Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Graham Hill
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2024.02.10.
Üdv!
2024.január.20-27. között voltunk Les 2 Alpes-n.
Szállásunk a Diable felvonó mellet a Lauvitel épületben volt.
4 fő 2 légtér, egyik emeletes ágyas a konyha jól felszerelt, nagy erkély, közelben pékség, boltok sí szerviz...stb stb. Abszolút pályaszállás, reggel 20m gyaloglás, a nap végén a bejárati ajtóig lehet csúszni.
8 éve voltam itt utoljára és szerencsére több felvonót is korszerűsítettek. Vagy , legalább is lecserélték a szűk 4 személyes "tojásokat" 6-8 személyes ülő liftekre. Sajnos a plexi buborék már nem fért bele, de pl a Dible- t úgy oldották meg, hogy minden 5-6, helyre beiktattak egy kabint.. 2400 m -ig visz fel, onnan több választásunk is lehet. Tovább felfelé és onnan Jandri II állomásáig, vagy a Crétes nevű pályákra és tovább lefelé kék, piros, fekete lehetőségekkel.
Nem akarom az egész rendszert elemezni, leírni, a térkép alapján mindenki kiválaszthatja a kedvének, illetve tudásának megfelelő pályákat.
A Jandri II állomásnál általában sokan várakoztak, ezért mi a Pierre Grosse kabinoshoz csúsztunk le és azzal fel a gleccserre.
Sokan keresték, (rengeteg magyar volt, gondolom a Snow Attack miatt) a Pano bar-t. Nos a helyére építik a Jandri 3S felvonót!
Decemberre ígérik az átadását. Szerintem ez azért sokat fog segíteni a várakozó sorok eltüntetésében. Óránként 3000 fő szállítására is képes lesz.
Egy animációt találtam, ha valakit érdekel :
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Hétfő estére megérkezett a csapadék, de inkább ne esett volna semmi!
+4 Celsius és patakokban folyt az esővíz az utcán :(
Sajnos fent a hegyen sem volt jobb a helyzet, friss hó nem esett.
A pályákat nem igazán kezelik, vagy nem mindet!
Ezt nem is értem! Ott van a korábban hóágyúval előkészített hó kupacokban de nem terítik el a ratrakkal! Vagy csak 1-2 nap múlva.
Összességében jó hetet tudtunk magunk mögött , de elkeserítő, hogy az időjárás kiszámíthatatlansága miatt, már ebben a magasságban sem garantált a hó mennyisége és minősége.
Hazaindulásunk napján már +14 Cesius volt!
csendecsigusz
2 élménybeszámolót írt
2
5 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2023.02.15.
Sziasztok! Az előttem szóló nagyon jól megfogalmazta, jobb a híre mint azt megérdemelné! 2023.01.07-14-ig síeltünk itt 1 hetet. Ez a 8. Francia terep amit kipróbáltunk, de nagy csalódás volt. Azt leszámítva- , hogy valóban a Jandri Express az egyetlen olyan felvonó ami felvisz síelhető magasságba és valóban 1,5 óra :( kezeletlen buckás jeges pályák, néhol ez miatt kialakult óriás tömegek), -valóban hangulatos a falu és barátságossak az emberek ami viszont meglepő volt számunkra!!
Azért a lehetőségeket kihasználtuk ( már amennyire lehetett) !
Pedig jó kis síterep lehetne......
jcsaba1
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2023.01.24.
2023.01.14-21-ig jártunk Les 2 Alpes-ben vegyes tapasztalatokkal. A legfőbb negatívum a pályarendszer szerkezetéből adódóan a két középső kabinos felvonó a Jandri Express és a Blancs nevű (utóbbi kissé elavult) felvonók indulásánál kialakuló hatalmas sorok. A korszerűbb és a csúcs közelébe vivő Jandri Express 2. szakaszánál (át kell szállni) szintén nagy sorokra kell számítani. A jobb időjárás miatt volt olyan nap, amikor több mint 1,5 órába!! került mire a Jandri Express végére értünk. Ebben az is benne volt, hogy 15-25 percig egyszerűen nem engedtek felszállni, holott jártak a kabinok. A legtöbb fekete pálya zárva volt, de több piros és még kék pálya is, pedig az első 3 napban sok hó esett, csak egyszerűen nem tették rendbe a pályákat. Több lift nem működött az elegendő hó ellenére sem, a Pierre Grosse (valóban új és modern) felvonója csak 4. naptól ment. A 2100 feletti pályák viszonylag rövidek. A völgybe visszatérő 2100 m alatti két fontosabb pálya du-ra teljesen eljegesedik. Az ülős felvonók - ahogy az Franciaországban általában - nem rendelkeznek műanyag lehajtható tetővel (buborékkal), pedig a nagy szélben jól jönnének. Egyszóval jobb a hire Les 2 Alpes-nak mint azt valójában megérdemelné.
pinter14
4 élménybeszámolót írt
4
11 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2022.02.09.
Lassan mindent értek, de sztem ez se egy rossz síhely...
1. Sztem ez az a hely, amit irtó egyszerű àtlàtni, 10p-ig nézegettem a felvonóban a térképet és megvoltam majdnem mindennel. 1 nagy hegy és szembe egy kicsi.
2. Ha az ember nem megy a gleccser tetejére akkor 30p alatt fel lehet jutni 3000m fölé faluból, azért ezt lassúnak nem nevezném. De valóban megéri gleccser tetejére menni és reggel sorok is lehetnek...
3. Tényleg mindenki a kéken jön le 4-kor, de covid előtt rosszabb volt, plusz kicsit mindig szélesítenek, kozmetikáznak nyomvonalon.
4. Nr1 freeride helyek között van, LeGrave-val.
5. Felvonók francia viszonylatban nagyon jók. Nem egy Tiroli full full extrás, ülés melegítős, interaktìv vmik, de aki sielni szeretne annak tökéletes.
6. Faluval szembe lévő hegy is megér egy misét, tömegiszonyosoknak tökéletes.
7. Ekkora szintkülönbséget és a magasságal jàró optimális hóviszonyokat kevés síhely tud.
8. Rossz idő, hóesés esetén a fák hiánya miatt elég szarok lehetnek látási viszonyok.
k-balint
8 élménybeszámolót írt
8
8 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2022.02.08.
Csak egy napot töltöttünk Les 2 Alpes-on, tehát nyilván nem alakult ki atombiztos képen a terepről, de azért leírom, mit tapasztaltam.
Les 2 Alpes egész biztosan nagyon különleges síterep, de ez a szónak jó és rossz értelmében is így van. Ugyanis szokatlan a "formája", nem oldalirányba ágazik szét több hegyoldalon, mint a legtöbb francia pálya, hanem hosszanti irányba, nem véletlen, hogy az első nagy felvonó hosszú időn keresztül nem is felfelé megy, hanem vízszintesen távolodik a központtól. Aminek az is köszönhető, hogy alighanem itt van a világ legjobb gyakorlópályája, a legmagasabb, 3421 méteres csúcsról egészen a faluig tartó Jandri 5-4-3-2-1 kék pálya, amelyen megszakítás nélkül, kellemes lankákon 11 kilométert lehet csúszni.
De a terep hátrányai is ennek köszönhetőek. Például, hogy lényegében mindenki ezt az egy fő felvonót használja, így reggel több száz méteres sor áll itt. Vagy hogy a faluból visszajutni újra a csúcsra épp 60 perc (!!) felvonózásba kerül, csúszás nélkül (pontosabban a harmadik felvonó, a nagyon különleges, gleccser alatt közlekedő "metrókocsi" előtt kell egyetlen apró kanyart csúszni). És az is elég kellemetlen, hogy a faluba egyetlen egy kék pálya vezet vissza, ennélfogva délután MINDENKI ezen csúszik: mi még főszezon előtt voltunk, de délután háromkor már így is élvezhetetlenül sokan voltak az amúgy is élvezhetetlenné gyalult és buckásított kék szakaszon, de nem túlzok, ennyi embert egy pályán még soha életemben nem láttam, ráadásul a kék szín és az egyetlen lehetőség nélkül tudásszintre való tekintet nélkül, minden szakaszon a földön fekvőket és az óvodáscsoportokat kell kerülgetni.
A pályákról: mindenképp érdemes a hosszú felvonózás ellenére is felmenni a csúcsra, a gleccser tetejére a csodálatos panoráma miatt, és legalább egyszer érdemes innen nem a "fő" pályán, a Jandrin elindulni, hanem a Puy Salién, mert bár nagyon lankás, de végig gyönyörű róla a kilátás. És mielőtt nekifog az ember a hosszú csúszásnak, érdemes elcsúszni a Signal felvonóhoz is egy jó piros, majd kék pályán.
A csúcsról induló Signal 3 érthetetlen, miért piros, egy nagyon kellemes, kezdőknek is megfelelő kék pályáról van szó valójában. Az ellenkezője a helyzet viszont a Bellecombe 3-mal: bár kéknek van jelölve, olyan meredek, hogy bárhol máshol piros lenne, épp olyan, mint a Vallons du Diable 1, amely pont jó kihívás a középhaladóknak.
Ami viszont rettentően zavaró és több másik francia pálya ismeretében teljesen érthetetlen is, hogy mennyivel rosszabbul lehet itt tájékozódni, mint máshol. A legtöbb francia terepen jól bevált gyakorlat, hogy minden elágazásnál kint van, hogy melyik pálya milyen színű, mi a neve, melyik felvonóhoz vezet, sőt sokszor még az is, melyik pályarészhez tartozik. Ehhez képest itt mintha a táblák árával akartak volna spórolni, sokszor mindössze annyi van kiírva, melyik pályarész felé lehet továbbhaladni, sőt itt életemben legelőször az is megtörtént, hogy egy hosszú szakaszon úgy csúsztam le, hogy azóta se tudom, milyen színű pálya volt és mi volt a neve, mert sem egy tábla nem jelezte, de még a pálya szélén se volt egyetlen tájékoztató cölöp sem. És hogy a helyzet még rosszabb legyen, a térkép is kevésbé érthető, mint más pályákon, sokszor egy kék háttéren egyetlen apró kék nyilacskával jelölik azt is, hogy egyáltalán lefelé vagy felfelé megy az adott domboldal, és a kereszteződések is elnagyoltak, amíg ki nem alakul a helyismeret, nehéz eligazodni rajtuk.
Összességében: örülök, hogy kipróbáltam Les 2 Alpes-t, tényleg nagyszerű 11 km-t siklani megállás nélkül, de nem jönnék vissza ide egy teljes hétre.
bbartos
2 élménybeszámolót írt
2
10 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2022.01.27.
Sziasztok,
január 15-22-ig voltunk Les2Alpes-ban és legjobb síeléseim listáján bekerült az első 3 közé.
Röviden: szuper társaság, jó pályák, végig tökéletes napsütés, az elején sok hó később kicsit kopott, jó szállás és alig voltak, szinte nulla sorban állás.
Péntek este indulás busszal, másnap délután érkezés. Az út 19 óra volt, kötelező megállókkal, amelyek a lehető legpukkantabb benzinkutakon voltak. Vásárlás már nem fért bele, ami utólag nem volt probléma, mert Les2Alpes-ban rengeteg bolt van és szinte mindent lehet kapni (nekem a U Express jött be a legjobban). A busz egyébként teljesen rendben volt, a 19 órához képest is kényelmes, elegendő lábtérrel (185cm vagyok). A sofőrök nagyon kedvesek, segítőkészek.
Szállásunk a Diable felvonó tövében volt, felfelé 40 méter séta, lefelé ajtóig lehetett csúszni, ennél tökéletesebb lokációt elképzelni sem tudnék. Normál francia szállás, nem nagy, de négyen teljesen jól elfértünk benne, jól felszerelt, nem lelakott. Nappali, étkező, alap konyha egyben kihúzható franciaággyal, bejáratnál hálófülke emeletes ággyal, fürdő zuhannyal, külön wc.
A síterep nekem nagyon bejött, bár szerintem ez a hely nem a snowboard-osok kedvence. Volt botozás, sétálás rendesen. Azt azért fel nem foghatom, hogy lehet kékkel jelölni például a Bellecombe1-et, ami alig lejt és botozol rendesen, valamint a Super Venosc-t, ahol a kezdők az életükért küzdenek, főleg az alján.
Nagy kedvencem a Jandri 5-4-3 egyben és a Jandri 1- Diable, bár ez utóbbi délutánra jégfoltos lett, kicsit kikopott. Tetszett még a Signal 1 bár ez délelőtt végig árnyékban van, délutánra pedig kicsit leharcoltá válik, a Pierre Grosse 1 és a rövid Toura 3, 1,.
Covid: A buszon ajánlott volt a maszk, senki sem hordta. A szálláson senki sem nézte, a liftben illett felvenni. A sípályán csak reggel beolvasták az igazolást, de napközben semmi. A felvonókon elég volt a nyaksál is, a többség hordta, néhányan maszkot is vettünk, de ha nem volt hébe-hóba rászóltak az emberre. Hüttékben kellet valamilyen maszk.
Szívesen ajánlom, én biztos visszatérek még ide.
KorisBalázs
8 élménybeszámolót írt
8
7 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2019.12.13.
Sziasztok!

Eme remek helyen először 2014 februárjában voltunk barátaimmal.
A szállással nem tölteném a karaktereket. Legolcsóbbat néztük, ami kb gardrób méret volt, de meleg, melegvíz, pályaszállás.

Nagyon magasra fel lehet jutni, ezt mi ki is használtuk, amikor csak tudtuk. Hogy miért? Mert az alsó pályák elég zsúfoltak, kevés a freeride lehetőség, és délutánra rendszeresen kásásodott. Fent viszont ideális volt!
Igaz a feljutás, bár sok lift van, a központiaknál 20 perc sorbanállással indul a nap.
Nem is szabad lejönni amíg a ratrakkal le nem kergetnek!

Csodás szerda reggel úgy döntöttünk, hogy kimaxoljuk a pálya adottságokat.
Első felvonóval felmentünk a legtetejére, és onnan megállás nélkül 2200 métert ereszkedtünk.
Azon felül, hogy a lábunk majd leszakadt, a sebességmérő kiakadt, egy óriási élmény.
Imádom Eplényt is, de ott kb egész nap alatt annyit tudsz csúszni, mint itt egy menetben.
Minden tudásszint, és irányzat kényelmesen megtalálja itt a helyét. Elfér egy nagyobb freestyle park, egy zöldtől-feketéig pályák sokasága, és a freeride szerelmesei sem maradnak éhesek.

Ha nagyon kukacos lennék, akkor a fákat hiányolnám. Így viszont kezdő freeride versenyzőknek ideális, hiszen nem fogja a fát átölelni, és nem fog eltévedni sem, mert belátható az egész terep.
Csak ajánlani tudom!
2020 februárjában is kilátogatunk, de csak alap bázisnak szánjuk, mert La Grave lesz a cél, legalább 3x a héten. Sajnos oda nincs szállás, se busz.
SchumTM
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2018.02.16.
Sziasztok!

Február 3 - 10-ig voltunk Les 2 Alpes-ban. A buszos út hosszú, de szerencsére zökkenőmentes volt, egy brianconi vásárlás is belefért. A kulcsokat is azonnal át tudtuk venni a szervezőktől. A szállásunk az 1800-as részen volt FranceLoc – Meije épületben. Szokásos szűk, kicsit lelakott apartman, de erre is számítottunk, nem ért meglepetésként. Ketten kényelmesen elfértünk az amúgy 4 főre is kiadható apartmanban. Sítárolóról nincs információm, a felszereléseket a teraszon tároltuk. Kijelentkezéskor közepesen alaposan nézték át az apartmant, mi szerencsére visszakaptuk a kauciót. A csoportból viszont volt olyan akinek levonták a takarítási díjat (koszos sütő amit ki sem nyitottak a héten). Itteni illetve korábbi tapasztalatok alapján sajnos mindig bepróbálkoznak 1-2 apartmannál ilyennel. Fényképet, reklamációt nem nagyon fogadnak el. Tippre az esetleges javítási költségeket is megpróbálják így kompenzálni.

A szálláshoz közeli részen egy kisebb Sherpát találtunk, de a központi részeken nagyobb boltok is vannak. Bárok, éttermek, síkölcsönzők vannak, tapasztalatunk kevésbé. A De Prins van Oranje nevű holland szórakozóhely tűnt a környék legnéppszerűbb helyének. Sör kb mindenhol 5 Euro/korsó.

Szállásunktól mindkét irányban 50-100m gyaloglással elérhetők a legközelebbi pályák/felvonók. Reggelente a Jandri Express I alsó állomásánál komolyabb sorok alakultak ki, ugyanis ez a nagyobb kapacitású kabinos felvonó az elsődleges összeköttetés a felsőbb szektorok irányába. Érdemes lehet a több átszállást, de kevesebb várakozást jelentő egyébb felvonó-kombinációkat is használni. (Village/Belle Etoile/Oeuf Blancs + Cretes + Bellecombe illetve a az 1650-es városrészből a két Diable).

Nekünk szerencsénk volt idén az időjárással, a korábbi nagyobb havazásoknak és a tartós hidegnek köszönhetően az összes pálya üzemelt - az alsóbb, frekventáltabb részketet kivéve – egész nap tökéletes állapotban.

A szektorokról:

Glacier: értelemszerűen ez a pályarendszer legmagasabban fekvő része, gyönyörű kilátással, de igen csípős idővel. Sajnos idéntől nem működik a La Grave-ba vezető ratrakos összeköttetés, illetve kedvezményes jegyet sem lehet venni oda. Némi sétával azért át lehet jutni, de mi erre végül nem vállalkoztunk. A Lauze pályáit inkább csak a kilátás miatt érdemes megnézni, amúgy elég rövidek és lankásak. A Puy Salié csákányos felvonók melletti széles kék pályák viszont remek lehetőséget biztosítanak a technika csiszolásához. Aki kicsit komolyabb kihívásra vágyik, annak a Signal piros és kék pályáit ajánlom ebben a régióban. Megfelelő mennyiségű hó esetén remek freeride lehetőségek vannak a Signal mindkét oldalán is. A Glacier számos nyomvonala vezet le 3200m-ről 2600-re. A Jandri 4 kék nyomvonala kicsit zsúfolt volt, de szerencsére lehetett találni kihaltabb szakaszokat is. A tömeget leszámítva ideális a haladó tudás gyakorlására is. Őszintén szólva nem sok különbséget láttam a kék illetve piros szakaszok között, bár ez sem új tapasztalat a francia terepeken. Személy szerint a Glacier 6 piros átkötés tetszett a legjobban, viszonylag kevesen használták, így még délután is makulátlan állapotban volt. 2600m-en található egy kisebb központ, hüttékkel (a Pano-ban jelentős apres ski élettel 3-tól). Ide sok pálya fut be, keresztük-kasul, szóval itt igencsak észnél kell lenni a tömegben.

La Fée: Már a Glacier részről indulnak errefele feket, illetve kezeletlen nyomvonalak, friss hó esetén ezek is kimondottan élvezetesek lehetnek. A Fée 1 egy változatos lejtésű kék pálya, az alján egy hosszabb lapos résszel, tempótól függően kisebb-nagyobb botozásra/gyaloglásra mindenképpen számítani kell. Megfelelő hó esetén ebben a szektorban is gyakorlatilag végtelen freeride lehetőség adódik. A Fée 4-5 fölső szakaszai kimondottan élvezetes piros pályák, a felvonóhoz közeledve kicsit romlott a mindőségük (jegesedés + buckásodás). Aki esetleg a sebességrekordokat szeretné döntögetni, annak tudom ajánlani a Fée 1-es vagy a Fée 4-es pálya letöréseit, hosszú lapos kifutó részekkel.

