Menü ≡

A szépséges Sella Ronda: sí-körhinta Olaszországban

2015.09.27. | Frissítve: 2020.01.06. | Szerző: sielok.hu
A Sella Ronda "körsízés" a világon egyedülálló síélményt ad az ide látogatóknak. A 4 festőien szép olasz sícentrumot - Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena - összekötő 40 km-es útvonalon kb. 4-5 óra alatt lehet végigsíelni. A sípályákat a Dolomiti Superski régiós síbérlettel vehetjük igénybe.
h i r d e t é s
Nem csak Európában, de gyakorlatilag az egész világon nincsen párja a Sella Ronda "síkörhintának": A sokak által ismert ausztriai Obertauern síterepéhez hasonlóan, itt is körbe lehet síelni egy bizonyos útvonalat, anélkül, hogy egy liftet vagy pályát többször kellene érinteni - és ezt ráadásul az óramutató járásával megegyező, és ellenkező irányban is meg lehet tenni!
A Sella Rondát az teszi azonban abszolút egyedülállóvá, hogy ezt a kört 4 különálló síterepen való átsíeléssel lehet megtenni! Az út során viszonylag nagy távolságok miatt teljesen más hangulatú, adottságú pályaszakaszokat fedezhetünk fel. Sokan Sella Ronda egyik legnagyobb előnyének tartják, hogy egy nem 1-2 hegycsúcsról kell lecsúszni majd ugyanoda visszaliftezni, hanem a "körhinta" bejárása során valósággal "utazni" lehet sítalpakon hegyek és völgyek között.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Sella Ronda, bár kétségtelenül páratlan a síterepek világában, és rengeteg síelő bakancslistáján szerepel, a vélemények sokszor megoszlanak róla.
A Síelők.hu olvasói által írt beszámolókból válogattunk:
  • "Ha el akarod kerülni a csalódást, jobb ha felkészülsz rá, hogy a Sella Ronda nem ugyanaz, mint egy teljes napos örömsízés a kedvenc pályádon. Ez egy sítúra, abban viszont talán a leghíresebb a világon és emiatt egyszer szerintem mindenképpen meg kell csinálni. Nem minden pálya tökéletes útközben, lesznek zsúfolt szakaszok, botozás, egy kis séta, stb. De közben olyan fantasztikus helyeken jártok egy nap alatt, ami szerintem bőven megéri a macerát."

  • "Ami miatt még érdemes körbemenni az, hogy nem minden nap síel az ember négy terepen és így könnyen el tudjátok dönteni, hogy melyik része tetszik a legjobban, mi az ahová még érdemes visszamenni valamikor később."

  • "Mi a túra-síelést kedveljük, tehát azt amikor reggel kitűzünk valami célt, oda szépen elsíelünk, majd vissza. A Sella Ronda erre remek lehetőséget kínál. Nem csupán a körbesízés lehet túra, de az összekapcsolt terepeknek köszönhetően hasonló, vagy hosszabb utakat is összeállíthatunk."

  • "Mindkét irányban körbesíeltük, és a kapcsolódó terepeket is bejártuk. Számunkra nagyon nagy élmény volt. Azért hozzátartozik, hogy mi amolyan "menős" csapat vagyunk, úgy szeretünk síelni, hogy közben van valami úticélunk, valahová megyünk, miközben síelünk. Erre eszményi ez a gigantikus összefüggő síbirodalom."
Te is bejártad a Sella Rondát? Várjuk véleményed, beszámolód a cikk alatti komment mezőben vagy a kapcsolódó fórumban!
2015.09.29. 10:28:21 csabor
Bejártam bizony! Vágytam rá, s amikor megcsináltam mosolyogtam, mint egy jól lakott óvodás. Nagyon szép nap volt, remek hó, gyönyörű pályák, életre szóló száguldozás. Annyira jó volt, hogy többet nem is mentem. Nem akartam elrontani az élményt. Azóta is évente eljárok arra, de csak "csipegetek" az egyes terepek között. Az is jó!
2015.10.01. 21:30:33 osvald
Felcsigáztatok!
2017.11.30. 11:04:56 wanderwolf
Igen már többször bejártam és idén decemberben ismét megyünk. Az egyik legjobb hely.
2018.01.20. 21:26:28 Dentcraft
Csütörtökön megcsináltuk. A táj gyönyörű, van hó bőven. Zöld körön voltunk. Az elején többet kell felvonózni mint síelni, de aztán megfordul az arány. Voltunk sasfészekben is. A hó nagyon jó minőségű. 3 helyen olyan buckás volt a pálya, hogy azt elképzelni nem lehet. De leküzdöttük. Nem szabad kihagyni!
2020.02.01. 11:45:30 tpisti53
Voltam már. Délután fél egykor indultunk. Le is késtük a visszatérést. Szerencsére olyan helyen tettük le az autót, hogy el tudtam síelni érte és útközben fel szedtem a többieket (sok helyen az autóút mellett megy a pálya).
Most ismét besízem egy másik csapattal.
Természetesen nem csak a síelésről szól. Vannak jobb pályák. De itt olyan vizuális és pszichés élményt kapsz ami máshol biztos nem találsz. Csodás!
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »