Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

oragod
5 élménybeszámolót írt
5
2 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.12.19.
A hétvégén szezonnyitó síelésen voltunk itt, a társaságból ketten oktatáson is.
A Zahradiste oldalon a P5-P2-P1 tárcsások és a mellettük lévő lankák szépen meg vannak csinálva.
A 4-üléses G és a nagy sebességű tárcsás D működik. Mindkettő ugyanarra a 4-esre hordja fel a népeket, néha tömeg volt emiatt, de nem vészes. A 4-ülésestől a Triangle-ig terjedő területen előkészítés zajlik, van rajta hó, nem is kevés, de még csak nagyjából van eldózerolva, nincs szépen lekezelve.
Ha mínusz van, akkor nyomatják a hóágyúkat. Tervek szerint dec. 26-tól nyitják ezt a részt is.
A P6-os áthúzó lift (Pattyski, Funpark, aki ott száll meg) még szintén nem működik.
Nova Hola oldal a legszélső (a keskeny erdőközi) rész kivételével működik.
MarDa
21 élménybeszámolót írt
21
13 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.12.16.
Sziasztok! 14-én voltam Donovalyban. Nova Hola zárva volt. Állitólag ma szombaton nyit. Távolból látszott, hogy dolgozik a havon egy ratrak, még az elején tartott. A túloldalon a 4-7-8-as pálya volt nyitva. A hó az 1-2 fokos hőmérsékletnek megfelelő volt. Jót tenne még utánpótlás de igy is a kis területen jót lehetett sielni. Síiskolások csoportjai jelentették a tömeget. Várni persze nem kellett a felvonónál. A közvetlen sorompós parkolóban 10 Eu a tarifa.
hangszi
2 élménybeszámolót írt
2
15 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.02.27.
Ma voltam családdal Donovaly-n. Előtte kb. 15 éve. Ért néhány kellemes meglepetés. Az egyik, hogy bár több helyen is olvastam, hogy csak készpénzben lehet fizetni, ehhez képest mind a síbérletnél, mind a hüttében elfogadtak kártyás fizetést. A másik, hogy 6 euróért tudtam a fiamnak bérelni bakancsot, azt hittem húzósabb lesz. A harmadik pedig, hogy igaz hétfőn voltunk, de nem volt tömeg és a nyitva lévő pályák is rendben voltak még délután is. Összeségében egy nagyon jó napot töltöttünk kint.
skioutlet
13 élménybeszámolót írt
13
18 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.02.17.
Donovaly újra bizonyított!

Kitűnő házigazdája volt versenyünknek, a Magyar Sí Szövetség Kupának Donovaly (Dóval), ez egy igazán gyermekcentrikus síterep!

10. alkalommal (2 covid-év kihagyás után, amikor is Mátraszentistvánban került megrendezésre a verseny) rendezhettük meg itt a versenyünket. Jó volt újra itt lenni! Végre szabadon találkozni a régi ismerőseinkkel, maszk nélkül! Köszönet minden támogatónknak!
Ráadásul csodálatosan szép napos időnk is volt, 80 cm vastag friss hótakaró, napközben is mínuszban!

Ma készült el az a rövid videónk, mely bepillantást enged a magyarországi amatőr gyerekek itteni versengésébe:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Reméljük jövőre, 2024-ben újra Donovalyban találkozhatunk, a 32. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságon!
solti
13 élménybeszámolót írt
13
14 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.02.13.
Sziasztok! múlt héten voltunk kedd-szerda-csütörtök síelni Donovalyn gyerkőcökkel.
Utazás: Bp-ről mentünk ki már vasárnap és jöttünk haza pénteken. Unalmas eseménytelen út volt, egyedül a hegyen volt némi lassú haladás, de nem vészes.
Szállás: Apartman Maguraban laktunk, ár/értékben nagyon jó volt, 9en elfértünk (4 felnőtt 5 gyerek). Picit lepukkant bútorok, de amúgy rendben volt, jól felszerelt konyha, wifi, kényelmes ágy stb. Működött a korcsolyapálya is, igaz, sokat nem használtuk elég göcsörtös volt a jég, de legalább volt és ingyen:) Fontos, hüttét éttermet mi nem találtunk nyitva 5 után a Nova Holánál! Továbbá a kölcsönző se volt nyitva egész nap! Lehet, hogy hétvégén kinyit, azt nem tudjuk.

Síbérlet: Budapesten vettünk pár bérletet, sokkal olcsóbb mint kint, és kedves segítőkész volt a hölgy az utazási irodában. Jóval olcsóbb mint ott vagy online!

Síelés: Reggelente nyitáskor a Nova Holán kezdtem 1-1,5 óra síeléssel, baromi jó volt a frissen ratrakolt pályákon menni, nagyon élveztem. Egy délután mentem ki a Nova Holára, akkor viszont már nagyon buckás volt az alja, nem is voltak túl sokan...

Délelőtt meg délután Zahradiste oldalon néha gyerekkel néha gyerekek nélkül voltunk: pályán nem volt tömeg, viszont a felvonóknál néha volt 10 perces sor is ez nem igazán tetszett. Ráadásul az a jófajta tolakodós, majd egymást bevárós sorban állás ment, nem pedig a nyugodtan haladunk előre fajta...
Ebédidőben viszont eltűnt a sor, olyankor jó volt:) A pályák amúgy itt nem buckásodtak össze délutánra se, sőt, sőt egyik este is voltunk, szintén teljesen vállalható volt az egész, és a tömeg se volt nagy ilyenkor... Mondjuk hideg is volt:)

Gyerekoktatás: gyerekeket beírattuk a Patti Skihez, előzetesen szerettünk volna nekik 3x4 óra csoprotos oktatást a 3 nap alatt, ezt jeleztük is előre online amiről jött visszaigazolás. Emiatt is választottuk Donovalyt meg a szállás is közel volt...
Legelőször leszögezném, hogy két oktatóval is találkoztak a gyerkőcök, mindkettő nagyon aranyos és szuper volt!
Szóval 12 óra oktatás lett volna 140 euro. Hát kiderült, hogy ennyi kurzusuk nincsen, úgyhogy végül mi 100 eurot fizettünk 6 óra oktatásért, úgy, hogy még kettőért 40-ez el akartak kérni, erre mondtuk, hogy na nem. Mint kiderült, kedvezmény akkor van, ha ők úgy tartanak kurzusokat amire tud menni a gyerek (tehát ha van elég jelentkező), ha az ő hibájukból nincs elég óra, akkor nincs kedvezmény. Próbáltam 50% kedvezményt kérni az utolsó 2 órára, de nem, kategórikusan elzárkózott tőle a nem túl kedvesnek tűnő idősebb magyarul is beszélő hölgy (főnök?). Így lett az, hogy a velünk levő ismerős 10 óra oktatásért fizetett 140-et, nekünk 8 óra került volna annyiba, ha meg van végig oktatás, akkor akár 12 óra oktatás is ennyibe került volna... Szerintem ez nagyon nem korrekt! Így mi fizettünk végül 100 eurót a 6 óráért... szerintem azért ez nem olcsó.

Non plus ultra: a fun parkjukhoz külön jegy kell, amiből volt sok kavarodás: sokan igazából érvényes jegy nélkül tanultak, míg mi például 8 órás jeggyel voltunk, ami érvényes volt oda úgyhogy szépen fizetősen ment a történet. Amikor meg kimentek oktatás alatt a Zahradistere, volt olyan, hogy azért nem mentek az ülősön, mert pár gyereknek meg oda nem volt jó bérlete (vagy nem működött, passz).

Mindenesetre a tanulság az, hogy véleményünk szerint a Patti Ski baromira rossszul, szervezetlenül működik, nem ajánlom őket. A weboldalukon is olyan, hogy látszólag rengeteg információ van rajta, de igazából nagyon nehéz rájönni előre, hogy mi mennyibe fog kerülni és hogy jön majd ki... Úgy tűnik ez nem véletlen! Persze, ha valakinek nem számít a pénz, akkor azt el kell mondjam, hogy az oktatók nagyon aranyosak és kedvesek (tudom, már írtam, de megérdemlik).
Még egy dolog: a weboldalukon azt írják, hogy a délutáni csoportos órák 13:30-kor kezdődnek, ez nem igaz, 14:30-kor vannak. Gyakorlatilag a két oktatás között 1,5 órát kell elütni, ami nem volt túl komfortos.

Kölcsönzés: sajnos a bakancsom nagyon nyomott, úgyhogy kellett kölcsönöznöm: 11 euroért kaptam két napra a Sport 2000-nél (nagy parkolónál) ráadásul mivel nem volt nálam kp (kártyával nem lehetett), simán engedték, hogy visszavitelnél fizessem ki, szóval korrektek voltak.

Mindent egybevéve kellemes időt töltöttünk itt, bár nem gondoltam volna a gyerekek előtt, hogy ide fogok jönni több napra:)

Volt egy szabadnapunk az elején, a hétfő amikor meg elautóztunk a Tatralandiaba: gyerkőcök meg mi is élveztük, jó fürdő, igaz, hogy kicsit húzós: 32 ezer volt négyünknek a belépő (2 felnőtt, 3 és 6 éves gyerekek). Működött mind az 5 benti csúszda, az ufót ajánlom, az vicces mikor kimegy a mínuszba:)
Gopasson keresztül vettük a jegyet, így egy picivel olcsóbb volt.
balazs_s
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2023.02.04.
Febr. 1-3. Jol sielheto palyak. Penteken kicsit tobben, de elotte lifteken sincs nagyobb tomeg. Febr. 4. Hovihar, palyak zarva. Napokban folyamatos hoeses. Utak kotorva, neha lezarjak, de ujra nyitjak. Besztercetol Pest fele jol jarhatoak.
5F5761F5-0848-4320-B58C-D0614B85289F.jpeg
D897669E-7971-468C-BB01-3BB620369B1F.jpeg
A424C7C8-57F2-43F2-B789-C2ADC0F35545.jpeg
C4287B0C-0870-4443-91F3-E18C108A5C69.jpeg
26FB9083-5C20-4B86-B7E0-58400CF03F38.jpeg
7933EB8F-9446-4737-9C8D-3B7165BC9E79.jpeg
Agent
15 élménybeszámolót írt
15
20 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2022.02.14.
A hétvégén sítúráztam kicsit Donovaly környékén. A felszerelést a Dami Sportnál kölcsönöztem - ez volt életem első sítúrája:D De nem az utolsó! Pénteken reggel még napsütésben a piros pályán másztam fel a Nova Hola-ra, aztán a gerincen mentem át a Zvolen-csúcson át a Maly Zvolen-re, innen jó kis freeride-ot lehetett nyomni a friss hóban a sajnos már nem működő Nizna Revuca sípályák középső felvonó állomásához.

Itt újra felraktam a fókát, visszamásztam a Maly Zvolen-re, ekkor már szépen fütyült a szél fent és esett a hó, így inkább a védettebb szűzhavas keleti hegyoldalon traverzeltem vissza a Zvolen-ra, szintén mély szűzhóban megkerültem a Nova-Hola-t hátulról, aztán a sípályán csúsztam vissza a szálláshoz.

Másnap ragyogó időben a "Skialp Trasa C" útvonalon az erdőben kapaszkodtam a Patociny lift aljáig, innen pedig a Nova-Hola hátsó oldalán át a hegyoldalban másztam tovább a sítúra útvonalon, a végén pedig felkapaszkodtam a gerincre.

Innen jobbra lecsúsztam a "Na Kopiskách" nevű helyig, egy hatalmas jó lejtésű legelőn. A hó itt változatos volt, a keményre fagyott firn mélyedéseiben frissen összefújt porhó volt. Innen felmásztam a Maly Zvolen-re, majd csúsztam mégegyet a szűzhavas lejtőn. Az újabb visszamászás után a gerincen visszamentem a Zvolen-re. Közben csodálato volt a kilátás a Magas-Tátra és a Nyugati-Tátra felé északi irányban, keletre a Chabenec-Velka Chocula vonulat, nyugatra a Krizna- Ostredok vonulat uralta a panorámát. Innen pedig a "B" sítúra útvonalon csúsztam le hosszan a gerincen a Motycianska Hola irányába, majd a balra forduló úton a Zvolen hegyoldalán az erdőben csúsztam vissza Donovaly centrumba.
GOPR6910.JPG
GOPR6912.JPG
GOPR6916.JPG
GOPR6924.JPG
GOPR6928.JPG
GOPR6930.JPG
GOPR6931.JPG
IMG-0515.JPG
IMG-0517.JPG
IMG-0519.JPG
IMG-0525.JPG
IMG-0529.JPG
IMG-0531.JPG
IMG-0537.JPG
IMG-0539.JPG
IMG-0547.JPG
IMG-0555.JPG
IMG-0557.JPG
IMG-0559.JPG
IMG-6234.JPG
IMG-6238.JPG
IMG-6242.JPG
IMG-6255.JPG
GOPR6936.JPG
GOPR6937.JPG
GOPR6938.JPG
GOPR6944.JPG
GOPR6945.JPG
GOPR6948.JPG
GOPR6951.JPG
GOPR6956.JPG
GOPR6957.JPG
GOPR6960.JPG
GOPR6964.JPG
GOPR6973.JPG
IMG-0579.JPG
IMG-0582.JPG
IMG-0584.JPG
IMG-0586.JPG
IMG-0590.JPG
IMG-0593.JPG
IMG-0599.JPG
IMG-0601.JPG
IMG-0603.JPG
IMG-0609.JPG
IMG-0610.JPG
IMG-0613.JPG
IMG-0630.JPG
IMG-0642.JPG
IMG-0657.JPG
IMG-0658.JPG
IMG-0664.JPG
IMG-6273.JPG
IMG-6278.JPG
IMG-6285.JPG
IMG-6290.JPG
IMG-6291.JPG
IMG-6293.JPG
IMG-6296.JPG
IMG-6297.JPG
IMG-6298.JPG
IMG-6302.JPG
IMG-6306.JPG
IMG-6316.JPG
IMG-6320.JPG
IMG-6325.JPG
IMG-6331.JPG
IMG-6342.JPG
nanaytamas
1 élménybeszámolót írt
1
4 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2022.02.13.
Február 9--én egy napra látogattunk Donovalyba csúszni kicsit. Mivel hétköznap mentünk alig voltak a pályákon bár délutánra megélénkültek a lejtők. Határellenőrzés nincs, síbérlet vásárlásánál kérnek valamit ami hasonlít egy covid igazolásra, kapsz egy rózsszínű szalagot amit magadra raksz és innentől nem kérnek már semmit a hüttékben sem.
Nova Hola parkoló 10EUR/nap ami a síbérlet érvényesítése után 5EUR. Mosdók , WC tiszták
Két nappal korábban rengeteg hó esett ami a pályákon sajnos nem látszott mert a +5/+7 fokban olvadt, vizes , tapadós felületeket eredményezve még a Nova Holán is!! Itt a 2-es piros pálya még délután is egész jó állapotban volt de az 1,9 már délben nagyon kezeletlennek tűnt:(
A kék pályákon többen voltak de a felületek állapotán ez nem látszott rendben voltak. Minden felvonó üzemelt, sor nem vagy ritkán alakult ki.
admin3
20 élménybeszámolót írt
20
17 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2022.01.25.
Tegnapra a szél elcsendesedett és az időjárás remek napsütéses idővel ajándékozott meg minket, így elhatároztuk, hogy benevezünk egy "kezdő" sítúrás kirándulásra.

A Telemix felvonó felső állomásától, azaz Nova Holáról induló (nyáron is népszerű) kirándulóút kb. 3 km hosszan, kisebb szintkülönbségekkel vezet egészen a Maly Zvolen 1372 méteres csúcsáig, mi kisebb-nagyobb megállókkal nagyjából 2,5 óra alatt teljesítettük a 6 km-es távot. Az út nagy része végig egy gerinc mentén halad, így minden irányban garantált a szép kilátás, a Magas-Tátra legmagasabb csúcsait is tisztán lehetett látni. A friss hó és napsütés kombinációjának köszönhetően igazi "képeslap" fotókat készíthettünk, melyekről néhány képet de töltöttünk fel, hátha kedvet kapnak még többen is, hogy elhagyják a jelölt sípályákat:

https://sielok.hu/fotoalbum/donoval...y-turasi-2022-januar/gale...
IMG-0084.jpeg
karezoli
2 élménybeszámolót írt
2
14 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2021.12.19.
December 18-án végre ismét síeltünk Szlovákiában. 1 napra mentünk a családdal Donovaly síterepre és remekül éreztük magunkat. A határon nem volt ellenőrzés, és a sípályán az előre online megvásárolt jegyeket pár perc alatt átvehettük. Oltási igazolványt tőlünk sehol sem kértek, bár mi készültünk az applikációval is.
A szezon első sízéséhez tökéletes volt a Zahradiste oldal, ahol szinte sorban állás nélkül tudtuk használni a felvonókat. A pályákon elegendő hó volt, de ezen még lehet és kell javítani.
A megújult büfében csak maszkban és elvitelre lehet vásárolni, amely a teraszon elfogyasztható.
Összességében nem csalódtunk a régóta ismert síterepben, így legközelebb is megyünk.
Donovaly-2021.jpg
scottish
7 élménybeszámolót írt
7
9 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2020.02.24.
Még február elején 02.08-02.14 között voltunk itt. Családostól, két gyerekkel, no meg a legkedvesebb anyósommal. Egy hónappal korábban elmentünk, megnézni a viszonyokat. A Sport Hotel már akkor is tutinak tűnt, de havat nem nagyon láttunk.

Szerencsére az égiek kegyeikbe fogadtak, mivel előtte esett vagy húsz centi hó, így a pályákon is porhóban lehetett snowboardozni. A másik nagy előnye Donovalynak, hogy nem csak a pályákon, de akárhol lehet csúszkálni, így a gyerekek vígan szánkóztak az anyóssal, míg mi a pályán gyakoroltunk. Mivel párom még a levelezést gyakorolja, és én sem vagyok veretes feketepályahuszár, ezért szinte csak a kék oldalon csúsztunk. Nekünk tökéletesen megfelelt. Széles pálya, pont annyi letöréssel, hogy még ne essünk-keljünk végig.
Szóval kezdőknek nagyon ajánlott. A felvonó (beülős) nem snowboard barát, ezért lecsatoltunk és kézbe vittük fel a cuccot, mint ahogy a boardosok 80%-a.

A szállás főnyeremeny lett. Bár hivatalosan nem beszélnek magyarul, azért mégis volt aki igen. A gyerekek játszószobája akkora, mint a lakásunk. A Wellness gyerekmedencéjében pedig egy fél napot elpancsoltak. A kaja jó volt, bár a sztrapacskát itt már nem "forgalmazzák" :(

Szerintem míg a gyerekek felnőnek, rendszeres látogatók leszünk.
Pantherophis
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2020.02.24.
Szombaton síeltünk öcsémmel Donovalyn, először voltunk itt. Egynapos csúszásra még pont racionálisan elérhető távolságra van, és az előzetesen itthon megvett kedvezményes bérlettel remek az ár-érték arány. A 7 órás jegy kiváló lehetőség: ha nem sikerül elég korán odaérni, az esti síelésbe is bele lehet kóstolni.
Szerencsénk volt, mert szép napsütéses/enyhén felhős időjárás volt, még pont a melegfront előtt, így 0 fok körüli időben nem igazán olvadtak a pályák (kivéve a Nova Hola oldal alsó napsütötte részét). Az előző nap esett természetes hó nagyon jót tett a pályának.
Kipróbáltunk szinte mindent, ami ment, ez alapján:
- a pályák kellően változatosak, sokféleképpen kombinálhatók
- a felvonók (a Telemixet kivéve) eléggé korosak
- a Zahradiste oldal önmagában nem egy kifejezetten izgalmas rész, nagyjából egy Eplény/Mátraszentistván dimenziójú terület, viszont kezdőknek és családosoknak kiváló. A haladóbbak is jól elszórakozhatnak a jó ívű pályákon és az ugratókkal.
- a Nova Hola rész a komolyabb, remek vonalvezetésű pályákkal. Viszont sajnos rendkívül buckásodik, ami a meredek részeken kihívást jelenthet. Nagy előnye a felvonókapacitás: sor itt szinte nem is volt.
- a síterület leggyengébb pontja az összeköttetés: egészen döbbenetes, hogy egy ilyen kaliberű terepen nem lehet megoldást találni arra, hogy a forgalmas főutat keresztezve kelljen átmenni a pálya egyik oldaláról a másikra. Technikailag semmi nehézség nem lenne egy síelhető alagutas (pl. Turracher Höhe) vagy hidas (pl. Obertauern) megoldás kiépítésében.

Mindenesetre Budapestről komoly alternatíva egynapos vagy 2-3 napos síelésre is, főleg amikor az időjárás miatt az alacsonyabb magyar pályák szenvednek.
Berta Bálint
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2020.02.15.
Február 7-től 9-ig síeltem 3 napot Donovalyban édesapámmal, mert szombaton részt vettem a Honda kupa síversenyen. Már többször jártam Donovalyban, de most láttam először napsütésben. Nagyon szép volt a táj. Pénteken még felhős, ködös volt az idő ennek ellenére sokan voltak. Reggel fél 7-kor indultunk Budapestről és 10 óra körül kezdtünk síelni. Bérletet nem kellett váltani, mert apu megvette még Budapesten egy utazási irodában. Először a Záhradiste oldalt próbáltuk ki, a pályák jók voltak, bár helyenként vékony volt rajtuk a hó, mert a tetejénél barna foltok látszódtak. Sajnos csak az ülős és a csákányos lift ment így 4-5 percet sorban kellett állni. Mindössze a 4-es és a 6-os pálya volt nyitva, ezért sokan voltak a pályán is. A tömeget megunva átmentünk a másik oldalra, a telemix aljába. Mivel az S2-es nevű kis tányéros összekötő lift nem járt, sílécen botozás nélkül sajnos nem tudtunk átcsúszni, apukám le is csatolt és gyalog próbálkozott. Utána át kellett menni a főúton, ami szerintem elég veszélyes. Végül megérkeztünk a telemix felvonóhoz. Itt szerencsére nem volt sor. A hegy teteje ködben volt, alig lehetett látni és csak az 1-es pályán lehetett síelni, ami nagyon buckás volt. 3 csúszás után inkább visszabotoztunk a másik oldalra és ott síeltünk. Délutánra már a nap is előbukkant. Szombaton a verseny napján gyönyörű napsütéses idő fogadott és elindítottak még két tányéros felvonót (D, P3). A pályákat éjjel ratrakolták és még nappal is hóágyúzták, eltüntetve a barna foltokat. Nagyon szép időben jó pályákon csúszhattam, de a tömeg még nagyobb volt mint előző nap. Miután lecsúsztam a verseny távomat, átmentünk a telemixes oldalra. A másik oldal is sokkal jobb volt, délután is csak kicsit volt buckás, gyönyörűen sütött a nap és végre lehetett látni a tájat és a pályát is. Szombaton is csak az 1-es pálya volt nyitva. A két oldalt összekötő kis tányérost sajnos egyik nap sem indították el. Mivel egész nap 0 fok körül volt a hőmérséklet a pályák nem olvadtak, csak kicsit buckásodtak. Vasárnap ugyanolyan szép idő volt mint szombaton. Reggel a telemix parkolójában álltunk meg és ezen az oldalon kezdtünk síelni, délig nagyon jó volt az 1-es pálya, mert most is csak az ment, de nagyon sokan voltak rajta. A pálya felső meredek szakasza alján egy éles bal kanyart kell venni, van ugyan háló, de az egy fél méteres deszka kerítés tetejéhez van rögzítve, apuval néztük is a felvonóról, hogy mennyire balesetveszélyes lehet, ha valaki elesik és neki csapódik a deszkapalánknak. Délben átálltunk a kocsival a Záhradiste oldal parkolójába és zárásig ott síeltünk. Kevesebben voltak, mint szombaton, kisebb volt a sor is a felvonóknál, a pályák is jók voltak. A bérlet délután 4 óráig érvényes, de még 4 óra 5 perckor is felengedett az ülős felvonó. A parkolóhoz vezető tányérosok pedig bőven 4 óra után is felvittek, de ott mindig nagyon hosszú sorok voltak. Minden nap a felső parkoló melletti büfében ebédeltünk, nagyon ízlett a cigány pecsenye zsemlében (5 euro), de volt hot-dog 2 és rántott sajt sült krumplival 6 euroért. A lenti étteremben pedig nagyon finom tejszínes forró csokit adtak (3,3 euro). Bár sokan voltak és a pályák is kicsit rövidek, jól éreztem magam és örülök, hogy végre napsütésben láthattam ezt a síterepet.
20200207-143812.jpg
20200207-143816.jpg
20200207-143820.jpg
20200207-143828.jpg
20200207-143840.jpg
20200207-143847.jpg
20200207-144131.jpg
20200208-131710.jpg
20200208-131731.jpg
20200208-131827.jpg
20200208-131831.jpg
20200208-131914.jpg
GGregory
17 élménybeszámolót írt
17
6 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2020.02.09.
A hétvégét Donovalyban töltöttük, szombaton csak a kék (Záhradiste) pályákon síeltünk. A 4-es és a 6-os pályákat váltogattuk, talán a 4-esen több kört tettünk meg. A 8-ason és a 7-esen is csúsztunk egyet-egyet, de azokat inkább csak logisztikai célból használtuk. Hóesés ide vagy oda, csak a korábban hóágyúzott pályák voltak makulátlanok, a többin azért vasárnapra már előjöttek itt-ott foltok. Síelhető pályakilométerek tekintetében nem áll jól Donovaly, a 13-as például nem is pálya, hanem egy behavazott szekérút a Party Ski melletti parkolóig, ha ott parkolt/szállt meg valaki akkor végülis jobb, mint gyalogolni. Azért azt fontos leszögezni, hogy a fő pályákat jól lehet variálni, így a széles 6-oson több variációban le lehet jönni, vagy éppen átcsúszni a felénél a 4-esre. Illetve van egy csomó kialakított ugrató, korlát stb. stb…
Kezdőknek a 8-as (14-es) és 7-es pályák tökéletesen megfelelnek, ment még a 11-es is, de ezt nem próbáltuk.
Vasárnap viszont a Nová hola-n kezdtünk. 9:30-ra értünk a parkolóba, hely nem sok volt, de a parkolóőrök segítettek beállni (itt talán azért van sorompó a parkolón, hogy a megtelt parkolóban ne körözzenek fölöslegesen az autók). 10:00-re föl is értünk a tetejére (kabinossal mentünk mert anya nem csúszott). Mi két kört mentünk, a pálya teteje volt kicsit jeges, de nem volt vészes, sorban állás nem volt (a Záhradiste-n akár 15 percet is kellett sorba állni). 11 körül átmentünk autóval a Záhradiste pályarészre, szerencsére 50-60 m-re a 8-as pályától találtunk is helyet a parkolóban.
Ebédet szintén itt a Yeti bárban oldottuk meg mindkét nap (hamburger 6, hot-dog 2, sültkrumpli 3 Euro), három főre 12-15-ből mindkét nap megoldottuk. Forró csoki, Capuccino és tea 2-3 Euró/ital. Kiszolgálás ebédidőben 2-5 perc!
Szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki, ez már ránk fért ebben a gyenge télben.
IMG-20200209-102151.jpg
IMG-20200209-123013.jpg
IMG-20200209-102206.jpg
IMG-20200209-132803.jpg
IMG-20200209-102205.jpg
TKata
21 élménybeszámolót írt
21
15 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2019.03.22.
Csütörtökön estefelé mentünk síelni Donovalyba a hosszú hétvégére. Zólyomnál 8-10 fok és szórványosan eső. Besztercebánya felé már hidegebb, aztán Stare Hory után a csapadék elkezdett átmenni havas esőbe, az erdőben már lehetett látni a havat. Aztán Donovalyba már este fél8-kor erős havazásban érkeztünk meg. Kicsi izgulás volt, hogy a szállás felé vezető úton kell-e hólánc, de téli gumival simán odajutottunk. Éjjel esett 15 cm friss hó, másnap egy kicsit borús idő minusz fokokkal, ideális sielős idő fogadott minket. Először a Nova Holára menő Telemixhez mentünk, a szállástól térdig érő friss hóban kellett legyalogolnunk. A csúcson elég erős, hideg szél fújt. A piros pályákon kevesen voltak, mégis a friss hónak köszönhetően 10 óra után már buckásodott, főleg a letöréseken. Mindezek ellenére nagyon jó köröket lehetett menni. Igazi különlegesség volt a Nova Hola csupasz részén a pályán kívüli porhóban a szűzhavas síelési lehetőség. Délután átmentünk a másik oldalra, ahol egy kicsit többen voltak, de tömeg itt sem volt, néha egy-egy felvonónál kialakult egy pár perces várakozás, de ez volt a legtöbb. A szélen lévő csákányos és húzós felvonó pályáin pedig volt olyan, hogy egyedül mentünk. Pénteken és szombaton is volt esti síelés, gyakorlatilag a 7 órás jegy folyamatosan jó volt míg le nem járt, így még 5 óra után is mentük a köröket. Éjjelre erősen lehűlt a levegő, de szombaton napközben már a lentebbi részeken egy kicsit felpuhult, gyengén vizesedett a pálya. Vasárnap erősebben. Szombaton bejött pár síiskola és a helyi síklub számos gyakorlója, de még így is bőven elfértünk.
Igazi havas hangulat, nagyon jó körülmények és örömsíelés a márciusi télben.
Misuty, hótaposás a Telemixhez
NovaHola, piros pálya
Mélyhó pályán kívül
20190315DonoM.jpg
20190316DonovalyZP.jpg
20190316DonovalyZPA.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2019.02.14.
Február 9-én érkeztünk Donovalyba, mert a gyerekek részt vettek a Honda kupa amatőr síversenyen. Az idő ködös, felhős volt mínusz 1-2 fok. Aznap szinte mindenki magyar volt, sokan is voltunk, a hírek szerint 220 gyerkőc indult, így sorállás is volt a felvonóknál, de az aznapi síelést úgyis feláldoztuk a verseny oltárán. Délután, viszont már többen haza mentek a verseny után, az idő is tisztult kicsit, a köd is feljebb emelkedett és végül is lehetett csúszkálni. A pályák rendesen behavazva, nem olvadtak, csak a középső buckásodott a rengeteg ember miatt. A szélső pályák viszont egészen jól tartották magukat. Az ugratós pálya (fun park) is teljesen rendben volt. A csákányos felvonó mellett pedig kitűztek egy kb. 300 m hosszú óriás műlesikló időmérős pályaszakaszt, ami jó móka a családnak, lehet a gyerekekkel versenyezni, bár inkább rövidebb lécekhez van tűzve, de én is jól szórakoztam rajta, hát még a gyerekek, amikor jobb időt mentek a szüleiknél. Az északi oldal teteje egész nap teljesen ködbe veszett, így nem is mentünk át aznap – nagyon mások sem - hanem a déli oldalon síelgettünk zárásig. Másnap reggel a webkamerát megnézve Donovalyban megint köd volt, de a Rózsahegyi (Ruzemberok) kamera képe napsütést ígért, így aznap ott síeltünk.
3. nap ismét Donovalyt választottuk a hazaút előtti síelésre. Aznap felhős volt az idő, de legalább nem volt köd, ellenben fújt a szél, de délutánra még a nap is előbukkant. A 0 fok körüli hőmérséklet nem rontott a pályákon és sokkal kevesebben voltak, mint szombaton, így nagyobb sor sem alakult ki a felvonóknál és a kevesebb ember is a pályák javára vált. Bemelegítésként csúsztunk egyet a laposabb oldalon, de látva, hogy jók a látási viszonyok, átmentünk az északi oldalra. Egy dolgot nem értek. Hogyan nem képesek megoldani 20 éve (mióta először voltam itt), hogy amikor átcsúsznánk a telemix aljába, ne a főúton kelljen a gyerekekkel, síléccel a kézben kvázi életveszélyben átmenni a dübörgő kamionok, buszok és elhúzó személy autók között. Ráadásul a visszajövetnél nem működött az egyik húzólift a kettőből, úgyhogy még botozni is kellett jócskán, vagy lecsatolni és felkutyagolni. Csak azért nem értem, mert közben minden más dinamikusan fejlődik és egy két dolgot kijavítva teljesen korrekt síterep lehetne. Szóval felmentünk a telemixxel (itt szinte alig volt ember a felvonónál) és az 1-es és 9-es pályát váltogattuk. Mindkettő hosszabb, kicsit meredekebb piros pálya mint a szemközti oldali pályák, de jó esésűek, jól síelhetőek. Mivel éjjel esett 5-10 centi hó a ratrakolt pályára, kicsit mélyebb havon, enyhe buckákon csúszhattunk, de ez még abszolút nem volt zavaró, az én GS lécemmel is hibátlanul és tempósan lehetett abszolválni. A 2-es pálya a tányéros aljába, az első felmenetelnél még nyitva volt, akkor nem csúsztunk még le rajta, de bánhattuk, mert később 2-3 csúszás múlva valamiért lezárták, bár a felvonót nem állították le, de nem mertük megkockáztatni. Mikor a gyerekek megéheztek kénytelenek voltunk visszatérni a másik oldalra, mert a Telemixnél lévő büfé zárva volt. Újra átkeltünk a főúton, majd felgyalogoltunk a nem üzemelő felvonó mellett az üzemelőig és visszatértünk. A hütte árak teljesen korrektek 2 euro körül van hot-dog, 3-4 euroért hamburger, sültkrumpli, 6 euroért gőzgombóc. A nap hátralévő részében már itt a déli oldalon síelgettünk, a szélső pályák még ekkor is hibátlanok voltak, középen megint kicsit buckásabb, de nem annyira mint szombaton. A gyerekek most is nagyon élvezték az időmérős és az ugratós pályákat. A végére kezdett kicsit elromlani az idő, sötétebb felhők jöttek és a fagyott hódarát vágta a az arcunkba a szél, de szerencsére ez csak utolsó csúszásnál volt, így egy kellemes aktív nappal búcsúztunk el Donovalytól
vargamarc
1 élménybeszámolót írt
1
5 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2019.02.10.
Sziasztok!
Február 4-8-ig voltunk Donovalyban. Az öt napos bérletet már itthon megvettük a Lupus Travelnél, aznap pont jó volt az Euro árfolyama. Egyébként kint minden rendben volt a bérlettel. A 2/A-n mentünk és Ipolyságnál léptük át a határt, Zólyom és Besztercebánya érintésével érkeztünk a sípályához. A nagy tranzit forgalom ellenére jól telt az utunk.
Mind az öt nap a Nova Hola pályáin síeltünk, egyszer-kétszer mentünk át a Zahradiste oldalra éjszakai sielésre. Első nap hatalmas szél és köd nehezítette a sportolást, ezért kevesen jöttek, cserébe szuper volt a pálya. A többi nap viszont gyönyörű napsütéses idő volt, néha egy-két felhő és szellő. A piros 1-es és 9-es pályát viszont minden nap csak 11-ig lehetett normálisan használni, mert utána buckássá és jegessé vált. Sérülések, balesetek miatt, szinte minden nap szükség volt hegyi mentőkre, egy alkalommal mentő helikopterre is. A fölső 2-es pálya viszonylag alkalmas volt egész nap.
Maga a síelés élménye jó volt, viszont a pálya környéke (parkoló) kritikán aluli, 6-8 cm-es jég borította a területet,(úgy tűnt, hogy még a hajlandóság sem volt meg arra, hogy idejében el legyen takarítva a hó) ilyet máshol még nem tapasztaltam.
A Funparkban teljesen kezdők számára adnak lehetőséget síelni tanulni. Egy oktató óra 50 perc, ennek az ára gyerek, illetve felnőtt esetében 29-31 Euro + 6-8 Euro a tanpályára való belépés. Lehet választani magyar és szlovák oktatók közül, aki teheti és szeretné, hogy gyermeke tudjon síelni,vagy aki felnőttként szeretné most kezdeni, azoknak mindenképpen ajánljuk az ottani síoktatást!
MonteCristo
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2018.01.23.
Sziasztok!

Január 13-án, szombaton voltunk Donovalyban, egyfajta bemelegítésképp a februári, francia sítúrára. A 7 órás jegyeket már Budapesten megvettem előre, az itt is ajánlott utazási irodában, kedvezményes áron, 24,5 euróért darabját (ebből két euró visszajár a kártya leadásakor, automata is működik). Az út Pestről 3 óra volt, megállásokat nem számítva. A waze használatát ajánlom, csak Szlovákia területén pontosan jelzett 4 különböző trafit/ellenőrzést. Nem sokkal 9 után érkeztünk, és még pont találtunk helyet a Nova Hola alatti parkolóban.
Meglepően hűvös, szeles idő volt és szinte egész nap ködös volt, különösképp a csúcson. Mivel előtte sokáig nem nagyon esett hó az időjárásjelentések szerint, csak megerősíteni tudom az előttem hozzászóló tapasztalatait. A piros pályák mindegyike jeges volt, csak néhány folt volt, ahol szépen lehetett csúszni igazi hóban. Mivel kezdők is voltak velünk, akiknek ez túl nagy kihívást jelentett, átmentünk a kék pályás oldalra, amely viszont zsúfolásig volt családokkal, kisgyerekekkel és kezdőkkel, cserébe a hó csak kicsit volt jobb állapotban. A síelést így aztán ismét a Nova Hola pályáin zártuk, de a helyzet délutánra sajnos csak romlott, szinte végig a jeget karcoltuk egy-két szakasztól eltekintve.
Aznap is és utána is havazott a területen, így biztos vagyok benne, hogy akik olyankor mennek, amikor kicsit több a hó, nem fognak csalódni. Nekem nagyon tetszett a piros részek esése és vonalvezetése, a kék pályákat főleg kezdőknek ajánlanám. Összegezve, ha a hóviszonyok megfelelőek, szerintem nagyon megéri itthonról kimenni akár egy napra is, hiszen alig több pénzért egy lényegesen élménydúsabb és szebb terepen csúszhatunk, mint a legtöbb hazai pálya.
unnamed2.jpg
unnamed.jpg
unnamed3.jpg
Lalo85
7 élménybeszámolót írt
7
7 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2018.01.15.
Sziasztok!

Most 13-án szombaton ugrottunk át Dóvalba csúszni egyet tekintettel a siralmas hazai állapotokra. 18 év után voltam itt először, találkoztam új dolgokkal. A parkolók ingyenesek, ez pozitív meglepetésként ért, a 2000-es évek elején még nem volt így. A jegyet hamar megvettük, jó döntés volt, hogy hét órás jegyet vettünk, mivel relatíve későn értünk oda (11 óra), így ki tudtuk használni az esti sízés lehetőségét is. A pályákon több magyar volt mint helyi, az éttermekben, pénztárakban alap magyar szavakat már tudogatnak. Mi a Nová Holá oldalon voltunk, az 1-es, és 9-es hosszabb pirosak már első csúszásunkról, 11:30-kor meglehetősen jegesek voltak, ez a nap folyamán egyre csak romlott, késő délután már inkább műkorcsolya versenyre volt alkalmas, sem mint síelésre. Nyilván a kevés hó ebben szerepet játszott, de ez így katasztrófa volt, hasonlóra csak Telgártról emlékszem. A 2, és 2a pályák viszont jók voltak, ezen csúszkáltunk egész nap, még zárás előtt is jó állapotban voltak, kivéve a felső szűkebb részt, amik itt is jegesedtek. Volt lehetőségünk kis pályán kívüli síelésre is, ami egész jó volt annak ellenére is, hogy rég esett hó, és eljegesedett a teteje. Ahhoz képest, hogy szombat volt, nem volt tömeg, a felvonóknál nem kellett várni. A 2, 2a pályák alján lévő Hüttében semmilyen idegen nyelvet nem beszéltek, az ételek kizárólag tótul voltak kiírva, és a választék is nagyon gyenge volt, jellemző, hogy du 1-kor kezdtek neki a padokról a nap folyamán lehullott havat letakarítani. Ezt ennyiben is hagytuk, és az 1-es, és 9-es piros alján lévő Hüttében ebédeltünk, az árak és ízek megfelelőek voltak, a pincér annyit tudott is magyarul, ami nekünk elég volt, de angolul is beszélt vmennyit. Wifi csak ebben az étteremben, vmint a túloldalon, az iglunál volt, máshol nem. A Nová Holá oldalon a négyes lift 4-kor zárt, így átsétáltunk a Zahradiste oldalra. A 13-as felvonót nem üzemeltetik (azt nem értem miért nem, mert így aki át akar menni csúszni Nová Holáról Zahradistére annak kell vagy 1 km-t sétálni), így sétáltunk az út mellett, a fahídon át. Maradt még másfél óránk a hét órás jegyből, azt a 6-os kéken csúszkálva töltöttük este hatig, a négyes ülős járt végig, melynek sebessége egyébként csiga 2.Ezen az oldalon a pályák szét voltak túrva, de értelemszerűen jegesedésről nem beszélhetünk, mivel nem volt annyi meredeksége. De a hó egész kellemes állapotban volt. Sorállás itt sem volt, és ahhoz képest, hogy hétvége volt, meglepően kevesen voltak, ekkora, estére már a sízők kb. 90%-a magyar volt. Ami feltűnő volt még nagyon, hogy boardosakat alig láttam, ellenben a hatos kéken rengeteg bukást, látszik, hogy sokan itt sajátítják el az alapokat. Az utazás Bp.-ről az tényleg három óra, csak Zólyom és Besztercebánya között lehet normálisabban haladni az autóútnak köszönhetően. Összességében fejlődtek az elmúlt 18 évben, de sztem ha Magyarországon lenne hasonló lehetőség (nyugatról nem is beszélve) sokkal többet ki tudna belőle hozni egy üzemeltető. Ha választhatok Eplény, Szentistván, vagy Dóval között, én otthonra tenném a voksom.
Anna12
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2018.01.12.
Jan. 8-10 között három napot töltöttünk Donovaly síterepén. Az előrejelzett 40 cm-es hó vastagsága nagyon érződött a helyszínen, helyenként barnás hó mutatta, hogy a síelők szépen "teljesítettek." Amúgy enyhe idő lévén nem voltak jegesek a pályák, inkább vizes-kásás állagúak. Déli 12-13 óra után eléggé össze voltak túrva a Nova Holá melletti 9-es és a négyüléses felvonó melletti 6-os pálya nagyobb szakaszai. Kissé hidegebb időjárás és több hó lett volna az ideális, azonban így sem unatkoztunk. A Nova Hola aljánál található Chata pod Magurou panzió kis étterme sok finomsággal szolgál elfogadható áron. Szobái is megfelelőek ár-érték arányban, ha valaki szerényebb-olcsóbb pályaszállást keres. Magán síoktatót is lehet foglalni interneten, teljesen kezdőknek napi 2 óránál többet azonban nem érdemes fizetni tapasztalatunk alapján.
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 79 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.