Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelők bakancslistája: ahová "muszáj" egyszer elmenni

2013.08.23. 2017.08.30. Margay Sándor | frissítve: 2017.08.30.

Ha megkérdezünk tíz síelőt, melyik az a hat síterep, ahová élete során mindenképpen szeretne eljutni, szinte biztos, hogy a válaszokban legalább harminc helynek a neve szerepel. Persze vannak olyan terepek, amelyekre az átlagosnál többen vágyakoznak, de természetesen minden "bakancslista" szubjektív. Ez is.
Mont Blanc - Evasion Mont Blanc - Saint Gervais - Chamonix | Fotó: Angyalosi Beáta
Mont Blanc - Evasion Mont Blanc - Saint Gervais - Chamonix | Fotó: Angyalosi Beáta

Chamonix

Az alpesi sízés egyik Mekkájának számít a franciaországi Chamonix, amelyről kezdő síző koromtól azt hallottam: oda el kell jutnia mindenkinek. Az első téli olimpia (1924) helyszíne, a Best of the Alps szövetség tagja különleges élményt nyújt. Számos kitűnő terep (több mint 180 km) található a város környékén, különböző nehézségi fokozatban. A francia síterepekkel ellentétben azonban az egyes pályarendszerek nem egybesíelhetők. Ha a városból el akarunk jutni valamelyikhez, aztán onnan egy másikhoz, le kell jönnünk a hegyről, és fel kell szállnunk a bérlettel ingyenes síbuszokra. Utóbbiak szinte tökéletes rendszert alkotva, nagyon sűrűn közlekednek, jelentősen enyhítve a sízés megszakítása miatt érzett rosszkedvünket, és a városban is számos helyen felszállhatunk rájuk.
Chamonix, Franciaország
Chamonix, Franciaország
Mindent összevetve, nem bánja meg a síelő, ha felkeresi Chamonix-t. Már csak azért sem, mert két, valóban egyedülálló látványosságban is része lehet. Az egyik a 3842 méter magas Aiguille du Midi, amelyre húsz perc alatt visz fel egy nagykabinos felvonó, és ahonnan közelről csodálhatjuk meg a Mont Blanc-t. A másik a Mer de Glace, a Jégtenger, amely a maga 14 km-ével az Alpok legnagyobb gleccsere. Ide, pontosabban Montenvers-be fogaskerekű vasút visz fel, és egy másik felvonóval leereszkedhetünk a gleccser belsejébe.
Aiguille du Midi
Aiguille du Midi

Három Völgy (Trois Vallées)

Maradva a galloknál, túlzás nélkül állítható: a Három Völgy (Trois Vallées) verhetetlen. Ha csak egyenként nézzük a gigantikus sícentrumot alkotó terepeket, akkor is felejthetetlen napokat ígér a hely az ide látogatóknak, míg az összesen 600 km-nyi, változatos nehézségű pályákat magában foglaló rendszer megunhatatlan. A 2300 méteren található Val Thorens Európa legmagasabban fekvő sívárosa, a fölé magasodó Cime de Caronról (3230) csodálatos panoráma tárul elénk – látható a Mont Blanc morcosabb, sziklásabb fele is –, a magasan fekvő pályák és a szintén síelhető Péclet-gleccser még májusban is remek csúszást tesznek lehetővé.

Les Menuires maga is több részből áll, és ugyanez mondható el Meribelről, valamint Courchevelről. Utóbbi különlegessége a sípályák mellett kialakított kis repülőtér, amelyen naponta több magángép is landol – nem véletlen, hogy sok orosz nyelvű feliratot találunk a városban és a lifteknél. Ami biztos: ezt a fantasztikus régiót vétek lenne kihagyni!
Les Menuires - 3 völgy
Les Menuires - 3 völgy

