Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Hochkar síterep leírás szállás cikk galéria videó wellness fórum

Hochkar síterep értékelése
1263 szavazat, átlagos érték: 3.9
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.02.21. Tojgli
Sziasztok!

Mi most pénteken értünk haza 5 nap síelésből, a tapasztalatok hasonlóak mint az alább írtak:
- online megvett bérleteket a fenti pénztárnál vettük át (az Alpenstrasse aljában seholsenki) és párosították össze a védettségikkel
- a maszkot a felvonóknál nekünk abszolút nem figyelték, talán mert hétköznap volt és nagyon kevesen voltunk, sehol se volt sor
- egy nap, 17-én, volt teljes lezárás egy elég komoly egésznapos szélvihar (esővel kombinálva) miatt, így átmentünk Lackenhofra (ide is jó a bérlet) ahol eleinte ment két felvonó, de zuhogott az eső, így végül kb 13kor azokat is lezárták, mert valami fa is kidőlt
- egy nap (14én) délutánra teljesen beködösödött és ömlött a hó, így 2kor befejeztünk,
- de a fenti két napon kívül hálisten gyönyörű időnk volt ami azért Hochkaron ritka (de cserébe ugye hóbiztos a terep)
- éttermekben, szálláson Hochkaron kérték a védettségiket is (de lackenhofon a nagy menzaétteremben nem), de a maszkot nem vették szigorúan
- a kétüléses "grosses kar" egyáltalán nem ment soha
- a 7c fekete pálya végig zárva volt
- a 8 fekete viszont az alábbival ellentétben nekünk nyitva volt, de csak a buborékossal (I hochkar vorgipfel) lehetett megközelíteni
- a hóminőség és mennyiség általában kiváló volt, néhány jeges folt lett délutánra a meredekebb szakaszokon, ill a lezárás-eső utáni nap reggel jeges volt, délutánra meg kásás lett minden

kb ennyi...
h i r d e t é s
2022.02.15. jakics
2022.02.13-tól vagyok itt. Még otthon megvettem a saját névre szóló kártyát, 2 EU, ami egy héten belül kipostáztak. Ezután már rá lehet tölteni a kívánt jegyet online (7% kedvezmény, hétvégén csak online jegy van). Az igazoló emaillel az alsó vagy a felső parkoló pénztáránál, vagy az ott lévő automatánál lehet érvényesíteni a kártyát. A Grüne Passt kérik (az applikáció letöltése után az otthoni QR kódot kell beolvasni, és megjelölni, hogy melyik tartomány(okra) kérjük az érvényesítést).
Az FFP maszk legyen, de gyakorlatilag nem használtam, mert mindig egyedül ülök a felvonóban, alig van síelő. Ha a felső parkoló tele, inkább hétvégén, az alsóból is fel lehet jutni egy 4 ülésessel a többi pályára. A kezdőknek és az oktatás az alsó parkolónál van. A pályák jól kezeltek, de elég rövidek, viszont sok van belőlük. A 8as fekete és az oda szállító lift nem működik, az összes többi igen. A 6-oson sísulis versenyzők gyakorolnak egész nap.
Délelőtt 3 ingyen síbusz megy fel (síbérlet se kell), délután 3 vissza, menetrend szerint Göstling városházától a felső parkolóig, sok megállóval közben, kb. 35 perc az út, kocsival 20-25. Szerencsémre a szállásom előtt a megálló, teljes menetfelszerelésben szállok fel, és a központi liftnél tesz le. Be se kell inditanom az autót.
2022.02.14. bartoki
Feb 11-12-13 síeltünk Hochkaron (P-Szo-V).

A GrünerPass-t kérték:
- Az Osztrák határon (volt is sor)
- Az online jegy átvételénél
- A "d" hüttébe befelé menet is

Mindenkit csak a 3. oltás érdekelt.
Hazafelé semmit sem néztek a határon, nem állítottak meg.

Az FFP2 maszk kötelező a felvonókon.
Nehéz a símaszkkal összekombinálni, ezért sokan elsinkófálják.

A központi részen, ahonnan a sok felvonó indul, állt is figyelő ember, és aki nem hordta, azt emlékeztette. Így legalábbis a "sorban állás" idejére szinte mindenkinek volt az orrán valami, sokaknak utána is.

Amúgy kb. nem volt igazi sorban állás, hétvégén sem - gondolom ez a létszámkorlát miatt lehet (online kell venni a jegyet). Szo-Vasárnap a pálya ippeg megtelt, de sor még pont nem volt.

A pénztárnál rendesek voltak, még ők ajánlották fel hogy az előre megvett Adult jegyeket jóárasítsuk Student jegyekre (a különbséget visszaadták KP-ben).

A fenti parkolóban lévő JoSchi-ban tudtunk bérelni, a lentiben nem volt cucc kiadó personnel, az alacsony forgalom miatt (pénteken legalábbis). Nem volt sorbanállás, és lazák voltak. Eltört egy botunk, simán cserélték, nem akadékoskodtak hogy kifizetni, stb.

Pénteken még elég rossz idő volt (hóesés, nagy szél), a 0c tanulópályán melegítettünk abban a fél napban. Ott kellemes, 2 drb, csőben futó varázzsőnyeg felvonó, libalegelő pálya, elég jó állagú hóval.

Csak én merészkedtem feljebb 1x, de akkor elég rossz volt a fenti rész.
A múlt héten meleg volt, akkor megoldvadt, most hogy hideg lett, összeállt-lesodort-kemény volt a hó, pár helyen konkrétan jégbordák is.

Pénteken lett volna éjszakai síelés is (külön 12 EUR, a 3-napos jegyben nincs benne), de végül nem mentünk vissza (rossz az idő, kajakóma, és BTW 5:30-kor keltem fáradtság).

Szombat-Vasárnap is mínusz volt, de nagyon sütött rá a nap, és így már sokkal jobbak lettek a pályák - lett a tetején pár cm lazább réteg ami megfog.

Azért kezdőknek nem ajánlanám ezt a terepet - a kék pályákon is vannak keskeny, meredek, lesodort-jeges részek, amiken kezdőként szenvedős lejönni. Nekünk volt kezdő a társaságban, szinte végig csak kb. a 2-es pályán tudott menni (és még az sem egyszerű + odajutni-lejutni nehezebb pályákon kell).

Az I felvonó nem járt pénteken.
A III felvonó asszem általában nem járt (bár 1x mintha láttam volna embereket rajta).

A 9-es pályát nem találtam meg :) szerintem nincs / akkor nem volt (?) ténylegesen megcsinálva.
Láttam csapatokat az erdőn keresztül nekiindultak kb. arrafelé.

Nekem a kék 1-es és a piros 4-es tetszett, azokon jókat tudtam menni.

A hójelentésben szereplő 215 cm hóréteget nem kell komolyan venni :) de fele annyi azért megvan.

Ha megjön a napsütős-olvadós időszak, akkor jó lehet még ez a síterep.
4a "kék" pálya (és ez még csak az eleje)"I" felvonó tetején0c tanulópályaSiklóernyősök az "I" felvonó tetejénél
2022.01.25. Tojgli
FYKI: bkorompay hozzászólása az egyik hochkaros cikkből
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...hochkar-hetvegekre-csak-a... :

