Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Turracher Höhe vidékére menekültünk a kánikula elől

... ahol magaslati levegő és hegyi komornyikok vártak

2021.07.15. Wesselényi Andrea

Ahogy egykor a Habsburg ház uralkodói tették, mi is Ausztria tóvidékére utaztunk a legmelegebb nyári hónapban, hogy felfrissülést (erre külön szó van a német nyelvben, ld. Sommerfrische) és élményeket találjunk. Nehéz szavakba önteni, mennyire hiányzott már az Alpok, ahova nem csak síelni járunk, hanem minden évben túrázni is. Az elmúlt év a Covid-járvány miatt kimaradt, volt tehát mit bepótolni.
Meseszép kilátás az 1763 m tengerszint feletti magasságban fekvő Turrachi-tóra
Meseszép kilátás az 1763 m tengerszint feletti magasságban fekvő Turrachi-tóra
Utazásunk első állomása a Turracher Höhe volt, ami elég magasan fekszik ahhoz, hogy biztosan magunk mögött hagyjuk a fullasztó 30+ celsiust. A tó, amely minden télen vastagon befagy, és melynek egyik partjáról a másikra "Tótaxi" húzza át a síelőket, ezúttal kéken ragyogott alattunk, amikor lenéztünk a Panorama Hotel Turracher Höhe teraszáról. Ez a szálloda nyújtja talán a legszebb kilátást a vidék látványát meghatározó, természetes alpesi tóra. A megunhatatlan panorámát a szobákból, az étteremből, és a wellness pihenőteraszáról is lehet élvezni.
Nyári kilátás a Panorama Hotel teraszáról
Nyári kilátás a Panorama Hotel teraszáról
Találkozónk volt a szálloda vezetőjével, Christian Wendt úrral, aki optimistán tekintett a jövőbe, és elmesélte, hogy a tavalyi nyár várakozáson felüli forgalmat hozott, ahogy az idei is biztató már. A hotel július elejére már megtelt vendégekkel és végre maszkot sem kell már felvenni a belső terekben. A szállodaigazgató elmondása szerint a pandémia miatt elmaradt téli szezont azok a szálláshelyek tudják nagyobb eséllyel túlélni, melyek fejlesztése mögött nem hitel, hanem tőkeerős befektető áll, és ez szerencséjükre igaz a turrachi Panorama Hotelre.
Kompletten felújított, kényelmes, erkélyes szobák várják a vendégeket a szállodában
Kompletten felújított, kényelmes, erkélyes szobák várják a vendégeket a szállodában
A szögletes épület egykor szakszervezeti üdülő volt. 2017-ben vásárolta meg és újította fel belülről kompletten a mostani tulajdonos, Dr. Rolf Lohbeck. A német milliárdos, aki egyszemélyben befektető, filozófus és író, tetemes ingatlanvagyont kezel: 25 szállodája van Németországban, Ausztriában és az USA-ban, ezenkívül sörfőzdék és borászatok tulajdonosa is. A "Sterne fliegen höher" azaz a "A csillagok magasabbra szállnak" című könyvben írta meg önéletrajzát, amely már öt kiadást élt meg.

A szállodában 32 dolgozó van, akik 17 országból érkeztek, ebből 8 magyar alkalmazott. Az idei évtől egy animátor is dolgozik itt főállásban. A Hollandiából érkezett lány a hegyek szerelmese, boldogan hagyta otthon az számára unalmas alföldet: télen síoktató, nyáron pedig a családokat kíséri el igény szerint kisebb-nagyobb túrákra. Jól ismer már minden ösvényt, a vendégek igényei szerint tervezi meg a kirándulás útvonalát, és közben mesél a hegyek-völgyek történelméről, látnivalókról.
Vezetett túra a Turracher Höhen - Fotó: Peter Maier
Vezetett túra a Turracher Höhen - Fotó: Peter Maier

Túratippek a Turracher Höhen

A Turrachi magaslat különlegessége, hogy itt található nem csak Ausztria, hanem egész Európa legnagyobb összefüggő cirbolyafenyőerdeje, a legidősebb fa kb. 500 éves. Három nap alatt három csodás túrát tettünk meg, mindhármat bátran ajánljuk minden korosztálynak. Gyerekeknek is tetszeni fog, őket ráadásképp mindenhol ötletes játékok várják az út mentén, ha a kavicsdobálás és patakon átkelés nem adna nekik elég izgalmat.
DREI.SEEN.WEG - azaz Három Tó Túra - az kirándulás útvonala a Turrachi-tó, a Zöld-tó és a Fekete-tó körül vezet gyönyörű cirbolyafenyőerdőben
DREI.SEEN.WEG - azaz Három Tó Túra - az kirándulás útvonala a Turrachi-tó, a Zöld-tó és a Fekete-tó körül vezet gyönyörű cirbolyafenyőerdőben
A kihagyhatatlan klasszikus a Három-Tó-Túra, melynek lényege ott van a nevében. Romantikus, jól kitáblázott sétaút, ami mélyzöld virágos mezőkön és sűrű fenyveseken vezet keresztül, nagyobb szintemelkedések nélkül. Mi néhány kitérővel megturbóztuk az útvonalat, hogy legyen mitől elfáradni és felfedeztünk néhány pazar kilátópontot, bővízű patakokat és cukiságokkal teliaggatott hegyi tanyát.
A Grünsee, azaz Zöld-tó. A Három-Tó-Túra ezt a romantikus tavat is érinti, végigvezet a partján.
A Grünsee, azaz Zöld-tó. A Három-Tó-Túra ezt a romantikus tavat is érinti, végigvezet a partján.
A második nap kerékpárra ültünk és úgy jártunk be két jelzett útvonalat, az 1. számmal jelzett Saureggenrunde 9,46 km és 227 méter szintet, a 2. számmal jelzett Lorenzer Runde pedig 25 km-en 577 méter szintet emelkedik. Itt már meg kellett küzdeni a tereppel rendesen. Rajtunk kívül nem is láttunk senkit, aki ne e-bike-kal próbálkozott volna. Meglepő felfedezés volt, hogy Ausztriában kezd alap lenni az elektromos bringa, már a gyerekek is rásegítéssel tekernek manapság. Tény, hogy e-bringával sokkal nagyobb utat lehet megtenni, és a gyengébb láncszemnek számító túratársak sem fognak az emelkedők miatt nyafogni. Az itteni kerékpárutak felfedezéséhez mindenképpen ajánljuk, hogy kölcsönözettek e-biket-ot, hacsak nem ragaszkodtok a "retró" tekeréséhez, és a hozzátartozó totális elfáradáshoz. Mindenesetre jól esett a délelőtti kimerítő túra után az egész délutánt hullapózban a wellness részlegben tölteni. Este pedig feléledve kipróbáltuk a hotel játéktermét is, ahol csocsó-, majd pingpongbajnokságot rendeztünk.
Pihenés szauna utána a Panorama Hotel Relax termében
Pihenés szauna utána a Panorama Hotel Relax termében
A harmadik nap az Almzeit magaslatát céloztuk meg, Butler Card birtokában ingyenes a felvonózás. A nyári időszakban júniustól október végéig két lift működik a Turracher Höhén, melyekkel jól elérhetőek a magaslati kirándulóhelyek. Az Almzeit fennsík egy hatalmas gyerekparadicsom, az élményparkban a felnőttek is jól szórakoznak vagy lazulhatnak a számtalan hintaágy és pihenőpad valamelyikén, miközben a gyerekek a homokozóban elrejtett szobrokat régészkedik elő, orgonasípokon zenélnek vagy távolugrásban mérik fel képességeiket. Fantáziadús játékok várják a családokat, a túrázni vágyókat pedig örökpanorámás gerinctúrák.

Jókat enni-inni az AlmZeitHütte hegyi étterem hívogat 2000 méteres magasságban. Megkóstoltuk a díjnyertes sörlevest (finom!), egy gazdag alpesi hidegtálat és az annyira imádott smárnit is. Visszafelé pedig száguldhattuk a Nocky Flitzeren, ami egy 1,6 km hosszú bobpálya, jó éles kanyarokkal, ugratókkal vezet vissza a völgybe.
Kaiserschmarren, azaz császármorzsa mazsolával és almaszósszal az Almzeit Hüttében. Az egyik kedvenc ételünk Ausztriában.
Kaiserschmarren, azaz császármorzsa mazsolával és almaszósszal az Almzeit Hüttében. Az egyik kedvenc ételünk Ausztriában.
Meglepődtünk azon az információn, hogy mennyire fontosak itt a Turracher Höhen a magyar vendégek. A top3 küldő ország, ahonnan a turisták érkeznek:
1. Ausztria 44%
2. Németország 23%
3. Magyarország 11%