Sella Ronda

Egy kicsit keletebbre, az Alpok olasz oldalán, Dél-Tirol, Trentino és Veneto határán négy síterep - Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Arabba - található egymás közelében, és az ezeket összekötő "síhinta" semmi máshoz nem hasonlítható élményt nyújt. Noha a cirka 500 km-es pályarendszerből csak 35-40 kilométernyit kell végigsiklanunk ahhoz, hogy teljesítsük a Sella Rondát, sítudástól függően három-öt órára van szükségünk ehhez.
A Sella Ronda 2017. február végén | Feltöltötte: foth_photo
A Sella Ronda 2017. február végén | Feltöltötte: foth_photo
Közepesen nehéz terepen síelhetjük körbe a Gruppo Sella nevű, 3000 méternél is magasabb csúcsokkal rendelkező hatalmas sziklatömböt, mindkét irányba haladva. S ha már itt járunk, nem szabad elmulasztani Arabbán a bőven háromezer méter felett induló Marmolada-gleccsert sem.

Cortina d'Ampezzo

A Dolomitok királynője – nemes egyszerűséggel csak így nevezik Olaszország leghíresebb síparadicsomát, Cortina d'Ampezzót, amely része az UNESCO Világörökségnek. Márpedig a királynőt látni kell, és az 1956-os téli olimpia helyszíne nem is okoz csalódást. Több mint ezerhétszáz méternyi szintkülönbséget síelhetünk be a 115 km-es pályarendszeren.

November végétől május elejéig bármikor meglátogathatjuk Cortinát, garantáltan jól fogjuk magunkat érezni. A havas lejtők mellett korcsolyapálya, uszoda, több fedett teniszpálya és számos egyéb aktív pihenési lehetőség közül választhatunk.
Cortina
Cortina

Kitzsteinhorn

A Magyarországhoz legközelebbi gleccserig bő hatszáz km-t kell utaznunk, és Kaprun-Kitzsteinhorn mindig meghálálja a bizalmat. Ausztria első gleccsersíterepe rengeteget fejlődött az utóbbi két évtizedben. Itt akár már október közepén is csatolhatunk, vagy az utó-utószezonban, május végén. Bár a településig lefutókkal együtt csak 41 km-nyi - igaz, változatos - pálya várja a vendégeket, ez az a hely, amit illik felkeresni. Nem mellesleg a gleccserről megcsodálhatjuk a környékbeli háromezres csúcsokat és lenn a mélyben a Zeller See-t, amely tényleg olyan kék, mint a képeslapokon.
Ilyen idő várta a besízőket Kaprunban az október 23-i hétvégén
Ilyen idő várta a besízőket Kaprunban az október 23-i hétvégén

