Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

HJH
9 élménybeszámolót írt
9
1 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2024.03.16.
Mai pálya: egyedül Soliskora írtak reggel fagyot -2. Meg a Lomnici csúcson, de a Kő-pataki-tónál már nem. A felhők miatt Lomnici-nyereg amúgy sem lett volna nyerő. De Furkota az lett volna, ha nem zárták volna le verseny miatt. A felvonóját szerencsére lehetett használni. Minden náció volt gyerekek és nyugdíjasok. Egy ausztriai őszhajú versenyzőt próbáltam kérdezgetni a felvonón, de nem volt túl beszédes. Öt v. hatodjára van itt Salzkammergutból. Mikaelás mezben és sisakban is voltak gyerekek. A Solisko kettévágja az É-ról jövő felhőket. Mindenhol felhő, csak a pályán nem. Sok magyar gyerekekkel és fiatalok. Szezonkezdetkor és idény végén mindig a legnyerőbb hely - Szlovákiában. A jelenlegi állapotokhoz képest ma is az volt.
IMG-5263.JPG
IMG-5264.JPG
IMG-5265.JPG
IMG-5266.JPG
IMG-5267.JPG
IMG-5268.JPG
IMG-5269.JPG
IMG-5270.JPG
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2024.01.28.
Az elmúlt 3 havas napot a Tátrában töltöttük és az utolsó napra hagytuk Csorba-tó síterepét. Drámainak indult ez a vasárnap, de tökéletes sínap lett belőle. Csodálatos hóviszonyok (előző 24 órában ugyanis nonstop szakadt a hó!) és szikrázó napsütés várt minket + a sokkoló hír, hogy nem mennek a liftek. A tegnapi vihar utószele reggel még tombolt a hegytetőn, miközben a völgyben tökéletes szélcsend volt. Szerencsére némi toporgás és tanakodás után láttuk, hogy törlik a vészhelyzetet és kb. 10 órakor megnyitották a 4-ülésest. Az első felmenet még tömegjelenetes volt, de onnantól kezdve, hogy minden felvonó ment a hegyen, már nem kellett várakozni.

Pazar kilátás nyílt a fenti részekről: a felhők fölött síeltünk, a pályák frissen ratrakolva, boldogság volt minden kanyar. Legtöbbet a hatszékes lift alatt csúsztunk, ez a kedvenc a síterepen, jó lejtésű hullámvasút. Semennyit nem kellett várakozni ennél a liftnél! Sok képet és videót csináltunk, hamarosan felkerülnek, mert a mai látványt szeretnénk megosztani.

Még egy színes hőlégballon is megjelent a kék égen, hogy megkoronázza a látványt. Rengetegen sítúráztak és freeridoltak is, élvezve a gyönyörű téli időt.

Régen láttam a Tátrában ennyi havat, pályákon kívül, az erdőben és az úton is. Ennek ellenére hólánc nélkül, kétkerekes meghajtással is simán célba értünk. Aki tud most menjen, még a szlovák síszünetek előtt és amíg ez a friss hótakaró kitart.

Galéria:
https://sielok.hu/fotoalbum/csorbat...o-2024-01-28/galeria/
HJH
9 élménybeszámolót írt
9
1 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2023.04.21.
Mai pálya (ápr. 21.): reggel -2, délben +7. Felhők magasan, a pályát látni, nem kell a ködben keresni.
Jasnára indultam, de alig megy valami, Lomnici-nyereg, hó van, de karbantartják a felvonót, így lett belőle Solisko.
2 óra hosszát kitartott a pálya. 1/2 9 után majdnem tökéletes. Utána egyre többet sütött a nap, így 1/2 11-re fellazult.
Itt várakozás amúgy sem szokott lenni, még főszezonban sem. Most végképp nem.
Januárban sem mindig voltak jobb pályák.
Nem látni ugyan 64 3000-es csúcsot, de van hó is és a pálya is üzemel.
Aki intenzíven sízik és két óra alatt elfárad annak jó lehet még a hétvégén.
Az alig lejtő gleccserpályáktól biztosan jobb és nem 700-800-900 km-re van.
Akik ott voltak látszott, hogy kedvükre van az április végi száguldozás.
(Aki mögött fehér v. fekete Skoda Octávia tartósan halad, hol lemarad egy kicsit, hol felzárkózik, az ne arra gondoljon, hogy esetleg olyan szlovák autós is van, aki őt nem akarja megelőzni, még akkor sem, ha a sebességhatárokon megy - olyan nincs -, hanem tartsa be szigorúan a sebességkorlátozást, legalábbis 10-nél többel ne lépje túl, mert rendőrök vannak mögötte.)
IMG-3959.JPG
IMG-3951.JPG
IMG-3952.JPG
IMG-3953.JPG
IMG-3954.JPG
IMG-3955.JPG
IMG-3956.JPG
IMG-3958.JPG
IMG-3960.JPG
IMG-3961.JPG
IMG-3962.JPG
IMG-3963.JPG
IMG-3964.JPG
IMG-3965.JPG
Csaba Pocsai
2 élménybeszámolót írt
2
7 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2022.01.12.
Sikerült végre egy napot Csorba-tón sielni. Eddig csak terveztük, de az élet másként akarta. Az első tapasztalatok

Ami nem tetszett:
Parkolás. A felső, a google maps-on parkolóként jelölt nagy parkolókban sífutó pálya és motorosszán pálya került kialakításra. Gyakorlatlag maradt a messzebb lévő központi parkoló és a síbusz, vagy kb. 1-1,5 km séta és a bakancs csomagmegőrzőben hagyása.

