olaszországban

2015.09.27. 2024.03.20. sielok.hu | frissítve: 2024.03.20.

A Sella Ronda "körsízés" a világon egyedülálló síélményt ad az ide látogatóknak. A 4 festőien szép olasz sícentrumot - Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena - összekötő 40 km-es útvonalon kb. 4-5 óra alatt lehet végigsíelni. A sípályákat a Dolomiti Superski régiós síbérlettel vehetjük igénybe.
A szépséges Sella Ronda | Kép: foth_photo
A szépséges Sella Ronda | Kép: foth_photo
Nem csak Európában, de gyakorlatilag az egész világon nincsen párja a Sella Ronda "síkörhintának": A sokak által ismert ausztriai Obertauern síterepéhez hasonlóan, itt is körbe lehet síelni egy bizonyos útvonalat, anélkül, hogy egy liftet vagy pályát többször kellene érinteni - és ezt ráadásul az óramutató járásával megegyező, és ellenkező irányban is meg lehet tenni!
A Sella Rondát az teszi azonban abszolút egyedülállóvá, hogy ezt a kört 4 különálló síterepen való átsíeléssel lehet megtenni! Az út során viszonylag nagy távolságok miatt teljesen más hangulatú, adottságú pályaszakaszokat fedezhetünk fel. Sokan Sella Ronda egyik legnagyobb előnyének tartják, hogy egy nem 1-2 hegycsúcsról kell lecsúszni majd ugyanoda visszaliftezni, hanem a "körhinta" bejárása során valósággal "utazni" lehet sítalpakon hegyek és völgyek között.
A Sella Ronda, bár kétségtelenül páratlan a síterepek világában, és rengeteg síelő bakancslistáján szerepel, a vélemények sokszor megoszlanak róla.
A Síelők.hu olvasói által írt beszámolókból válogattunk:
  • "Ha el akarod kerülni a csalódást, jobb ha felkészülsz rá, hogy a Sella Ronda nem ugyanaz, mint egy teljes napos örömsízés a kedvenc pályádon. Ez egy sítúra, abban viszont talán a leghíresebb a világon és emiatt egyszer szerintem mindenképpen meg kell csinálni. Nem minden pálya tökéletes útközben, lesznek zsúfolt szakaszok, botozás, egy kis séta, stb. De közben olyan fantasztikus helyeken jártok egy nap alatt, ami szerintem bőven megéri a macerát."

  • "Ami miatt még érdemes körbemenni az, hogy nem minden nap síel az ember négy terepen és így könnyen el tudjátok dönteni, hogy melyik része tetszik a legjobban, mi az ahová még érdemes visszamenni valamikor később."

  • "Mi a túra-síelést kedveljük, tehát azt amikor reggel kitűzünk valami célt, oda szépen elsíelünk, majd vissza. A Sella Ronda erre remek lehetőséget kínál. Nem csupán a körbesízés lehet túra, de az összekapcsolt terepeknek köszönhetően hasonló, vagy hosszabb utakat is összeállíthatunk."