Stubai-völgy

Végül a legelső után a legnagyobb: nyugati szomszédunk legnagyobb gleccsersíterepe a Stubai-völgyben található. A több mint száz km-nyi sípálya egy részét a Stubai-gleccseren jelölték ki, ám októbertől májusig nemcsak ezeket, hanem általában a többit is sportolásra alkalmas hó borítja. A terep egyik különlegessége a 2900 méteren, az Eisgraton lévő önkiszolgáló étterem, amely saját készítésű, fenséges tésztáiról nevezetes – érdemes megkóstolni többfélét is. A néhány éve elkészült, 3200 méter felett kialakított Top of Tyrol elnevezésű, a mélység fölé benyúló kilátóból elképesztő látvány tárul a síliftek felső állomásától idáig elbaktatók szeme elé.
Stubai
Stubai
A szerző a 2002-2012 között minden téli szezonban megjelenő Símagazin főszerkesztője volt.
KOMMENTEK
Kkornel | 2013.08.23. 11:32
Kitzsteinhorn már megvolt :-D
SÜSÜ | 2013.08.23. 12:22
COL MARGHERITA a Dolomitokban - csupa nagybetűvel. Még egyszer szeretnék eljutni. Ritka élmény a felhők fölött csúszni.
vasssy | 2013.08.23. 13:39
Ezek klasszikus helyek, tényleg jó lenne végigjárni őket, viszont kicsit túlzottan elérhetőnek tűnnek, hiszen mind szerepel a magyar utazási irodák ajánlataiban.
Ha már "bakancslista", akkor én kicsit elszálltabb lennék... :-) Nálam kb. így nézne ki egy hatos lista:
- Kirovsk, Oroszország: mert jó kis hely lehet, de hallott már róla valaki? :-)
- Whistler-Blackcomb, Kanada: mert lehet, hogy sablonos és szívesebben mennék egy eldugott heli/ratraksízős helyre, de Whistlerbe egyszer el kell menni!
- Rusutsu, Japán: mert mégsem írhatom Hokkaido egész szigetét a listára,
- Catedral Alta Patagonia, Argentína: mert azok a hegyek és az a kilátás...
- Faraya-Mzaar, Libanon: magyarázzam? :-)
-Broken River & Craigieburn, Új-Zéland: tudom, ez kettő, de összesíelhetők
- Oukaimeden, Marokkó: mert Afrikában egyszer síelni kell...
Ha tízesre lehetne bővíteni, akkor biztosan bekerülne még valamelyik Észak-Amerika keleti parti gyöngyszemei közül, a Pireneusokból, a Balkáról és egy Ausztrál terep is. Persze a Sierra Nevadát (Spanyol vagy USA, mindegy...) is kár lenne kihagyni. Van egyáltalán vége egy ilyen listának??? :-)
vasssy | 2013.08.23. 13:41
Jaj, a hatos is hetes lett... :-)
Bata Attila | 2013.08.23. 13:55
vasssy, és Észak-Korea? :)
vasssy | 2013.08.23. 14:02
batus, nekem sem juthat minden eszembe... :-)
szollosi.csaba | 2013.08.23. 14:12
A konzervatívabb ízlésűeknek ajánlanám Livigno-t, Sestrierre-t, a Porte du Soleil-t, Civetta-t, és persze Ischgl-Samnaunt, valamint a Serfaus-Fis-Ladies-t. Bármelyikük egy életre szóló élmény!
illeskese | 2013.08.23. 15:21
Nekem is vasssy-hoz hasonlóan távolabb vannak a bakancslistás helyeim, mint pl. Japán, Új-Zéland, Chile, É-Amerika, Alaszka. De ami meg se lett említve, és olyan messze sincs, az Finnország. Ezt biztosan nem fogom kihagyni:
http://www.youtube.com/watch?v=VvCt...wzoRmqU&list=PLry5efk...
vasssy | 2013.08.23. 17:11
Nekünk Ruka és Levi többször is be volt tervezve régebben amikor még "rendszeresen" jártam Finnországban, de sajnos valahogy sosem jött össze...
Stani | 2013.08.24. 02:22
pár bakancslistás hely:
http://sielok.hu/rovat/utazas/cikk/...leglegleg-eulegdelebbi/

és déli félteke:
http://sielok.hu/rovat/utazas/cikk/...deli-felteke-siterepei/

plusz India-Gulmarg, na meg Japán... :)
Irán-Dizin az 5 dolláros napijeggyel meg a pult alóli Coca-Colával, nem mintha szeretném a kólát, de ott csak azért is kérnék :))
vasssy | 2013.08.24. 17:40
huh, Gulmarg nálam kimaradt véletlenül...
Fidosan | 2013.08.25. 18:31
Hmm Whistler....egyre többet nézegetjük a sípajtásaimmal a Kanadai síutakat... :) így volt a 3 Völgy is ...addíg nézegettük míg egyszer azt vettük észre ott vagyunk ... nagy szerelem lett mondjuk, nehéz űberelni...
georg | 2013.08.25. 21:06
Jungfrau régió Svájc