Toura: itt található a snowpark, változatos szintű elemekkel. Főleg a délutáni órákban itt is egy kicsivel több ember volt az ideálisnál. Ezen kívül pár rövidebb, szűkebb kék pálya is található itt. A felvonók sajnos itt még a régebbi, lassabb és kénylemetlenebb fajtából valók.
Bellecombe: modern 6 űléses felvonó. Ez az egyik alternatív feljutási lehetőség a gleccser felé. A 2600-ra vezető kék pálya, illetve az onnan visszatérő Jandri 3 elég zsúfolt, de a Bellecombes 2-5 nyomvonalakat kifejezetten kevesen használják. A Bellecombes 6 pedig igazi fekete pálya a műfaj kedvelőinek, némi freeride lehetőséggel is.

Thuit: félreeső völgy két lassú felvonóval, elsősorban a hazajutás alternatív útvonalaként, de pont ezért a pályáit kevésbé használják napközben. Természetesen itt is vannak remek freeride lehetőségek.

Diable: Ezt a részt kevesebbet használtuk, átlagos piros illetve fekete pálya a fölső részen. 1650-es városrész fele vezető része nekem a tipikus „hazamenős” pálya, változatos tudású síelők próbálnak lejutni egy széles, de buckás-jeges pályán. 1 csúszás nekünk elég volt rajta, de az 1650-re tartók egyik fő útvonala lehet.
Cretes: Sokan ezt is csak az áthaladásra használják, de van itt 1-2 széles kék pálya a tudás elmélyítéséhez is. Illetve itt is van kezdő pálya, futószőnyeggel. A Jandri 2 – Jandri 1 útvonal délután zsúfolt, lévén itt tud a tömeg hazamenni. Az 1800-as rész felé hosszan kanyargó zölt átcsúszó út (Demoiselles) illetve egy kezelt fekete (Valentin) vezet. A terep freeride adottságait jól jellemzi, hogy még itt is rengeteg lehetőség adódik rá. A településhez közel több kisebb húzós lift és számtalan kék-zöld nyomvonal áll a kezdők rendelkezésére. Ezekről sok tapasztalatom nincs, csak rövid átutazásra vettük igénybe.

Mont de Lans: A terep legalacsonyabb részére vezet, 1300m-re. Egy nem túl széles, nem túl meredek piros pálya, lassú kétszemélyes felvonóval. Mivel ez már lombhullató fák között vezet, a hangulata teljesen eltér a terep többi részétől. Embert elvétve láttunk erre, és gyanítom, hogy csapadékszegényebb időkben nem is üzemel.

Vallée Blanche: Ez a terep „másik” oldala. Jóval kisebb, bár ez relatív, Ausztriában szerintem simán elmenne egy önálló terepnek is. Itt átlagos kék és piros pályák vannak, szép kilátással a „nagy” részre. Itt kevesebb ember volt, a hangulata is elüt a nagy gleccsertereptől.

Összességében egy nagyon jó hetet töltöttünk itt. Tényleg igazi freeride paradicsom, megfelelő hó esetén gyakorlatilag bármerre lehet menni. A Bellecombe tetején van egy kijelölt terület lavina jeladók kipróbálásához. Ha valakit érdekel a freeride, érdemes olyan utat keresni, amiben ennek ismertetése, illetve túravezetés is szerepel (ilyenen voltunk, nekünk bevált). A pályák is elég változatosak, mindenki találhat kedvére valót. Személy szerint tudom ajánlani annak is, aki a haladó/profi tudását szeretné csiszolni a pályán.
Tivi
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2017.01.31.
sziasztok

mi január 22-27-ig 6 napot síeltünk Les 2 Alpes síterepén.
busszal mentünk, egy orelle-i kitérő miatt 21 óra volt az út, ami elég sok és fárasztó...

az Ours Blanc nevű szálláson laktunk, pálya kb 30m-re, sherpa, fő utca is közel, tehát jó helyen volt.
pár éves lehet csak az apartmanház, jól felszerelt, volt mosogatógép, főzőlap, stb. a szobák méretével sem volt gond.
a lenti medencét is lehetett használni, azonban a szauna, wifi, tv fizetős.

árak: bagett 1.2 eur, tej 0.9 eur, étterembe egy pizza 10-12 eur, fondü 20 eur.

2 felhősebb és 4 napsütéses napunk volt, úgyhogy az időjárásra nem lehet panasz, de a hó az alsó részeken tényleg kevés, és kb a negyedik napra mindenhol elkezdett a pálya kis kavicsos lenni, ami nem túl szerencsés. egy jó nagy havazás ráfért volna a terepre.

a pályákról a térképen jobbról balra haladva:
a Vallee Blance rész/hegy abszolút nem működött valószínű a hó hiánya miatt, itt nem mentek a felvonók.
a faluból induló 2 Alpes részen vannak a kis zöld pályák, kezdők tudnak itt gyakorolni.
a Diable részen a Diable felvonót minden nap használtuk, 6 üléses, gyors. pályák itt se nagyon mentek.
a Cretes részen van pár gyakorló zöld és kék pálya pl Cretes. itt tudnak még gyakorolni a kezdők.
a La Fee részen a hosszú kék pálya egész jó lenne, ha nem lenne benne egy kb 300m hosszú nyílegyenes szakasz. itt pár pályán már kilátszott a talaj.
a Toura részen van a snowpark, itt már a hóhelyzet is jobb volt, viszont a park részen a térképen rajzolt 20-30 elem helyett kb a negyede volt megcsinálva/megnyitva.
és van a Glacier rész, itt már hó is van bőven, a legjobb pályák is itt vannak, ezáltal mondjuk több az ember is fent. széles, hosszabb kék pályák, pl Glacier, Signal, Jandri5.

a végére hagytam a hely negatívumát amit snowboarddal nagyon megéreztünk: rengeteg egyenes szakasz van, ahol néha nem elég a lendület, pedig boardozok már pár éve...sível talán élvezetesebb.
ja és voltak velünk kezdők is, és ami a pályaszínezést illeti érdekes "kék" pályák vannak.
a Jandri pl. slow zone, meg family zone, ehhez képest olyan letörések vannak néhol és délutánra tiszta jég és buckás az alja...
összességében több hóval nem rossz hely, meg jópofa hogy 3600-ról lejöhetsz 1600-ra, meg nyáron is síelhetsz, de szerintem túl van értékelve.
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2017.01.16.
Így visszaolvasva a hsz-eket, lehet kicsit negatív lett a beszámoló, pedig én összeségében tényleg jól éreztem magam (próbáltam kicsit kiemelni, mi a különbség pl. Ausztriához képest).
- A hóhiány volt számomra a legnagyobb probléma, ez is csak 2400m alatt. (Ez csak utolsó nap oldódott meg, akkor eset vagy 30-50 centi a nyakunkba.)
- A szervező csapatot nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Végig nagyon jól kommunikáltak és jó programokat találtak ki síelés utánra + volt ugye az 1 napos másik terep látogatás.
- Aki "igényesebb" és nem annyira árérzékeny, annak érdemesebb a hotelos megoldást választani. Az ott lakok nagyon dicsérték a félpanziót is. Az apartmanok kicsik, de közel vannak a pályához (buszozni nem kellett, csak kb. 50m-et sétálni a legközelebbi lifthez).
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2017.01.16.
RM barátom beszámolójával teljesen egyet értek, de tennék néhány apróbb kiegészítést. Furcsálltam, hogy szinte minden felvonóból való kiszállás után 40-80 métereket kellett botozni, hogy át csússzak egy másik felvonóhoz, vagy hogy elkezdjek síelni.Ennyit utoljára a Sella Rondán botoztam a visszakörön és ez 3000 m fölött igényel némi kondíciót. A pályák jelölése is eltér az általam eddig megszokottaktól, ezért a sítudásukban kevésbé bízók figyeljenek, hogy itt, a máshol kéknek jelölt pályák a zöld jelölésűek. A kékeken pedig nem egyszer fut bele az ember olyan letörésekbe, amelyek máshol piros besorolás alá esnének, főleg, ha még jegesek is! Némelyik piros pedig pl. Ausztriában, vagy az olaszoknál simán fekete lenne. Ami még feltűnt, veszélyes kanyarokban, szakadék mellet stb. a védőhálók teljes hiánya. Erre nem árt odafigyelni, főleg, ha gyerekkel megy az ember. Egyébiránt az itteniek mentalitása számomra érthetetlen, mintha nem az lenne az érdekük, hogy a vendégek jó szájízzel távozzanak. Egyik nap pl. teljesen érthetetlen volt számunkra, hogy szélcsendben napsütéses időben miért 11 óra után nyitották meg a gleccser pályákat, ezzel jó nagy sorállást generálva, majd amikor a sor csökkenni kezdett az egyik csákányos felvonót le is állították. A pályák kezelésével túl sokat nem foglalkoznak, a faluba visszatérő pályákat a mínusz fok ellenére sem szórják meg napközben, hogy a délután hazatérők ne a tükör jégen szerencsétlenkedjenek az utolsó 2-300 méteren. Hó esésben a felvonókról a havat eszükbe sem jut lesöpörni, hogy a síelő ne csuromvizes nadrágban szálljon le a felvonó végén. A WC-k a legtöbb helyen gusztustalanok voltak és érdemes sok papírzsepivel készülni. A 3200 méteren lévő pic-nic WC-je volt a "csúcs", a sort kivárva dolgom végezetlenül fordultam ki belőle, érdemes elkerülni. Mint ahogy ilyen kevés hó esetén Les 2 Alpes-t is. Nekem nem lopta be magát a szívembe. Ellentétben Montgenevre! Fantasztikus hely, kár hogy csak egy napot síeltünk itt. Köszönet a szervezőknek, hogy elvittek oda minket!
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2017.01.15.
A siutak.si szervezésében töltöttünk 1 hetet Les 2 Alpes-en. Első buszos francia utam volt eddig közelebb (Ausztria, Szlovákia, Olaszország ...) síeltünk elsősorban.

Tapasztalatok:

- Busz út:
Péntek este 9-kor indultunk és szombaton délután 4-re értünk oda. Tartottam tőle, de elviselhető volt. Éjszaka eludni lehetett, utána már jöttek a hegyek, lehetett nézelődni. Mivel száraz úton mentünk végig, a 3-3,5 óránkénti 30 perces megállók mellett még egy órás bevásárlás is belefért Brianconban. Azért a megfelelő folyadék és étel bevitelre figyelni kell + érdemes kihasználni minden megállót WC látogatásra. :-)
Visszefelé hó is esett, ami lassította az átkelést a Les2 és Briancon közti hágon (délelőtt 11-es indulás, reggel 7-es érkezés.)

- Apartman:
A sípálya mellett (1 épületbeli lift és 2 perc séta) laktunk Les2Alpes 1800 faluban. 5 fős apartmanban 4-en. Az 5. ágyat nehezen találtuk meg, egy pótágy volt egy emeletes ágy alatt. Az apartman mérete lényegesen kisebb volt az általam megszokottnál. Ruhás szekrény nem is volt. Gyakorlatilag egy légtérben volt egy emeletes ágy, alatta pótágy, egyszemélyes ágy, alatta pótágy, konyha, étkező + fürdő, wc, terasz.

- Sípálya:
1650-3600m-ig vannak a pályák. Ezért is mertem január elejére befoglalni. Sajnos érkezésünkig kevés hó esett, pénteken az utolsó sínapon kezdett szakadni a hó. :-(
A legfelső csákányos sosem volt nyitva, így 3400-ig lehetett felmenni.
3400 - 2400-ig renben voltak a pályák. (Nagy kabinos középálomása.) kb. 2400m-2000m között viszont nem voltak telepített hóágyuk. Itt több helyen köves volt a pálya, figyelni kellett. 2000-1650-ig már hóágyúzott pályák mentek le a faluba, igaz csak 2 (egy fekete és egy kék ami ketté ágazott). Ezek néha jegesedtek, de kő problémák már nem voltak.
Utólag legközelebb inkább Márciusban mennék el erre. Akkor már biztos megy az összes pálya és freeride lehetőségek is jobban vannak. Nekünk 1 szeles, 2 szép napos, egy borongós és egy szakadó havas nap jutott. (Egy nap Montgeneve síterepére ugrottunk át.)
Az 1800-as városrészben jó volt lakni, mert soha nem volt sor a lifteknél (2db négyes megy innen). A nagykabinnál néha brutál sor látszott messziről délelőtt. Szél, havazás ... miatt előfordult, hogy késve nyitottak a liftek. 9 után csak 15-30 perccel. A lifteknél furcsa volt, hogy kevés a bubis ülős. Többsége sima 4-es Poma. 2400-3200 között van egy 8-as ülős, de bubi valahogy arra se jutott (mondjuk alternatívának ott a kabin).

- Éttermek/boltok:
Drágább mint Ausztria. Én pl. megszoktam a hátizsákos síelést. Majdnem 4EU egy dobozos kóla. Főételek 15-20+ EU. Egyes bárok kínáltak melegszendvics/hamburger+hasáb+üdítő kombót 10-12EU-ért, de inkább a bárban a teraszon. Piknik szobák voltak a liftépületekben. Mi esténként főztünk. A faluban van egy nagy Spar, UI Markt normális árakkal. A tradicionális bagett szenzációs volt a helyi kisboltban, még délután is frissen sütöttet adtak ...

- Furcsaság:
WC ellátottság elég vacak. Pl. nagykabinos alján egy koedukált WC, 3 klotyóval. :-o Nekem a "köz" wc-kről hiányzott az ülőke, de ez Franciáknál mindenhol ilyen.

- Szervezés:
A szervezők tényleg mindent megtettek, hogy síelés után jól érezzük magunkat. Volt quiz est, közös sütögetés, pezsgőzés ... Sajna a La Grave freeride hó hiányában elmaradt, a "kezdő" lavina tréningről pedig lemaradtam.

Összességében jó buli volt. 300EU-ért nekem megérte. Mondjuk ehhez kellett a jó társaság is a szobában. :-)
20170109-140427.jpg
20170108-160351.jpg
20170107-160726.jpg
RM
134 élménybeszámolót írt
134
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.07.17.
Június 23-án csütörtökön mentünk fel csúszni a gleccserre fél napot. 7-re értünk a lift aljába. A kasszában gyorsan vettünk jegyet, de aztán kb 1/2 óra sorállás következett a kabinosnál. Sok volt a versenyző, főleg gyerek csapatok. Ezer párszáz méterről 3200m-re egy kabinos vitt fel.
Fent húzóliftek és lent egy 4-es ülős ment. Sok hó volt, de pár napja már igazi nyári idő volt (Lyonban előző nap kb. 35C). A pályák reggel még nagyon jók voltak, aztán egyre jobban kásásodott a hó. A tömeg fent már eloszlott. A tetőn lévő csákányosnál volt csak némi sor. A pályák nagy része széles kék, de volt pár meredekebb piros is nyitva. Ezen kivül egy elég komoly funpark is van fent.
1/2 12-re aztán elfogyott az erőnk, talán a korai kelés, meleg, 3500mes magasság és a Magyar-Portugál meccs izgalmai miatt is. Fent ebédeltünk, nem volt olcsó, de a dijoni mustáros szósz a sülthúsra szenzációs volt. :-)
Olszország felé mentünk tovább. Briancon-on át Torinóig az út örökkévalóságnak tűnt. A tó melletti szűk szervizút után hegyi főút következett. Aztán utána Milánóban még dugóba is kerültünk. :-(

Összeségében jó hely Franciaország, de irtó messze van. Kifelé éjszaka mentünk váltott vezetéssel, vissza pedig megpihentünk a Garda tónál, igy elviselhetőbb volt az utazás.

Végre összejött a strandolásos, sieléses nyaralás (az EB meg csak hab volt a tortán). :-)
Szikszay
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.03.23.
2016 március 12- 19 között voltunk Les 2 Alpes-ban. Az utazással kapcsolatban, hogy a Briancon - La Grave - Les 2 Alpes útvonalat minden táblán kihúzták, leragasztották, ezért megkézdeztük a Serre Chevalier-i információs irodában és ott is azt mondták, hogy kerülni kell. Ez Gap felé potom 160 kilóméter plussz útat jelentett, ami fölösleges volt, mert a Lac du Chmbon tavat az írásos, meg a szóbeli tiltások ellenére, délről megkerülve is el lehetett volna menni a célhoz.
Ami a pályákat illeti, bár jó sízőknek jó a La Fee rész, de a mind a fekete, mind a piros pályák hátránya az, hogy gyalogló kék pályában torkolnak. A haladó sízőknek a Diable rész az ajánlott, itt vannak a legjobb fekete (3) és piros (1) pályák. A baj itt is, akár a többi piros és fekete pályákkal, hogy nem tapossák le naponta, sőt két naponta sem.
Jó sízőknek mindenképpen élmény 1 nap a La Grave rész kipróbálása (leereszkedtünk a településig, 3550-ról 1400 ig) és legalább egy nap át kell menni az Alpe d Huez-be, ahol ki kell próbálni a leereszkedést a gyönyörű kilátást nyújtó Pic Blanc-ról (3300 m).
cotugno
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.01.24.
Ezek szerint gyakorlatilag egy időben voltunk itt Graham kolléga csapatával. Annyiban kiegészíteném, hogy az elutazás előtt aggodalmat keltett bennem is és esetleg másban is az a bizonyos lavina baleset. Nos, ezen "sajnos" teljesen felesleges aggódni, ugyanis nagyon kevés a hó. Több pálya zárva is volt e miatt, köztük 1-2 igen jó adottságú is. 2600 m alatt nagyjából 30-50 cm lehet szerintem, de sok helyen ennél is kevesebb. 2600-3400 m közt nagyon jók a pályák, de alatta egyes részeken igen sok a kő, ép talppal nem lehetett megúszni a hetet. Kis kezeléssel ezt egy ilyen szintű terepen azért meg kellene tudni oldani. A franciák valahogy nem szeretnek ratrakolni, hóágyúzási lehetőségeik itt nagyon korlátozottak. Ausztriához képest komoly a különbség, napok teltek el, míg végre kezelték a kék és piros pályák egy jó részét - fekete amúgy is alig volt nyitva, de oda úgy látszik, elvből sem mennek. Az alsó pályák jegesedése miatt gyakorlatilag 2100 m alatt nem síeltünk, csak a haza csúszás során. Ha minden igaz, a 3400-3600 m közti csákányos felvonót a hozzá tartozó pályával szombaton megnyitották, erről sajnos lemaradtunk - hogy miért volt zárva, az örök rejtély, hisz hó ott volt bőven, lentebb a hóhiány miatt jó néhány pálya zárva volt, úgyhogy nem ártott volna fenn pótolni a kieső km-eket...Az időjárás valóban fergeteges volt és így a csodaszép kilátásban szinte egész héten lehetett gyönyörködni, Mont Blanc-ostul. Egy napra átmentünk Alpe d'Huez-be, nekem egy nagyságrenddel jobban tetszett - modernebb, gyorsabb felvonók, kezelt pályák (feketék itt sem, de nem hiányzott) jóval több hó, ha lehet fokozni, még gyönyörűbb kilátás 3300-ról, komoly attrakciók (17 km-es fekete, a Tunnel, a csúcsról lejövő kalandos feketék)- és még drágább hütték... Egy nappal korábban kőomlás miatt még nem lehetett busszal átmenni - szerdánként megy helyi szervezésben buszjárat, lenn a városban vagy neten is lehet rá jegyet venni - ezt buktuk, pedig 2 nap pont kétszer lett volna jobb, mint az az 1.
Tulajdonképp jó kis hely ez a "Lédözalp", annyiban mindenképp, hogy átlátható, 1-2 nap alatt jól kiismerhető és gyorsan el lehet jutni egyik részről a másikig, a környezet pedig fantasztikus. Sok a kék pálya, ez kezdőknek, családoknak nyilván előny, 3400 m-ről is le lehet jönni látványos, szép kék pályákon, komoly sikerélményhez juttatva a fejlődni vágyó síelőket. A száguldozókra azért oda kell figyelni, nem szabad csak úgy keresztbe-hosszába ész nélkül síelgetni, nehogy baj legyen.
Összességében klassz volt, de még egyszer nem mennék ide, csak ha tutira van elég hó és minden pálya nyitva van. Alpe d'Huez rulez:-)
Graham Hill
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.01.24.
Üdv mindenkinek!
Január 23. án indultunk haza Les " -ból, személyautóval..

Kezdeném a legfontosabbal, az az a Chambon tó túloldalán épült új úttal kapcsolatos információkkal. Az RS 1091 jelölésű út, keskeny de nagyon jól járható! Aki személyautóval megy bátran válassza ezt az útvonalat ha nem akar kerülni!!(Azért a brianconi benzinkúton kérdezze meg, hogy nyitva van e, mert havazás vagy kőomlás esetén lezárhatják de akkor Gap felé lehet kerülni)

Szóval Szlovénia-Olaszország vonalon mentünk, Torinótól kb 60 km Oulx városánál letérve az autópályáról, Montgenévre városkánál léptünk Franciaországba. Torlódás előfordulhat, mert a határellenőrzést ideiglenesen visszaállították. Mi megállás nélkül átgurultunk épp csak ránk nézett az ott posztoló ember. Brianconban tankoltunk, mert sokkal olcsóbb az üzemanyag mint Olaszországban! Ott találkoztunk honfitársainkkal akit hazafelé tartottak és tőlük tudtuk, hogy a Chambon tavi út jól járható!
Szállásunk a Meije épületsor 15 számú blokkjában volt ami a Village 1800 felvonótól kemény 30 m-re található:) Éttermek, sportboltok, sí szervíz, kölcsönző, egy Sherpa élelmiszer bolt, fürdőkomplexum (15 euro a belépő) egyszóval minden van a közelben!
Vasárnap rengetegen voltak a pályákon de L 2 A egyik erőssége a hatalmas pályarendszer de azért nagyon kell figyelni. Egyik barátunkat a Jandri 1 felvonó indulási állomásának közelében öklelte fel egy síelő. 4 bordája és 300 eurója bánta és egy tortura vette kezdetét mire végre hazahozta a betegszállító. Röviden, ha valakit elcsapnak a pályán és rosszul érzi magát, hívják oda a hegyi mentőket és a vétkest ne engedje el. Hiába volt biztosítás az EU kártyán felül, kp ban kifizettették a 300 eurós "fuvardíjat" a Grenobli kórházig, mert a doki nem engedte vissza a szállásunkra.
Hétfőn ismét borult volt az ég és erős szél fújt, dél körül a Jandri express 2-t le is zárták, így a La Fée és a Diable dombokon síeltünk.
Keddre sokat javult az idő és a nap is kisütött délután. Fent a gleccseren kiváló minőségű volt a hó de a csákányos felvonót igazán lecserélhetnék, mert gyakran leáll és elég fárasztó 10-15 perceket álldogálni. A gleccservasúton heringet játszottunk de aztán a csúcsról jobbra lefelé a Signal 3 és Signal 1 kombinációja kárpótolja a negatívumokat.
Szerdán szikrázó napsütéses idő volt ami kitartott hazautazásunkig. Ennek hátránya volt az alsó pályák eljegesedése és elég sok kavics is borította a havat.
A középen található Pano bár volt többnyire kis csapatunk találkozó helye egy kis frissítő és wc erejéig. Az árak elég húzósak (sör: 2,5 dcl 5 euro, hamburger 13 euro....)de több helyen van picnic lehetőség, az az a saját kajánkat és italunkat elfogyasztani fedett, meleg helyen. Valamiért a wifi-hez szokott "zombikat" nem kényeztették el sehol de azért vannak lehetőségek.
Hogy ne kelljen lecsatolni a bar alatt induló 8 ülésessel juthatunk 3200 m-re és onnan lefelé igazán fantasztikus volt , bármelyik pályán lesiklani!
Sajnos hamar elérkezett az indulás napja de lebarnult arccal és kellemesen elfáradva vágtunk neki a hazafelé vezető hosszú útnak. Azt mondom egyszer mindenkinek ki kell próbálni ezt a régiót, nekem ez volt a negyedik alkalom és még szeretnék visszatérni!.
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.01.17.
A múlt héten jártunk Les2Alpes síterepén buszos utazással. Az előttem szólóakkal egyetértve, alapvetően egy nagyon jó síterep, melynek igazi erőssége a gleccser, valamint a szinte korlátlan freeride lehetőségek, megfelelő hómennyiség és kedvező időjárás esetén. A mi ottjártunkkor a hegy sokféle arcát mutatta. Első két nap az előző héten leesett 30 centi hó masszív olvadásnak indult, plusz még szakadó eső és havaseső, viharos széllel, úgy, hogy 2 teljes napon keresztül nem ment a Jandri Express! A falu melletti kisebb pályák és 1-2 ülős lift voltak csak nyitva, de úgy, hogy a Cote nevű átcsúszó pályáról egy szakaszon leolvadt az összes hó, és aszfalton, latyakon vizisíeltek és wakeboardoztak le a felszerelésüket cseppet sem sajnáló sporttársak. Harmadik naptól aztán téliesre váltott az idő, megszakításokkal kb. 30 centi friss havat kapott a falu, a hegy 2000 méter felett még ennél is többet. Negyedik napon szikrázó napsütésben lehetett húzni az íveket a friss púderban, megfizethetetlen élmény volt! Természetesen a lavinaveszély is megnőtt, ennek sajnálatos következményeiről a hírekben már beszámoltak. A La Grave oldal nem működött, ahhoz még nem gyűlt össze elég hó. Az én kedvencem a Fée oldal kezeletlen pályái, illetve a körülöttük lévő nagy mennyiségű szűzhavas lejtők voltak. A pályarendszer nagyon nagy hátránya, hogy a sok a sebességgyilkos, átcsúszós rész, a felvonók beszállóhelyei sík területen vagy emelkedőn vannak, megnehezítve ezáltal a lecsatolás nélküli közvetlen elérést. Csúszás közben több pályán is (de főleg a Jandri 2-n) koncentrálni kell a lendület megtartására, ha nem akarjuk gyaloglással elrontani a lecsúszás élményét.
Egy napra átbuszoztunk a szomszédos Alpe d'Huez síterepére is, ahol szembetűnően gondosabban kezelt és jobb fekvésű pályák, modernebb liftek, és barátságosabbnak tűnő üdülőváros fogadott. Fel is került a bakancslistámra!
Összességében L2A mindenképp megér egy látogatást, szerencsés időjárással a haladó síelők-snowboardosok remek offpiste élményeket gyűjthetnek itt!
A buszút húzós, kb. 20-21 óra volt, köszönhetően a Montgenévre-i hágó lezárásának, emiatt a Fréjus alagút felé északról megkerülve a hegyvonulatot, Grenoble irányából lehetett csak betámadni a síterepet.
IamGabor
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2015.02.01.
Sziasztok!

Mi 2015. január 23-31. héten voltunk Les 2 Alpes-en Travelex szervezéssel. Autóval mentünk, a szállás pedig a csoport egyik felének a Residence FranceLoc Regie Village-ben, a másik felének a Residences 1800-ban volt. Nézzük sorjában:

Szállás: 2-en a FranceLoc-ban voltunk. Erről van több infóm. Kezdeném azzal, hogy 6-os apartmanban voltunk 4-en, így pont elfértünk. Már az első nap gondok voltak a melegvízzel. Pontosabban az, hogy nem volt. Ezt sikerült a recepción orvosolni. Egy kapcsolót kellett átkapcsolni manuális funkcióra, mert automatán nem működött (pedig igazából úgy kellett vna mennie). Felszereltsége elég alap, de hát ennyi pénzért sokra nem számítottunk. Bár kiemelném, hogy a fürdő és a wc (bár kicsi) nagyon rendezett és igényes volt. A szállás arra amire kellett, tökéletesen megfelelt. Közel volt a Village 1800 felvonóhoz, így reggel egyszerű dolgunk volt.
A többiek a Residences 1800-ban voltak, ami már sokkal jobban nézett ki, felszereltebb volt, és tágasabb is. Volt saját terasza, ami utólag kiderült mégse olyan jó. És itt a lényeg. A többiek kinthagyták a felszerelésüket a teraszon (ami nem egy szinten volt az utcával, hanem 1 emelettel magasabban), és reggelre ellopták az egyikük board-ját. Érdekes módon csak a Burton felszerelés tűnt el, pedig volt mellette kevésbé márkásabb deszka (és egy nagy jó léc, amelyet valószínűleg azért nem vittek el, mert addigra belepte a frissen esett hó). Nem tudom, ti hogy szoktátok, de én akárhányszor voltam a franciáknál síelni, mindig a teraszon mertem hagyni a cuccot, mert sosem volt gond. Még csak nem is hallottam, hogy valakitől loptak volna. Na de most hallottam. Úgyhogy javaslom, ha nem laktok magasan, akkor NE hagyjátok a cuccot kint a teraszon éjjelre.

Pályák: Az első négy napban, szinte végig napos idő volt, talán pár órára volt köd. Előttünk pár nappal esett a hó, ami megmentett minket. Bár a napok teltével kezdett sok helyen jegesedni, de ettől függetlenül élvezhető volt. Nem fogok minden pályáról külön írni, csak próbálom kiemelni a tapasztalatokat. Annyi biztos, hogy snowboardosoknak nem a legmegfelelőbb a terep. (persze a freeride-osoknak biztosan nagyon jó). Ahogy már mások is írták, sok olyan rész van, ahol le kell csatolni, és sétálni kell, mert nagyon lankás. Persze lehet a profik át tudják csúszni ezeket a részeket is. De nem egyszerű. (Az utolsó két nap szakadt a hó, szinte semmit sem lehetett látni. Ezért erről nem is írok.)
Ami engem személy szerint zavart még, az az, hogy nehézkes volt a lejutás a központba a felvonókhoz. (a Jandi Express I. -hez) Volt egy zöld pálya, ami lement odáig, de boarddal keveseknek sikerült lecsszni lecsatolás nélkül. Volt még a térkép szerint egy piros pálya (Vallons du Diable), de azt sajna nem tudtuk checkolni, mert mindig le volt zárva. (legalább is amikor mi akartuk próbálni). Ja meg le lehetett vágni egy lankás részt egy fekete pályával (Valentin), de ez a kezdőknek nem járható út. A szektorokról röviden:

Glacier: sajnos ide csak egyszer jutottunk fel az idő miatt, de akkor nagyon élveztük. Széles, kellemes pályák. Sajnálom, hogy a szél közbeszólt. Talán ezt bántam a legjobban.

Toura: Nekem ez a rész is tetszett. Végül is ez a terep egyik fő csomópontja a Cretes mellett. Ha az idő jó, akkor nagyon élvezhető, még a kevésbé magabiztos csúszóknak is.

Cretes: Itt sokat tartózkodtunk, de főként csak "átutazóban". Jó rész ez is, de semmi extra.

La FÉE: hát ide egyszer jöttem, de elég is volt. Sajnos az alsó része nagyon lankás, boarddal nagyon nem jó. (persze, hogy én azzal voltam.) A többieknek sem tetszett ez a rész, úgyhogy nem is nagyon jöttünk ide többet.

Vallée Blanche: Nagyon kellemes ez az oldal, kár hogy csak 2szer mentem át. Van meredek része is (amit kéknek jelöltek, de kb. fekete volt), de ettől csak izgibb volt. Tetszett az a síút is, amin át kell csúszni a városon, az első felvonón. Hidak alatt, házak között. Mindenképpen csússzatok el arra.

Diable: Én itt nem voltam, de két haverom azt mondta, hogy nem volt rossz, csak jegesedett. A piros meg sajna le volt zárva.

A Bellecombes rész nem tudom melyik szektorhoz tartozott, de nagyon élvezetes az a rész is.

Összességében a pályákról: a síterep a lankás-lecsatolós részektől eltekintve jó, nekem tetszett. Talán ha lett volna hamarabb friss havunk., akkor még tökéletesebb lett volna.
Ami picit idegesítő volt, az a sok ember. A felvonóknál nem kellett sokat várni, de a pályákon sok volt a csúszó, nagyon kellettt figyelni a másikra. (profin lehet ez sem zavaró) Még akkor is, amikor rossz idő volt. Nem hittem el, hogy ilyenkor is mennyien csúsznak.

Éttermek: Nagyon jókat ettünk. Fent drágán, lent olcsóbban. (apartmanban nem sokat ettem) A boltok nem vészesen drágák. Meglepően kedvesek voltak az eladók. Kártyát mindenhol elfogadták. Még a kis büfékben is a hegyen.

A végső szavaim, hogy így, hogy először voltunk itt, mindenképpen jó volt, de szerintem elég is. Isola után jobbra számítottunk, de végül is azt állapítottuk meg, hogy talán jobb volt a délebbi síterep. Egyszer érdemes ellátogatni. Főleg síelőknek. (én egy napot síeltem, de ezen a napon jobban éveztem a pályarendszert, mint amikor boardoztam.)

Fontos, hogy a beszámolómat nem profiként írtam, hanem haladó board-osként, és síelőként.
Ha kérdésetek van, bátran kérdezzetek.

Gábor
Puskás András
17 élménybeszámolót írt
17
14 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2015.01.19.
Szia Mindenki!

Megpróbálok tényszerű lenni, mert különben ...
Buszos utazás, január 10-17 között. Szállás 1800-on.
Érkezés 14 körül, a szállást 17 órától lehet elfoglalni, az iroda ajtaján jelentőség teljesen apartmanokhoz no wifi.
A szállás Meije a legelső az alagút szerű garázssor mellett, alatt, fölött, három szintes. Apartman legalul, kijárat oldalt a Mont de Lans felé lejtő síúthoz. Első szint garázsok, második szint Sherpa.
Apartman öt személyes, az ajtón belépve neki megyünk az emeletes ágynak (alatta pótágy), jobbra három ajtó, az első mögött ajtó szélességű és mélységű valami egy polccal, alatta porszívó, felmosó, vödör, másik ajtó fürdő, 120 cm-es kád, harmadik ajtó wc.
Tovább egy elhúzható falap, mely lezárná az eddigieket a következőktől.
Ami a konyha, étkező, négy fiókos komód, kihúzható ágy, és erkélyajtó.
Konyhában villanytűzhely, mikró ami akkor működik ha fel van kapcsolva az egyik villany, kávéfőző, aminek a vezetéke nem ér el a konnektorig (vittem hosszabbítót), a felszerelés igen minimalista, 2-3 egyformánál több nincs.

11-én és 12-én síbusszal át 1650-re, 09 órakor már vártuk a buszt. A központból Jandri 1, Jandri 2, majd éppen elértük az első 10 órakor induló Funiculaire gleccser vasutat, s már 10,30-kor csúsztunk is lefelé 3400-ról, pontosabban a szél miatt megfeszített izmokkal és erős botozással araszoltunk az enyhébb lejtőkön, mint anno a Delta c. tv műsorban.
3200-tól lefelé már kellemesebb, lehet élvezi a csúszást, már amikor nem kell botozni, le 2600, majd 2100, tovább nem mert arra már nincs hó. Ez van, örüljünk, hogy fent van, meg kő és kavics sok helyen, legalább néhol jelölve is, így lehet kerülgetni, de nem sok sikerrel, mert a ratrak szépen felszedte és elterítette, de a kő nem tud eltűnni mert néhol igen kemény és kevés a hó. Lejeb nem merészkedünk, el kicsit oldalra mindkét irányban, de hát nem az igazi.

13-án eső és szél, liftek nem indulnak reggel, csak pár darab legalul az oktató pályáknak, húzós, akasztós liftekkel, sebaj pihenünk, meg beadom a lécem, mert sírok ha a talpára nézek. Csak úgy vállalták ha teljes talp felújításra adom be, hajrá, 39 euró s megint új lécem van másfél óra múlva, s várjuk a delet, hátha indulnak a liftek, de nem, így maradt a Jandri melletti hó bár ahonnan a két nap képeit wifin felnyomtam a felhőbe.

14-én borús, ködös reggel kis eső, s ahogy haladunk felfelé egyre jobban esik, már hó, s egyre kevésbé látni, a köd igen komoly. Meg sem nézzük a gleccser vasutat, menjünk lefelé hátha jobb lesz, van friss hó 20-30 cm, ratrakolás sehol, csak keményen, dolgozzanak a lábizmok, három éve nem volt a lábamon léc, végre csúszom friss hóban, látni nem látok semmit, ezért csak a pálya szélét jelző karókat figyelem, néha kicsusszanok, de ott szél fújta kemény, vissza a pályára, ott legalább lágy kellemes, csak nem látok. Dél körül már egész jól lehet látni, nem csak az embereket, hanem a minden pályára jellemző buckákat is, de még így is kellemes a túrt hó, de sajnos mindig eszembe villan bizonyos szakaszokon, hogy itt voltak a kavicsok, csak óvatosan.

15-én minden szép, minden jó, ideális körülmények, frissen ratrakolt pályák 2100-ig, onnantól lefelé továbbra sem fehér a táj, így maradunk ismét a felső részeken, de működik az élvezeti síelés, már nem tűnik kaotikusnak a pálya rendszer, végre a párom is mosolyog, csinálok képeket videót ahogy illik ilyenkor.

16-án igen korán indulunk, aztán nagy pofára esés, nem látom mozogni a lifteket, szakad az eső, alig szálnak fel síléccel a buszra, de mi csak megyünk a Jandrihoz. De felesleges volt sietni, a liftek nem indulnak fent 100 km/órás szelet jeleznek. Marad a Jandri melletti hóbár délig, hátha, ez a nap is elveszett. Legalább a nagy várakozásban kipróbáltuk a hóbárban lévő lavina szimulátort, amit végig rikoltoztam, hogy legalább egy kis hangulat javításon átsegítsem magam. Még késő este is esett az eső, de azzal vigasztaltam magam, hogy így kényelmesen össze tudtunk pakolni, nem kell kapkodni holnap reggel, merthogy az ajtónkra ki volt téve, hogy 8,40- kor veszik át az apartmant (ez passzol az átadáshoz, későn adják, korán veszik el a kulcsot).

17-én korábban ébredek mint szoktam, túlságosan világos van, nem értem, azt hittem elaludtunk, de amikor kitekintek minden össze omlik bennem, elhagy az erőm, s csak bambulok kifelé az erkély ajtón.
Minden fehér, és csodálatos, és gyönyörű, nekem pedig össze szorul a torkom, az éjjel eset kb 30 cm hó. Kicsit sírdogálok, csak úgy magamban befelé, aztán elmegyek zuhanyozni.
Nejem vigasztal, lehetett volna rosszabb is, legalább négy napot síeltünk a hatból, nem mentünk haza korábban mentővel, mint a csoportból ketten is egy kartöréssel, meg egy térd ficammal. Örüljek, hogy három év után tudtunk síelni négy napot, de sajnos én még mindig csak bánkódom, és nehezen tudom feldolgozni, hogy január elején egy francia gleccser pályán ilyen élményben volt részem.
basquiat
7 élménybeszámolót írt
7
11 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2014.02.28.
Les 2 Alpes 2014.02.01-02.07.