Az elmúlt hétvégén síeltünk Hochkaron, minden úgy működött, ahogy a cikkben írták.
3-4 nappal előre megvettük a bérleteket (annak tudatában, ha mégsem mennénk akkor bukjuk az egész kifizetett összeget!). Kaptam egy 'vouchert' emailben, amit a pénztárnál bemutattam, és mellé a nemzetközi covid oltási igazolásokat. A kettőt párosítva adják ki a bérletet fent a kasszáknál. Lent a kapuknál semmi nem volt. Igaz alig síeltek a 3 nap alatt, mert szél+hóvihar volt 2 napig. Hétfőn tovább csökkent a létszám.
Sajnos az időjárás miatt csak néhány lift járt.
Osztrákok nem síeltek, csak néhány magyar csapat, kb. 20 autó állt a parkolókban összesen.
Mi szülők 2 szputnyik +1 pfizer oltással mentünk. Határon semmit nem néztek, csak rákérdeztek, hogy van-e 3 oltásunk. Kb. 30p torlódást okozott ez péntek délután.
Nálunk volt a 3. oltásunk nemzetközi igazolása nyomtatva, a green pass a telefonon zöldre élesítve. Ez mindenhol elég volt.
Az is működött, hogy meglévő kártyára online megvettem egy egynapos jegyet, majd az eeszt-ből letöltött nemzetközi covid igazolást párosítva vele aktiválni is tudtam.
Bátran menjen mindenki, aki elfogadja ezeket a feltételeket, szuper hó van most ott!
2020.10.23. Fazer1
Kedves WAndrea, köszönöm a szót! :)
Mi is kizárólagosan üzleti útra mentünk ki, szlovák kollégákkal egy osztrák cég meghívására..
9.30 kor már a szerpentines úton fordultunk amikor a sárga mellényes közölte velünk hogy "No ski" ...csak "restaurant, kilátás és séta az erdőben"....
Az utóbbit választtattunk :) is már fent is voltunk a felső parkolóban. Szerintem az osztrákok sem számolták azzal hogy okt. közepén síelni mennek, nem mindenkinek volt téli gumi így összevissza csúszkáltunk a parkolóban..
A parkoló tele volt, de a pályán nem lehetett észre venni hogy ennyi ember lenne ott. A pénztárnál kaptunk egy ingyenes kártyát (letét nélkül) is beálltunk a sorban.
A liftnél 10-15 en voltunk (4-5 perces várakozással), távolságot mindenki betartotta, plusz a maszk, csősal mindenkinek volt. A lift kezelők figyelmeztették az emberek hogy fel kell húzni ha esetleg elfelejtette... amúgy mindenki nagyon fegyelmezett volt, nem éreztem az hogy valakinek nehezére esik betartani a szabályokat.
Az idő az elején ködös volt, délután 2 körül már kitisztult és a nap is sütött. 1 lift, 800m pálya így az első alkalomra nem is volt olyan rossz...
Szerintem egy nagyobb élelmiszer boltban ( vagy 20.000 stadionban ) több esély van a fertőzésre mint egy sípályán. ( ahogy az osztrákok is nyilatkozták hétfőn, jól sikerült a teszt, itt ott javítanak majd rajta ).
Emellett a határzárt is szigorúan be kell tartani! 😊
20201018-134057.jpg20201018-124633.jpg
2019.03.16. retekba
Március 15-én voltam fent a Hochkaron. Sokan voltunk magyarok, de sorbanállás nem volt. Az időjárás kellemetlen, 900m felett hóesés, alatta eső. 1400m-en hó, hideg és olyan szél, hogy a 2-es kéken megállított. 1-es kék ramaty állapotban, fent is és lent is buckás már 10-kor, szvsz ratrakot nem látott. Fent 10-20m-es látótávolságot engedő ködben gyerekük után ordibáló szülők, lent vízszintes hófúvás. Egyedül a piros 4-es és 10-es értékelhető, de azok is kezeletlenek. A pályák nagy részén a kommunikált 3m hó valójában jégtömb, amire ráhordták a 20-40cm havat. Másnap is visszamentem, de már 1400-on is az eső esett és fújt a szél. Feladtam és átmentem az Öcsire, ahol szintén esett és rommá olvasztotta a pályákat, de nem fúj a szél annyira. Itt napközben is ment a ratrak, próbálták a latyakos trutymót pályává simítani. Öcsin 800m-en max 25-30cm összeolvadt hó van a kommunikált 100cm helyett. Egyik síterep sem nyerte el a tetszésem, de talán jó hóban az Öcsire visszamennék. Hochkar nekem nem jött be.
2018.03.18. Petrekin Dávid
Március 14-18-ig voltunk a Hochkar-on, a barátnőm és én. Ő 6 éve síelt utoljára, én sose. Az idei télen kezdtem el snowboardozni és ez volt életem első komolyabb ilyen üdülése, ebből a szemszögből írom le a beszámolóm.

Szállás:

https://www.lassingbauer.com/appart...ements/
A szállásunk nagyon különleges helyen volt, valójában egy tehén farmon található családi házban volt berendezve két kiadó apartman és egy kisebb szoba. Mi a szobát béreltük, amihez saját fürdőszoba tartozott. A cipőket és léceket egy közös, fűtött előtérben lehetett elhelyezni. Mivel a farmnak nem volt kerítése, illetve az előteret sem mindig zárták be napközben, egy kicsit féltettem a felszerelésem, de pár Ausztriában eltöltött óra után valahogy megszűntek a magyaros előítéleteim. Reggelinél a kért időpontra terítettek meg nekünk. Nem volt nagy választék, de nagyon meghitt volt, mintha egy távoli unokanővéremnél vendégeskedtünk volna. A szobák tiszták voltak, egyszerű de minőségi berendezéssel. A sípálya parkolója autóval 10 perc alatt elérhető volt.

Sípálya:

Két parkoló található a pálya alján, érdemes parkolás előtt átgodnolni merre akarunk csúszni. Mi az alsónál álltunk meg, ott volt csak hely, de ott nagyon sok. Itt volt a tanuló pálya, viszont innen csak piros, vagy kifejezetten nehéz kék páláyát érintve lehetett más pályákra átjutni.

Egyébként egyet leszámítva (2-es), mindegyik kék pályát kifejezetten nehéznek találtam. Bár élveztem a csúszást, technikailag nem tudtam rajtuk fejlődni, csak a fékezést tudtam gyakrolni, és az eséstechnikám fejlesztettem, valamint szoktam a sebességet. Több csúszás után visszatértem a tanuló pályára, ahol hamrad annyi idő alatt megtanultam rendesen kanyarodni, mint amennyi időt előtte a kék pályákon töltöttem.

Több kék pályára is jellemző, hogy bizonyos emelkedőket csak nagy lendülettel lehet bevenni, így a pár napos gyakorlattal rendelkező deszkások számítsanak gyakori fel-le csatolásra, egy idő után viszont már inkább kihívás volt átjutni az emelkedőkön, és nem bosszantó akadály.

Így március közepén 130 cm hó volt, a 6 beülős felvonóból első két nap 5, hamrmadik nap mind a 6 üzemelt. A pályák már pár helyen kissé olvadtak voltak, de szerintem nem volt vészes.

A felső parkoló közelében lévő hüttében (Gasthaus Blaimauer) nem volt túl kedves a kiszolgálás, de ez annyira nem zavart. A WC kifejezetten tiszta volt, szappan, papír kéztörlő, minden volt amit itthon nem szokott meg az ember. A Vorgipfel csúcson lévő hüttében többet mosolyogtak ránk (JoSchi Berghaus), de magasabbak az árak is.
IMG-20180314-181246.jpgDSC-0515.JPGIMG-20180318-092632.jpgDSC-0417.JPGDSC-0406.JPGDSC-0478.JPGIMG-20180317-115345.jpg
2017.02.01. tsrt
Sziasztok!
Január 29-én vasárnap síeltünk itt. Délelőtt 10:30 körül értünk fel a hegyre és bár a felső parkolók telítve voltak, sikerült a Hochkarbahn mellett egy helyet találnom. Ez egy igen jó központi kiinduló hely. Az 1-esen kezdtünk amely egy nagyon jó, tempós, változatos pálya egy-két meredekebb résszel, főleg a végén. Épp ezért a kezdőknek nem ajánlanám, nekik inkább a 2-es, lifttől jobbra eső részét. A pályák nagyon jó állapotban voltak, egyedül a 6-os középső részén találkoztunk egy jeges szakasszal. Nagyon tetszettek még az 5, 7 ,7A pályák. Buckásodást csak a 9-10 pályák találkozásánál lévő szűk letörésnél tapasztaltunk délutánra. Meglepett a 10-es közepén lévő "gödör". Mire észleltem, hogy miről is van szó, már késő volt és a teteje előtt 3 méterrel elfogyott a lendületem. Egyébként ezt a mélyedést balra tartva el lehet kerülni. A kiváló körülmények, időjárás és vasárnap ellenére, szerencsére várakozni a lifteknél szinte soha nem kellett. A hely domborzata, növényzete és a sok átkötési lehetőség miatt engem egy "kis Nassfeldre" emlékeztetett. Tetszett.
IMG-20170129-121345-HDR.jpgIMG-20170129-122441-HDR.jpgIMG-20170129-122450-HDR.jpgIMG-20170129-122455-HDR.jpgIMG-20170129-122744-HDR.jpgIMG-20170129-122754-HDR.jpgIMG-20170129-122918-HDR.jpgIMG-20170129-122957-HDR.jpgIMG-20170129-123211-HDR.jpgIMG-20170129-123626-HDR.jpgIMG-20170129-123822-HDR.jpgIMG-20170129-123842-HDR.jpgIMG-20170129-123909-HDR.jpgIMG-20170129-135717-HDR.jpgIMG-20170129-140442-HDR.jpg
2017.01.31. tibma
Sziasztok!
Hoztam egy kis élménybeszámolót a hétvégénkről.
Már 2014-ben is érdeklődtem a pályáról és arról, hogy kezdőknek mennyire ajánlott. Nos azóta a tudásomnál csak a félelmem lett nagyobb, ezért aki szintén így van vele, ahhoz szólnak soraim. A 6. piros alján van egy letörés, ami számomra teljesítehetetlen volt, ezért inkább visszagyalogoltam a IV. számú lifthez. Ezzel felmentem, majd a kék 4a pályán jöttem le, ami nagyon nagyon rossz döntés volt, és valójában nem is értem, hogy a 4a pályát hogyan lehetett kéknek nyilvánítani… Rettenetesen nehéz, a nálam sokkal jobban tudók is estek keltek rajta. Ezután a 2 kék már gyerekjáték volt. Ami kimondottan tetszett, az az 5b, 3, 2 pályák sorban csúszása volt, de a kék 1 is teljesíthető volt számomra. Aki kezdőként érkezik annak tényleg érdemes felmenni a legfelső parkolóba vagy ha már ott nincs hely, akkor a VI. lifttel menjen fel és a piros 4-es százszor könnyebb, mint a kék 4a. Én nem szerettem bele Hochkar-ba, pedig az idő, a hó és az emberek mennyisége is ideális volt, de a pályák számomra nagyon nehezen voltak leküzdhetők.
2017.01.26. Konrád Leo
Január végén, hétköznap szinte üres parkoló fogadott, plusz 5-6 autóbusz. A szerpentin úton nem kellett fizetni- az út száraz volt. Szuper pályák, jó hó, szép környezet, ragyogó napsütés egész nap. A 9- es piros pálya, nagy letörésén délután már lepottyant néhány síelők. A 4- es és 2- es pályákon volt nagyobb mozgás, a nap végére ez kissé meglátszott a pályán- nem volt zavaró.
P1300504.JPGP1300524.JPGP1300548.JPGP1300572.JPGP1300573.JPGP1300585.JPGP1300603.JPGP1300592.JPG
2017.01.02. RM
Dec. 27-től január 1-ig töltöttük szabadságunkat Göstlingben.