A Jungfrau régiót az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn vidéke az Alpok legjobban eljegesedett területe. Itt találhatjuk kontinensünk legnagyobb gleccserét
madda | 2013.08.26. 10:57
Hát ezeken a síterepeken egy 10-15 éve rendszeresen síelő család mint a miénk is, már járt! A bakancslistára olyan helyek kellenek amilyeneket vassy kezdett felsorolni. Lehet sokan nem szeretik az amerikaiakat de aki megteheti menjen el a Colorado-Utah térségben található paradicsomok egyikébe. MINDEN havas sportot űző ember megtalálja amit keres! másfél órás libalegelő a kezdőknek, ultrabrutál helikopteres lavinakergetés, olyan fun park amit csak tévében látsz, végtelen piros pálya dzsungel, elképesztő kiszolgálással, liftrendszerrel és pályakarbantartással! Aki volt már egzotikus helyen síelni az leírhatná a tapasztalatait. (Nekünk magyaroknak szerintem Ausztria-Olaszország-Svájc-Franciaország nem számít egzotikusnak... (Kiemelném: Talán a világ legjobb terepei is itt vannak, de az egzotikum mást jelent!)
Stani | 2013.10.01. 16:31
nyilván egy marokkoóinak az sem számít egzotikumnak, ha az Atlaszban síel, minden nézőpont kérdése. Az Alpok terepeit én sem tartanám feltétlen egzotikumnak, az valahol Libanonnál kezdődik, meg Irán vagy síelés az Etnán, Korzikán...
Xero | 2014.04.01. 05:51
Ezek közül csak 3völgy volt meg, de egy-kettő még érdekel a listáról. Az viszont meglepő, hogy Zermatt lemaradt.

Ha már bakancslista, akkor nekem nagyobb álmaim vannak, főleg Észak-Amerikában. Egy Aspen vagy Whistler Blackcomb, esetleg egy Mammoth nagyon forog a fejemben. :)
tomfekete | 2014.04.01. 14:33
3/6 :-D
csabor | 2014.04.02. 07:27
Én kis lábon élek, tehát a bakancslistám sem túl vaskos.
Viszont ha tehetem a Dolomitokba minden szezonban igyekszem elmenni. Ha ez így marad még évekig, akkor boldog leszek.
foldesjimko | 2014.04.03. 16:50
Kitzsteinhorn-on kétszer is voltam, de sajnos akkor még nem síeltem, de még így is nagy élmény volt... :)
Kálóczy Péter | 2014.04.06. 14:36
Zermatt, Madonna di Campiglio, Zell am See?
Molnár Feri | 2014.04.24. 11:47
Hát igencsak nagy élmény volt Val Thorens, de az egzotikum az Elbrusz volt! Emlékül:
Kaukázus https://https://www.youtube.com/watch?v=cMQ...wSk1Drfw
Val Thorens http://youtu.be/4hIAFGcr3Io
Dankó Tibor | 2017.03.02. 23:35
Pár síterepet bejáratam már szlovákiában viszonylag sokat ausztráliában és keveset franciában. Nekem eddigi legnagyobb élményem a Svájci osztrák határon lévő Isgl volt. Igaz "csak" 240 km a pályák hossza, de a legmagasabb színvonal minden vonatkozásban! 1 hét alatt nagyjából az egész kényelmesen becsúszható.
sirgesa | 2017.03.04. 19:04
Európában - főleg Ausztriában - már sokfelé voltam, Olasz-, Francia terep is volt már 1-2, Svájc még fehér holló, de a sors úgy hozta, hogy Japánban 2x is tudtam síelni, Sendai, és Gala Yuzava síterepeken. Nem attól volt feledhetetlen, hogy milyen nagy síterepek, hanem az egész milliő, az ott dolgozók hozzáállása, a fantasztikusan kultúrált környezet, infrastruktúra miatt. Egy-egy nap, kb. annyiba került, mint akkoriban a Szlovákoknál egy hét, de ha már ott voltam... és nagyon nem bántam meg. Andorra, és Chile nagyon vonzana. És kicsit közelebb Chamonix persze, és a Matterhorn Olaszország felől.
golo | 2017.03.27. 23:02
Monetier, Claviere, Crissolo, Prali - last minute
Dús Ernő | 2017.09.08. 14:04
Cortina kivételével mind megvolt, többször is, egyetértek az értékeléssel. Egy kiegészítés: a Midiről lecsúszni a Mer de Glace mentén szép időben: felejthetelen :)
p.s. nekem elég az európai bakancs, elég nagy és szép

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.