A téli szezonban a síelés, snowboard, korcsolyázás, sífutás és hótalpas túrák népszerűek, nyáron pedig a túrázás, a kerékpáros és golfturizmus a fő vonzerő, valamint sok motoros is jár Turrachra, akik biztosan beiktatják a programba a 34 km-es, festői Nockalmstrasset is. Ez az Alpok egyik leglátványosabb panoráma útvonala, 52 számozott kanyarral. Mi is végigautóztunk rajta, egyes részeit a parkolókból nekiindulva gyalog jártuk be. Hatalmas élmény, főleg így nyár közepén, a rózsaszín alpesi azálea virágzása idején, és amikor olyan az egész, mint egy óriás arborétum.

Turracher Höhen nincsenek önkiszolgáló éttermek, itt mindenhol felszolgálják az ételt, sőt, télen-nyáron 3 hegyi komornyik van a hegyen, aki a vendégek kívánságait lesi. Idén kerek húsz éves jubileumot ünnepel a Butler szolgáltatás Turrachon, ennek alkalmából kedvezményt ajánlanak mindenkinek, aki valamilyen 20 éves évfordulót ünnepel idén, és ezt igazolni tudja.

A nyári ButlerCard

Az a vendég, aki a turrachi vidék 18 vendéglátó egységének egyikét választja nyári szabadságának helyszínéül, érkezésekor megkapja a ButlerCardot, mely tartózkodása idején több ingyenes, illetve kedvezményes szolgáltatást nyújt számára. Ilyen pl. az "Almbutler" hegyi komornyik által vezetett, ingyenes napfelkelte túra, a mezítlábas túra, a 3 tó túra betéréssel egy hangulatos hüttébe, vagy
  • naponta 1x a Nocky Flitzer ródlipálya használata 10.00 – 11.30 óra között
  • naponta 1x utazás a Kornockbahn hegyivasúttal (sportfelszerelés nélkül)
  • 20% kedvezmény a Bike napijegyre vagy 10% kedvezmény a Bike 4 órás kártyára
  • 10% engedmény a Bike kurzusokra és túrákra
  • 50% engedmény a Nockalmstraße beutazására
  • kedvezményes belépő a Mythos Edelstein ásványmúzeumba
A videót ottlétünk alatt készítette: Kustor András, Sopronmédia
Aki télen jön Turracher Höhe síterepére, 42 km kiváló, és gyönyörű fekvésű sípályát talál itt. A síterep legnagyobb erőssége a hóbiztosság, szinte minden évben ez az első hely, ami a gleccserek után kinyit és még májusban is bőven van itt hó. Érdemes ránézni a Hótörténet grafikonokra: elég meggyőzőek a számok: nem ritka itt a 170 napos síszezon!
Panorama Hotel Turracher Höhe télen, a szálloda közvetlen közelében a sípálya és a felvonó
Panorama Hotel Turracher Höhe télen, a szálloda közvetlen közelében a sípálya és a felvonó

A téli ButlerCard

A tél beköszöntével az Almbutler magára ölti téli ruháját. Pistenbutler, azaz "sípályakomornyik" (jobb fordítást még nem találtunk) néven szolgálja a síelőket. A gyerekeket finom csemegével (cukorral, fagyival) várja, a felnőtteket egy pohár proseccoval kínálja meg a sípályán.
Az a vendég, aki a turrachi vidék 18 vendéglátó egységének egyikét választja téli szabadságának helyszínéül, érkezéskor megkapja a ButlerCardot. Tartózkodásakor ingyenes keretprogram gazdag kínálatából válogathat, ilyen például a hótalpas túra, síelés holdvilágnál, éjszakai szánkózás stb. a Pistenbutler vezetésével. Felár ellenében rendezvények (céges ünnepek, születésnap, eljegyzés, jubileum, stb.) különleges helyszínen való megszervezésében is segít.
Köszönjük a meghívást és a vendéglátást a Panorama Hotel Turracher Höhe tulajdonosának és személyzetének.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.