  • "Mindkét irányban körbesíeltük, és a kapcsolódó terepeket is bejártuk. Számunkra nagyon nagy élmény volt. Azért hozzátartozik, hogy mi amolyan "menős" csapat vagyunk, úgy szeretünk síelni, hogy közben van valami úticélunk, valahová megyünk, miközben síelünk. Erre eszményi ez a gigantikus összefüggő síbirodalom."
Te is bejártad a Sella Rondát? Várjuk véleményed, beszámolód a cikk alatti komment mezőben vagy a kapcsolódó fórumban!
KOMMENTEK
csabor | 2015.09.29. 10:28
Bejártam bizony! Vágytam rá, s amikor megcsináltam mosolyogtam, mint egy jól lakott óvodás. Nagyon szép nap volt, remek hó, gyönyörű pályák, életre szóló száguldozás. Annyira jó volt, hogy többet nem is mentem. Nem akartam elrontani az élményt. Azóta is évente eljárok arra, de csak "csipegetek" az egyes terepek között. Az is jó!
osvald | 2015.10.01. 21:30
Felcsigáztatok!
wanderwolf | 2017.11.30. 11:04
Igen már többször bejártam és idén decemberben ismét megyünk. Az egyik legjobb hely.
Dentcraft | 2018.01.20. 21:26
Csütörtökön megcsináltuk. A táj gyönyörű, van hó bőven. Zöld körön voltunk. Az elején többet kell felvonózni mint síelni, de aztán megfordul az arány. Voltunk sasfészekben is. A hó nagyon jó minőségű. 3 helyen olyan buckás volt a pálya, hogy azt elképzelni nem lehet. De leküzdöttük. Nem szabad kihagyni!
tpisti53 | 2020.02.01. 11:45
Voltam már. Délután fél egykor indultunk. Le is késtük a visszatérést. Szerencsére olyan helyen tettük le az autót, hogy el tudtam síelni érte és útközben fel szedtem a többieket (sok helyen az autóút mellett megy a pálya).
Most ismét besízem egy másik csapattal.
Természetesen nem csak a síelésről szól. Vannak jobb pályák. De itt olyan vizuális és pszichés élményt kapsz ami máshol biztos nem találsz. Csodás!
tpisti53 | 2020.10.06. 22:16
Én is bejártam. Nem is egyszer. És még - remélem - körbe fogom síelni.
Valóban nem ugyanolyan, mint kinézni egy remek pályát-pályarendszert és azon síelni, mivel itt (főleg különböző tudásszintű, nagy csapattal) nem sokat lehet élvezkedni 1-1 jó pályán, hanem menni kell. Nagy csapatnál (6-8 fő felett) mindenképp javaslom, hogy legyen egy "vezérbika", aki beossza az időt. És mindenki hallgat rá.
Bőven elég az 1 nap rá (én már fél nap alatt is be síeltem (6 fővel). Igaz ez nagyon necces volt), de aki még nem járta be az kicsit fél, hogy nem ér körbe.
Mindenkinek ajánlom!
Nem szabad nagyon el húzni az időt, de nyugodtan meg lehet állni egy gyors ebédkére-italra, vagy 1-1 helyen ami ámulatba ejt.
A Sellaronda egy csoda! Javaslom a magyar nyelvészeknek, hogy kereszteljék át Sellagyönyörűre. :-)
Egyébként mind a 4 pályarendszer egyenként is egy-egy álom. Egyiket sem lehet 1-2 nap alatt besíelni.
Vannak pályák amik némelyeknek tetszenek, némelyeknek nem. Szerintem a Sellagyönyörű biztos kivétel, mert mindenkinek tetszik.
esox_hu | 2023.12.26. 11:16
Megcsináltuk mi is egy 14 fős társasággal, gyerekek, felnőttek vegyeseb, vegyes sítudással, relatíve hosszú ebéddel, 1-2 hütézéssel. Fantasztukis élmény, de az is igaz, hogy gyönyörűá napsütéses napunk volt. Szeles, havas időben biztosan nem ugyanez lett volna az élmény. A "pálya" felénél a kijelzőkön észrevettük, hogy a zöld kör (normál kör) 3/4 szakaszától nem folytatható valami technikai hiba miatt. Egyik társunk megkérdezte az aktuális liftnél a személyzetet és megnyugtattak, hogy csak pár perces fennakadásról van szó, nyugodtan folytassuk utunkat, mire odaérünk az érintett szakaszhoz, minden rendben lesz. Szerencsére így is lett.
A kör csodálatos volt, óriási élmény volt az egész csapatnak. Közepes sítudással is befejezhető, de nem érdemes így egyedül elindulni.
Dr.Bubo | 2024.02.07. 11:02
Mi is megcsináltuk a zöld kört tavaly. Corvaraból indultunk, kb.10 órakor, és 15 óra körül értünk vissza. Egy kényelmes ebéd, 2 rövidebb hüttézés mellett, közepes sítudással. Rengeteg helyen és pályán síeltünk már, de nekem ez adta a legnagyobb síélményt, jövőre a környékre foglaltam már szállást, kifejezetten azért, hogy még egyszer bejárhassuk. A zöld kör jól teljesíthető közepes tudással, emlékeim szerint 2 pályánál kellett kicsit jobban "kapaszkodni". Nagyon jól kitáblázott, egy helyen le kell csatolni, átmenni az út túloldalára, és onnan felvonóval továbbmenni.Tényleg érdemes jó időben menni, a látvány fantasztikus!!! A fiúk a narancssárga körön mentek, elmondásuk szerint az is szuper volt, persze ők gyorsabban visszaértek. Aki a környéken jár, és van rá lehetősége, ne hagyja ki ! Érdemes minél előbb indulni reggel, annál több idő van közben még egy-egy csúcsra elkalandozni.
Dús Ernő | 2024.03.20. 13:30
Túl a tucatnyi Sella körön még mindig nyújt új élményt. De a "kiágazásokat" sem érdemes kihagyni. Marmolada, Santa Croce, Colfosco stb. Álom, megunhatatlan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástipp
Cesa Vedla apartmanok
A Cesa Vedla apartmanok egy kis faluban, Bullaban találhatóak, kb. 5 km-re Val Gardena legközelebbi, 1-es jelölésű kabinos felvonójától. A házban két, alpesi stílusban, de modernül felszerelt apartman található, melyek akár egybe is nyithatóak! Vezeték nélküli internet, parkolás, és háziállat is vihető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.