Különféle okok miatt új szállást kerestünk, nagyon sikerült beletalálni. Ha több család megy gyerekekkel, nagyon ajánlom:
http://www.ferienhaus-goestling.com.../

Göstlingtől Lackenhof kb. 15km, Hochkar 10km. Van a faluban egy fürdő is. A házban a felső szinten 6 szoba van (2-2 közös fürdőszobás) + egy "TV szoba". Alul tágas nappali, konyha. Az egész most lett felújítva. Egy nagy szobát meghagytak lent, ott "csak" festettek. Az volt a gyerekek játszószobája. Rengeteg játékkal, matracot hoztak, hogy tornázhassanak, darts volt ... Nagyon tetszett, hogy nem kellett rájuk figyelni. Ott azt csináltam szinte amit akartak. :-) Szóval tényleg szuper gyerekbarát ez a hely ...

28-án Lackenhofban síeltünk, mert szakadt a hó (völgyben eső-havas eső). Ilyenkor Lackenhof alsó pályái kellemesebbek.

29-én is Lackenhofban kötöttünk ki, mert páran nem tudtak hólánc nélkül felmenni Hochkarra. Így délelőtt lezártták a szerpentint. (Házinénink szerinte, jó volt az út. Azért is nem vezették be a kötelező hóláncot reggel. Csak páran "régi téligumi" vagy havas tapasztalat hiánya miatt elakadtak. Ez blokkolta az utat.

30-31-én két szenzációs napot töltöttünk Hochkaron. Szuper hó, hideg, napsütés ... (Az út teljesen jég és hómentes volt felfelé.)

Elsején a fürdőt látogattuk meg, aztán irányhaza.

Nekünk gyerekekkel nagyon bejön ez a környék. :-)
2016.03.08. dtamas
Marcius 6.-an vasarnap meglatogattuk Hochkart. Sokat dilemmaztunk, hogy Gemeindealpe, Lackenhof, vagy esetleg Annaberg legyen az egynapos csuszasunk helyszine, aztan vegul mivel a szombati melegfront jol megette az alacsonyabb terepek frissen leesett havat, a meg mindig fagyos, amde kicsit messzi Hochkar lett a befuto.
Decemberben mar megkostoltuk a siterep hangulatat, de akkor meg gyer hoviszonyok es csak nehany nyitott palya fogadott bennunket. Most szerencsere minden nyitva volt. A horeteg a palyakon kifogastalan, azokon kivul eppen elegendo egy kis freeride kalandozasra. A meredekebb reszeken ugyanakkor meg mindig vannak kevesbe behavazott, kiallo koves-fas reszek boseggel. Kedvenc teruletunk a 9-10 piros palyak, illetve az ezek kozti freeride zona lett.
Valtozo intenzitasu havazas-hoszallingozas fuszerezte a csuszasunkat, idonkent besurusodo koddel a magasabb reszeken. Szerencsere nemhogy tomeg nem volt, de egyenesen alig voltak a palyan!
A siterep nagy hatranya szamomra, hogy alacsony a szintkulonbseg, rovidek es sok helyen nem eleg lenduletesek a palyak, es raadasul az elfogadhato sebessegu zold buborekos beulos liftet leszamitva eleg lassuak a felvonok. Nem tudom, hogy csak le vannak-e szabalyozva vagy ennyit birnak alapbol, de sok ido (es gumicukor) fogyott el emiatt a "libegozes" soran.
A hatranyokat kompenzalja a szerencses fekves es a hobiztossag, valamint a terepek valtozatossaga (3 becsuszhato hegy, 1 kozos volgybazissal). Gyakorlatilag egy hatarkozeli, mini Obertauern :) Jot csuszkaltunk, talan meg vissza is terunk!
2015.07.03. Nick-ol
A közeli, kis síterepek között, számomra az egyik kedvenc. A speciális klímája és adottságai által, a hóviszonyok általában jók. A sípályák gyönyörű környezete illetve hangulat kiváló, a hüttékben (némelyikben magyar személyzettel) a kiszolgálás, és az ételek egyaránt jók.
A pályáknak nem csak a szépsége, de a lejtése és szélessége is ideális, mind a jól sízők, mind a kezdők számára. A kedvenc pályámon, csak némi fékezéssel igazi élmény a lesiklás. A felvonóknál a várakozási idő sem vészes.
A sípályákhoz közeli falukban a hangulat ötvözi az alpesi kis falucska és a bulik hangulatát. A Gösstling-Lassingban megépült élményfürdő lehetőség a lelazulásra. Hochkar a szívem csücske, mindenkinek csak ajánlani tudom, akár egy hosszú hétvégére.
2015.01.03. RM
Dec. 29 - január 2-ig síeltünk Hochkaron és Lackenhofon. (Közös a bérlet.)

Miután 29-én hétfőn az erős szélben és -12 fokban sikerült szétfagyni Hochkaron.

Így az azt követő 2 napban Lackenhofot választottuk. Amit sokkal jobban élveztünk, igaz elsősorban az alsó 4-es liftet és a mellette levő kellemes kék pályát használtuk. Ha meg akartuk nézni, hogy mi lehet Hochkaron, eggyel feljebb mentünk a 2. négyülőssel és egyből szét is tudtunk fagyni (hideg, szél és hóesés + némi köd). :-)

Csütörtökön már Hochkar is élvezhetőre szelídült, egyedül a köd volt zavaró. Aztán péntekre minden szép tiszta lett. Kisütött a nap ... Lehetett öröm síelni a friss havon. (Mondjuk többen is lettek mint korábban, ami sort eredményezett néhol.)

Szóval az egyszerű recept (főleg gyerekkel):
- Rossz idő -> Lackenhof
- Szép idő -> Hochkar
A bérlet közös és így tényleg élvezetes a síelés ...
1. kép Hochkar - dec. 29, 2. kép Lackenhof - dec. 30
201412291564.jpg201412301566.jpg
2014.03.31. RM
Mi is kinéztünk 2 apuka 2 gyerekkel egy hosszú hétvége erejéig. Eredetileg Lachtalt terveztem, de mivel előző hétvégén Hochkar kapott egy kis havat, így régi jó "barátunknál" maradtunk. És persze nem okozott csalódást. Kb. délután 1-ig szombaton és vasárnap is jól tartották magukat a pályák, pedig szikrázó napsütésben síeltünk. A verseny (idős síelők nemzetközi versenye, pl. Tomba is ott volt) miatt szombaton az 1-es pálya le volt zárva, de mivel nem volt tömeg zavaró sem volt. Hétfőn már kicsit borongósabb volt az idő, kevés síelő szuper pályák. Még a törpefenyők közé is be lehetett menni, ami a gyerekeknek extra örömet okozott. Mi 2-ig maradtunk csak, aztán irány Göstling és a csemeték kérésére a focipálya. Vasárnap még a helyi srácok is csatlakoztak. Hochkar tényleg hihetetlen, miközben lent pólóban fociztunk fent egész jót síeltünk előtte.

A pályák azért látványosan olvadnak, ennek ellenére jövő hétvégén talán még érdemes kinézni.
201403301236.jpg201403301239.jpg
2014.01.16. Mattv
Január 15, szerdára terveztünk egy napos sítúrát: Stuhleck és Hochkar közül végülis az aznap hajnali időjárás infók alapján az utóbbi mellett döntöttünk. Nem először jártunk ott így egy napra, felváltva vezetve, egyszer megállva kényelmesen, a szokásos 4,5 óra alatt kint voltunk, 10h-tól már csúsztunk. Göstlingig egy szem havat nem láttunk - eső viszont esett -, a pályához felmenő szerpentinen azonban kis szemekben havazott, ami a -2 fokban meg is maradt.
A pályákon alig voltak, a parkolóban kb 20 kocsi és 3 busz árválkodott, egész nap alig találkoztunk emberrel. A pályákon elegendő volt a hó és jól karban voltak tartva, egész nap üzemeltek a hóágyúk is (azokon a részeken nagyon tapadt a műhó).
Sajnos nagy köd volt, a magasabb terepeken nem lehetett 10 m-nél távolabb látni, de nem volt szél, így a - 5 fokban nem fáztunk. (segített a laposüveg is) A felvonók közül egy nem ment csak, ill. a hosszú 8-as fekete pálya le volt zárva (nem mentünk le rajta), a rövidebb, lezárt fekete 7c-n viszont lementünk, de a feléig szinte a füvön csusztunk. Általában a pályák szélén viszont mindenhol friss hó volt, jól lehetett szlalomozást gyakorolni. Délután 1 óra hüttézés után - ahol a magyar pincér mondta hogy más hasonló magasságú terepeken aznap eső esett - 14h-tól rátévedtünk a 9-es pályára és mellette felfedeztük az off-piste részt, 30 cm érintetlen hó volt rajta, épp elég! Ráadásul a köd is felszállt és előbújt a nap, volt 1 óra örömboardozás, ugratás, már ezért megérte az út! Hazafelé kicsit belehúztunk és 4 óra alatt Budaörsön voltunk, végre megvolt a szezon első csúszása. Hochkar ismét nem hagyott cserben minket, a leghóbiztosabb hely a közelebbi terepeken!
2014.01.04. RM
Dec. 29. - január 3 között 6 napot síeltünk Hochkaron (azaz 1/2 nap lackenhofi kitérő is volt).

Tapasztalatok:
- A pályák kemények, de van rajtuk hó. Elviselhető minőségűek.
- Göstlingben laktunk. Ott a hét első felében pluszok voltak éjszaka is, volt olyan reggel amikor eső is esett. Hochkaron azért minuszok voltak. Hó is esett 5-10 cm. Hóágyúzni is tudtak.
- Ki lehetett menni pályán kívülre is. Erdőben (fák, törpefenyők között) is lehetett csúszni. Persze a hét második felében már minden út "ki volt taposva".
- Lackenhofban az alja tiszta jég volt már 11 órára, ahol a nap sütötte kása. ("Kék oldalt" próbáltuk.) Hochkaron ezzel szemben nagyon jól tartották magukat a pályák.
- Tömeg elviselhető volt, bár jan. 3-án pénteken beteltek a fenti parkolók. (Lackenhofból mentünk át 1-óra körül, akkor láttuk. Persze akkor már fel lehetett menni.) Ennek ellenére a lifteknél nem volt elviselhetetlen a sorállás.


Ami nekem új volt:
- Kasszák felköltöztek a liftekhez. Joschi bárral szemben is kialakítottak egy új fizetőhelyet. A szerpentin aljánál már csak kártyát lehet visszaadni.
- A három ülős lift kiindulásnál + Joschi kör bárnál is van 1-1 INGYENESEN használható varázsszőnyeg. A hosszabb szőnyeg a Joschi bárnál már csak bérlettel használható. Ez kis gyerekkel, kezdőknek ideális szerintem.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Jobb havat nem nagyon találtunk volna közelebb szerintem ...
2013.04.01. samuraptor
Soha rosszabb szezonzárót, mint most 28-30-ig Hochkaron. Több napja nem esett már hó, így a pályák szépen leülepedtek és tökéletes pályaviszonyok kerekedtek (bár előző körben a porhó csapatása is fantasztikus volt). Időjárás tekintetében is szerencse szegődött mellénk, két óra tejfölköd kivételével (aki visszafordult, hibázott) napos-felhős. Továbbra is tartom, hogy a pályarendszer egy gyöngyszem. Viszonylag rövid, ámde izgalmas meneteket lehet csúszni és rá kellett újra jöjjek, hogy bármelyik pályán voltam mindig azt mondtam "na ez a tuti". A vizuális élmény csodálatos, az óvatos pályánkívüliség izgalmas.
Itt a vége egyelőre és már most várom a telet. 8-)

Fekete 5, majd piros 5 vége: https://sielok.hu/video/622481/
Piros 10, fekete 10, piros 9 vége: https://sielok.hu/video/486728/
Kis hóélmény: https://sielok.hu/video/121903/
Hochkar 2013.03.28-30 piros 8 a távolbanHochkar 2013.03.28-302013.03.28-30-Hochkar-IMG-8728.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8733.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8740.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8753.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8755.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8758.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8763.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8776.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8799.JPG2013.03.28-30-Hochkar-IMG-8815.JPG
2013.03.17. RM
Március 16-17-ig síeltünk Hochkaron szuper időben. Szombaton tökéletes porhóban (kb. 40 cm a pályák mellett). Vasárnapra már kicsit melegebb lett, szél is feltámadt, de a pályák még mindig "porzottak" a síelők után. (Pályák mellet azért már "össze volt járva" a hó.)

A Lackenhof-Hochkar közös bérlet szuper. Mi Göstlingben laktunk. 14-15-én a zordabb (havas/szeles) idő miatt Lackenhofot választottuk. Itt az alsó részek szélvédettebbek, lehetett élvezni a síelést. Fent 14-én lehetett küzdeni néhol hóátfúvásokkal a pályán is. Aztán az ezt követő napos napokon mentünk Hochkarra. ;-) Az meg maga volt a "tömör hógyönyör". ;-)

A Lackenhofban vásárolt bérletet nem vette vissza a hochkari "jegyvisszavevő" automata, a pénztárnál visszaváltották. (2EU-s kaukció visszafizetésre gondolok itt.)
2013.02.27. samuraptor
Hochkar, nos sokat hallottam már felőle, főleg csábító dolgokat. Eddig valahogy kimaradt, de most sok magyar honfitársammal egyetemben megkóstoltuk és nekem ízlett.
Három nap alatt három arcát mutatta (szűrt nap, tejfölköd hózáporral, ragyogó napsütés).
Viszonylag közel van és a méretéhez képest az összetétele meglepően változatos, átlátható (gyerekkel ez fontos) és elsőre szerethető, csodálatos tájélményt nyújtó terep. Pályák tekintetében teljesen kezdőknek nem tudom ajánlani, arra vannak más jó helyek, de ezen felül a kéktől a feketén át a szűzhavazás minden fokozatáig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Hosszúságok tekintetében visszafogott terep, gyakorlottabb kezdőknek kék 1 tökéletes, haladóknak piros 6 végigsíelve azért tikkasztó, piros 5 is kedvenc, tulajdonképpen minden pálya kedvenc. Általánosan elmondható, hogy a színezés korrekt, kis kék tudással kék 2, közepes kék tudással kék 1, erősebbeknek az összes többi.
Ami nagyon tetszik, hogy tudástól és bátorságtól függően emelhetjük a tétet, de pont a paramétereiből kifolyólag ha lemerészkedünk a kezelt pályáról, akkor igazán veszélyes helyek is vannak, tehát gyerekre vigyázni.
Mielőtt felhajtunk a szerpentinre (ami nem olyan vészes azért), meg tudjuk venni a bérletet.
Várakozás nulla perc, ami nekem nagyon fontos.
Összességében nagy kedvenc lett.
Szélesség:É47.71819
Hosszúság: K14.91823

Kék 1-es talpról hátra: https://sielok.hu/video/118255/
Kék 1-es előre: https://sielok.hu/video/786475/
Piros 5 végig: https://sielok.hu/video/688463/
Kék 2-es közepe és piros 9-es vége: https://sielok.hu/video/808504/
5-ös felvonó (uncsi, de szép): https://sielok.hu/video/359143/
2013.02.22-25-Hochkar-011.JPGHochkar 2013, Látod a nyuszit, ahogy rád mutat?Hochkar 2013, távolban a piros 42013.02.22-25-Hochkar-020.JPG2013.02.22-25-Hochkar-075.JPG2013.02.22-25-Hochkar-087.JPG2013.02.22-25-Hochkar-092.JPG2013.02.22-25-Hochkar-096.JPG2013.02.22-25-Hochkar-098.JPG2013.02.22-25-Hochkar-114.JPG2013.02.22-25-Hochkar-139.JPGHochkar 2013, távoli "dombon" jobbra kék5, balra fekete5Hochkar 2013, ez sem csúnya...2013.02.22-25-Hochkar-150.JPG2013.02.22-25-Hochkar-006.JPG2013.02.22-25-Hochkar-008.JPG
2012.04.10. klaci
Az utóbbi pár évben valahogy úgy alakult, hogy nem jutottunk el Hochkarra, éppen ideje volt tehát újra meglátogatni a "kispályás" kedvencünket.
Szinte az utolsó pillanatban döntöttünk nejemmel, majd az eredményes szálláskeresés után gyors csomagolás és usgyi!