Ami teszett:
Az időjárás előrejelzés napos, szinte szélcsendes időt ígért, ehhez képest Poprádnál még vastag felhőzet volt, a szél táncoltatta a kocsit. Szerencsére az időjárás előrejelzésnek lett igaza. A Tátrától kb. 5-10 km-re mintha elvágták volna a felhőket az égen. Amit kaptunk, kb. -3 - -5 fok, napsütés, csillogó hó, havas hegycsúcsok, dél felé nézve pedig felülről láttunk rá a felhőkre. Szóval csodás látvány, persze ez részben szerencse kérdése, főleg ha 3 hétre előre veszed a bérletet.

Pályák: Nagyon jól kezeltek voltak. A 2-es kivételével valamennyi üzemelt, valamennyi megfelelően ratrakolva. Délutánra az 1-esen érezhetővé vált egy valószínűleg korábbról maradt, letisztult jeges folt, de ha ott a pálya szélén maradtunk minden rendben volt. Nem buckásodott fel az alja sem.

Felvonózás: Hétköznap voltunk, most indult újra a jelenléti oktatás, valamint az iskoláknak a COVID miatt megtiltották a sítáborok szervezését, talán ezek is közrejátszottak, de egész nap összesen legfeljebb 3 percet kellett várni a felvonóra.

Bérletár: Tervezve a síelést, időben, online vásárolva nem drágább a magyar pályáknál.

Szerintem érdemes elgondolkodni a Magas-Tátrában síelésen. :)
yyyyy
5 élménybeszámolót írt
5
16 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2020.02.01.
Eredetileg Telgárt lett volna a cél tegnap (2020.01.31) de mivel egész napra esőt jeleztek kerestünk magasabban fekvő pályát, ez lett Csorba-tó: mivel 1300m feletti itt már hóesés volt a jelzés. Hát nem az lett: eső volt az idő nagy részében.
A honlapot megnéztük, de csak napi jegy árak vannak:
https://www.vt.sk/hu/cenniky/cennik...y-2019/cennik-skipasov-zi...
- és nem volt helyben sem már kiírva. A pénztárban ülő hölgy iszonyú kelletlen volt, és ha végre hajlandó volt válaszolni akkor nem kapcsolta be a mikrofont, csak az mondat felénél, ezért csak kitalálni lehetett mit mondott. Nagy nehezen kiderült van 33EUR-ért félnapi jegy (1-től, már kicsit későn értünk ide)
Ha már itt voltunk megvettük - alig akarta kiadni, felső pályák lezárva... Kiderült nem csak a felső pályák vannak lezárva hanem a B felvonó is azaz csak a 3-s 6-s és 8-9-s tanuló pálya volt "használható": az eső miatt kásás hó...
Ráadásul a B felvonót úgy "zárták le" hogy nem tettek keresztbe semmit, csak amikor már beléptünk a kapun és levettük volna le a tányérost szóltak hogy nem oda-buda, nem mehetünk - ki kellett várni a lecsúszás idejét csak akkor engedett másik felvonóra. (később ment ez a felvonó is, de amikor 3 órán van összesen hiányzik minden óra)
Az is gáz, hogy nem 16:00-ig csak 15:30-ig megy a felvonó.
Felső parkolóban alig van hely (ez tegnap nem volt igaz, rossz idő miatt volt) és buszt kell várni ami felvisz pl a központi parkolóból. És 2EUR/óra a parkolás. (Olyan szél volt, hogy a parkolási cetlit elvitte a szél, mert az őr nem várta meg hogy kivegyem a kezéből - az őr csak intett hogy fussak utána, mert ez az igazolás)
Iszonyúan kelletlen személyzet, gyenge tájékoztatás, katasztrófális pálya minőség - jobb lett volna Telgart-ra menni, nem érte meg a kitérő.
(Telgárt sem volt álom: csak 2,5km pálya volt nyitva, a nagy szél miatt a pálya tetejéről a havat lefújta a szél, ratrak fel sem ment odáig, a rövid pályának is csak 80%-a volt használható - de legalább nem 44EUR egy napijegy mint Csorbatónál.
Lengyel István
5 élménybeszámolót írt
5
8 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2018.03.16.
Ma egy rövidke napot töltöttünk itt. Eredetileg Lomnicra terveztük, de ott eső-havaseső esett reggel, így inkább a magasabb fekvésű Csorbára mentünk át. A megérzés jó volt, Smokovectől már havazott.A pályáknál már nem volt parkoló, így visszajöttünk és maradt a síbusz, ami menetrend szerint pontosan hozott-vitt bennünket. Tömeg nem volt, sorállás sem. Én csak a lenti tányérost és a 4-es pályát használtam, szemezgettem Soliskóval, de nem mertem bevállalni. Párom és a fiam felmentek,mindegyik pályát megjárták. A folyamatos havazásnak köszönhetően a pályák folyamatosan frissültek, délutánra már volt ahol sok hó volt a pályán. Páromék mondták,hogy itt-ott komoly buckák voltak ,de nagyon tetszett nekik. Az általam bejárt pálya is jól sielhető volt még délután is. Tetszett az egész, jövünk még!
KKy
17 élménybeszámolót írt
17
8 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2018.02.09.
Sziasztok!
Csütörtöki program, bemelegítés gyanánt Csorba-tavi síelés volt. Érkezés 10 órára, parkolás az alsó, ingyenes parkolóban, síbusz használata. Mivel a nagy parkolóban alig volt autó, nem lepett meg minket a síelők száma. Sajnos a köd miatt nem tudtuk tökéletesen kihasználni a pályák állapotát, gondolok itt a tömeg hiányára, és így a pálya állapota nem romlott délutánra sem, habár tapasztalatom szerint itt kevésbé probléma ez, valószínűleg a halványpiros lejtés miatt. A Solisko alatti túristaházban, ha jól emlékszem “Chata pod Soliskom” most is nagyon príma volt a Marhagulyás knédlivel (nálunk pörkölt) és ha valaki szereti a jó barnasört a “Master”-t tudom ajánlani. Vigyázzatok vele sokkal erősebb mint az átlag sör nálunk. Olivér, aki tökéletesen beszél magyarul figyelmeztetett erre. Megkóstoltam és igaza volt. Ha magyarul szeretnétek rendelni keressétek őt. A köd miatt és mivel két nap Lomnic várt ránk, valamint a szállást is el kellett foglalnunk délután 3 után befejeztük.
KKy
P2082758.JPG
P2082767.JPG
P2082766.JPG
Balog Attila
19 élménybeszámolót írt
19
18 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2018.01.25.
Üdv mindenkinek!

Tegnap este értünk haza a Magas Tátrából, s az utolsó(tegnapi) napon a Csorba-tó volt a célterület.
Az időjárás elég cudar volt odafenn, nem ártott a símaszk, fújt a szél rendesen, s néha havat/hódarát vágott az arcunkba és sajnos a látási viszonyok is folyamatosan változtak, de hát ez van, szabadtéri sport ez. Bezzeg amikor picit kisütött a nap akkor felbátorodva lehetett róni a köröket a hatos ülős melletti kiváló piroson.
A kellő hidegnek, szélnek megfelelően kemény és gyors volt a pálya, de a jobb szélen egy 5-6 méteres sávba folyamatosan hordta a szél a "friss" porhavat.
Kifogástalan volt a sítechnika csiszolására, melynek eredményeképp új izomtónusokat(csipő mindkét oldalon) sikerült "lázba hoznom". Szerencsére volt két-három kiválóan síelő sporttárs, s el lehetett lesni néhány dolgot a felvonóról szemlélődve.
A hideg ellen a Szoliszkó menedékház nyújtott szó szerint menedéket, a kandalló mellett kiengedtek a testrészeink, a csapolt Pilsner pedig továbbra is az egyik kedvenc "ivósöröm"(3Eur). A kaják is jól mutattak(6-13Eur között), de azt most kihagytuk. A belső tér nekem már picit túl modern. A 6-os ülős aljában megbúvik egy hangulatosnak tűnő, hóba vájt bár is, no annak volt "romantikája", de ahhoz stabil napsütés, nem pedig szélvihar kellett volna(napozóágyak, babzsák fotelek várják a vendégeket).
Mindenesetre soha rosszabb sínapot...(14:30-kor már úton voltunk hazafelé és a Gopass szerint így is 48km-t síeltünk)
Ja és nincs esti sí a "Tátrában"(a szállásadónk a Magas Tátrát egyszerűen csak Tátrának hívta).
Anno Lomnicon a "Jamy" üzemelt esténként(épp közvetlen mellette volt a szállásunk), de az új tulaj megszüntette ezt a pályarészt.
KKy
17 élménybeszámolót írt
17
8 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2018.01.01.
Szilveszteri, évzáró síelés a Szoliszkó alatt

A fiammal szerettünk volna egy közös síelést megejteni még 2017 decemberében, de mindig közbe jött valami. Úgy döntöttünk, hogy december 31-én elindulunk és egy szilveszteri csúszással zárjuk az évet. Mivel estére haza szerettünk volna érni, csak Szlovákia jöhetett szóba. Sajnos az elmúlt hetek magas hőmérséklete, és a "meleg", erős szél nagyon sok kárt tett a pályákban. Barátaim elmondása alapján a december 9-10-i állapothoz képest (ekkor nyitott) Tátralomnicon a hóhelyzet nagyon sokat romlott. Megnéztem a webkamerákat és Chopokon óriási sorokat láttam már 30-án is, és ott sem volt 100%-os a pályák állapota. Maradt az örök joker: Csorba-tó.
Korán reggel indultunk, mivel folyamatosan ónos esőre figyelmeztetett az időjárás előrejelzés. Miskolcról a Bánréve, Rozsnyó, Poprád útvonalon nagyon szépen tudtunk haladni. Magyarországi szakaszon enyhe eső, de az út egyáltalán nem volt jeges. Szlovákiában gyakorlatilag üres utak fogadtak, Král és Rozsnyó között összesen három autóval találkoztunk. A Dobsina utáni hágó és a Stratena utáni szakasz rendkívül jeges és így csúszós volt, tapasztalatom szerint mindig ez a legproblémásabb rész. Háromnegyed tízre értünk Csorba-tóra és szokás szerint az alsó, ingyenes parkolót vettük igénybe, mely körülbelül félig telt meg. A síbusz gyakran jár, így hamar el tudtuk kezdeni a síelést.
Felcsatolás után "A" felvonó és irány a Szoliszkó. Sajnos ködös, nyirkos idő fogadott minket, de közeledve a csúcshoz átléptük a felhőhatárt és láthatóvá vált a napocska is. Ezért a bemelegítő csúszást az 5-ös pályán tettük meg, ami tökéletes állapotban volt, több helyen még látszott a ratrak nyoma. Visszatérve a "csúcsra" az 1-es majd 3-as pályát használva csúsztunk le alsó állomásra. Itt ismét köd fogadott minket. A későbbiekben felváltva használtuk az 5-ös, az 1-2-es, 1-3-as, 1-4-es útvonalakat. Minden szakasz kezelt, jó minőségű volt. Rövidesen megérkezett a gyenge havazás is, amely ebéd után esőre, ónos esőre változott. Érezhetően melegebb lett, de a felső szakaszon kifejezetten kellemetlen, erős szél fújt. Most hiányzott igazán a fűtött, buborékos lift. Ekkor kiürült a pálya és csak a fanatikusok maradtak. A fiam viccesen meg is jegyezte: "apa divatsport lett a síelés". Összesen 40 km-t csúsztunk és 3 óra után jöttünk le a pályáról. Természetesen finom ebédet is ettünk közben, és pihenésképpen az üzletsor előtti téren meghallgattunk egy koncertet, ahol a hangulat "egyre fokozódott". Este 7 óra körül értünk haza.
A legfontosabb tapasztalatom megint az volt, hogy a Csorba-tavi pálya mindig a lehető legjobb minőségű és extrém körülmények között is megőrzi az állapotát. Természetesen szlovák viszonylatban állítom ezt. Ezen a napon sem volt buckás és jeges, annak ellenére , hogy délután már eső áztatta. Végig lendületesen jól síelhető maradt.

Sikerekben és síelésben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek: KKy
Érdekes tüzijáték
Koncert síelés helyett, közben
A hangulat fokozódik
Félig felhőben
Már alig vagyunk
Szabad a pálya
SíMan
34 élménybeszámolót írt
34
17 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2017.12.31.
Tegnap kiruccantam, miután napos időt jósoltak. Szerencsére mire belefogtam a beszámoló írásába elolvastam a sporttársak egyéb terepekről (Stuhleck, Chopok) írt beszámolóit, így relativizálódtak a tapasztalataim. :)
A napi jegy ára 39 Euró + 2 Euró a kaució. A szilveszternek is köszönhetően sokan voltak Csorba-tavon, gondolom a szállások megteltek. A parkolók biztosan! Ezért nem is engedtek fel, a központi, nagy parkolóba tereltek minket. Innen rövid sétával elérhető volt a síbusz, ami 10 percenként járt. A pénztárnál (11 óra körül) nem volt nagy tömeg, minden pénztár működött, de így is kb. 10 perc volt a jegy vásárlása. A Soliskora vivő négyes liftnél már tisztességes tömeg volt, de kb. 15 perc alatt - surranó pályán - oda lehetett érni. Szép napos idő volt és hideg. A pályák már kicsit buckásak, a jég elő-elő kandikált. A pályákon elviselhető volt az embermennyiség. Délután feltámadt a szél és felhőket is hozott, ami megtizedelte a sporttársakat.
20171230-091346.jpg
20171230-113254.jpg
20171230-115658.jpg
20171230-121544.jpg
20171230-121547.jpg
20171230-123448.jpg
20171230-131640.jpg
20171230-140033.jpg
20171230-194352.jpg
MarDa
21 élménybeszámolót írt
21
13 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2017.12.22.
Először jártam ezen a síterepen. Miskolcról a Rozsnyó, Dobsina utat választottam. 3 óra autózást jelentett. Megérte mert az Alacsony Tátrában nagyon szép téli vidék és autóút fogadott.
A sípályához legközelebbi parkolóba sorompós kapun keresztül lehet bejutni. Kifelé még a parkolóban levő automatánal kell fizetni. Csak készpénzt fogad el. Kb 4 óra volt 5 euró.
A napi felnőtt jegy 34€ +2€ kàrtyadíj. Síkölcsönző és szervíz is működött.
Alig alig voltak a pàlyàn síelők, főként du. 2 utàn amikor feltàmadt a szél, a hegy teteje felhős lett, esett a hó.
Minden felvonó müködött. Sehol sem kellett vàrni. D kétüléses, kimért tempójú, inkàbb a síugrósànchoz közeli, de rà lehet fordulni a 3s pàlyàra. B jelű tàrcsàs, jó tempójú. C 6 üléses, kényelmes. A 4 üléses A felvonó a leghosszabb aminek az indulàsi végén van egy önkiszolgàló étterem. 3 féle leves, ízléses főfogàsok, sütemények közül lehetett vàlasztani. Egy leves plusz sütemény volt 6.60€.
A pàlyàk jó àllapotban voltak végig. Az 1-5s tiszta időben biztosan csodàlatos panoràmàjú lehet. A rövid 1- 2 àtvezető kivételével, mindenhol szélesek a pàlyàk. Kezdőknek is ideàlis. A felső pirosak is inkàbb halvànyabb pirosak. Élvezetes volt a tetőről lecsúszni a beszàllóhoz, ami közelít 4km-hez. Tetszett, jó nap volt.
Éppen a felvonók làbànàl van egy szàlloda. Màr jövő decemberre is foglalt.
KKy
17 élménybeszámolót írt
17
8 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2017.04.09.
Szlovák szezonzárás!