Régi álmom vált valóra, hogy eljutottam Les 2 Alpes-ba. Skilines-al mentünk, minden flottul ment, az utaskísérők mindenben segítségünkre voltak.
Az út odafele simán ment, szerencsére még nem zárták le a hágót, nem úgy, mint hazafelé, így a 200km-es kitérő nekünk is meglett és a 22órás buszút is...

A szállásunk 1800-on volt, közel a Village felvonóhoz, szűkös volt kicsit, de nem ez volt a lényeg.
Az ott töltött 6 sínapunkban az időjárás mindent megmutatott magából, havazás, tejköd, szél, eső, napsütés... Sajnos két nap is akkora köd és havazás (utolsó reggelen eső, később havazás), hogy érdemlegesen nem tudtunk csúszni.
Első nap a Jandri1-el kezdtünk, visszacsúsztunk a faluba egy kellemes zöld pályán (nem a levezető zarándok úton, az gusztustalan). Majd fölmentünk a gleccserpályák tetejére, de ott tejköd, szél, hóvihar... Nekiindultunk a kéknek írt fee2-nek.
Na háth itt többet gyalogoltunk, mint bordoztunk, amit két, pályát eltorlaszoló frissnek tűnő lavina is tarkított.
Ezen a részen baromi jó freeride lehetőségek lettek volna, ha nincs köd és nem lett volna lavina, így ezt igencsak elengedtük... És ezt a részt el is kerültük a többi napon.
A következő napokon vegyesen volt napsütés és köd, de ha sütött is akkor is csak ilyen szűrt napfény volt elég rossz volt a kontraszt a pályákon, de azért még élvezhető volt.
Nekem kicsit kevés volt a 225km-ből azoknak a pályáknak a száma ami igazán élvezhető volt. De például ilyenek voltak a gleccserpályák, szélesek, egyenletesen lejtenek, nagyon éltük ezeket. Jó volt a Cetres, a Toura és a csúcsról induló Jandri is.
Nem tudom, hogy minek köszönhető, a méteres friss hónak vagy az eszméletlen sok sielőnek, bordosnak, de délután 1körül már minden pálya buckásodott, így hatványozottan figyelni kellett. (Ennyi sérülést, mint ott még életemben nem láttam).
Bementünk parkozni is, az easy parkot választottuk, de nagyon szét volt járva és eszméletlen forgalom is volt. Volt, hogy már telitalpon ment neki az ugratónak egy srác, és képesek voltak bemenni elé, ugratni...
Ugratóból találtunk kedvünkre valót, csúszóboxból már nem volt ilyen jó a felhozatal, rövidek votak, tényleg nagyon easy-k...
Talán a 4. nap reggel verőfényes napsütés, fél10kor tali a felvonónál, 1óra alatt értünk föl a gleccsertetőre... Ez már-már kiborító volt. Mire fölértünk ami szemmel belátható freeride rész volt, mind rommá volt járva, megkockáztatom, hogy az ilyen napokon több 5-600ember indul neki a szűzterepeknek. Ennek megfelelően nem is nagyon találtunk olyan részt ahol mi húzhatnánk az első vonalak egyikét.
Votak páran akiknek ez volt az első szűzhavas élményük, nekik nagyon bejött így is, nekem annyira nem adta. Ha igazán jó terepet akartunk volna, szerintem nagyon sokat kellett volna gyalogolni, mászni, keresni, erre nem volt mód.
Sajnos La Grave egyszer volt nyitva, de akkor nagyon ködös szeles idő volt, így azon a napon nem mentünk át, máskor meg már nem nyitott ki.

Összességében kicsit csalódottan jöttem haza, többet vártam a helytől, nagyon sok volt az zöld átkötő pálya, amit sokszor nem sikerült átcsúszni a tömeg miatt.
Az isőjárás se volt túl kegyes és bár jólnéznek ki a freeride részek, ám a helyiek könyörtelenül lecsapanak ezekre (jól is teszik :)).
Jövőre valószínű valami kevésbé felkapott helyet keresek, ahol nincs ennyi ember, nincsenek ekkora távolságok, nem kell egy órát felvonózni, hogy csúszhassak.
bikkamokka
2 élménybeszámolót írt
2
15 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2014.02.26.
Les 2 Alpes
2014.02.08-15. (Első francia síutam, talán van olyan hasznos, mint hosszú)

Február 8-án éjszaka indultunk Franciaországba, hatan két kocsival. Délután értünk Brianconba, ahol a szupermarketben feltöltöttük a készletekinket, főleg friss élelmiszerekkel és némi vörösborral és sajttal. Ekkor már rendesen havazott, az út is havas volt. Hamarosan kiderült, hogy lezárták a Lautaret-hágót. Ez a 42 km helyett 210 km utat jelentett változatos utakon és időjárási körülmények között. Így a tervezett este hat órás érkezésből lett este 10. Sebaj, a szállást el tudtuk foglalni, a vacsorát nem főztük meg, és a hó továbbra is esett. A 6 fős appartmanunk az 1800-as részen volt, közel a Village 1800 felvonóhoz, és a síbusz megállójához. A bejelentkezést reggel elintézve a síbérleteket is megkaptuk. Irány a hegy. Elsőre a Jandri I-gyel mentünk fel. Itt a havazásban a Toura kék pályáin síeltünk.

Toura:
Itt vannak a Freestyle parkok. Egy kezdő, ami egy kisebb félcsővel kezdődik, majd kisebb ugratókkal és boxokkal szórakoztathatjuk magunkat és a körülöttünk levőket. A haladó parkban már komolyabb ugratók, fal vannak és egy elég nagy Big Air. Ezen még a havazás után magasítottak is egy kicsit, szép nagy ugrásokat láttunk rajta a felvonóból. Találtunk itt még egy boardercross pálya kezdeményt is, de ez nem volt annyira telerakva akadállyal (kevés ugrató, döntött kanyarok hiányoztak). Ezeket a Toura és a Lac Noir ülős felvónók szolgálják ki. A Toura újabb, kényelmesebb, de nem megy annyira magasra, mint a Lac Noir. A két felvonó sebessége nem különbözik számottevően. A parkokhoz a Toura is elég, a boardercross és a Lac Noir pályához azonban a Lac Noirt érdemes választani. Van még egy tányéros felvonó. Első használatkor elfogott a nosztalgia érzése: Elindulunk, hatalmas rántás, majd lekönnyül, még egy rántás és aztán megyünk nagyjából egyenletesen. Félúton egy enyhe kanyar, mint gyerekkoromban Csehszlovákiában. Ezen felvonó mellett van pár box és ugató. Ha nem az ugartók felé (balra) megyünk kiszállás után, hanem jobbra, akkor könnyen a Jandri lift közép állomásához csúszhatunk. Vagy a Toura felvonó aljából egy kötélbe kapaszkodva kűzdhetjük le a szintkülönbséget a kabinos felvonóhoz. Ez eléggé kényelmetlen, mivel nagyjából térd magasságában menne a kötél, ha nem kapaszkodna bele senki. Sokat használva kiváló alkar és ujj erősítő.
Van még egy büfé és hütte is a felvonók aljában, kinti és benti leülési lehetőséggel. A külső sötétzöld székekben sajátot is fogyaszthatunk, jó idő esetén csak örökölni lehet a helyet. Belül nem jártunk.
A Jandri középállomása mellett van egy Pic-Nic feliratú fűtött helyiség, ahhol faasztaloknál fogyasztjuk az otthonról hozottat. A falon információk a hegyi időjárásról, lavinákról, hegyen járásról francia és angol nyelven is.
Egy nagy hütte van a Telepherique teteje mellett is, ahol délután DJ kever és hatalmas bulik lehetnek. Nem maradtunk, hogy megnézzük.

Második nap is havazott, ekkor a Crétes sectorban is síeltünk

Crétes:
Két felvonó tartozik ide, az alsó a Village 1800 közvetlen a településről indul, egy négyszemélyes ülős, amivel lefele is (lábunkon léccel) utazhatunk. Alatta a Valentin (fekete) pálya, ami tud melós lenni combizomilag. Érdekesség, hogy csak a lejtő harmada a pálya, mellette a fennmaradó 2/3-on mindenki saját felelőségére csúszhat. (Mintha a pályán nem saját felelőségére síelnénk...) Ez a nap végére tud buckásodni, jegesedni, hazafele több a sílécen az utas, mint a pilóta (azaz a történésekbe kevés beavatkozása van.), de ennek ellenére jó. Sokkal jobb, mint Demoiselles (zöld) szerpentin, ami hómentesség esetén út lehet a hegyre. A szerpentinen még többen vannak, minta feketén. A felső a Crétes felvonó, ami szintén négyszemélyes ülős. Sorban állni itt kellett néha, akkor ha a Jandri közepe fölött minden zárva volt, vagy épp több csoportot oktattak errefele. Alatta egy kék pályával, és egy zölddel. A kék középső harmadában van egy kellemes lejtő, amin szép íveket lehet karcolni, nagy sugarú sível is, mivel a pálya nagyon széles. A zöld pálya kissé szerpentin szagú, de borddal kezdőknek jó (a kezdő /kb 8-10. napos/ boardosunk itt gyakorolt többnyire.) Ez csatlakozik a szőnyeges felvonó pályájához, ami a kezdők területe.
Ide ér fel az Oeluf Blancs nevű kabinos retro felvonó. Beszállója a Jandri Express I mellett van közvetlen, a kiszállója pedig a Telepherique indulójával van egy házban. Ez a retro kabinos elvileg négy személyes, mi ketten voltunk, nem kicsi emberek, de még kettő ekkora nem fért volna mellénk. Beszállni és kiszállni is vicces, mivel rendes ajta nincs, a héj nyílik két felé. A Telepherique egy ingajáratban közlekedő nagy kabinos, amit csak egyszer láttunk menni, de beszállni akkor sem lehetett. Egyébként a Jandri Express középállomásánál van a teteje.
Hütte/büfé itt is van, és a színes fekvőszékekről sem zavarnak el, ha csak napozol, vagy a hozottat fogyasztod.

La Fée:
Délután átcsúsztam a La Fée sectorba. A köd miatt sokat nem láttam, de az itteni piros pályákat ki szerettem volna próbálni. Csúsztam mindegyiken egyet, de hogy a pályán vagy némileg mellette, abban már akkor sem voltam biztos. A visszajutás innen a többi pályához elég nehézkes. A Fée 1 kéknek csak gyalogtúrára is felkészülve szabad nekivágni.

Diable:
A nap végén a Diable felé vettük az irányt és az egyik feketén csúsztunk haza. Az egész napos havazásnak köszönhetően nem volt különbség a pálya és nem pálya között, puha porhóban csúsztunk le a völgybe.

Valamelyik nap a pirosat is megnéztük, azonban lefele haladva a hó minősége egyre rosszabb lett, és az alsó részen volt pár kifeszített felirat, ami a kövekre figyelmeztettett. Kövek? Közel 1800 m magasan február közepén, havazás után? Volt pár. Erre a pályára nem is jöttünk többet. Megnéztük a feketét, ismét. Ezt a pályát nem kezelik, pedig, ha kezelnék nagyon jó pálya lenne belőle. Így a buckasít lehetett gyakorolni.
A Diable felvonó hatszemélyes (vagy nyolc) ülős, automatikusan záró-nyíló kiesésgátlóval.
A Superdiablen csak felfele mentünk egyszer, de az átcsúszó a Jandri közepéhez rosszabb volt erre, mint a Bellecombes liften keresztül, ezért később azt használtuk.

Glacier
Harmadik napra elállt a havazás, kisütött a nap. Felmentünk a csúcsra, gleccsere, csináltunk pár fényképet, csúsztunk párat a Jandri 5 kéken. Ezen lendületesen is lehet íveket karcolni, széles pálya. Mellette a havat depózhatják kupacba, gondolom a melegebb időre. Itt két csákányos húz egymás mellett, egyforma sebességgel, vagy választhatjuk a Funiculaire vasutat is, ami a gleccser alatt megy ingajáratban. Van itt még pár kék, meg egy piros, amin talán mentünk egyett, de nem igazán éretttem, hogy miért piros, amikor alig meredek. A csúcsról a völgy felé közel 1800 m szintkülönbséget síelhetünk, párszor érdemes kipróbálni. Inkább napközben, mert délután sokan vannak, és akkor óvatosabban kell engedni a cájgot.
Itt is van vendéglátóipar, belül elég nagy önkiszolgáló, külön bár, és mintha pincéres rész is lett volna.
Van itt még egy jégbarlang, (belépő 5 EUR/fő) amiben nagyméretű jégszobrokat láthatunk: elefánt és kiselefánt, polip, halak, ősember, majom, szív, stb. Most voltam először ilyen helyen, de nem fogott meg nagyon, kihagyható.
Továbbá itt lehet átmenni La Grave-ba ha nyitva az átjáró. (Szerettünk volna, de nem jött össze, majd legközelebb.)

Negyedik nap a csúcson kb 70 km/h-s szél fújt így lejebb menekültünk, ahol élveztük a napsütést. Új helyet már nem fedeztünk fel.

Ötödik nap reggelre cudar idő lett, változó intenzitással esett a hó és süvített a szél. A felvonók közül csak három ment, ebből kettő a Vallée Blanche oldalon. Reggel nem sok kedvünk volt nekivágni, így csak délután bátorodtunk meg. Mire kiértünk a Vallée Balnche liftet leállították. Maradt a Cote és a Mont de Lans. A Cote kék pályán a vizes hó és a jég váltakozott, gondoltuk, megnézzük a pirosat. Itt is ez volt a helyzet. Egyett csúsztunk ezen is, aztán hazabuszoztunk.

Utolsó nap a csúcson sűrű köd, alatta ritkább. Érdekes volt a firnes hó a gleccseren. A Créte-n csúsztunk párat, aztán a völgy felé vettük az irányt. Elég vizes hó esett.

Freeride lehetőségek:
Eleve a pályák között (pl a szerpentin részei között) is rengeteg hely van freeridera. Ezek nem meredek szakaszok, a síelők élnek is a lehetőséggel. Egy éjszakai havazást követő napsütéses napon keresni kell az érintetlen helyeket, a szem előtt levőket szemérmetlenül összesíelik. De jól teszik, a freeridehoz korán kell felkelni. Vannak még rejtettebb helyek, párat megnéztünk a Travelexesekkel. Itt szépen fogyatkozott a csapat, csak a kemény mag tartott ki. Bár komoly meredekre nem vittek minket, jó helyeket jártunk be, párszor az egyik sectorból csúsztunk a másikba. Nyilván vannak még komolyabb lehetőségek, találkoztunk két síelővel, akik beülővel, kötelekkel nyomták.

A szállásunk szűkös volt 6 főre, főleg pár szekrény hiányzott, ahova pakolni lehetett volna. Sítároló volt valahol, de még az irodában is azt javasolták, hogy ne használjuk, mert lopnak. De azt gondolom, hogy ár/értéket tekintve a szállás megfelelő volt. Az autók fedett helyen állhattak az épületek alatt futó alagútban.
Fent (1800 m-en) egy Sherpában lehetett venni sok mindent, lent (1650 m-en) pedig a Sparban vagy a Carefour-ban még több mindent.

A pályák nagy részében volt egy szerencsétlen átcsúszó rész, ami előtt mindig meg kellett engedni, nem volt egy egyenletesebb lejtésű piros, vagy egy fekete, amire azt mondhattam volna, hogy ez itt az én kedvencem, 3 napig itt leszek, ha kerestek. A freeride lehetőségek – a friss havazásnak köszönhetően – azonban ellensúlyozták ezeket. Jópáran éltek is ezzel a lehetőséggel, idáig itt láttam arányaiban a legtöbb freeride sít a pályán (és mellette).

A beszámolóból pár pálya és felvonó kimaradt, aki kíváncsi nézze meg őket, aztán írja meg, ha van kedve.
Ciumiu
1 élménybeszámolót írt
1
10 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2014.01.20.
Sziasztok!

Mi most jöttünk haza L2A- ról.
A szállás teljes mértékben pályaszállás volt 1800 m- en, a Lautaret elnevezésű apartmanban. Kinyitottuk az erkélyt, felcsatoltunk és már csúsztunk is :-)

Ilyen szempontból kiváló volt a szállás. Néhány kisebb hiányosságot azonban meg kell említeni a szálláshellyel kapcsolatban:
1.olvasólámpánk nem volt, amikor kértünk, a recepciós hölgy segítőkészen felvette az igényünket, de a lámpa sosem érkezett meg.
2.mikro szintén hiányzott ( bár a többiek szálláshelyén volt)
3.az ágy pokoli kényelmetlen, szétfeküdt állapotban volt.

Az apartman 5 fősre van tervezve alvás szempontjából, mi szerencsére csak ketten voltunk a párommal, annál többen már 'heringparty'- nak lehet nevezni.

Felszereltség szempontjából teafőző, evőeszközök, poharak, edények, tésztaszűrő, sajtreszelő,... van és a fűtés is nagyon jó, nem fagytunk meg.

A pályarendszer nagyon jó, a ratrakok éjszaka dolgoznak rendületlenül, reggel pedig a frissen raztrakolt pályán nagyon jó volt csúszni.

2600 m- en, a Jandri Express I- nél van két Hütte is, ahol kicsit borsos áron lehet enni- inni ( pizzácska 6€ és nem is nagy szám), ezért mi készítettünk szendvicseket, vittünk magunkkal rágcsát és forraltbort, amit letettünk az egyik Hütténél.

Összességében fantasztikus egy hetünk volt itt, az időjárás egy picikét kibabrált velünk az utolsó két napban, de ekkor lementünk a skipass bérlettel ingyenesen használható uszodába- a Jandri Express aljában található- és mozogtunk egy keveset a beltéri- kültéri 30°C- os medencében, majd az ingyenes buszjárattal visszamentünk a szállásra.

Mindenkinek szép időt, kellemes és balesetmentes síelést kívánok!
Quarius
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2013.02.16.
Sziasztok,
február 2-9 között mi is megjártuk Les2Alpes terepét.
Azthiszem életünk egyik legjobb síélményét kaptuk. A szállásunk 1800-on volt. 10 fős apartmannban, életem eddigi legnagyobbjában. Nem lehetett panaszunk rá, kényelmesen elfértünk.
Viszont a pályák csak akkor jók ha friss hó van rajtuk. Az első nap régebbi hóval találkoztunk, ráadásul a nagy tömeg miatt a felvonóknál is nagy sor alakult ki. Rengeteg volt a jeges rész és nem csak a pályán, hanem azon kívül is. De már az első nap is találtunk jó pályán kívüli lehetőségeket a kis kabinos teteje és a Jandri 1 közötti völgyben. Összességében az első nap számunkra nem volt az igazi, többet vártunk a tereptől. Aztán a második napon érkezett úgy 5 centi hó, ami valóságos megváltást jelentett a pályákon és azon kívül is. Nagyon élveztük. Aztán amikor éppen 3200-ön a Signalon tettük a köröket a friss porhóban, gyönyörű napsütés mellett, megláttuk a skilines-os csapat freeride túráját. Mivel LeGrave-be mi is elakartunk menni így, odamentünk hozzájuk, hogy lássák hogyan síelünk, ez ugyanis előtte kikötés volt. Ez hatalmas szerencse volt ugyanis egy olyan helyet mutattak, amit azóta se hiszek el, fantasztikus volt. 3200-ről 2100-ig mnetünk le pályán kívül, hatalmas friss porhó, nyomok nélkül (mi lehagytuk őket). A legjobb élményeim között van. Ezúton is köszönjük a skilines-os szervezőknek. Kedden elkezdtünk ismerkedni a lenti pályán kívüli helyekkel is. Nekünk a legjobban a pálya bal szélén lévő erdő tetszett, bár sajnos az se nagyon nagy. Viszont mivel ültetett és sűrű viszonylag kevesen mennek bele, így ott mindig nagyon jó hó és kevés nyom várt bennünket. Aztán a szerdára megjött az égi áldás, emiatt az aznapra beharangozott LeGrave-i túra el is maradt, mert lezárták a hágót. De nem is volt baj, ugyanis a mi oldalunkon is hihetetlen lehetőségek voltak. Hatalmas szűz hó a pályákon szinte senki a felvonóknál nulla sor egész nap mentünk. Sokat pörögtünk az alsó részen. A Jandri alatti rész is fantasztikus volt és meglepő módon ott se volt sok nyom. Csütörtök reggelig esett a hó, így csütörtökön ismét friss hóban és ragyogó napsütésben síelhettünk, ahol az eddig megismert helyeket ismételgettük, plusz átnéztünk a szemközti hegyre is, ami addigra le volt járva és lassúak a felvonók is, így nem volt a legjobb. A hét legrosszabb élménye is ehhez a naphoz kapcsolódik amikor lementünk a 2600 előtti völgybe, amúgy szokás szerint fantasztikus hó viszonyok közepette, csakhogy az alján a két felvonóból egy se ment. Így néhány száz sorstárssal együtt gyalog kellett felmenni a hegy tetejére boarddal, friss hóban.
Utolsó napra LeGrave-ot választottuk, ami szintén hatalmas élmény volt, de erről másik topicban.
Összességében egy fantasztikus hetet töltöttünk Les 2 Alpes-on, de ehhez kellett az is, hogy essen a hó, ugyanis friss hó nélkül a pályák a jegesek és még buckásak is.
cannibale
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2013.02.14.
Február 2-9.
Les 2 Alpes avagy a mennyország és a városi forgatag egyvelege.
Hosszú lesz!

*Utazási iroda:SkiLines.Nem tudtam olyat kérni amit nem intéztek el és korrektül meg lehetett velük beszélni mindent.Készségesek és segítőkészek voltak.Ötös.
*Utaskísérő:Nos ez egy nagyon találó név, ő az aki van is meg nincs is, foglalkozik veled meg nem is,küld smst de ha te küldesz nem válaszol,utazik veled de nem tud franciául így gyakorlatilag teljesen mindegy van-e vagy nincs ha legalább angolul beszélsz.Azon kívül,hogy a buszon szétosztotta az előre megváltott biztosítási EUB-os kék kis kártyát ami úgy nézett ki mintha egy ötéves töltötte volna ki,beszedte apartmanonként a kauciót illetve az üdülő helyi díjat azonkívül nem csinált semmit.Egyébként kedves volt és mosolygott sokat. Elősszőr járt a terepen és mint kiderült csak beugrós volt. Az Alpe de Huez-i út is csak szerinte volt teljesíthetetlen így ez az ajándék az irodától füstbe ment terv volt...Haza úton Brianconban találkozunk másik magyar csoporttal akik Alpe de Huez-ből jöttek át,érdekes onnan tejesíthető volt az út!Kínos..ezért egyes mivel megfosztott egy plusz élménytől.
*Oda út:Találkozó 20:15 Teve utcai rendőr székház előtti parkoló egyszeri 200ft-os parkolási díj,hogy a buszodhoz közel parkolhass.Szokásos csomag mennyiség: boardbag,utazótáska,hátizsák a buszra/fő.21:00-ás indulás helyett harminc perc csúszással sikerült abszolválni a kezdést.Les 2 Alpes-ra ahol ugye 1650-en és 1800-on vannak a szállások így értelem szerűen elősszőr az 1800-asok holmiját pakolják.Kicsit állatkertes az indulás, ezer ember ToyToy WC ezért egy lapos üveg sokat segíthet ;) tehát 21:30 és már indulunk is.Ne örüljünk ha nincs tele a busz ez nem azt jelenti,hogy több helyed lesz, csak később szálnak fel. ;)
Apropó le és fel szállás, ilyennel még nem találkoztam de egy komoly széktámladöntési vita miatt egy forma leszállt Olaszba kajakra csomagostul. :D Sofőrjeink örültek mikor ki kellet rámolni a fél buszt,majd Briancon előtt kb.10-km el még bejött egy defekt.Kicsit berottyantottam mert elég közel kaptuk telibe a sziklát,max. egy percig sziszegett csak a kerék de eljutottunk a "hírhedt" bevásárló centrumig.Gumi javítás miatt az egy órás pihi két órás lett amit nem is bántam mert itt "Brinanconban" mindig annyian vannak,hogy fejlövés az egész.Aki járt már itt az tudja,hogy a legjobb párosával vásárolni,már ha muszáj, egyik sorban áll a másik vásárol, aztán csere.Ezt komolyan jó tanácsnak szánom mert előttünk két srácnak nem volt szerencséje.Kihallatszott a telefonból ahogy üvöltöttek velük ,hogy negyven ember rájuk vár a buszon és azonnal induljanak...két teli kosarat hagytak a kasszánál mikor már csak ketten álltak előttük és 35 perc sorban állás után így távozni nem túl felemelő...
A közel húsz órás busz út azért egy kicsit sok volt,érkezés 1650-re Kb. 17:00-ra kicuccolás az itt lakóknak,eligazítás,kulcsfelvétel és szálláskeresgélés vagy kóvájgás.. majd 1800-on ugyan ez.A recepción beszélnek angolul de minden adatlapon amin az átadás átvétel van csak francia szöveg olvasható, ez később fontos lehet..
*Szállás:A "lakosztályunk" a Meije-ben volt M7-C3 kóddal amihez kaptunk egy papír alapú térképet,szerencsére gyorsan megtaláltuk, első blikkre kicsit ijesztő amikor keresgélned kell abban a büdös alagútban felpakolva csomagokkal de hamar megnyugszol mert hulla vagy az úttól és rajtad kívül még egy csomóan ezt teszik..
18:30-kor tehát ott állok az ajtóban boldogan mert megtaláltam,hátizsák bedob majd séta vissza a cuccainkhoz és három lakótársamhoz akiket közben kirámoltak a buszból.Újabb kanyar ekkor már az összes cuccal.Betuszkoljuk magunkat szó szerint a 4es stúdióba aztán csak állunk és nézünk.Első mondatom: Azonnal igyunk valamit,majd a második is ez,és a harmadik is.Gyerekek, Isten látja lelkemet mert mindenre felkészültem de erre nem lehet!Vagy csak olyan képes rá aki már járt ezen a szent helyen.Egy kőbányai munkás szállás szerintem tisztább és nagyobb mint ez de mire kibeszélnénk magunkból az érzéseinket szerencsére megvág a három feles pálinka mindenkit.Elkezdünk röhögni kínunkban, de ennyi.Kipakolunk és máris otthonos a mi kis lakó barlangunk. Boardok, lécek, botok erkélyre meg a hozott kaja-pia is mert a hűtőben igazi Francia sajtot érlelhettek pár napig ezért ezt egy pár órára nyitva hagytuk de végül okés lett ez is.Nagy találmány az elhúzható plusz fa ajtó az erkéjen.Megpróbáltuk hivatalosan is átvenni az apartmant papíron de erre hiányos nyelvezetünk miatt nem volt lehetőségünk.Sms-ben jeleztük a problémákat a csoportkísérőnknek és simán teleírtuk magyarul az egész oldalt minden szívbaj nélkül bár a darabszámok nem voltak lényegesek semmiből de a szétszakadt ágyat,eltört kilincset, falról leesett csempét, szétesett széket,feltört járólapot,leszakadt függönyt azért meg említettük.Na nem azért mintha zavart volna de ne rajtunk kérjék már számon.Szóval kicsit át domestoszoztunk mindent meg elmosogattunk újra de ezek a dolgok már jó hangulatban teltek.A szállás fekvését mindenképpen jónak mondanám kilátás kellemes,alulról kb. az alagút közepén van és egy emelettel lejjebb mint a Village 1800-as felvonó alsó állomása.Ezen a szinten a szánkba volt egy kis bolt ahova a bagettért,sajtért jártunk de olyan 150 méterre van egy Sherpa is.Odáig kajáért ritkán mentünk el.Éttermek és bárok is vannak 1800-on csak körbe kell kicsit nézni, persze az igazi lüktetés az valóban 1650-en van ami szerintem sétával a leggyorsabban megközelíthető.Tizenöt perc kényelmes séta a hóban és lent vagy a városban.Jómagam sokkal távolibbnak képzeltem de kellemes csalódás volt,buszra várni tök felesleges.
*Pályák-felvonók megközelítése:Az alagútban/parkolóház/ az 1800-as recepció/kulcsfelvétel helyszíne/ felé sétálva jobb kéz fele máris a pályán találjuk magunkat.Innen keresztbe lehet a leggyorsabban átcsúszni a Jandri-1 felé.Nem kell semmire fel ülni se tárcsásra se csákányosra csak csúszni keresztbe a pályákon ez a Demoiselles zöld pálya alsó része.Másképp még elindulhatunk egy emeletet feljebb majd bal kéz felé egy kis kaptatón a már említett Village 1800 ülős felvonó alsó állomásánál vagyunk.Ennek a felső állomásától nem sok lehetőség van a központi pályarendszerhez kapcsolódni sajnos, csak freeride zónákon át vagy a Fekete Valentin nevű pályán lecsúszni és egy feljebb levő zöld pályán szintén keresztbe csúszni ill. megcsúszni a teljes Demoiselles pályát/van aki ezt élvezte/.Nem mellesleg az emberek 90% -a úgyis a Jandrihoz igyekszik reggel.Első 1-2 nap tuti sorban állás és heringparti a 20 személyes állós felvonón!Nekem ez nem tetszett mert vadidegenek a pofádba lihegnek vagy húsz percen keresztül majd mikor 2600-on átszállsz a Jandri2 re akkor ugyan ez folytatódik még vagy 15 percig de ekkor már 3200 ra jutsz fel!Alacsony tolerancia szinttel rendelkezőknek ez komoly erőpróba. :D Végül is valamit-valamiért ugyebár 1600 méteres szint különbséget és több hegyet kell áthidalni. A Jandri1 mellől indul egy kicsi fehér tojás ami jópofa és ülős de nem túl hatékony viszont legalább kényelmetlen eszköze a feljutásnak.Ceuf Blancs a neve erről át kell szállni az óriás kabinosba Téléphérikue és ennek a végállomásánál még mindig csak 2600-on vagy.Egyszer-egyszer érdemes ezzel is felmenni csak a panoráma miatt de erről is csak a Jandri2 vel tudsz hatékonyan a csúcsra jutni.Próbáljátok ki az összeset.Van hat üléses modern automata meg olyan is ami úgy térdhajlaton vág,hogy ha nem akarsz akkor is beleülsz. ;)
*Hütték:Jó pár van és irreálisan drágák de legalább van wifi.Mi leginkább a 2600-on levő Touraban tanyáztunk.0,5 Stella 8euro,hamburger 5euro,sült krumli 4,50e,Pizza 8e Mars,Snickers csoki 2e Forró csoki 4.50 .Nem szabad átszámolni.... 2400 forintos csapolt sört úgyse ittam még! :D Azért ezt kedveltük mert ez három részre volt osztva és a büfé részhez /Zöld székes/ bárkit oda engednek még ha a hátizsákból iszol,lakomázol akkor se szól senki.A piros székes résznél már rendelni kell mert tíz perc után jön a pincér és ha nem rendelsz mehetsz.A fapados részhez meg csak akkor ülhetsz ha az étteremből rendelsz.Fekszel, napozol és nézed ahogy csúsznak,síelnek az emberek. Mosdó tágas tiszta majd minden helyen.Ami még tetszett ,hogy elzavarták a dohányosokat még a teraszról is bent pedig sehol nem lehet rágyújtani nem úgy mint sógoréknál..Szóval ezt szerettük,nagyon.
*A hét:Négy nap szikrázó napsütés egy nap havazás egy meg olyan ködös féleség de mindig volt a terepnek olyan része ahol jók voltak a látási viszonyok.Nekünk két napba telt mire becsúsztuk a pályákat és térkép nélkül is átláttuk az egészet de az első két napba térképeztünk egy keveset :) Lélegzet elállító panoráma, kiváló minőségű hó,elég komoly méretű pályarendszer,gyönyörű,széles pályák.Véleményem szerint a méret egyben kissé hátrány is a pályák kialakításánál mivel tele van libalegelővel,legalábbis ez volt az érzésem.Nekem ez a rengeteg alibi átkötő pálya nem tetszett annyira de persze tudom,hogy egy ekkora terepnél valahogy meg kell oldani...Nem vagyok egy beszari úgyhogy meg merem ereszteni a lapot de,hogy egy piroson elindulva kb.50-60km/h tempó ne legyen elég az átcsúszáshoz az nem igen fordult még velem elő mint ahogy az sem, hogy egy kék pályán szintén le keljen csatolnom.Igaz a méreg rögtön tova foszlott amikor körbenéztem hol is állok valójában mert ilyen csodát mint itt még nem láttam,valóban káprázatosak a földrajzi adottságok de boardos szemmel nem perfect hely ha valaki szereti pörgetni. Freeride tekintetében azonban zsír de nem veszélytelen.La Grave rész nekünk kimaradt, nem volt rá szükség,vannak itt erdős részek is úgyhogy korántsem kopár a terep. Isten ments,hogy leszóljam de ennyit régen sétáltam boardal a hátamon. Alapvetően én két részre osztanám a pályákat 2600 alatt és 2600 feletti pályák, mi alapvetően a fenti szekciót preferáltuk.Kedveltem a gleccservasutat is ami 3200-ról 3400ra visz.Amikor kiszállsz fent a liftből és ott állsz a fotocellás ajtó előtt a szél süvít és az eléd táruló látvány maga a döbbenet.. de használtuk a Jandri2-től induló dupla csákányost is.Kissé szeles de napsütésben el lehet nézelődni,nekünk ez megadatott.Nem részletezném külön a pályákat a fentiek csodálatosak szélesek a lentiek meg olyanok amilyenek.3400-ról lejönni azért nem semmi érzés,fent az arcomra fagyott a maszk lent a Jandri1 aljába meg vetkőztünk mint ha kötelező lenne :)A fekete Valentin nekem nem jött be csak friss hóval vagy reggelente, estére totál leharcolták.A Demoseillesen a lejutás kulcsa nálunk volt :D a neve Le Pano bar.17:00-ig megy a csapatás rendesen.Ezt nagyon élveztük.Ragyogó napsütés,BARÁTOK,csapatós zene,valóban jéghideg sör néha fagyott habbal a tetején,felejthetetlen panoráma, jó hangulat.Ott éreztem azt,hogy nem kívánhatok egyszerre többet, frenetikus volt.15:30-16:30 között féláron van az ital de csak módjával mert még haza is kell jutni és a sima zöldön rossz időintervallumban hazacsúszni komoly veszélyeket rejt.Első nap az az érzésem támadt,hogy az összes szerencsétlent ide sodorta az élet.Boardosok,sielők,kicsik és nagyok,félkegyelműek mind egy helyen sétálnak, fekszenek.Néni majdnem szájon vágott síbottal az első alkalommal...szóval itt nagyon észnél kell lenni.Ezt a részt rendszerint kiegyenesítettük lefele és bizton állíthatom,kevesebb veszély lesett ránk pályán kívül mint a Demoseillesen hazafele.Itt a FIS 10-et sajnos elfelejtheted, a legelképesztőbb helyeken képesek elesni. 3400-ról csapattam át Jandri5-4 kombináción,persze itt is meg kell ereszteni az átcsúszáshoz és a kanyar után vagy tíz-húsz boardos ült libasorban szépen egymás mellett..Nem szerettem,nagyon nem!Rengetegen itt tanulnak vagy próbálkoznak, persze oktató nélkül és esnek-kelnek,itt az emberek 10-15% nak elég lenne a Visegrádi Nagy villám.Komolyan.De hát ez van ezt kellett kezelni.Ezeket az apróságokat leszámítva egy csodálatos hetet töltöttünk itt,nagycsaládosoknak akik meghitt nyugis csúszkálásra vágynak nem ajánlanám a terepet de mindenki másnak igen.Ezt látni kell,érezni kell, itt gyártják az élményt és kihasználják amit a természet adta lehetőségek nyújtanak.Kevés helyen van nyugalom, lüktet a város sok az erősen illuminált fiatal de jókat nevettünk rajtuk amikor pl. -10 fokban a hóban fetrengtek félmeztelenül.Nagyon keményre tudják magukat piálni :D szóval van élet, aztán ezekkel van tele a pálya másnap nulla mozgáskoordinációval..
Jó kis hely ez csak fel kell venni a ritmusát,nekünk sikerült.Valószínű ide vissza térünk..Jó csúszást mindenkinek.
Pacsi: Krisz

UI:Szóltam,hogy hosszú lesz :D
P2040055.JPG
P2030010.JPG
P2030016.JPG
P2030017.JPG
P2040032.JPG
P2040037.JPG
P2040039.JPG
P2040042.JPG
P2040046.JPG
P2040047.JPG
P2040057.JPG
P2040064.JPG
P2040073.JPG
P2040075.JPG
P2070101.JPG
P2070104.JPG
P2070106.JPG
P2080118.JPG
P2080142.JPG
P2080146.JPG
P2090153.JPG
P2090174.JPG
P2090184.JPG
image-3.jpeg
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2013.02.02.
Sziasztok!
Vasárnap jöttünk meg Les 2 Alpes -ból, jó kis hét volt. Havazásban értünk oda, vasárnap reggelre leesett 40-50 cm, legalábbis ennyi volt a pályarendszer alsó felén a freeride részen. A fenti (Jandri 2-től felfelé) felvonók nem működtek a nagy szél és havazás miatt.

Aztán délután megint elkezdett esni, reggelre megint kaptunk 20 centi porhavat kb. a szállásnál is. Hétfőn kinyitották már a gleccser részt is, egyszer felmentünk, de esett vmi zúzmara, ami mindenre ráfagyott és a látótávolság is a nullához közelített. Az alsóbb részeken is kiváló volt a hó, és hatalmas freeride lehetőségeket kínált a terep az alsó fekete pályák mellett/között, a Belecombe ülőliftnél, illetve a Fee szektorban is! Hihetetlen, mekkora pályánkívüli lehetőségeket rejt a terep! Reggelenként robbantgattak is rendesen. Aztán kisütött a nap és szikrázó napsütésben ugyan, de igazi téli hidegben lehetett bejárni a pályarendszert, ha jól emlékszem az összes pálya nyitva volt, a szél is csendesedett.

1800-on laktunk, onnan reggel megy fel egy gyors 4-es ülőlift, hazafelé meg a fekete Valentinen lehetett hazacsúszni, amit nap végére kicsit kicsúsztak, de nem volt vészes. Remek a kilátás a szomszédos Huez sípályáira és a Grandes Rousses hegyvonulatra. Átmentünk La Grave-ra is, ami az idei évtől fizetős lett ugye, 20 euro/nap! Les 2 Alpes pénztáraiban lehet megváltani a kiegészítést. Jó buli a ratrakos áthúzás (visszafelé meg egy buggy szerű húz egy szimpla kötelet csomókkal) és szép a kilátás fentről. Érdekes módon a hóminőség nem volt olyan jó, mint Les 2 Alpes-ban, talán az északi fekvés miatt sokkal keményebb volt a hó.
https://sielok.hu/fotoalbum/546368/...galeria/
Les2Alpes-2013-023.jpg
la-grave-ext.jpeg
vasssy
53 élménybeszámolót írt
53
18 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.04.24.
Tavaszi körutunk harmadik sínapja (2012.04.16) Les 2 Alpes-on virradt ránk, bár ezt a ködtől nem nagyon láttuk...
Nem nagyon siettünk felfelé minden tejfehér volt. Időközben azt a hírt kaptuk, hogy 3200 felett süt a nap. Hát mondjuk 3300 felett, de ehhez még a barlangvasúttal is fel kellett menni. Mire felértünk, csak a gleccserpálya volt teljes egészében napos, de az állapota is kitűnő volt. A hőmérséklet bőven fagypont alatt, nagyszerűeket lehetett hasítani. Ádám a szervező közös freeride-ot szervezett. Bár részemről nem sok esélyt láttam rá, lementünk 3200-ra a találkozóra, ahol már semmit nem láttunk. Azért adtam neki egy esélyt. A piros Dome pályán elindulva a felső szakas kiváló volt, de a beszállási pontnál már ismét 0 volt a látótávolság. Voltak akik csúsztak egy kicsit, néhányan pedig továbbintultunk a pálya aljáig, ez már nem volt jó. Irány vissza a gleccserre, ott csúszkáltunk amíg láttunk, aztán szépen visszafelvonóztunk a völgybe...
Sajnálom, mert ezt (is) nagyon vártam. Nagyon érdekes ez a hosszan elnyúló pályarendszer. Biztosan jó lehet lecsúszni egyben, de bármilyen jók is a felvonók, kb egy óra a visszajutás a csúcsra, ez azért nem kevés. Amennyit láttam belőle, a pályák szélesek, a meredekségük is jó, de a vonalvezetést nem tudom... A völgybe levivő feketék nem vészesek, a tavaszi időjárás miatt most eléggé kásásak voltak, a lenti tanulófelvonók már nem mentek, a város közepén levő pályán viszont jó darabig le lehetett csúszni, este még ratrakolták is. Ha valaki lecsúszás után nem haza ér, a síbusz rendszeresen közlekedik és összeköt mindent mindennel, ez szerintem példásan működik.
Három éjszakát töltöttünk itt, a társaság nagy része egy 24fős apartmanban lakott, ez egészen korrekt volt. A közös helyiségben a többiek is elfértek, a konyhában volt némi sorbanállás, a hálószobák 2ágyasak, a társalgóban/előszobában senkinek sem kellett aludni.
A második napon kisütött a nap, így láthattuk a helyet, de már nem itt síeltünk, hanem a szomszédos Alpe d'Huezben, ahonnan siettünk vissza még apartmanokat nézni. Hát, a harmadiknál elvettem a fonalat, de egészen korrektek is voltak, érdemes errefelé menni.
Este egy magyar üzemeltetésű szállodában (Hotel Pied Moutet) kaptunk vacsorát, amit ezúton is köszönünk a nagyon kedves vendéglátóknak! Ők egyébként itt az oldalon is megtalálhatók.
A város, a környék és amit a pályákból tapasztaltam arra késztet, hogy egyszer kedvezőbb körülmények közt is vissza akarjak térni... :-)
Tobi
21 élménybeszámolót írt
21
17 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.03.26.
2012. március 9. - 2012. március 18. között egy hetet töltöttünk Les 2 Alpesben. Az útvonal a szokásos volt, Bp - Ljubjana - Trieszt - Milánó - Torinó - Briancon - Les 2 Alpes. Már odaúton látszódott, hogy a januári-februári nagy havazásokból sok elolvadt, és a Pó-síkságon mutatott +21 fokos hőmérséklet sem ígért sok jót. Egészen a Col de Latouret hágóig alig volt hó, utána viszont téli világ fogadott minket. Az apartmanunk a Flocon d’ Or volt, a település déli részén, közvetlenül a szakadék mellett, a Pied Moutet pálya aljánál. Új építésű, átlagos francia szállás. Magáról a településről annyit, hogy döbbenetes nagyságú, nagyon sűrűn beépített, igazi nagyvárosias hangulata van neonfényekkel, közlekedő helyi buszokkal.

Most síeltünk először itt, de jó pár éves francia tapasztalattal, a meglátásaim a követezőek: Egészen fantasztikus a magasságkülönbség, volt, hogy a völgyben +15 fok volt (elkaptuk a téli félév kb. legmelegebb hetét), míg a csúcson -4 fok. Ez egyben nagy kihívást is jelentett, hisz a csúcson fáztunk, a völgybe leérve meg izzadtunk a melegtől. Furcsa volt ilyen hosszantilag elhelyezkedő terepet látni, még sosem volt alkalmam hasonlóan síelni. Ez a jellegzetessége egyben a legnagyobb hátránya is a rendszernek, 3-4 felvonóra és pályára hatalmas terhelés jut, a Jandri 2, 3, 4 nevű pályák a délután már erősen buckásodtak és vizesedtek, de ez a meleg hatása is volt. A másik nagy hiba, hogy a lenti részen csak 3 feketepálya mellett 1 zöld vezetett le, erre a szűk zöld ösvényre délután fél négytől özönlöttek a síelők, mint egyetlen nem fekete levezető pálya. A pályakezelés megfelelő volt, feltűnő volt viszont, hogy egyes helyeket az üzemeltetők teljesen „feladtak” idővel, amik nem voltak vitálisan fontos részek.

A hütték száma és elhelyezkedése kiváló, különösen lehet ajánlani Toura 2600-on található helyeket, kaja szempontjából a fentebbi, tehát nem a zenés hely a legjobb. A felvonók kellően gyorsak, a kapacitás is oké, csoportunknak elsősorban a felső pályák tetszettek, de ebben nagy szerepet játszott az évszakhoz képest meleg idő. 3200 méter felett kiváló széles, kék és piros pályák vannak, hóbiztosak, nem síelik szét őket, alkalmasak carvingolásra. Mindenkinek ajánlom a legfelső, 3600 méter feletti részt, ahová ratrakkal lehet feljutni. A túlsó oldalon, La Grave felé lehet off-piste síelni, az északi fekvésnek köszönhetően még most is kiválóak voltak a hóviszonyok. Nem túl nehéz, középhaladó síelők is nyugodtan megpróbálhatják. Nagy élmény, fantasztikus a táj.

Összegezve: Átlagon felüli pályahosszak, nagy magasságkülönbség, kiváló off-piste lehetőségek, sok szórakozási lehetőség a faluban, gyors felvonók. Különösen ajánlható a freeride és szűzhó kedvelőknek, nem ajánlott viszont kezdőknek.

U.I.: Mi is voltunk Alpe 'd Huez-ben, oda írom észrevételeimet.
3400 méterről a gleccser
Középső, Toura 2600 állomás feletti snowpark
Les 2 Alpes - panoráma 2200 méterről
A település éjjel
3200 méteren
Signal gleccserpálya 3300 méteren
Snowpark
A sírendszer teteje 3500 méteren, háttérben a Mont Blanc, jobbra La Grave-La Melije
Rat-rak 3500-re
Rat-tak húz
petib
37 élménybeszámolót írt
37
14 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.03.21.
Sziasztok!

Csak néhány kiegészítés lacko_01 soraihoz.

Mi is a skilines-szal voltunk, viszont kocsival mentünk, és mivel 1800-on gyengébb minőségű apartmanban laktunk, nekünk az utazással együtt kb. 82000 Ft/fö -be került az út, úgy, hogy öten laktunk egy 6 személyes, eléggé leharcolt és nagyon kicsi apartmanban. Maga a ház egy hosszú, ingyenes, fedett parkoló felett van, innen lehet bemenni a lépcsőházakba, a legközelebbi pálya közvetlenül a parkoló kijáratánál van. A bolt is kb. 1 percnyire volt, biztosítva a minden reggeli friss baguette-ünket. Volt viszont egy dolog, amivel eddig még Franciaországban nem találkoztam (pedig elég sok helyen voltam már): bár volt az épületben sítároló, de az irodában nem adtak hozzá kulcsot, mondván, jobban tesszük, ha inkább felvisszük magunkkal a léceinket az erkélyre...

A pályákról lacko nagyjából mindent elmondott. Az állapotuk a nagy meleghez képest egész jó volt, a mi kedvencünk a Fée szektor volt, ahol a kék és piros pályák mellett leratrakolt fekete pályákon is le lehetett csúszni. De igazából akkor tudtuk csak értékelni az itteni hóhelyzetet, miután visszajöttünk Alpe d'Huez-ből, ami egy merő latyak volt. Brianconban kicsit jobb volt a helyzet, de ott is sokkal ramatyabb állapotban voltak a pályák, mint itt.

Összességében - hála a ragyogó időnek - nagyon jó hetet töltöttünk el, a márciusi nagy melegben a 3000 m feletti pályák miatt ideális választásnak bizonyult ez a terep.

És még valami: ha valaki kocsival megy, akkor érdemes egy kis kitérőt tenni a lenti víztározó felett lévő Mizoen faluba.
lacko_01
2 élménybeszámolót írt
2
14 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.03.21.
Sziasztok!

Írok pár sort a tapasztalatainkról. Nemrég jöttünk haza, LES2ALPES síterepen tölthettünk el egy hetet.

A skilines által voltunk, 92222,-Ft/fő áron.

Az utazásról. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől indultunk este 8 után. Sajnos már a bepakolás során kiderült nem túl emberszerető sofőrökkel fogunk utazni. Elég bunkók és flegmák voltak mindvégig. Az idegenvezetőnk Tamara nevű csajszi volt.
Sajnos nem volt tisztába mi is a munkája. Egész végig nem kaptunk tájékoztatást mi lesz, hogy merre. Mi hol található, és mit lehet csinálni... Az utolsó nap utolsó percében sms-ben írta meg a tényeket. Nem mondta hol lehet elérni ha gond van stb. Szóval semmit nem csinált. "a parkba volt".

A pálya és a város.
Én nagyon meg voltam vele elégedve. Hatalmas pályarendszer, és egészen 3600méter magasságig fel lehetett menni. A felső rész mindig jó állapotnak örvendett. Mindvégig nagyon jó idő volt, sütőt a nap és a szél se fújt. Szinte pólóba ellehetett lenni. Emiatt sajnos estére kásásak lettek a pályák, másnapra pedig az esti fagy miatt pedig darabosan jeges. Mi általában a nap első felét a glecseren töltöttük, a vasúttal mentünk fel, majd utána a 8személyes ülőkés felvonóig csúsztunk vissza. A pálya változatos, mindenki megtalálja a neki valót. Soha nem voltak hosszú sorok a felvonóknál. Mondjuk a Thui2 pályáról felvezető 3 személyes nagyon lassú volt, közel 15 perc alatt vitt fel, de a többi rendbe volt. Az egyik hátránya a pályának, hogy esti végső le csuszásnál sajnos csak két lehetőség van, a fekete valentin pályán, vagy a lankás zöld pályán jöhetsz le. Mi általában a zölden jöttünk le, ami kásás volt és forgalmas. Sok volt a bénázó aki szinte az egész nyomvonalt elfoglaló hóekébe próbált lesiklani. Ettől eltekintve ha jó időszakot fogsz ki elég élvezetes tud lenni. A weben megadott hóviszonyok azért kicsit eltúlzottak, szerintem már-már sehol nem volt 300cm hó. Annyi volt amennyi kell, egészen az utolsó napig miden pálya nyitva volt. A végén zártak le néhány pályát, lehet már végleg. Azért maga a pálya nagyon jó, érdemes ide tervezni. A kilátás gyönyörű és a levegő nagyon finom.
A hüttékről: drágád mindenek előtt,pl-ul 3,5EUR egy üdítő. A középsőnél minden nap 15-17ig bulikat rendeztek. A felsőnél koedukált wc-k voltak amik rendben voltak tartva. A középsőnél, idióta dupla csapóajtók vannak, elég igénytelen és szétbarmolt volt. A lenti WC elfogadhatóak voltak.
A város szép nagy, választékos és rendbe tartott. Van egy kinti uszoda amit ingyenesen lehet a síbérlettel használni, kellemes meleg vízzel. Többször voltunk és nem volt soha kellemetlenül teli, érdemes mártózni egyet. Nem kötelező az úszósapka. Mellette van egy korcsolya pálya, amit nem próbáltunk ki, de úgy tudom egyszer lehet a bérlettel használni díjmentesen.
Ha valamit vásárolni kell akkor ajánlom a U express-t, olcsó volt és sok mindennel felszerelt. Sok miden olcsóbb volt ott mint itthon.

Az apartman: 1650-en voltunk. Szinte tökéletes volt. Tágas- tiszta, jól felszerelt, igényes. Volt minden amire csak szükség lehet. A pálya kb. 50méterre volt tőlünk. Csak ajánlani tudom. A felső olcsóbb apartmannál szerintem nagy gond az, hogy messze van a pályától, és a síbusz csak 15 percenként járt.

ALPE D'HUEZ:
a Grand bérlettel díjtalanul át lehet menni rá. Reggel 8:30kor indult a buszunk és nagyjából 1óra az út. Sajnos az idegenvezetőnk Tamara nem tudta megmondani, hogy kell-e valamit csinálni, adnak bérletet vagy simán lehet menni a pályára. Kijelentette, hogy kérdezzük meg mit kell tenni, de minek is volt ő akkor....
De mindenki figyeljen, nem kell semmit tenni, csak menni a felvonókhoz, elfogadja a bérletet.
Elvileg ez nagyobb pálya volt, bár alacsonyabb kevesebb gleccser résszel. Nekünk kevésbé tetszett, sok volt a fekete pálya, amiknek a viszonyai is rosszak voltak. Legfelülről csak egy nehéz fekete pályán lehet lejöni, de azért kabinnal érdemes felmenni a kilátás miatt. Nagyon szép kilátó van fent, távcsővel és ismeretterjesztő táblákkal. Ha valaki nem szeretne a feketén lecsúszni azoknak van lehetősége a kabinnal lemenni. A fenti pályák tükör jegesek voltak. Részemről elég is volt egyszer lejutni. A lentiek pedig a nagyon nagy meleg miatt kásásak. Mi inkább lentebbi részen maradtunk. Kellemes kék pálya rendszer volt, ideális a tanuláshoz és gyakorláshoz. A pályán tetszett, hogy voltak padok amiken meglehetett piheni és nézelődni. A felvonok modernebbek voltak és gyorsak, itt sem voltak sorok. Azért ha már van rá lehetőség érdemes megnézni. Itt jobbak voltak a WC-k higiéniás körülményei. A busz 16:30-kor indult vissza.

Összesítve meg voltunk elégedve mindennel. Az idő persze kedvezhetett volna úgy, hogy esténként leesik egy kis hó, de így is szupi volt. Legalább nem kellett beöltözni és lehetett napozni. Erről jut eszembe senki ne felejtse otthon a naptejet, elég sok leégett arcot láttunk.
Jut eszembe a pályán van egy jégbarlang is. Érdemes megnézni 4,5EUR/fő. A gleccserbe van egy alagút beásva amik különféle termekhez vezet. Vannak bent kisebb nagyobb jégszobrok, mint például cápa, halak, csimpánz, ősember, ősasszony, mamut, kivágott ember alak, nagy arc, fotel, polip.
10:00-kor indultunk haza. Ennek az volt a hátránya, hogy hajnali 3-ra értünk haza. Inkább maradtunk volna még ott 2-3 óra hosszát sétálni és várost nézni.

Mi jól éreztünk magunkat, minden panaszkodást félre téve, azért nem mentem volna máshova szívesebben. A pályák tényleg mindig minden méterre ratrakolt volt reggelre és mindent megtette. Az időjárást pedig ki kell fogni, mázli kell hozzá. Mindenkinek jó és baleset mentes csuszást kívánok.

Üdv: Lackó
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.02.09.
A mi kis csapatunk is megjárta 2 Alpest, jan.28. - febr.4. között.

Szállásunk az Edelweiss Apartmanházban volt. Francia viszonylatban egész tágas apartmant kaptunk, igaz volt néhány probléma, nem csukódott rendesen a hűtőajtó meg a mosogatógép sem funkcionált megfelelően de ezt leszámítva teljesen korrekt volt. A recepciósok rendkívül segítőkészek voltak, és egyikük kiválóan beszélt (Christina) angolul, a másik csak egy kicsit, de a lényeget ő is megértette. Itt jegyezném meg hogy az internetet 20EUR/hét áron mérik (online kell megvenni, bankkártyáról), úgy vettük észre hogy ez egységár a faluban, a legtöbb helyen ezt kínálta fel a böngésző. Van lehetőség kisebb csomag vásárlására is, ha jól emlékszem akkor az 1 napos 5 EUR volt. Azonban ritka lassú a net! A kóddal lehetőség van különböző gépekről is netezni, azonban egy időben csak egy gép használhatja.
A kauciót úgy intézték hogy a szállás átvételekor csak feljegyezték a bankkártya sorszámát, majd a hét végén megsemmisítették a papirost a szemem láttára, ilyen módszerrel még nem találkoztam.

A legközelebbi pálya/felvonó a ház mögött kb 50m-re található, ez egy gyakorló pálya és az azt kiszolgáló két tányéros lift, melyek tetejétől oda lehet csúszni a Jandri Express-hez egy zöld pályán. Bordosok általában sétáltak a szállástól kb 4-5 perc alatt ők is odaértek. A nap végén a Valentin fekete pályán vagy mellette lecsúsztunk haza, és abszolváltuk az 50m-es távot a szállásig.

Az időjárás meglehetősen hideg és havazással gazdag volt (a hét első felében), mi egyiket sem bántuk, főleg az utóbbit. A hétfői és keddi kiadós havazásnak köszönhetően, szerdától péntekig gyakorlatilag a pályán kívül töltöttük időnk nagy részét, verőfényes napsütésben.

A kezdő freeridereknek a Vallée Blanche oldal ajánlott, nem túl meredek, nagyjából egyenletes az esése, valamint különösebb veszélyforrásoktól is mentes. Erről a hegyoldalról sajnos sípályán nem lehet közvetlenül elérni a túloldalra (gleccser oldal) szállító Jandrit, azonban toronyirányt csúszva simán elérhető, csak arra kell figyelni hogy nehogy valamelyik ház teraszán kössön ki az ember :)
A síterep magasabb részén vannak az igazán jó freeride lehetőségek (La Grave-ról külön írok lejjebb).
Különösen ajánlott a Fée részről induló Fée4-es pályától balra elterülő hegyoldal egészen a Crétes felvonóig. (A Fée2-es pálya után sziklaperemek(!) vannak a Crétes oldalról érdemes belőni a haladási irányt). A Crétes felvonó alatt is remek lehetőségek vannak.
A Fée rész tetszett nekünk a legjobban, mind pályák mind freeride tekintetében, és itt volt a legkevesebb ember is.
A Jandri express I és II alatt is kiváló részek vannak. Jellemzően a faluba vezető fekete pályák között szinte bárhol le lehet menni, a hét vége felé is volt még érintetlen szakasz errefelé.

Kicsit a sípályákról is:
A gleccseren szép széles nagyon enyhe esésű kék pálya van, kezdőknek is ideális, csak a hideg idő a konfort érzésen annyira nem segít, jellemzően a hegytetőn -16 -24 C volt. 3200-ról indul a Signal nevezetű igen széles és enyhe esésű pálya, carvingolsára ideális, bár amikor itt jártunk rettentő hideg és szeles volt, főleg visszafelé a felvonón, így többször ezen nem is csúsztunk, sajnos. 3200 és 2600m (Jandri középső állomás, Pano bár) között igen kellemes kék és piros pályák vezetnek, carvingolásra szintúgy kiválóak, általában közepes embersűrűség jellemző.
A Fée pályákat említettem már, remekek. A Toura (Bellecombes) fekete meglehetősen combos, a többi is teljesen jó, kivetnivaló talán a kékeknél tapasztalható mivel azok inkább zöldek, "szekérutak".
A faluba vezető feketék (Valentin, Diable) pályák nagyszerűek.
Vallée Blanche pályáin jellemzően kezdők voltak, itt nem is síeltünk ezért sokat.

A hüttékben jellemzően 8-12 EUR egy tál étel. A Pano bárban remek a konyha, ajánlom a TexMex-et :) Szintúgy ennél a bárnál minden nap 3-5 között egy DJ keveri élőben a zenét a teraszon, elég tombolós a hangulat 4 körül ;) (3-4 között happy hours) érdemes odanézni, magával ragadó a hangulat ahogy mindenki sífelszerelésben ropja. (5,5 a korsó sör, 4 a forralt bor)

A faluban sok bevásárlási lehetőség van, teljesen normális árakkal. A szálláson volt lehetőség bagett rendelésre 0,9EUR/db áron, a boltban 0,69 ugyanez, és még melegen került az asztalra reggelente.

A síbérlettel ingyenes az uszoda, egy nagy medence aminek egy kis része fedett csak, ha mozog az ember a vízben akkor nem fázik, mikor már kezdett kicsit hűvös lenni akkor kimásztunk meghemperegtünk a hóban majd visszaugrottunk, így teljesen jó volt :D A lehúzás az hogy van jacuzzi 5v7 EUR-ért 30 percre és a szauna is hasonló áron van, igaz időpontra adnak jegyet így figyelnek arra hogy kényelmesen elférjen mindenki.

Rengeteg bár, szórakozóhely van. Amiket kiemelnék:
- Polar Bear Pub, kicsi hangulatos inkább kocsma jellegű.
- Yeti Bár, a Diable felvonó közelében van egy belső udvarban, jellemzően bulihely, van táncolásra alkalmas rész, kevés leülős hellyel, itt annyira nem tetszett nekünk a zene, bár 2 este is itt jártunk
- Smithy's Tavern, ez lett a kedvencünk, egyik este élő zene volt, nagyon tehetségesek voltak, (ACDC-től kezdve LMFAO-ig mindent játszottak) hatalmas bulit csaptak, többi este DJ keveri a talpalávalót, telt ház volt mindkét este mikor ott jártunk, még az asztalokon és padokon is táncoltak. (02-ig van nyitva) Lehet kapni kancsó sört 2l 15EUR, korsónként mérve 5EUR. Közvetlen az Avalanche disco mellett található.
- Avalanche Disco, ide sajnos nem jutottunk el, a fő indok a 15 EUR belépő.

Az éttermekben átlagosan egy Raclette 22 EUR, Fondue 20 EUR, hatalmas adagot hoznak, pl. ahol mi voltunk, 4 fős raclette címén, több mint 2 kg-os sajttömböt hoztak ki. (A boltban kapható ugyanolyan típusú, méretű alapján számítva a súlyt)

Voltam már pár helyen franciáknál, de ennyire segítőkész, kedves és kommunikatív liftkezelőkkel nem találkoztam még, mindegyik beszélt angolul és hajlandó is volt(!). Ez jellemző az egész faluban is.

Összességében nagyon jól éreztünk magunkat és a hellyel is meg voltunk elégedve.

Zárásképpen még egy sztori:
Egész héten zárva volt La Grave felé az átjáró, péntek kivételével. Így péntek reggel felvonónyitásra mentünk, egyenesen fel a gleccser tetejére, fent dermesztő hideg (-21 C) és enyhe szél. A Gleccser tetején pár perces séta a Lauze felvonóig, majd annak a tetején vár a ratrak hogy áthúzzon La Grave-ba. Itt a felvonósok elkérik az ember bérletét, megnézik hogy érvényes e (6 napos biztosan érvényes), majd közlik hogy mi vár a túloldalon, felhívják az ember figyelmét a veszélyekre, arra hogy az utolsó lift amivel vissza lehet menni Les2Alpesbe 15.30kor megy, utána marad a taxi, valamint hogy csak odafelé húz a ratrak visszafelé sétálni kell. A ratrak mögé két kötél van kötve, rajta a csákányos felvonóról ráaplikált húzóalkalmatosságok. Már magáért az élményért és kilátásért is megéri átmenni La Grave tetejére, igaz mire átért a ratrak a maszkom keményre fagyott az arcomon és kopogott rajta a kesztyűm, de megérte! La Gravei csúszást a megfelelő topicban fejtem ki, jöjjön a lényeg. Hazafelé pont elértük az utolsó felvonót, majd elindultunk a sétára 3600m-en. Lehet csúszni kicsit, kell sétálni is, azonban az út elején jött egy ratrak mi meg leálltunk stoppolni, és FELVETT MINKET, úgyhogy a ratrak hátulján utazhattunk, iszonyatosan élveztük, íme:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ha valakinek lenne kérdése írjon nyugodtan.
Kicsit hosszúra sikeredett, elnézést akit untattam, azoknak beszéljenek a képek: https://sielok.hu/fotoalbum/379067/...kep/1/
mizsolt
12 élménybeszámolót írt
12
12 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.02.09.
Les 2 Alpes, Flocon d'or, 2012 jan 28-febr 4.

Sok éve síelek,de csak most elöszőr írok hozzászolást ,abból a célból hogy talán segíthetek az utánunk ide érkezőknek.Buszos utazás,Flocon d'or-ban szállás az Unitraveltől...,sok rosszat olvastunk előre a fórumon.Ezek után Miskolcról a buszozás 20,5 óra!!! A Flocon d'or szálláson a csoport (40fő) 1 emeleten lett elhelyezve Fro-i viszonylatban korrekt méretű appartmanokban!!!Ezek kellemes meglepetések!! A gleccser megközelítésével kapcsolatban kiegészíteném a "dannydog" álltal leírtakat.Ha valaki nem akar körbe síelni,az a házból kilépve csatolhat és 100m csuszás után a "super venosc" ülőlift aljánál találja magát.(csak teljesen kezdőknek nem ajánlott).Itt a síből kilépve gyalog le kb 20 lépcsőn,majd 40m gyaloglás és a "4"-es buszmegállóban vagy,ami a Flocon d'or-tól 100-m re induló "zöld" síbusz és a városban körbe járó "piros" síbusz közös megállója.(Ezzel a csuszással és kis gyaloglással kiváltottad a "zöld" síbuszt.kb 4-5 perc)
Innen a "piros" busszal utazhatsz a Jandri-ig,vagy keresztbe gyalogolsz (kb 3 perc) a szemben lévő Viking huzólifthez aminek a tetejétől a jandriig siklassz.(ha nem jött azonnal a síbusz mi ezt választottuk) Flocon d'or-Jandri felső allomás(3200) 44perc (lányokkal)!!! Hazaút:(1)-vagy körbesíelsz a VALLÉE BLANCHE oldalon a házig,(2)-vagy buszozól a jandritól a "4"-es megállónál átszálással,(3)-vagy lesíelsz a Viking lifthez és 3 perc alatt átsétálsz a "4"-es megállóba ahonnan a "zöld" busszal hazamész.(kb 20 percenként jár,5 perc az út) Az esti városi séták után,ha már nem jár a "zöld"busz a házhoz vezető 360 lépcső a páromnak egy végigsíelt nap,+vacsora és séta után hóesésben 6,5 perc volt.(utcai cípőben, csomagok nélkül normál tempóval)Aki ezt nem bírja valóban jobb ha lent lakik.Nekünk tetszett,meg voltunk elégedve vele!!!
Egyébként a hely inkább "freeride" síelőknek ajánlott a jelenlegi hóviszonyok esetén.Kellemes dőlésű széles carving pályák csak fent 2600m-től vannak.Én a 6 nap alatt végig a sízsákban hagytam a "race sl"-t,sőt a nagy havazás után béreltem egy "big muontain" sít.Nagy élmény,mindenkinek ajánlom.Persze ha nem lessz friss hó és kikeményedik a pálya jöhet a "race sl" verzíó.Jelenleg a városba tartó alsó fekete pályák is szuper állapotban vannak,jobb megoldás ezeket használni hazacsuszásra is a zöld helyett,melyen "állítólag" hóekében araszoló kiszámíthatatlan mozgású embereket kell kerülgetni folyamatosan.
Én másodszor jártam itt, és a zord ídőjárás (-15-25fok,és havazás) ellenére is tetszett.Remélem segítettem az utánunk ide érkezőknek.
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.02.05.
Ma hajnalban értünk haza Les 2 Alpes-ból, és azt kell mondjam fantasztikusak a hóviszonyok a terepen. Akik mostanában utaznak ide, biztos nem fognak csalódni.
A Flocon D'Or-ban laktunk, és előre tartottam a túloldalra átkeléstől, de kellemes meglepetésként ért, hogy csak egyet kell liftezni a Super Venosc nevű felvonóval, és le lehet csúszni a túloldali szélső Petite Aiguille felvonóig. Ha ide feljutottunk, akkor már keresztben át tudunk csúszni a Jandri Expresshez, amit Én kifejezetten utáltam, mert állni kell benne elég sokat, viszont a leggyorsabban ezzel lehet a csúcsra feljutni.
Visszafelé annyival módosul a dolog, hogy a Pied Moutet oldalon kétszer kell liftezni, hogy hazajussunk. De kb. fél 6-ig mennek ezek a liftek, úgyhogy ez sem gond.
Visszafelé a Demoiselles nevű zöld pályát senkinek sem ajánlom, mert az összes "szerencsétlen" itt próbál lejutni a faluba, és a pálya maga kb. 3 méter széles, és roppant nehéz előzgetni az embereket. Aki rendelkezik némi sítudással, csússzon le a Valentin nevű fekete pályán (nagyon kellemes), és csatlakozzon be a Petite Aiguille nevű zöldbe, ami keresztül megy a városka egy részén, és máris ott találja magát a Cóte nevű felvonónál, ami már a túloldalra visz.
A pályákról annyit, hogy kezdőknek nem a legideálisabb hely, leginkább a szűzhavazás kedvelőinek fog nagyon tetszeni, persze nem csak erről szól. Viszont igazi carvingolós pálya csak a felsőbb részeken található, és nincs túl sok belőle.
Szó mi szó, Én és a társaim is nagyon élveztük a pályákat, viszont nem éreztem, hogy 225 km sípályával vagyunk megáldva.
A negatívum pedig még annyi, ez is inkább a szállást illeti, hogy 8 órára kitakarítva kellet átadnunk, ami 6 órai kelést igényelt reggelizéssel, zuhanyzással, takarítással.
A pályákról meg tényleg igaz, hogy bizony kihagynak egyet-kettőt-hármat a csigazabálók az éjszakai Ratrakozáskor.
A pályán lévő vendéglátó helyeken horror árak vannak, pl. egy pizza kólával 20 Eurót kóstál, de Emilie (a pincérlány) fantasztikus mosolya még ezt is megérte! :)
Agent
15 élménybeszámolót írt
15
20 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2011.03.21.
Les 2 Alpes Március 12 - 20

Igazi tavaszban sikerült elindulni a Műcsarnok mögül, most busszal, mivel kitaláltuk, hogy ezt is ki kell próbálni egyszer.

Sajnos az októberi foglaláskor tágasabbnak leírt a középső ajtó "fölötti" ülések esetében a lábtér még a többi helynél is szűkösebbnek bizonyult. Szerencsére az útra bekészített Becherovka jelentősen enyhítette a probléma nagyságát.

Az út alatt Lenti környékén, a Szlovén-Olasz határon, Milánó előtt. majd Torinót elhagyva állt meg a busz rövidebb időre. Torinót elhagyva előbb eső, majd havazás érkezett. Brianconban pár útitárs leszállt, illetve meg lehetett ejteni egy nagyobb bevásárlást.

A Lautaret hágón a havazáshoz erős szél is érkezett, de probléma nélkül sikerült áthaladni, utólag aztán halottuk, hogy a mögöttünk lévő buszok már több száz kilométeres kerülőre kényszerültek, mivel a hágót lezárták.

Dél körül érkeztünk Les 2 Alpes-be, ezen belül a Location 1800 - Meije 5 ben volt a szállásunk, ez nagyon jó választás volt, mivel a pályáig/felvonóig mindössze 100 métert kellett sétálni.

A szállás kulcsának átadásáig viszont este ötig kellett várni, nem igazán értetem ezt anak a tudatában, hogy az előző turnusnak reggel tízig a szállást kitakarítva át kellett adni.

Elsőre feltűnő volt a hóhiány, amely a Franciák szerint igen száraz télnek volt köszönhető, a Vallée Blanche ("Fehér-völgy") oldalon szinte csak a pályákon fehérlett a hó, a Gleccser oldalán is a Településig csak a Valentin pálya volt nyitva.

A hét során sikerült az egész terepet bejárni, a többszöri havazásnak, illetve a terep adottságainak köszönhetően 2200 méter fölött már semmi probléma nem volt a hó mennyiségével és minőségével.

Az általam preferált útvonal a gleccserhez a Valentin-Crétes (Csúcsok)-Super Diable ("Szuper ördög")-Glaciers felvonókon keresztül vezetett.

A legtöbb ember is ezen felvonók pályáin volt, ezért leginkább a Fée ("Tündér"), a Bellecombes és a Signal liftek pályáit és freeride terepeit síeltük meg.

A La Grave-be való lesiklást a lent tapasztaható hóviszonyok miatt inkább kihagytam, szerencsére freeride lehetőség az egész terepen akad szép számmal.

Ezek közül szerintem a legjobb a Clos Chalance nevű 700 méteres szintkülönbséggel rendelkező völgykatlan. A terep "beszállását" a glacier kék pályáján lefelé csúszva lehet elérni, még mielőtt a pályát keresztezé a Jandri-Express felvonó. A helyet könnyen megismerni az ott található bódéról, illetve a ratraknyomról, amelyen egy kis mászás után elénktárul a völgy felső szakasza.

Azt a völgyet először szerda délután akartam kipróbálni, sajnos ekkorra már egy felhő ereszkedett a terepre, így inkább a visszamászás mellett döntöttem, ami utólag is nagyon jó döntésnek bizonyult.

Szerda délutántól ssütörtök estig változó intenzitással esett a hó, 1800 méteren néha az eső.
Péntekre aztán szikrázó napsütés és a délelőtt viharos szél érkezett, ekkor már sikerrel "támadtam be" a völgyet.

A lesiklás során érdemes a többi sízőt/boardost, illetve a nyomokat követni, több variáció is van a lesiklásra, ennek ellenére egyszer sikerült egy sziklaperemen kikötni, ahonnan nem lehetett lesíelni, de egy kis mászással megoldottam a problémát.

Remek mélyhó volt, sajnos az SL léc nem a legideálisabb az ilyen terepre, főleg térdig érő friss porhóban.

A völgy alján a Gours kék sípályáján lehet tovább csúszni a Fée lift alsó állomása felé.

A másik érdekes freeride útvonal szintén a kék Glacier pályáról indul, ekkor a Jandri-Express keresztezése után kell letérni jobbra, majd a piros és kék Gours pályák melletti szurdokvölgyben a pályákkal párhuzamosan lehet csúszni.

A szerdai ködös/esős délutánon kipróbáltam még a Vallée Blanche oldal pályáit is, sajnos az ezen az oldalon található liftek mind meglehetősen lassúak, a hó is inkább vizes latyak volt így inkább gyorsan visszatértem a másik oldalra.

A napok végén a Valentin pálya mindig érdekes képet festett, embermagasságú buckák és rengeteg síző, akik közül nagyon kevesen mozogtak otthonosan a buckákon/buckák között, így általában a buckasízést emberek közötti szlalomozással kellett kombinálni. Az ideális sínap lezárása mindig a Valentinon való 3-4 csúszás volt, itt a felvonó alsó állomásán senki nem állt sorba, viszont a felső állomáson a völgy irányába komoly sorállások alakultak ki, sokan godolták megoldhatatlan feladatnak a fekete buckás pályán való hazatérést.

A másik megoldás a lejutásra a zöld Chemins des Demoiselles ("Kisasszonyok útja") pálya volt, ami sajnos leginkább barna színben tündökölt, páran némi léccel a vállon való gyaloglás árán is ezt választották.

Utolsó este gondltuk, hogy kipróbáljuk a klasszikus Fodue-t, elsőre a Le Mazot étteremben próbálkoztunk, ahol miután leültünk az asztalhoz a pincér röviden közölte, hogy nincsen szabad asztal (ezt elfelejteték az asztalon jelölni) a teljes étterem le van foglalva, majd otthagyott minket mindezt köszönés, elnézéskérés nélkül, így innen nagyon gyorsan távoztunk.

Ellenben a Tapas Bar-ban kifogástalan és bőséges lakomát csaptunk (Fondue, 16EUR/fő), az udvarias és előzékeny
kiszolgálás mellé egy ingyen rövidital kör is járt a ház részéről, ezt a helyet csak javasolni tudom mindenkinek.

A hazaút sem indult egyszerűen, a szobát fél tízkor átadtuk, a busz 11-es indulással volt meghirdetve az érkezéskor, ennek elenére csak fél kettőkor érkezett meg, nem volt a legjobb dolog a szakadó hóesésben ácsorogni a csomagokal együtt - utólag aztán kiderült, hogy még a Briancon-i utasoknak is 11-es indulás lett mondva, oda már jóval három után érkeztünk.

Az út további része szerencsére viszonyleg gyorsan eltelt, érdekesség volt, hogy Olaszországban Torinotól Bresciáig igazi villámlós-dörgéses nyári záporokban haladtunk.

A tanulság mindenesetre az volt, hogy árelőny ide, vagy oda, többé nem megyünk busszal Franciaországba, a kényelmetlenség/várakozás nem ér meg ennyit.
Varga Endre
1 élménybeszámolót írt
1
21 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2010.03.21.
A pályákról már mindent leírtak, ezért csak pár megjegyzésem volna.
Tegnap jöttünk haza, fantasztikus időnk volt. Ami zavart. Csak a pályarendszer felét kezelték. Egyik nap egyiket, másik nap másikat. A másik, életemben nem láttam ilyen kutyaszaros, koszos sítelepülést. Szemét még a központban is, eldobott üvegek stb., bűz stb. Kisgyerekkel nem szabad ide menni. Minden reggel a boltba menet majd elhánytam magam, egyes helyeken annyi - napos, hetes, hónapos - gané volt, hogy tipegni lehetett csak közöttük.

A szállásunk viszont kellemes meglepetés volt. Ezúton köszönöm az Intersís francia referensnek, hogy utazás előtt pár nappal adott szállásigényünket el tudta intézni. Egyébként a helyiek tényleg normálisak és korrektek voltak.

Félreértés ne essék, síelés szempontjából, főleg így tavasszal jó hely, a magassága miatt mindig van jó hó. A többit a kollégák már leírták.
Üdv:--
Endre
Soma
21 élménybeszámolót írt
21
18 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2010.03.21.
Sziasztok, ma reggel érkeztünk meg Les 2 Alpes-ből, rögtön megosztom a friss élményeket.
Utazás:
12-én este indultunk a Felvonulási térről, egy emeletes, utánfutós busszal. A 22.00 órás indulásból lett 23.00, mert néhányan úgy gondolták, hogy a 22.00 órás indulás azt jelenti, hogy akkorra kell érkezni. Ettől eltekintve egészen az Olasz – Francia határig egész jól haladtunk, ekkor azonban eldurrant egy fűtéscső, amit a sofőrjeink némi leleményességgel kb. egy óra alatt ügyesen megjavítottak és tudtuk folytatni az utunkat, így kb. 21.00 órára megérkeztünk a szállásra. Hazafelé egy órás brianconi megállással 19 óra alatt tettük meg az utat.
Szállás:
A Le Majiotel-ben laktunk, a szoba átvétel gyorsan és rendben zajlott, bankkártyán zárolták a 300 eu-s kauciót. A szoba (hat fős), tipikus francia, elfértünk benne. Meglepő volt, hogy nem volt mikró, helyette sütőben melegítettük a kaját. Az érkezésnél percre pontosan megmondták, hogy távozáskor mikor jönnek átvenni a szobát, így ez is gyorsan lezajlott. A szállóban elvárják, hogy délután a síelés után, ne a sícipőben, hanem papucsban menjünk fel a szobákba. A Hotel kb. 100 m-re volt a Jandi Express és 50 m-re a Jandri 2 felvonók alsó állomásától, hazafelé pedig egész a bejáratig lehetett síelni. A szállástól kb. 300 m-re van egy nagy Spar (nyitva tartás 08.30 – 12.00 és 15.00 – 20.00), vele szemben a pékség (nyitva tartás 07.00 – 20.00), és van még egy nagy élelmiszerbolt (Marche), ami talán egy kicsit olcsóbb mint a Spar. Nem messze volt az uszoda és a koripálya is, ahová szintén érvényes a bérlet.
A pályák: FANTASZTIKUSAK. Azért ennél egy kicsit részletesebben. Mindenkinek minden típusú pálya megtalálható. A teljesen kezdő 0 km-esek a szállodák tövéből induló lenti pályákon kezdhetik meg az első lépéseket. A már kicsit gyakorlottabbak számára az alábbi útvonalat javaslom (nyugi, végig kék és zöld pályák). A Jandri Expressel végig felmenni a 3200 m-es felső állomásig (figyelem 2600-on át kell szállni), majd ha megy a Döme Express akkor azzal, egyébként a csákányos felvonókkal felmenni 3420 m-re. Innen egy kis lendületet kell venni és átcsúszni az utolsó csákányoshoz, ami felvisz 3560 m-en lévő csúcsra. Itt egy kis pihenő, muszáj körbenézni, videózni, fényképezkedni, egészen fantasztikus a látvány. Jól látható a La Grave-ba vezető átjáró (erről majd később). Idáig mindenkinek fel kell jönni, de a lemenetelnél két különböző útvonalat javaslok.
Nézzük a kevésbé haladókat: A csákányos felvonók mellett a Lauze (kék) pályán visszacsúszunk a 3200 m-en lévő GLACIER 3200m étteremig, majd folyamatosan balra tartva a Jandri (kék) pályán a TOURA 2600m állomásig megyünk. Itt elhaladva az alagút alatt egy elágazáshoz érünk. Balra Les Cretes 2100m, míg jobbra La Fée 2100m az irány. Én az előbbit javaslom, mert La Fée felé nagyon sok az átkötő út, ahol ha nincs kellő lendület, akkor lehet botozni rendesen. (Nálunk a kezdőknek a vállukban volt izomlázuk) Tehát, ha az elágazásnál a baloldali irányt választjuk, akkor a Grand Nord (kék) pályán megyünk tovább, ami beletorkollik a Route du Thuit zöld pályába (elég keskeny) és ez levisz egészen Les Crétes 2100m-re. Innen egy tábla is mutatja Les 2 Alpes 1650 irányt, egy keskeny kanyargós zöld pályát, ami teljesen visszavisz a kiindulási pontra. Ez bizony 2000 m szintkülönbséget jelent, minden kezdő, középhaladó számára komoly teljesítmény.
És akkor most nézzük a profikat:
Ha fent vagyunk a csúcson, elgondolkozhatunk egy La Grave-i túrán. Ha jár a ratrak, akkor áthúzathatjuk magunkat és egy olyan ember társaságában aki ismeri a terepet egy fantasztikus freeride napot tölthetünk el. Sajnos visszafelé kell egy kicsit gyalogolni, kb. 800 m és van benne egy komolyabb kaptató is, így ezt csak azok vállalják akiknek jó a kondija. Ha mégsem La Grave-t választjuk, akkor a kiindulási pont ugyanaz, de 3400 m-en a piros Döme pályán haladjunk tovább, (Nagyon széles, nagyon kellemes) majd jobbra a Signal (kék) pályán. Ennek a végén fel kell ülni egy négyszemélyes (45-ös számú) felvonóba, majd innen azonnal jobbra az Envers du Signal piros pályára. Ez bevezet a Serre Pallas kék pályába és figyelni kell, hogy időben letérjünk a piros Breche pályára. Innen lesz jobbra egy letérő a fekete Gours Bis pályára, ami becsatlakozik a Gours kék pályába. Arra figyeljetek, hogy innen végig golyóba menjetek, mert különben lehet tuszkolni. Innen végig kell menni el La Fée mellett jobbra, egészen az út végéig (itt is golyó), majd a 31-es felvonóval fel Les Cretes 2100m állomásra. Itt lecsúszunk a 28-as négyüléses felvonóhoz és azzal felmegyünk, majd jobbra le a Diable vagy Petit Diable fekete pályákon érünk le a faluba. Ígérem, mire leértek mindenki érezni fogja a combját.
A pályákról általánosságban elmondható, hogy nagyon jó minőségűek (különösen a felsőbb régiókban), ami negatívum, hogy sok a keskeny pálya illetve nagyon sok az olyan átkötő, aminek nincs kellő lejtése, így aztán lehet karral tuszkolni rendesen. A boardercross pálya semmi különös, ami nagyon zavaró, hogy rengeteg totál kezdő hóekében szerencsétlenkedik nullával lefelé, komoly balesetveszélyt jelentve a mögötte gyorsan haladó számára. Sajnos láttunk is egy ilyent, egy gyorsan haladó srác, hogy ne üsse el a töketlenkedőt az emelt kanyarban kirepült a pályáról és egy jó nagyot perecelt. Szóval egyszer végigmentünk rajta aztán nagyívben elkerültük. Mivel hat napig fantasztikus idő volt, vakító napsütés és meleg, ezért délutánra az alsóbb régiókban kásásodhatott, buckásodhatott a pálya. Kedden és csütörtökön van esti síelés 20.30 - 22.30 között, sajnos kedden előtte nem ratrakolták le a pályát, így szinte élvezhetetlen volt, mindenkinek elvették a kedvét az esti sítől.
Alpe du Huez: Egy napra ide is érvényes volt a bérlet, így átmentünk a másik híres terepre is. Erről csak egy mondat: jövőre ide szervezzük az utunkat.

Feltettem az albumok közé a képeket
DSCN1333.JPG
DSCN1366.JPG
P3150273.JPG
minta.JPG
minta2.JPG
STP60065.JPG
Petkovics
4 élménybeszámolót írt
4
15 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2010.02.07.
Sziasztok!

Mi ma jöttünk vissza Les 2 Alpes-ről-nagyon szuper volt!
Az Edelweiss panzióban laktunk jó helyen,szép környezetben.
Az időjárásra sem lehetett panasz,mert a 6 sínapból 5 napos,1 nap az utolsó volt ködös a sűrű havazástól.
A pályák fantasztikusak,de a komolyabb rész valóban 2100 méter felett kezdődik,az alsóbb pályák nagyrészt csak hazacsúszásra lettek kialakítva.
Nagyon nagy élmény volt a mindennapi magaslati edzés:)Voltam már több gleccseren is,de ilyen légszomjjal még sehol nem találkoztam.3400-nál már rendesen kellett a levegőt kapkodni.
A ratrakos részért nekünk nem kellett semmilyen felárat fizetni,csak az utolsó csákányos felvonó után kérték el a bérletünket ellenőrzésre.
A La Grave részt is sikerült 2x meghódítani.Az első alkalommal vezető nélkül vágtam neki ,és nagy szerencsémre egy magyar sráccal összefutva sikerült a faluba leérnem(köszönöm Zsoltinak a Naturelle csapatból).
A második alkalommal a kis társaságunkból hárman indultunk neki a kalandos túrának.A feljutás a gleccservasútig simán ment,majd a csákányos felvonó átmeneti meghibásodása miatt vagy 15 percet fagyoskodtunk mire elindulhattunk a csúcsra.Majd a ratrakkal áthúzattuk magunkat és mint "tapasztalt" La Grave hegyi vezető vittem lefelé a csapatot.A faluba zökkenőmentesen lejutottunk,de a jegyosztó kabinnál egy flegma francia nő közölte,hogy mialatt leértünk(1óra-1óra 15 perc) lezárták a gleccsert és nem hajlandó jegyet adni nekünk a visszaútra,és hívhatjuk magunknak a "lötaxit 200 Euroért:))" ha Les 2-re akarunk visszajutni.Nagy nehézségek árán sikerült jegyet kunyerálni tőle és a kabinossal feljutnunk a felső étteremig.Innen vághattunk neki a nagy gyalogtúrának...2 óra alatt sikerült felcaplatnunk oda ahol a kaland elkezdődött.A gleccseren valóban nagy szél volt,de szerintem nem akkora ,hogy a kis tökös felvonót is le kellejen állítani miatta, ami a csúcsig húzott volna minket a La Grave oldalról.
Izgalmas volt,de megérte:)
kristi08
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2010.01.17.
Sziasztok!!!

Tegnap érkeztünk haza Les 2 Alpes-ből!!! Tömören fogalmazva FANTASZTIKUS volt!!!! :D A szállás franciás (kicsi,szűkös, az első este még hideg) de elfogadható!! Pályaszállás konkréten! Az 5.-en laktunk. Felmentünk a 6.-ra és már kint is voltál a pályán!!! Hihetetlen!! Az ajtótól kb 20m-t kell megtenni és síelhetsz!! Ez a pályaszállás(Odalys a neve)!! A pályarendszer tökéletes mindenki számára!!! Van ott minden féle pálya minden stílushoz!! Mindenki megtalálja a hozzá illőt!! Hó van bőségesen 25-150cm-ig! A felvonók 92%-a üzemel!!! 6napból 4kifogástalan(szikrázó napsütés) 1 nap szakadó hó és 1 nap erősen felhős volt!!! Ha ott jársz állj meg a Pano barnál 2600m-en 3 és 4 között mert Boldog óra van ami annyit tesz hogy olcsóbb a forraltbor, a sör és más egyéb!!És nem mellesleg 3-tól 5-ig egy dj nyomja élőben a tömeg pedig a teraszon tombolt!!!Hatalmas buli mindenkinek!!
Egy kis ízelítő:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Összegezve: mindenki szerint ez az egyik ha nem a legjobb síterep a galloknál!!! És mivel sok a britt,olasz,horvát és még sorolhatnám nem találkozni a megszokott francia magatartással!!Mindenki köszön,segítőkész és beszél angolul!!!!!!
A faluban van spar ahol el lehet költeni a fizetésed könnyedén szóval érdemesebb itthonról vinni a kaját vagy megállni Brianconban és ott feltankolni mert ott lényegesen olcsóbb minden!!!
Fontos!!!Hólánc legyen nálad mert szükséges!!! Nekünk is kellett mert annyi hó esett szombaton hogy nem bírták takarítani!! Lánc nélkül a szerpentin csak öszkerékhajtással járható!!! És ne kint tanuld meg hogyan kell felszerelni hanem itthon!!! Sok időt spórolsz vele!!!
Szóval aki odamegy azt irigylem!!!Jó csúszást!!!
:D
Soma
21 élménybeszámolót írt
21
18 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2009.03.17.
Mi vasárnap jöttünk haza Fr.o-ból és voltunk egy napot Les 2 Alpes-ban is. Gyönyörűek a pályák, fantasztikus a hó. Mi Puy St. Vincent-ben voltunk és mivel kiszakadt a gyerek síjéből a kötés ezért béreltem Neki lécet. Egy a VIP kategoria alatti (Atomic Nomád) léc 24 Eu lett volna naponta, de mivel két napra kölcsönöztem, odadta 42 Eu-ért. A VIP kategoriás felnőtt lécek 37 Eu/nap kerülnek.
A hütte árak: sőr 4-6 Eu, kóla 3-5 Eu, kaja nagyon drága.
Ráadásul Les 2 Alpes még drágább is mint Puy St. Vincent, ezért lehet, hogy ott mégdrágább a kölcsönzés és a hütte.
Remélem segítettem, üdv: Soma
Falcon
15 élménybeszámolót írt
15
15 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2009.02.04.
Mi is jan 24 és 31 között voltunk itt. 1 nap volt hóesés, 1 nap felhős, a többi 4 nap ragyogó napsütés, álom porhó és tökéletesen kezelt pályák fogadtak minket. Jó kis hét volt, rengeteget síeltünk, 1 napra átmentünk Alpes d'Huez-be, ahol hasonlóan jó viszonyokkal találkoztunk. Érdekes a jégbarlang a gleccseren, megéri a 4 Eurót. A gleccserről nagyon szép a panoráma, tiszta időben messze ellátni, a gleccser pályái szélesek, lankásak és simák, mint a biliárdasztal, így a kezdők is síelhetnek 3600 m magasan. Egyszóval szuper a hely, egyszer el kell ide látogatni, ajánlom mindenkinek, akár késő márciusig a hóbizonsága miatt.
Fázós
4 élménybeszámolót írt
4
17 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2008.11.17.
Kedves Macsi!
Hát elsőre mi sem vettük túl könnyen észre, de azért megtaláltuk. Ha a kabinos legfelső állomásán kiszállsz, akkor jobbra és kicsit lefelé kell csúszni. Egyébként ki van táblázva, de annyira hihetetlen, hogy ott van, ezért szerintem sokan eltévesztik. Érdemes felmenni, már csak a panoráma miatt is. Van ott egy jégbarlang is, aki még nem járt ilyenben, feltétlenül nézze meg.
A pályák nem különösebben vonzóak fenn, néhány nyíl egyenes, nagyon széles kék és zöld pálya, (mivel itt ritkán van tömeg a minőségük kifogástalan)csákányos felvonókkal, illetve a másik irányban egy piros.
Fázós
4 élménybeszámolót írt
4
17 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2008.11.14.
Botond!

Én 2007-ben január 20. körül voltam itt. Amikor megérkeztünk, akkor olyan meleg volt, hogy a Flocon D'or előtti parkolóban a francia fiatalok pólóban napoztak. Azután a hét elején jött egy hidegfront, lehűlt a levegő, elkezdett esni a hó. Volt olyan eset, hogy a kabinos felvonó legfelső állomásán kiszálltunk, majd azzal a lendülettel vissza is kellett mennünk, mert akkora szél fújt, hogy a velünk lévő kb. 45 kg-os gyereket feldöntötte volna. Általában elmondható, hogy nagyon hideg volt, akkor is ha sütött a nap. A kabátunk belső zsebében tarott Cerbona szelet úgy átfagyott, hogy majdnem beletört a fogunk. Itt fordult elő az is, hogy a lejtőn a szembefújó szél szinte megállított, és a havat vékony jégrétegként ráfagyasztotta az arcunkra. Akkor elhatároztam, hogy veszek egy maszkot (azóta sem tettem).
Nem elriasztani akartalak, csak bemutatni, hogy milyen szeszélyes az időjárás. Mi azért nagyon jókat síeltünk. Bármikor szívesen elmennék újra, ha találnék valahol a városközpontban egy Flocon D'orhoz hasonló kategóriájú szálláshelyet.
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2007.02.05.
Sziasztok!

Jan 28 - feb 02 között síeltem csoportos szervezéssel Alpe d'Huezben, s kedden, csütörtökön ide is átbuszoztunk.

Mindenképp megérte szerintem átmenni, itt csak néhány alsó pálya állapotával volt bajunk, de felül tökéletes. Igaz, előfordult, hogy a délelőtt néhány akkor árnyékolt pályán nagyon kemény volt a hó, de alapvetőleg igen jó mikroklímájú a hely, s a 3600 is jelent ugye valami garanciát..

Képeket csatolok a gleccservasútról, ami ugyanakkor metró is, mert a földalatt megy, viszont kötélen húzzák és ilyen szempontból meg sikló rendszerű.. na mindegy.. nem csak ez a különlegessége van les2Alpesnek.. innen ugyanis át lehet siklani egy magasabbra vivő csákányoshoz, ami még mindig nem a legtetejére visz a helynek.. innen ratrakkal húznak még feljebb: egy rati húz két kötelet, amire "csákányok" vannak erősítve - nagy poén, viszont visszafelé már nem húz, s nem lejtő van végig, van, ahol saját erőből kell fölfelé caplatni, s itt néha érezhető egy kis légszomj.. :D

A jégbarlangba 3 (gyerek) ill. 4 (felnőtt) euró a belépő, mindenféle állat és mesefigurák vannak jégből kifaragva, kb. fél órás program, a gleccsermetró felső állomásánál, kb 3500 m-en van.
gleccsermetro-beszallas.jpg
gleccsermetro-felsoallomas.jpg
felsopalyak.jpg
alsopalyak.jpg
ratrakhuzatas.jpg
jegbarlang-jegesmedve.jpg
jegbarlang-mikulasszan.jpg
jegbarlang-orrszarvu.jpg
Bagi Zsolt
3 élménybeszámolót írt
3
21 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2006.09.27.
Hello Kozga!

Elmeséltem nekünk milyen volt.
2004 január 2.hete volt asszem.
szállás 1800m-en: 2 napig esett az eső!!!!!
Még 2200-on is enyhén nedves volt a ho!!!
A 200km pályarendszerből meg 35-40 volt menyitva, bár őszintén szólva sokat nem láttunk a hét folyamán. 6nap ride alatt 1szer engedtek fel a gleccservasuttal 3400-ra!Felmentünk......
Én bírom a hideget, hozzászoktam, de az még nekem is kemény volt.
Nem véletlenül olyan olscó az a 2 un. "magyar hét".
Jol gondoljátok meg, hogy megéri-e.
Ezt jó tanácsnak szántam, nem elrettentésképpen.
Fényképet nem linkelek, mert mindegyiknek ugynazat a címet adhatnám: Hol a francban vagyunk:)))
Januárban nézzetek inkább erdővel nagyjából védett pályákat.
nem mész sokra a magassággal, ha hasonló viszonyokat kapsz el, mint mi.Márpedig kökemény sansz van rá.
ha további kérdés van irj.
üdv.
poison


Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.