A húsvéti 3 napban Hochkar mindkét (sőt talán még több) arcát megmutatta, ahogy az nem ritka ezen a terepen. Szombat reggel szikrázó napsütés és kiváló hó fogadott, és rögtön az első lecsúszásnál összetalálkoztunk Olasz Geriékkel. Mentünk pár kört együtt, aztán külön, aztán egymást követve (a felvonóból többször láttuk őket, hogy azon a pályán csúsznak, ahova mi éppen igyekszünk).
Ment az összes lift és a 10-es kivételével az összes pálya is. Persze azt is megnéztük, le lehetett jönni rajta, de már nem volt kezelve. Az idill olyan 10-11 óráig tarthatott, utána jött az eső-havas eső-esős hó kombó. Jól eláztunk, de hát a sí szabadidős tevékenység, nem róhatjuk fel, ha áprilisban nedves csapadék esik.
Vasárnap hatalmas köd fogadott, ami gyakorlatilag egész nap kitartott, és csak helyenként engedett némi láthatást. A köd mellett viszont pihe-puha friss hó a pályákon, ami álom volt, kár hogy vakon kellett síelni. Azért próbálkoztunk, de ritka alkalom volt, amikor neki mertük ereszteni.
Hétfő reggelre erős 10 cm hó a kocsin, a környék behavazva, olybá tűnt, mintha nem is Húsvét lenne, hanem Karácsony. A pályák szépen lekezelve, sajnos a friss hó is bedolgozva, ami így helyenként egy kissé fogós/tapadós benyomást keltett. A Großes Kar lift nem ment, a többi igen. A pályák kiváló állapotban, igazi tavaszi örömsíelést csaptunk szinte végig napsütésben.
A felvonók és a pályák megették a "tömeget", végig mindenhol 0-perc volt a várakozás.
Ha ez volt a szezonzárás, akkor soha rosszabbat, bár azt a ködös napot és azt a nedves felet becserélném az uccsó naposra...
2012.03.18. vasssy
Némi határozatlankodás tán végül itt töltöttük a hosszú hétvége első két napját. Mivel későn döntöttünk, szállást már kicsit nehézkesebb volt találni, gondoltuk, hogy minden magyarokkal lesz tele, de legalább a helyiek dolgoznak és nem növelik a tömeget...
Érkezésünk előtt 2 napig havaseső esett, éjjel fagyott, majd mire odaértünk az időjárás átbillent és a tökéletes arcát mutatta. Ennek hatására aztán egészen érdekes hóviszonyok alakultak ki. A havat borító jégkéreg a déli oldalakon kellemesen (később kásásan) megolvadt, az északi részeken viszont egész nap megmaradt. Olyan vastag volt, hogy simán megbírta az ember súlyát, úgy lehetett rajta síelni mint egy nagyon kemény jeges pályán. A hangja sem volt semmi... :-) Az északi pályákon a ratrakok ezt a réteget aprították össze, csütörtökön csak később nyitották meg a häsingi pályákat, a Karabfahrtot pedig csak pénteken, mindegyik jégzúzalékkal volt borítva, de péntekre jobb volt egy kicsit. Az időjárás a fákon is hagyott nyomot. Szél felőli oldalukat vastagon jégpáncél borította. Olyanok voltak, mintha a jégkirálynő elvarázsolta volna őket, aztán a nap hatására engedett a szoros ruházat és egyre másra robogva potyogott a jég a fákról. Néha kísérteties hangulata volt... :-) Délutánra persze buckásodtak a pályák, de a déli oldalakon pályán kívül kellemesen laza hóban jókat lehetett menni akkor is, ráadásul alig bóklászott arra valaki.
Bár valóban nem voltak kevesen, a pályákon ezt annyira nem lehetett érezni, igazi sorbanállás is csak az Almliftnél volt néha. Azért pozitívuma is volt a hosszú hétvégének, végre olyan fórumozókkal is csúszhattam együtt, akikkel még sípályán (esetleg egyáltalán) nem találkoztam még.
Szállásunk Göstlingben a Kékszőlőhöz címzett fogadóban volt. Alapvetően meg voltunk elégedve mindennel (pici, egyszerű szoba, készséges kiszolgálás), de a szobákban lehet dohányozni és úgy néz ki a vendégek ezt ki is szokták használni. Az átlag vendég lehet észre sem venné, de én különösen érzékeny vagyok rá, így ez zavart egy kicsit.
A terepre visszatérve, én kimondottan szeretem a tavaszi körülményeket a pályán, így nagyon jól éreztem, illetve éreztük magunkat, a szezon eddigi legjobb síelése keveredett belőle. Persze ebben a társaság is segített! ;-)
A képek talán segítenek elmondani milyen volt:
https://sielok.hu/fotoalbum/170056/...galeria/
2012.01.13. vasssy
A nap biztatóan indult. Esett ugyan a hó és a szél miatt nem ment a 2üléses, a Häsing és a buborékos sem, de a felhőalap magasan volt, elképzelhetőnek tűnt, hogy valóban felszakadozik néha a felhőzet. A szél néha nagyon komoly volt a felső részeken, egyre csak hordta a havat, csökkentve a látótávolságot. Amikor nagyon megromlott, szokás szerint a Draxlerlochba menekültünk. Amikor már itt is vízszintesen esett a hó, betértünk egy kis ebédszünetre. Na,akkor romlott el igazán az idő. Ebéd után maradtunk egy darabig a gödörben, aztán elindultunk megkeresni harmadik kollégánkat aki lankásabb lejtőkre vágyott. Mentünk fent is 1-2 kört, de ott már köd is volt a dúsabb fajtából, be kellett vonulnunk egy kis időre hüttézni újból, mert a szél-hó-köd triumvirátus nem ismert kegyelmet. Amikor egy picit többet lttnk az ablakon keresztül, tettünk egy utolsó kísérletet. Kicsit fel, aztán le a lyukba ismét. Mire leértünk, ne ment a felvonó. :-) A felvonósbácsi mondta, hogy menjünk a Karhütte mögé, ott felvesz minket a kisbusz. Így is lett. Bár addigra többet láttunk, megbeszéltük, hogy inkább elindulunk időben (akkor 15:30 volt és már csak én akartam volna csúszni). Mire levettem a cipőmet, már teljesen felszállt a köd - ahogy szokott ilyenkor - de már nem volt mit tenni.
Viszont a hó és a pályák minősége szerintem 5-ös! Részben olyan hó is esett, mint a hungarocell amit hollywoodi filmekben szórnak a szélgép elé és pörög az úton, de nem olvad el. :-)Nem mindenki szereti, ha a ratrakolt pályán friss hó van, de én igen. A pályák közül talán a 4-es volt a legjobb, nagyon kellemes volt az állaga, nem túl kemény, de én így szeretem. Pályán kívül csak 1-2 levágást csináltam, meg pályaszélen túrkáltam, de sajnáltam, hogy nem volt velem valaki hasonló beállítottsággal, mert akkor ki sem jöttem volna az erőből. Szerintem.
A nap fő tanulsága, hogy bár ez itthon nem látszik, nem kell Salzburgig vagy Tirolig menni az igazi télhez... :-)
Hazafelé láttuk, hogy végig az Ybbs mentén és a Bécsi-erdőben (A21 mellett) is havazott.
2011.12.29. vasssy
Már amikor közeledtünk, éreztem, hogy ez nem lesz teljesen felhőtlen nap - a szó szoros értelmében. (Tudni kell, hogy tejködben hányingeres rosszullét kerülget csúszás közben...) Hochkar az egyike azon kevés helyeknek ahol a sűrű köd és az erős szél jól megfér egymás mellett. A délelőtt folyamán az Almlift kb. felétől felfelé volt köd és szél, lejjebb csak havazott, de azt azért becsülettel. Néha amikor fellebbent kicsit, felmerészkedtem a Häsingre is, de gyorsan visszatelepedett a köd, én nem tudtam ezt a részt élvezni sajnos. Ebéd után egy rövid időre még lejjebb szállt a köd, így a többieket is rá tudtam venni a Draxlerlochba való lemenekülésre. Ott aztán mindent bejártunk amit lehetett, még egy kis edőjárás is belefért, majd a nap vége felé a Leckerplan felső szakaszai is élvezhetőkké váltak. A szél persze maradt...
A pályák általában jeges alappal rendelkeznek, amit friss hó takar, de az ünnepi mennyiségű ember azért könnyen feltárja az alapokat. A megnyitott pályák használhatóak, a még meg nem nyitottakat délutántól erősen lőtték (pl. Sykora-Hang). A népszerűbb erdei részek már ki vannak járva, de fehér utánpótlás itt is akad, hiszen pl. ma is esett valamennyi, de érezni, hogy megolvadt/kifagyott az alap, főleg a nyílt részeken.
A nap végére egész jó csúszkálás kerekedett belőle.

Kiegészítés a sorbanállásal kapcsolatosan:
Almlift, Hochkarbahn: néhány perc
Häsing, Leckerplan: alig
Draxlerloch: 0-néhány perc
A Großes Kart és a csákányost nem figyeltem.
2011.12.22. vau
Kövesnek nem köves, ahol kilátszott a fű vagy a kő, azokat a pályákat meg sem nyitották. Nyitva volt az 1 Familienabfahrt és a 2 Almhang. Elvileg 21-én nyitották a 7 Draxlerloch pályát, de ha jól láttam 20-án is használták, igaz versenyre. A honlap szerint mostanra a 6-osat is megnyitották.

Tegnap hó látszólag sok esett. Pontos adatot nem tudok, a szél össze-vissza hordta a havat, gondolom sokat bevitt az erdőbe. Mindenesetre a használható pályákon helyenként térdigérő szűzhó volt, helyenként meg jég.

Folyamatosan mentek a hóágyúk, szerintem hamarosan minden pálya ki fog nyitni, de ez már innentől csak tipp. A webkamera alapján jelenleg köd van, az előrejelzés havat is igért, tehát esélyes még valamennyi hó.

Nagyon sokat dolgoztak a 9-esen, az szerintem hamarosan várható. A 4 sonnenhang látszólag el lett hanyagolva, pedig az legtöbbször elég hamar kész szokott lenni. A haesing meredek 5a nagy kérdés, a szél miatt nem vagyok benne biztos hogy hamar megnyit, a szél lefújja a havat.
2011.04.03. RM
Nagyon szép hétvégét töltöttünk Hochkaron. Szombaton és vasárnap is szikrázó napsütésben. Délelőtt jól használhatóak voltak a pályák, olvadt volt a hó, de nem volt tömeg, így nem buckásodtak. Ha a jövő heti hidegfront (elvben 1200m-re lemegy a hóhatár) hoz egy kis havat, mindenképpen érdemes kimenni csúszni egyet utána. Esti/délutáni programnak a göstlingi fürdő tökéletes. :-)
2011.03.27. vasssy
Pénteken tőlünk szokatlan módon, szinte csúszás nélkül indultunk Győrből és röviddel 9 után már a parkolóban voltunk. Az éjjel valószínűleg nem fagyott, de a pályák még így is egész jó állapotban voltak. A 2, 4, 9, 6 és 7 pályák után gyorsan a 8-as Karabfahrton kötöttünk ki és itt töltöttük a délelőtt hátralévő részét. A hó olvadt, de jókat lehetett menni rajta. A Karhüttében elfogyasztott ebéd után aztán tettünk egy próbát a Leckerplan pályáin, de a 10-essel meggyűlt a bajunk, legalábbis a hátsó lapos részével. Tapadt a hó rendesen, de jót sétáltunk a meredek kezdetéig, ami viszont nagyon jó volt. Azért inkább hanyagoltuk ezt az oldalt a továbbiakban, mert elég használhatatlan volt már és mentünk vissza a Karabfahrtra. Illetve mentünk volna, de Zs barátom még azelőtt megállított mielőtt átszakítottam volna a szalagot. Na nem a célban, hanem amivel lezárták a pályát. Nem értettük miért, hiszen néhány folton kívül semmi baja nem volt. Bevallom egy pillanatra átsuhant a fejemen, hogy menjünk le, de ezt gyorsan elhessegettem. Lehet, hogy délután az alsó szakaszán volt a verseny? Ezt nem tudtuk meg, mert a Draxlerlochba már nem mentünk le. Maradt a Häsing Steilhang, illetve a piros kistestvére, ami szintén egész tűrhető volt és a feketével ellentétben tanulócsoportok sem voltak rajta. Mentünk még néhányat az 1-es kéken, ami kb 2-ig le volt zárva verseny miatt, aztán még egy utolsó a häsingi feketén és egy szép nappal együtt számomra valószínűleg a szezon is végetért.
A nap végig sütött, csak délután jelentkeztek a hófelhők előhírnökei. Meleg is volt, igazi tavasz, a hó persze ennek megfelelő, ahogy említettem is, de aki szereti az ilyen időt és a tavasz havat, annak nagyon jó volt. Márpedig én szeretem! ;-)

Még begyűjtöm a többiek képeit és holnap tolok fel egy best of péntek alubmot.
2011.01.24. Liv77
Hétvégén Hochkaron voltunk síelni, én először jártam itt. Minden pálya nyitva volt, minden felvonó üzemelt, a hétvége ellenére sem kellett várni sehol sem 1-2 percnél többet! Friss 20-25 centi hó volt a pályákon, amiket jól kezeltek, délelőtt nagyon jókat lehetett csúszni, délutánra helyenként buckásodtak, de ez sem volt vészes. A fekete pályák kivételével az összeset teszteltük, nekem a kedvencem a hosszú piros 6-os volt, meg a 4-es,5-ös kombináció. Ha a piros 5-öst a hegytetőről kezdtük, az kicsit jegesedett a felső szakaszon, de utána rendben volt. Ezen kívül a kék 1-es lehet jó hosszabb menetre, a 9-es pedig már "sötét" piros kategória a hosszú meredek szakaszával. Szombaton végig esett a hó, néha elég nagy köd is volt, de vasárnapra kárpótolt minket az idő és szikrázó napsütést kaptunk. Nekem nagyon tetszett a síterep, hosszabb hétvégére jó választás lehet.
2010.12.21. RM
Vasárnap, 19-én síeltünk Hochkaron. A 3 üléses melletti fekete pálya volt lezárva, a többi pálya, összes lift megy. Jó a hó. Nekünk szerencsénk volt, szép napos napot fogtunk ki.

Szállás a már jól bevált Fam. Krenn Göstlingben. (Putyin is itt lakott.) A ház előnye, hogy bár "privat Zimmer reggelivel", de a vendégek részére fenntartott társalgóban van egy komplett konyha is, amit lehet használni.

Az új uszoda és szauna központ már nem a házzal szemben van, hanem kb. 5 perc sétára. Az uszoda "csak" kb. 25m-es, talán 5 sávval. Van még egy gyerek medence meg egy "gyógymedence", ami néha bugyog. 2 kinti medence is van (1 a szaunából, 1 az uszodából.) Mindenféle szauna van + valahol eldugva egy nagy csúszda (én nem találtam meg).
( http://www.goestling-hochkar.at/de/...?tt=GOESTL_R21 ) Elvben szülinaposoknak ingyenes a belépés, ha jól értettem a szórólapot.

A falu (Göstling) központjában a korcsolyapályát megcsinálták, kölcsönző is van mellette.
2010.12.13. supersport dude
Mi is voltunk a 7 végén; FOLYAMATOSAN esett a hó. Ha így folytatja 2 hét múlva akkora hó lesz mint szokott.
Szörnyű idő volt és (nekem) sízni is érdekes volt; a friss és mély hó (kb. 40 cm) alatt gyakorlatilag egy jégpáncél van a hegyen ezért olyan se előre nem terhelős se hátra nagyon kiülős módon kellett sízni, miután kifejezetten kezelt pályára való léccel mentem.

Mindent összevetve megérte, hozta a formáját a hely, ömlött a hó, és ez még csak a kezdet.

Mindenkinek ajánlom, aki nem vegetáriánus, hogy Göstling központjában a benzintyúk előtt (hazafele után) lévő étteremben (hatalmas betűkkel van kiírva, hogy restaurant) kóstolja meg a szarvast, egészen egyszerűen tökéletes. :)
2010.12.13. huligan
Megkezdődött a szezon! Mármint nekem! Sajnos elég későre sikeredtek az első havas csúszások, de majd pótolom!

Hochkaron töltöttünk 3 napot.

Időjárás: az idő olyan Hochkaros volt. Leesett 50-70 cm hó, típusát tekintve az egész óriás puha pehelytől az aprócska jéggömbig. A szél sebessége 25 km/h alá a három nap alatt nem ment. Voltak olyan széllökések, amik a 95 kg-os hab testemet a kék pályákon felfelé tolták, nem kis mennyiségű szúrós porhó erősítéssel.

Pálya állapot: az első nap glett jég volt az összes pálya, valószínűleg az előző napok enyhe hőmérséklete miatt. Ezek a jégpályák a jóindulatú félék voltak, ha volt rendes éled és bátorságod, akkor nem volt gond a karcokkal. Második nap rengeteg porhó a kijegesedett pályákon. Meglepetés szerű volt a síelés (olyan mint az aktivitás játék...:). Jégről porhóba, porhóból jégre... Meg volt a kalandfaktor! Harmadik nap jól tömörített hó a pályákon és rajta az épen aktuális minőségű érintetlen hótakaró egy-két helyen óriás hókupacokkal díszítve. A 3 nap alatt folyamatosan esett, de kegyes volt velünk a természet, mert az utolsó nap délután már lehetett látni...:)

Kalandfaktor: hóviharban a szerpentinen éjfélkor, közben hóláncelhagyás, megtalálás, kisbusz kiásás... Szombat este apres ski party JoSchinál, de a részletekről majd a Mosolyban...:)
természetesen videóval, és rengeteg képpel...)

Összességében: újra egy felejthetetlen hosszú hétvégét töltöttünk a mindig szerethető Hochkaron!!!
P111210-11.30.JPG
2010.04.14. Toc
Március 27-28-án voltunk Hochkar-on. Innen a fórumról szervezett klassz társasággal. Pálinkás úr remekül főz! :)
A pálya nekem annyira nem jött be, túl meredek nekem. Nem az én stílusom, én inkább a kellemes esésű lankásabb, hosszabb pályákat szeretem kezdő létemre.
Viszont nincs messze Bp-ről, jó a parkolási lehetőség, klassz a kilátás fentről és tényleg hóbiztosnak tűnik. A 2 napból a másodikon esett is, érezhetően jobb volt a hóminőség. Klassz a snowpark is, úgy tűnik szeretik a boardosok, van mindenféle elem, meg ugrató, stb. én nem mentem rajta, mert még túl kezdő vagyok és nem éreztem az erőt. :)
Szerencsére nem voltak sokan és lehetett haladni szépen.
Az a kevés kék pálya, ami van, egész kellemes volt számomra, meg 1-2 piros rövid szakasz is. A liftek lehettek volna gyorsabbak talán, lehet csak a vasárnapi francia lifthez képest tűnt lassabbnak, nem is tudom. Remek szállást sikerült találni olcsón. Talán jövőre megnézem még, ha úgy alakul. Személy szerint nekem St. Corona kellemesebb volt. Azért nem rossz ez, aki szeret "golyóban" leszáguldani és főleg a távolság miatt könnyebben elérhető.
2010.04.11. RM
Most jöttem haza Hochkarrol. Szombaton egész nap és ma fél napot síeltem. A pályák meglepően jó állapotban voltak. Nem hittem volna, hogy áprilisban még ilyen jót lehet csúszni nem túl távoli helyen.
Szombaton a fagyott pályákon 2-3cm friss hó volt. Mivel borult volt az idő, így még délután sem olvadt. Reggel 0 fok korul volt, délutánra átment mínuszba. 15h után elég szarok volt a látási viszonyok, mert elkezdett esni a hó + köd. Addig szuper volt. Kevés ember, a hütték egy része is zárva van...
Vasárnap Göstlingben az eső/havas eső esett reggel, elég ködösnek nézett ki az egész. Azért felmentem, láttam autót hóláncot szerelni!!!, nekem sikerül nélküle feljutni. -4 fok, 10-15cm friss hó a pályán, sajna nem túl jó látási viszonyok ("4-6 szék előre az ülős liften" :-) ). 2 órás jeggyel síeltem egy jót. Friss, pórhóban! ;-)

Aki még gondolkodik egy csúszáson, szerintem Hochkar a jövő hét végén (péntektől/április 16) szuper lehet. Ha nem jön melegedés és a csütörtökig tartó esős/hideg időből ott hó lesz, akkor jó esetben friss havon lehet szikrázó napsütésben csúszkálni.

Szinte az összes lift és pálya üzemelt. A régi kétüléses lift és az egyik pálya alja volt lezárva (ott volt erdei elkerülő). A pályákon nem voltak föld vagy fűfoltok, tényleg olyan szép fehérek, mint ahogy a webcam mutatja. Vasárnap páran a pályán kívül is mentek. Ott is volt még természetes hó, amire most szépen rájött az új.

A környéken ami újdonság: Göstlingben egész pepecül néz ki az új "vízi paradicsom". Kinti medence, benti medencék, csúszda, szaunák, ... Bent nem voltam, csak kintről láttam. Szupernek néz ki. Pozitívum, hogy 23h-ig nyitva van hétvégén. (Hétközben 22h.)

A háziakkal beszélve azt hallottam, ez az új fürdő bejött. 40ezer látogató volt december óta. Meg azt, hogy a hochkari vezetés spekulál egy "Talabfahrton". Állítólag Lassingben lenne a völgyálommás és egy kabinossal lehetne felmenni. Lefelé meg egy jó hosszú pálya vinne ...
2010.03.29. pálinkás
Én is ott voltam, ugyanabban a csapatban, mint rera. Minket a központban, a "középső" liftre nem engedtek fel már 5 perccel négy előtt. Csak a "szélső" ment 4-ig, de mire felértünk vele, már a csákányos is bezárt.

Lehet, hogy volt reggel meeting, de azt mondták nekik, zárjanak korán :)

Egyébként a hegy két arcát mutatta a hétvégén. Szombaton jó meleg volt, +8 fent is, és sütögetett a nap, a hó firnesedett, ennek ellenére jól meg lehetett síelni. Igazi tavaszi hangulat. Reggel, amikor érkeztünk, kb 5-10 cm friss, de kissé vizes hó volt mindenütt. Itt-ott buckásodott, de nem volt vészes. 2 óra után elment a nap, hidegebb lett és a hó is felgyorsult.

Vasárnap 0 körüli hőmérséklet volt egész nap. Az éjszaka jól kifagyott pályán úgy 5 cm friss, puha porhó fogadta az első próbálkozókat. A nap alig-alig bújt elő a felhők mögül, így a hó nagyon jól tartotta magát. Délután kissé enyhült az idő, zárás után +2 fokban hagytuk el a parkolót.
Nem értettük az okát, de aznap tök üres volt a hegy, egyszerűen csak lézengtek az emberek, gyakran teljesen üres pályákon csúsztunk.

Először voltam Hochkaron. Tetszett, két napra tökéletes terep. Minden megvan, ami egy sípályán szükséges, de minden kicsiben. Olyan, mint egy termékminta. Hátránya szerintem, hogy rövidek a pályák (hát ez mondjuk már ránézésre a térképen is látszik, a kis szintkülönbség miatt), és hogy elég lassúak a liftek. Most viszont gyakorlatilag egy másodpercet sem kellett sorban állni.

Ha nem lesz egy tartósabb lehűlés, fogalmam sincs, hogyan bírják ki április végéig. Pedig már mindenfelé hirdetik az április 25.-i "challenge day"-t.
2010.02.24. huligan
Sziasztok!

Tegnap este jöttünk meg Hochkarról. Most sem csalódtam benne. 3 nap szikrázó napsütés, vasárnap 1-2 perc sorban állás, hétfő-kedd 0 perc. Szombaton esett 10 cm hó, aminek nem sikerült összefagynia vasárnap reggelre , ezért kora délutánra kibuckásodtak a pályák. Nem szeretem alapjában véve a buckákat, de ez is a síelés része, és nincs az a sícentrum vagy technológia a világon, ami ezt a jelenséget meg tudná akadályozni! A buckás pálya sízésnek is meg van a megfelelő technikája, ezt is gyakorolni kell...:) A rossz idő ebben a három napban elkerült minket, kedden erős felmelegedés volt, ezért csak az É-i pályák őrizték meg délutánra a reggeli frisseségüket (5a Häsing Steilhang, 8 Karabfahrt, és a 7-es pályák). Hétköznap lévén és a síszünet után elég kevés ember használta a terepet, igazán családias volt a hangulat. Hochkar, én így szeretem!!!