Tegnap azaz április 8-án megtartottuk szezonzáró sielésünket Szlovákiában. Sajnos korábbi térdsérülésem miatt 3 hónap szünetet rendelt számomra az orvosom, de fiamat és barátomat elkísérve elköszöntem a síszezontól és legalább friss levegőn töltve a napot készítettem néhány fotót.
Megtekintve a honlapokat Csorba-tó pályájára esett a választásunk. Véletlenül a szezonkezdet is itt volt 2016.december 25-én. A parkolóban tapasztaltam, hogy inkább már csak helyi fanatikusok -jellemzően a fiatalabb korosztályból- próbálkoznak a síeléssel. Találkoztunk egy hagyományőrző csoporttal, akik mosolyt rajzoltak mindenki arcára és a különböző síiskolák oktatóinak nagy létszámú csoportja is egy utolsó "buli" síeléssel búcsúztatta az idényt.
A körülményekről nem is szeretnék most részletesen írni, de a hirtelen meleg időjárással beköszöntött tavasz ellenére síelhetőek maradtak a pályák, igaz több helyen lehetett köves, saras, füves folttal találkozni. A hó rendkívül kásás volt és néhol a friss vakszolás ellenére letapadt. Fiam és barátom is délutánra rendkívül fáradtnak érezte magát, tehát a mély hó megtette hatását. Közös véleményünk, hogy azért nagyon megérte kijönni egy utolsó síelésre.

Szeretném röviden összefoglalni az idei szlovák síszezont. Természetesen amit leírok szubjektív vélemény, a saját tapasztalataimat, gondolataimat tartalmazza.
-első síelés 2016.12.25. zárás 2017.04.08.
-síelt napok száma: 14 ebből 5 Lomnic, 5 Chopok, 4 Csorba-tó
-parkolás szempontjából Lomnic verhetetlen, Chopokon többször "ügyeskednünk" kellett (északon és délen is), hogy jó parkolót találjunk, Csorba-tónál az állomásnál található parkolót kell használni ha nem akarsz fizetni
-liftek tekintetében Chopok a legjobb, de a nyereg régi felvonóját kivéve Lomnic is tökéletes. Csorba-tónál hidegben, nagy szél esetén a régi beülős, buborék nélküli felvonó kicsit kényelmetlen. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a nagy teljesítményű felvonók jelentősen megnövelik a pályák zsúfoltságát, tehát sokszor örültem, hogy a nyeregbe csak a régi lift jár.
-hóhelyzet: az időjárás az idén sem kényeztette el a szlovák pályákat, de azért az üzemeltetők szerintem sok mindent megtettek a jó körülmények érdekében. Szerintem a legjobb pályaminőség, hóminőség a Csorba-tónál volt, igaz a kevésbé meredek pálya, kevesebb beszűkülő szakasz és a Chopok csúcshoz képest szélvédettebb fekvése is segített ebben. Külön öröm volt az idén korán megnyitott nyeregben jó minőségű havon síelni. Lomnic többi pályáját -főleg a Kőpataki tó alatt- többször megviselte a tömeg, buckásodást, jegesedést tapasztaltam. Talán Chopok küszködött legjobban a természetes hó hiányával, ami főleg a déli oldalon volt szembetűnő. Remélem jövőre az égiek kegyesebbek lesznek, habár volt már rosszabb is.
-vendéglátás: szerintem a színvonal folyamatosan javul, és sokszor találkoztam kedves kulturált kiszolgálással, ahogy azt el is várom, el is várnám. A legtöbb helyen beszélnek angolul, és mindenhol találtam nekem tetsző éttermet, "hüttét". Többször ettem finom ételt és az árszínvonal sem katasztrófális, de természetesen itt is sokkal magasabb, mint a hazafelé vezető út melletti "kolibákban". Szerintem még mindig jelentősen a nyugateurópai árak alatt vannak, természetesen sem a pályákat, sem semmi más egyebet nem szeretnék összehasonlítani, mert nem szeretnék senkivel meddő vitába keveredni. A GOPASS kártyát használva jelentős kedvezményeket lehet elérni, és nem csak a szezonbérletre gondolok.

Mi tetszett:
(Szlovák viszonylatban)
Chopok: a nagy pályarendszer
Csorba-tó: kisebb tömeg, jó hóminőség
Tátralomnic: csodálatos környezet és a NYEREG

Térdsérülésemtől eltekintve jó szezont zártunk,
mindenkinek kívánok szép nyarat, túrázóknak sok szép hegyet, kerékpárosoknak kellemes tekerést, vitorlázóknak jó szelet, nyugodt tengert, motorosoknak sebességet, de ésszel és hazatérést egészségesen, gleccsersíelőknek jó napozást.

Jövőre találkozunk a hegyekben, vagy itt.

KKy
Reggeli gyülekező
Csak stílusosan
Távolban az Alacsony Tátra
A völgyben már tavasz
A sziklák már látszanak
Régimódi pihenő
Állatok a hegyen
Decemberig pihenhetnek
Inkább már freeride
Azért még jó a pálya
Kezdődik a túra szezon
Megérkeztünk
A hölgyek is "gyalog" jöttek
Gyermekdivat 1935
"Kötésben"
Jövőre ugyanitt
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2017.01.23.
A hétvégét a Magas-Tátrában töltöttük, vasárnap látogattunk el Csorba-tóra. Kellemes csalódás volt, mert meglepően kevesen voltak a sípályákon az ideális idő ellenére. Annál több kiránduló, sítúrázó és sífutó tűnt fel mindenhol a pályán környékén, élmény volt őket nézni. Láttunk olyan családot, ahol papa-mama + 6-10 éves gyerekeik mentek felfelé fókás túralécekkel, de láttunk terepfutókat is a pálya mentén felfelé csapatni. Na, ez egy igazi téli üdülőközpont, ahol a hómotortől a hóraftingig mindent ki lehet próbálni. A tó vastagon befagyva, rajta kb. 20 cm hó, sokan szánkóztak, sífutottak rajta.

A síközpont nem nagy, de a két piros pálya bőven elég egy-két napra, carvingozni tökéletes, mert széles, és jó lejtése van. A kilátás pazar volt, a völgy felhőben úszott, de a pályákat telibe kapta a nap, emellett jó hideg volt, egyetlen olvadó vízcsöppet sem lehetett felfedezni. Délre minden pályát kipróbáltunk és kellemesen elfáradtunk.

A fenti hüttében sokan voltak, de a lentiben nulla perc sorbanállással jutottunk finom ebédhez. Egy leves kb. 3 euró. főételek 7-8 euró körül vannak, de az adagok bőségesek és a környezet hibátlan. Ebéd után már lazábbra vettük, többet fotóztunk és a nap végén még elmentünk sétálni. Gyönyörűen felújított szállodák, információs táblák, hangulatos kolibák, már kevés helyen köszön vissza a retró. Sokat változott az elmúlt években Szlovákia, előnyére!

Képek itt: https://sielok.hu/fotoalbum/csorbat...o-2017-01-22/galeria/
tsrt
32 élménybeszámolót írt
32
13 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2017.01.04.
Dec 30-án Bialkáról hazafelé tartva síeltünk itt egy fél napot, a Tátralomnic környéki dugón nehezen tudtunk átvergődni. Cserébe viszont, szinte teljesen a lifteknél tudtunk végül parkolni. Gyönyörű, ideális síelő idő. Itt is rengetegen voltak, de szerencsére a többség csak kirándulni jött nem síelni, de azért kb. 10 perces sor volt jellemző a lifteknél. A pályák is kiválóak voltak, a népsűrűség csak a szűk résznél volt zavaró. Jó kis (fél) nap volt. Rosszabb, szelesebb időben nem lehet egy leányálom...
IMG-20161230-123856-HDR.jpg
IMG-20161230-123903-HDR.jpg
IMG-20161230-124257-HDR.jpg
IMG-20161230-124634-HDR.jpg
IMG-20161230-124639-HDR.jpg
IMG-20161230-141315-HDR.jpg
KKy
17 élménybeszámolót írt
17
8 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2016.12.26.
Tegnap (2016.12.25.-én) 1 napos besíelést tartottunk a csorbatavi pályán.

röviden a vélemények (fiam+ két barátom összegezve)

-parkolás közvetlen a szálloda mellett a bejáratnál ingyenesen
-szakadó hóesés
-pályák gyakorlatilag üresek, sorbanállás sehol
-pályák minősége 13 óráig nagyon jó, jegesedés sehol
-mivel folyamatosan esett a hó délutánra igazi "free ride" érzés (délutánra a szél megélénkült)
-zárás előtti időszakra a leesett hó és szél miatt buckássá vált a pálya és 1-2 jeges folt előkerült, de abszolút kis területeken
-a társaim szerint az utolsó csúszás volt a legjobb
-az autóhoz érve tapasztaltuk, hogy minimum 10 cm-es friss hó esett, de inkább több
-mondanom sem kell, hogy az első csúszás ill. a körülmények mindenkit rettenetesen elfárasztottak
-szenzációs nap volt, de nem kényelmes, napsütéses síelést kell elképzelni

KK
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2016.04.01.
Ma itt síeltünk. Tegnap délután kifelé jövet a 15-20 fokok nem túl sok jóval kecsegtettek. Liptovsky Mikulason is 15C körül volt este 7-kor. :-(

Reggel 8-ra kimentünk a pályára. A fenti parkoló nyitva volt. Nem volt tömeg. 8:20-kor kezdtünk a tárcsással, aztán jöttek az ülős liftek. Jó kis Poma arzenál van itt. (Tatra-Poma tárcsás, 4-es és 6-os ülős.) :-) Szerencsére a nap nem sütött nap elején, így kicsit talán tovább bírták a pályák. Amik egyébként reggel se voltak kifagyva. (kb. 5 fok volt) 11-től pedig már elég nehéz volt a hó. Maga az alap egyébként rendben van még teljesen, föld, kő ... nem látszott ki sehol.

Maga a hely jól síelő gyerekkel tetszett. Mivel egy pontba fut az összes pálya nem lehet elkeveredni egymástól. Fiam kedvence a 4-es mellett a Fun Park volt és a 3-as alsó része, ahol a pálya szélében voltak "ugratók", "járatok" ... Nekem a szép hosszú csúszások tetszettek. 1-es majd 2,3,4 variálva. Ami jó még, hogy a meredekebb részein általában szélesebbek voltak a piros pályák, olyan igazi kellemetlen szűkületre nem emlékszem.

A panoráma pazar: síugró sánc, tó, völgy, Alacsony-Tátra. :-)

A völgyállomáson lévő önkiszolgáló étterem elég húzós. 2,5EU a 1/2l-es Sprite, 4,5EU az óriás palacsinta. Ez kb. már osztrák ár, mondjuk szép és modern. Ebédelni lementünk a "bodegákhoz". Ez már jobb árban. Gyros 2,5EU, üditő 1-1,5EU ...

Mi 2-kor jöttünk el. Mivel 4-6-ig focit terveztünk. Sikerült is találni egy profi műfüves pályát Probreziny városrészben itt Liptó-Szentmiklóson meg 4 szlovák srácot akikkel toltunk pár kispályás meccset. Hiába, a foci összehoz ... :-)

Ma már hidegebb volt délután (6-fok). Ha éjszaka fagyna, ahogy ígérik, akkor holnap lehet még egy jó sínapunk Chopokon. :-)
-Rezső-
2 élménybeszámolót írt
2
15 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2016.02.06.
01.31-02.05-ig voltunk itt. A Hotel FIS-ben szálltunk meg. Ez tényleg közel van, csak át kell menni az úttesten és kb 50 m-t sétálni. Nagyon kedvesek és segítőkészek így lett GOPASS-unk, amivel jóval olcsóbb volt a bérlet) voltak, tisztaság, meleg, reggeli rendben (csak reggelivel foglaltuk). Szobák egy picit kicsik. A pályánál lévő éttermek (akár fent, akár lent) megfizethetőek. A felnőtt hószán kölcsönzőnél levő Koliba kifejezetten olcsó és jó.
Már vasárnap délben ott voltunk, de a nagy tömeg miatt inkább ebéd után elmentünk jégszobrokat nézni, ami nagyon jó program volt, plusz jó buli. A hotelhez fel lehet menni, de jó ha kéznél van a foglalás, mert a parkolóőrök csak ennek leellenőrzése után engednek fel soron kívül. A többiek meg várhatnak a sorompónál míg valaki lejön és lesz hely + fizetni is kell.

Maga a síelés : a 4-es pályán melegítettünk, majd irány a hegy! A gerincen szinte mindig fúj a szél ( a sielok.hu előrejelzését vegyétek komolyan!!), így az 5-ös pálya liftje hétfőn és kedden kb. 1 órát ment összesen, így az itt sielni kívánok a többi pályára jöttek). A Solisko liftet is néha leállították, ekkor aztán káosz volt és 15 perces sorban állás (hétköznap!!). Kedden megolvadt, leratrakolták, éjszaka megfagyott és szerdán indult az őrület :(. Sütött a nap , elállt a szél, ment minden felvonó és nekimentek az emberek a tükör jégnek. Megállás nélkül mentek a hegyimentők, volt amikor a hószán kevés volt és simán matracon , kézzel húzták le az embereket, és a mentőhelikopter is fordult egyet. Ennek látványára észrevehetően csökkent a sebesség és megnyugodtak a kedélyek. Délutántő esett a hó, így csütörtökre már tökéletes volt minde, kíváve az 1-es és 5-ös pályán, ahol újból feltámadt a szél, és csak a jeges alap volt, amin alig lehetett megállni a szél miatt (5-ös lift állt, néha a Solisko is). Péntek napsütés, remek idő.
Sífutás (erről egy picit kevesebb szó esik): Minden nap kezelt pálya, mind a kettő stílushoz. Sajna csak rövid szakasz, egy a Pátria hotelhez, egy a Csorba tóhoz. Kb 5 km egy kör. A sísánc aljába lemegy . Hát amikor felnéztem, nem fogott el a vágy, hogy az ugrást kipróbáljam :).
A hét elejei eső miatt a friss hó alatt tükör jég van ez egy picit veszélyessé teszi, csak lassan a lejtőkön.
Néhány furcsaság (elöljáróban : 15. éve járunk Szlovákiába, a legkülönbözőbb helyeken voltunk, de ezen fennakadtam). A Soliskoval felmenő síelők nagy hányada nem a 2-es pályán jön le (végül is azt csinál amit akar) DE nem lassít, betép a 4-esre, az azon lévő lejtőn tovább gyorsul és teljes gázon betép a gyakorlók és tanulók közé (lsd 6-os pálya) majd az értelmesebbje még veszekszik is velük, hogy lassan és keresztbe mennek.
A liftnél tolakodás: ugye a gyerekeket már megszoktuk, de itt nem az a jellemző, hanem az 50+-os férfiak. Nyomakodnak át mindenkin, de van amikor átgázolnak a léceken és a gyereket, nőket félrelökik. Majd ha szólnak nekik, a) nem hallják, b) nem értik. Sajnos ebből több affért is láttam, volt ahol verekedésig fajult az ügy – hát nem az ideális környezet egy gondtalan szórakozáshoz. Szerencsére szerda délutánra elfogytak ezek az emberek (talán őket hozták le a mentők?), úgyhogy innentől kezdve nem volt több kellemetlen szitu.
Azt nem értem, hogyha már pénzt fordítottak a kamerázásra (vt.sk+nehogy átadjuk a jegyet), akkor miért nem nézi még valaki, hogy azt a néhány nagyon hülyét kivegyék.
Összefoglalva: a pályán kívül mindenhol kedvesek, segítőkész(bolt, vonat, felvonó, étterem, turisták), csodálatos környezet, tökéletes felkészített pályák ellenére apályán és a liftnél tapasztaltak miatt nem igazán meg az az érzés, hogy ide szívesen visszamennék.
andrast
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2015.01.19.
Most hétvégén (2015. január 17-18) voltunk Csorba-tónál síelni. Még soha nem jártam ezen a helyen, nem okozott csalódást.

A hójelentés azt írta, hogy a völgyben 0 cm, a hegyen 70 cm, nem tudom előbbit hogy számolják, de lent is vagy fél méteres hó volt. A pályák nagyon jók, sehol nem látszott ki a föld, remekül lehetett sízni mindegyiket. Délutánra kicsit felbuckásodott és itt-ott jegesedett is, de ez alig vont le a sízés élményéből.

Szombaton jó idő volt, sütött a nap, elég sokan voltak és valamilyen verseny is volt, 10 perces sorbanálllások voltak, de vasárnap soha egy másodpercet sem kellett várni, mondjuk az idő is elromlott és többször volt köd a nap folyamán.

A komfort fokozaton elég sokat emelt, hogy a felvonóval szemben lévő Hotel Fis-ben lakutnk, ennél pályaszállásabb nem is lehetett volna. A wellness rész elég pöpec, a szaunából pont a sípályára látni :) Lent a kör alakú hüttében hatalmas aprés-ski party van!

Elég sokat kell autózni Budapestről, de összességében megérte. Élmény 8/10 - ja és ez egyik (!) síbotomat ellopták hüttézés közben. Ez milyen? :D
bartoki
20 élménybeszámolót írt
20
14 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2014.02.03.
Vasárnap voltunk a Csorba-tónál.

Végül is nem olyan rossz, le lehetett csúszni...
De nem is igazán jó... :)

10:22-kor már nem engedtek közel, egy távoli galaxisban kellett parkolni.

Szájhagyomány útján megtudtuk, hogy jár síbusz, és azt is hogy honnan (kitáblázva, térképen jelölve nem volt). De így is elég sokat kell kutyagolni (jeges, kővel felszórt úton).

Érdemes lehet utcai cipőben felmászni, fenn a kassza környékén vannak tárolók.

- Plusz 6-7 fok volt, miközben a holidayinfo.sk szerint mínuszok vannak :O (a sielok.hu jelentése kb. helyes)
- Van kb. 5-10 cm természetes hó, a többi műhó
- Nem mernék rá megesküdni hogy a pálya minden pontja látott ratrakot :)
- Vagy lehet hogy a meredek részeken a népek ilyen gyorsan lesodorják... mert már 11-kor buckásodott a pálya, kitakarva a reszelős-összeállt réteget
- Mert iszonyatos tömeg is volt :)
- A pályán erősen kerülgetni kellett a népet, főleg a sok keskeny ez már elég nehéz volt (kb. mint egy Eplényi hétvégén, csak itt nehezebb a pálya)
- Délután 2-3 után már egyenesen jeges részek is voltak
- A webkamerák kicsit csalókák, nem mutatják a tömeget a pályán
- Kaja árak lassan osztrák magasságban (3 dl tea 1.5 EUR, egy pizza 7.5 EUR)

+ Még szerencse, hogy a felvonók azért elvitték a sok népet, nem kellett nagyokat sorbaállni

+ Ez legalább járt, nem úgy mint Tátralomnic (az szombat-vasárnap is zárva volt a nagy szél miatt)

+ A kék részeken (4-es pálya felétől) lehetett kicsit karvingolni is, ott szélesebb a pálya, és nem olyan meredek, nem buckásítják fel annyira az emberek.

A nap végén már láttam néhány fűszálat, de kavis és föld szerencsére nem volt.

Hétköznap talán jobb.
Meedea
9 élménybeszámolót írt
9
12 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2013.02.19.
Végre itthon..nem gondoltam volna hogy valaha is ilyet fogok mondani síeléssel kapcsolatban,de Szlovákiára sajnos nem tudok túl sok jót mondani...3 napja jöttünk haza az egy hetes útról.

Február 9-én dél körül érkeztünk-már jó kis havazás közepette-ami még 2 teljes napon keresztül folytatódott -15, -19 fok közötti értékekkel :)
Kíváncsian vártuk az új élményeket..első nap-febr. 10 vasárnap-már a lenti parkolóban felszökött az agyvizem, hogy a paszulyba lehetséges,hogy 9-kor nincs hely csak a lenti parkolóban 6 euróért...viszont a szlovák autósok felmehetnek?! Felérve persze tonna szám volt a szabad hely.

A következő menetet a kasszás csajjal vívtam..nem tudott angolul,úgyhogy még infót se tudott adni :(
Illetve a legtöbb infó csak szlovákul van kiírva..miért nem használnak valami emberi nyelvet is..felfoghatatlan?!
Na de végre valahára a pályán voltunk. Az idő nem volt túl kellemes,-13 fok,havazás és erősödő szél. A hosszú 4 üléses egész jó időt fut,bár a felső részen nagyon jól esett volna a buborék. Az alatta levő pálya egész jó állapotban volt a folyamatos havazás ellenére ezért leginkább ezt a pályát használtuk - jó hosszú,kb 3500 m,a fenti része jó széles viszont a szél miatt kicsit kérgesebb a hó, az erdős rész kellemes,védett,igaz keskenyebb.
Megálltunk egy ebédszünetre a pálya aljánál lévő étteremben-ez tetszett,igaz a kolbászt el kellett mutogatnom, hogy a fiúka megértse,de már kezdtem megszokni a tényt,hogy hiába beszélek angolul,mutogatással többre jutok.
Délutánra annyira felerősödött a szél,hogy 3 óra magasságában visszavonulót fújtunk.
Legközelebb szerdán jöttünk ismét ide,akkor a délelőtti rossz idő elmúltával csodás,tiszta égboltban gyönyörködhettünk. Kipróbáltuk az egész pályarendszert, minden okés volt.A furkotkához tartozó pálya szeles időben valamivel védettebb mint a solisko. A kék pályarészeken-azt hiszem a 6-os volt-viszont rendesen botoztunk :)

Összegezve: ez egy jó kis síterep,nem nagy,de élvezhető ha a külső problémákat nem számoljuk bele.

Kipróbáltuk Tátralomnic és Chopok Jasná pályáit is..beszámoló az aktuális topicban.
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 46 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.