Képek később!
2010.02.22. Koty
A vasárnap pedig ilyen volt:

https://sielok.hu/fotoalbum/628979/...kep/1/

Sorbanállás max. 4-5 perc, a pályákon volt egy kis nyüzsgés, és délutánra eléggé kibuckásodtak, de úgysem ott közlekedtünk.
2010.02.22. nyugiba
Mintha más helyen jártunk volna az előző hozzászólóval ugyanakkor. Mi a múlt héten szerdától szombatig voltunk Hochkar-on.
Az első két nap kellemes napsütésben volt részünk. Pénteken valóban erős szél volt, de a völgyben a 7-es pályákon nyugodtan lehetett síelgetni. A 10-es és a 9-es pályán is csak a legfelső részeken volt erős a szél. Akit pedig nem zavart a szél (vagy éppen kalandvágyóként nem is bánta) az bármelyik pályán jól érezhette magát.
Szombaton az éjszakai havazás folytatódott rövidebb kimaradásokkal és felhős hegycsúcsokkal. A havazás miatt nem sok értelme lett volna ratrakolni. Szerintem elég jól eloszlott a nép, még 10 óra körül is elsőként vehettem használatba a 7/a pálya bal oldali alsó ágát. Ebben a völgyben szinte nem is lehetett érezni a felhős/ködös időt. A 8, 6, 1, 5-ös pályák legfelső részén 10-14 között valóban nem sokat lehetett látni, de lejjebb ott is elég jól lehetett síelni. Tömeg egyedül a 2-es (szerintem legkönnyebb (kék) pályához vezető 4-es ülő felvonónál volt, de szerintem ott sem kellett 5 percnél többet várni. Mi 14-16 között nagyon hangulatos köröket mentünk a 5b-3-5 útvonalon szinte várakozás nélkül.
A fogyasztói társadalom szellemi színvonala természetesen itt is tükröződött magyarok és osztrákok körében egyaránt (pl. eszement, ész nélküli tolakodás). Már szerdán is láttunk két helikoptert. AZ egyik esetben az ugratós 2-es pálya legnagyobb ugratójáról esett a hátára egy fiatal. Ezt a liftről látta egyik barátunk. Sajnos a "szúzhavazós" csapatok sorában is elég sok láthatóan korlátozott sítudással rendelkező fiatalt láttunk. Ebédidőben is elég feltűnő volt egyesek tolakodó/hangoskodó arroganciája.
De erről nem a pálya tehet. Szerintem nagyon jól kitalálták a parkolók elhelyezését, mindegyiket meg lehet sível közelíteni. Mi minden nap 9h30-ig felértünk és a legfelső parkolóban kényelmes helyet találtunk.
A szállásunk is egy kényelmes és olcsó hely volt Palfauban (16EUR/fő reggelivel). Én nyugodtan ajánlom bárkinek a helyet. Nagyon jó esti program a vadonatúj uszoda Gösslingben, a pályáktól kb. 17 km-re.
2010.02.22. Dave Pécs
Sziasztok. Hétvégi tapasztalatok Hochkarról. Nagyobb társasággal voltunk kint, hangulat remek volt, a pályák már kevésbé. Csütörtökön remek időben lehetett síelni. Péntektől viszont szeles, csípős idő volt. Szombaton hatalmas köd és esett kb 20 cm hó, amivel nem sikerült a pályamunkásoknak megbírkózni, igy elég rossz körülmények voltak. Ezt tetőzte, hogy a környékről rengetegen jöttek ide síelni, 30 buszt számoltunk a parkolóban!!! Már már stuhlecki hétvégéket idéző sorok alakultak ki. Rengeteg embert vittek tepsiben és nagyon sokan nem a tudásuknak és nem az időjárásnak megfelelően síeltek és itt nem csak magyarokat értek, hanem sok osztrákot is. Amúgy nem lenne rossz hely, mert elég hóbiztos, bár az is biztos, hogy jövőre a szokásos februári hétvégi hochkari síelés helyett, más helyet választunk, mivel nyugodt tempóban kb 3,5 óra Győrből, Schladming meg mondjuk 4 és azért nem egy színvonal a 2.
2010.01.11. Lacanator
Sziasztok!
Szombaton 9 óra után érkeztünk meg a pénteken, az itteni útitárskeresőn toborozott kis csapatunkkal.Síelés előtt kerestünk szállást.Az információs pontnál a hölgy sajnos nehezen tudott csak segíteni mert nem nagyon akartak egy napra kiadni szállást.Mégis a szerencse folytán a főtéren az Aranyszarvashoz címzett fogadóban kaptunk szobát.Nagyon közel van az új wellness központhoz, ahol két nagy belső+1 gyerek és egy külső medence (télen is üzemel) található egy nagy szauna központtal, ami teljesen el van választva a medencéktől, mivel csak fürdőruha nélkül lehet használni. 11 óra körül érkeztünk meg a pályára. Az alsó parkolók gyakorlatilag üresen álltak.Innen indultunk el. Az idő felhős, néha picit a nap is látható volt. A pályák jól kezeltek,nagyon kevés síelővel. Kezdésnek az ötös számú négyüléses felvonóval mentünk és innen síeltünk át a központba ahol a kék pályákon bemelegítettünk. Majd ezek után mindenki saját tudásához mérten választott pályát. Délután 4-re kellemesen elfáradva, egy szép napot eltöltve mentünk a szállásunkra. Vasárnap reggel fél tízre értünk ki a pályára.Most a felső parkolóban álltunk meg.Sajnos nagyon nagy köd volt ami úgy változott hogy néhol 10-100m látó távolság volt a jellemző .Ezért elég sok pálya le is volt zárva(8,10,10a,4a).A síelésünk is ehhez mérten alakult ,egy kis botorkálás a ködben majd egy kis hüttézés. Háromkor mentünk le az autóhoz és indultunk haza.Mindent összevetve nagyon jó két napot, jó társaságban töltöttünk el .
hochkar-013.jpghochkar-014.jpghochkar-026.jpghochkar-020.jpghochkar-059.jpghochkar-060.jpg
2009.12.29. gergiusz
hosszú kihagyás után 2009 dec. 28-án síeltem itt egy napot. Fantasztikus élmény volt, a pályák kissé jegesek voltak de jól síelhetőek, a rövid sorban állás közben mindig lehetett magyar szót hallani. A nap végére egészen belejöttem felmerészkedtem a fekete pályákra is, de sajna naon jeges volt. az utolsó pár órában kiszúrtuk, hogy egyre többen lógnak be a 8-as lezárt fekete pályára. Mi is így tettünk. A tetején fantasztikus hó volt, vszínű a csúcsról fújta oda az igen erős szél. lejjebb kicsit jeges volt, de a közepén marha jól lehetett buckasízni a régi siratófalas időket felidézve. Fantasztikus nap volt mindenkinek tudom ajánlani a helyet egy pár nap erejéig
2009.04.16. vasssy
Tegnap voltunk itt szezonzárni.
Az idő gyönyörű volt, egész nap ragyogó napsütéssel, +12 fokkal, fantasztikus kilátással, az ebédet a Hochkarhof teraszán pólóra vetkőzve követtük el, de akadt aki a pályán is mezítelen felsőtesttel száguldozott (sajnálatomra nem nőnemű egyedekről van szó :-) ).
Pályán kívül csak a meredekebb, sziklás részeken nincs hó, a pályákom meg érezhetően van még bőven, jó darabig kihúzhatják még ezzel.
A pályák reggelre nagyon rendbe voltak téve, persze délutánra kásásodott és buckásodott, de végig síelhető állapotban maradt. Nap végére véleményünk szerint a Haesing-Steilhang volt a legjobb állapotban, így 3 után már szinte csak itt csúsztunk, addigra szinte teljesen kiürültek a pályák, alig lézengtek néhányan.
Egyszóval igazi szeszonzáró tavaszi örömsízés volt.
PIC-0179.JPGPIC-0193.JPGPIC-0187.JPGPIC-0191.JPGPIC-0196.JPG
2009.03.19. kissünöcske
Tegnap voltunk fent, a völgyállomáson -2 fok volt,olvadásnak nyoma se. 11-től csúsztunk ,a pályákat még soha nem láttam ilyen tökéletes állapotban, az 5a fekete pálya még full csíkos volt dél körül.,csak úgy csikorgott a porhó a léc alatt. Nem volt egyetlenegy bucka és jégfolt sem. Kb 60-80 autó volt az összes parkolóban+50 kisiskolás gyakorolt.A szél alig fújt,a pályán kívül is féltömör porhó volt, egyedül a grosses kari fekete pálya volt lezárva. Akinek ez a beszámoló nem hozta meg a kedvét a sieléshez annak +42 fokot kívánok!! Ja és nem kapok ingyenjegyet a sítársaságtól, csak azt szeretném legalább 1 napra minél többen száguldozzanak ily körülmények között.Azért a következő napi időjárásról indulás előtt tanácsos tájékozódni, nem minden nap ugyanilyen.
2007.04.10. PMiki
Sziasztok!
Mi 5-én voltunk, nagyon jó volt, minden pálya nyitva, csodás napsütés, 0-+2 fok körüli hőmérséklet... A nap elején kemény, jegesre fagyott-keményedett, de ettől még jól síelhető pályák, a nap közepe felétől kásásodó hófelszín, ami már tapadt is, a nap végére a frekventáltabb pályákon kisebb buckák, de nem volt vészes. Kő sehol, hó mindenhol...

Amúgy tényleg mókás a mikroklímája a helynek, tekintve, hogy egy néhány négyzetkm-nyi területen szép havas minden, de azon túl, meddig a szem ellát, sehol egy szem hó... Legközelebb kb. Tirolban... :))) (ez nyilván költői túlzás, de azért van némi alapja)

Ha tehetném, ezen a héten is mennék... :)


Vmikor teszek fel pár képet...
Üdv,
Miki
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »