Élménybeszámolók: Paganella síterep leírás

Paganella síterep értékelése
428 szavazat, átlagos érték: 4.4
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2020.01.26. Lackó
Múlt heti, szokásos januári síelésünkről.

4 csodás napot síeltünk végig Paganellán.

Hosszas töprengés, tervezgetés után döntöttünk a síterep mellett. Úgy gondoltuk, hogy 9 év után visszatérünk. Nem egy közeli síterep, de talán megéri odáig utaznunk.

A lehető legjobb döntésnek bizonyult.

Amellett, hogy egyszerűen tökéletes időt fogtunk ki, fagypont körüli hőmérséklettel, teljes szélcsenddel, szikrázó napsütéssel, emellett a pályán kellemes létszámú ember csúszkált, egy-két felkapottabb pályán kívül szinte csak lézengett néhány síelő.
Úgy és ott síeltünk, ahogy akartunk.

A hómennyiség és minőség, valamint a pályák karbantartása tökéletes volt. 4 nap alatt egyetlen kikopott, jeges rész, egyetlen kő, semmi hiba nem volt. Délután már indultak a hóágyúk, reggelre mindenhol leratrakolt, kifagyott pályák vártak ránk.
Persze mivel a nagy hó még november végén esett, így már összeállt rendesen, de mivel hóágyúznak és alaposan megdolgozzák, így jeges sehol sem volt.

Sok rosszat el lehet mondani az olaszok hülyeségeiről, időnként linkségéről, de pályát nagyon tudnak csinálni, ezt el kell ismerni.

Az elmúlt években a síterep átesett néhány fejlesztésen, ezek mind a hasznára váltak.
A szezonra átadott új kabinos felvonó és mellé az új pálya is szuper lett. Az új pályát nagyon eltalálták, alapvetően piros, de többféle szakasza van, kicsit eresztősebb és rendes meredek letörés is akad rajta. Mellé szokásosan széles, ahogy az egy jó pályánál illik.

Valami számomra érthetetlen okból a korábbi 50km helyett a legújabb adatok szerint a pályák összes hossza most 40 km az új pályával együtt. Nem tudom, mi oka van ennek a csökkentésnek, de egy biztos, ez klasszikusan az a terep, ami sokkal nagyobbnak érződik, mint amekkora a puszta számok alapján. Mivel minden pálya minden métere hasznosan síelhető, ezért ez valós pályakilométer. (Ellentétben a sok erdei utas, átcsúszós vagy botozós résszel telerakott pályarendszerekkel.)

A pályák "őszinték". Tehát ami a térképen kék, arra nyugodtan mehet egy olyan tudású, nem fogja meglepetés érni, de egy piros pálya sem lesz túl lapos. A pirosaknál persze van szórás, pontosabban változatosság, de ami piros, az nem véletlenül az, biztosan lesz olyan szakasza, amiért olyan lett a színe. Egy-két rövidebb letörés bizonyos pirosokon feketébe hajló meredekségű -rendszerint tökéletes hóval-, de ezek kikerülhetők a pálya másik oldalán.

A fekete pálya egy élvezetesen síelhető, de a középső harmadán valóban fekete meredekségű pálya. Ide olyan menjen, aki ezt szereti és meg is tudja síelni.

A pályarendszer közepén van egy kis funpark néhány ugratóval, hullámmal azoknak, akik szeretnek ugrálni, bohóckodni.

A kezdő- és tanulópályák tökéletesek, van varázsszőnyegtől kezdve ülőliftes tanulópályáig néhány, tényleg minden kínlódás nélkül lehet ezeken gyakorolni, fejlődni, betartva a fokozatosságot. Ez sajnos nincs meg minden pályarendszeren, itt szerencsére igen. Oktatói szemmel nézve ez örömteli.

Keresem a pályákkal kapcsolatos negatívumokat, bármit, turkálok a friss emlékek között, de semmi sem jut eszembe. Minden úgy kitalálva, megcsinálva, ahogy azt kell.

4 nap alatt a közelébe sem értünk annak, hogy unni kezdenénk a pályákat, folyamatosan lehet csavarogni. Mi általában a napot követtük, mindig azokat a pályákat nyomtuk, ahova odasütött. Végülis a napfényes Itáliában voltunk.

A jelölések, a pályák biztonsága -pld. kellő helyeken hálók- az olasz pályákhoz méltóan tökéletesen megoldva. Ahová kell, oda tesznek, nem sumákolják el. Ebben (is) az olaszok tényleg jók.

Rifugiok ("hütték") jók, normál "alpesi" árakkal, a hangulat olaszos, közvetlen, számomra kicsit őszintébbnek tűnő, mint mondjuk egy átlagos osztrák helyen.
Persze tudom, az olaszok is azért csinálják, mert ebből élnek, de nem mindegy, hogy milyen szájízzel hagy ott az ember egy adag "olcsó" eurót.

A táj? Leírhatatlan. Dolomitok csipkés sziklái, több száz méteres szakadékok, a csúcsról a Garda tó látványa, erről felesleges írogatnom. Oda kell menni, meg kell nézni, átérezni.

Mivel régen síeltünk itt, az emlékek megkoptak, így mi sem voltunk biztosak benne, hogy jó döntés-e ez a terep. De olyat kerestünk, ahol van kék pálya is elég, a pirosak jól síelhetők, és a terep mérete miatt pár nap után nem kezdjük el unni.

És bár egy adag szerencse is kellett hozzá, hogy ilyen tökéletes időjárást fogjunk ki, de akkor is, így utólag úgy érezzük, hogy tökéletes döntés volt Paganellát választani.
IMG-20200121-104303.jpgIMG-20200121-120348.jpgIMG-20200121-123923.jpgIMG-20200122-112740.jpgIMG-20200122-131321.jpgIMG-20200122-131344.jpgIMG-20200122-131549.jpgIMG-20200122-151733.jpgIMG-20200122-163038.jpgIMG-20200123-120230.jpgIMG-20200123-120255.jpgIMG-20200123-120311.jpgIMG-20200123-122921.jpgIMG-20200123-154057.jpgIMG-20200123-154651.jpg
2012.12.25. Mr Hm
Akkor a Paganella Brenta-ról:
Pár napja értem haza, másodjára voltam. Mivel frissek az emlékek, így több dologról is írok, s a pályákkal kezdeném.

Nos, ahogy az itteni leírásból is megállapítható, a legtöbb pálya piros volt, de vagy itt van valami elírva, vagy a paganellás sítérkép készítői voltak szerények, mert itt bizony kevesebb a besíelhető pályák hossza. Aggodalomra nincs ok, de azért az általam előbb kiszámolt 32 km visszalépés az itt írt 48 kmnyi üzemben lévőhöz képest. A piros és kék pályák aránya 2:1, de több piros inkább erősebb kéknek felel meg.
4-en síeltünk együtt eltérő sítudással. A C pályát szerettük mindannyian ez egy olyan piros, mely több helyen kéknek felelt meg, 1900 m hosszú, lankás pálya, tájnézésre és gyakorlásra is ideális, illetve ezen keresztül ha jobb oldalt letérünk, egy kis erdei "étteremre" lelhetünk.
A többi piros többnyire erősebb volt, valamelyiknek volt egy 20 méteres szakasza mely igencsak sötétpiros volt. Talán a D és a V pályák rejthettek kihívást. A kék pályák hozták a színüket.
A fekete pálya színéhez mérten nem volt túlontúl erős. Felső része inkább sötétpiros volt. Itt azt írják 2 km, de valójában 1200 m az egész a sítérkép szerint. Lentebbi szakasza azért már meredekebb, de ennél sok erősebb fekete létezik. Azt be kell viszont vallanom, hogy a teljes 1200 m-t nem tettem meg (lehet a vége nehezebb lett volna, mondjuk ez lehetett vagy 100m), mert csak az utolsó 1,5 nap nyitották meg és szerintem nekem jobbra kellett volna fordulnom egy részen (mely végső rész elvben végig le volt zárva bár láttam pár boardost elmenni), de ezt már csak a legvégén vettem észre (nem sűrűn néztem a térképet, aki itt kinagyítja rájön miről írok)

Nagyon tetszett, hogy Andaloba menet ha a feketén egyenesen megyünk, akkor egy olyan részen kötünk ki, amelybe érkezik a piros M pálya, s innen tovább lehet menni akár kék pályán is (vagy folytatjuk piros utunkat az I pályán). Így eltérő tudású vagy harci kedvvel rendelkező síelők is folytathatják együtt útjukat a kabinosig, ha találkoznak a közös pontnál. Ez esetben persze nem síeli végig a fekete pályán síelő a pályáját.
Fai felé is mentünk.
A felvonók nem voltak gyorsak, bár a megtett út is hosszú volt, így a lassúság csak viszonylagos, viszont keveset kellett sorban állni (pár percnél sose többet).

Az idő nagyon kedvező volt, hőmérséklet olykor hideg de sosem túlzottan, kétszer is esett hó és egyszer sem síelés közben (majdnem 6 napot síeltünk).
Egyes pályák, mint pl az alsók 14 körül már jegesedtek, de nem volt ez sem vészes, illetve fentebb is elkezdtek buckásodni, de azt én bizonyos mértékig nem bánom.

Hütték (vagy inkább "kiskocsmák"):
Átlagosak, de kellő mennyiségű ablak van, így napsütésesek.
Árak: sonkás tortellini 8 euró (bár nem adnak sokat), és úgy a legtöbb főétel annyi, mint pl lasagne, rizottós vmi, meg volt nyulas tészta (?). Sütemények 2,5-4,5 euró, van csokis mogyorós krém, sacher torta, áfonyás tortaszelet is.
Tiramisu csak egy helyen volt.


Szállásunk a Hotel Aurora (Molveno), kedvező árú, 3 csillagos, magyar személyzetű és szakáccsal rendelkező hely, az ételek minősége a napok múltával javult. A vacsora NEM büfé (közülünk páran ezt hittük, de nem tudom már miért:)), 3 fogás (előétel-leves-főétel vagy leves-főétel-3. (alma, narancs, vagy édesség). Kancsó vizet hoznak, bár valószínűleg rendelni is lehet italt.
Meleg víz nem mindig volt, szerintem későn kezdtek hozzá a melegítéshez (úgy értem minden nap volt meleg víz, csak nem korlátlanul)...Viszont egyik nap forralt borral kedveskedtek. Ennyi pénzért korrekt (kb 50 euro 6 éjszaka, bár első nap nincs vacsora és gondolom volt vmi csoportkedvezmény is, de akkor is).

Összességében kellemes síelés volt.
Viszont azoknak akik nagy kihívásokat keresnek a pályákon nem ajánlanám nyugodt szívvel, szerintem erősségben nem hoz olyan szintet. Ellenben gyakorlásra alkalmas, és kellemes élmény, jól síelhető pályák jellemzik a helyet.
Először 2006-ban voltam ott, valószínűleg fejlődtem, mert akkor még nehezebbnek tartottam, mint most (akkor középerősnek).
2009.01.22. Fifonell
Jó reggelt!

Kicsit késve, de folytatom a beszámolót a januári utunkról.

Mi a saját buszunkkal jártun a pályákhoz, de síbusszal is lehet, fél óránként megy és jön vissza. Kb 4-5 km, nem nagy dolog. A pályák szenzációsak. Nekünk gyönyörű időnk volt, szikrázó napsütés és rengeteg- rengeteg hó.

Az árakról néhány szóban: a hütték magasságával egyenesarányosan növekednek az árak. Míg a parkólóban 1 kis sör, 2 habos kávé, egy csoki, egy tea 6,2 euró volt, a B pálya aljánál, a 10-es kocsmában egy nagy sör 3,8-4,2ig. Azért írom így, mert volt olyan, hogy ugyanazért nem ugyanazt fizettük, de ők biztosan tudják miért.
A kaja arányában az innivalóhoz képes nem volt drága, pl egy grill tál amelyből ketten jól laktunk 10 euró volt.

A felvonóknál nem volt sor, nagyon segítőkészek, a kölykökkel különösen.

A nyugágyért azonban fizetni kell mielőtt használod.

Mi a teljes napot kihasználtuk mindig, tehát kb 5 körül értünk vissza a hotelhez.

Akkor még nyitva vannak az üzletek, aki akrt tudott vásárolni. Ja és van egy hentes a faluban, aki saját készítésű termékeket árul, és igazán kedves. Kóstolót is ad. Ajánlom mindenkinek a szarvasból készült sonkájuket, eszméletlen jó.

Este 6-tól volt vacsora. A reggelihez hasonlóan nagyon meg voltunk elégedve.
Minden nap volt leves, igazán finom, és két féle főétel. Általába az egy ik valami olasz tészta, a másik igazi magyar étel. Pl ropogósra sütött csülők krumplipürével, rántott hús, spagettik stb. Volt akinek problémát jelentett, hogy a főételeket a szakács adagolta, aszerint, hogy melyikből kértél, és sorba kellett állni érte. De annyit szedett ammennyit akartál, és kérhettél mindkettőből is akár egyszerre is.

A személyzet igazán kedves volt. A bár igényszerint tart nyitva. Ott nem nagyon tudom az árakat, de nem vészes, egy káv 1,3, egy sör 2 euró.

Az utolsó napon volt egy kis kavar, mert hamarabb érkezett a következő csoport, mint kellett volna, így ez egy kis torlódást okozot..

Összegezve: mi minden tekintetben maximálisan elégedettek vagyunk, bármikor vissza mennénk. Igaz messze van, de megéri ennyit utazni.

A csoportunk is nagyon jó volt, nem hisztizett senki, nagyon pozitív élmény volt.

Persze van, aki problémázott azon, hogy miért a szakács szedi a kaját, miért ilyen kicsi lift, nagyon meleg van a szobában, de sztem ezek azok az emberek akik mindig mindenhol találnak hibát, az örök elégedetlenkedők.

Ja a lift tényleg nem nayg, de a csomagokat fel tudod vinni és ez a lényeg.

Jó síelést és kellemes vakációt mindenkinek!
Üdv: fifo
2008.03.15. evasmall
Hi! Éjszaka értünk haza Paganelláról. Nagyon jók még mindig a hóviszonyok a nagy meleg ellenére. Lent tavasz van, fent tél. Nagyon szép minden! Eléggé olvad a hó, de ez főként a lenti részre igaz. A teteje nagyon finom, az alja kissé kásás. Éjjel -1,2 fok, napközben 12-16 fok volt. Szerintem még 2-3 hét, és vége... A legjobb hütte a G pálya mentén van, kb. a felénél! Nézzétek meg, van délután 1-3-ig táncos csaj, meg buli! Elég jó, bár ez az italo-disco nem az én műfajom, de jó volt a hangulat! Majd teszek fel fotókat is! Jó sízést mindenkinek!
Ja a Lory Hotelben voltunk, semmi negatívumot nem tudok mondani. A szállás jó volt, a kaja is, és a távolság sem vészes Andalotól...
2008.03.13. melko
Fruu!

Igazából nem találtam nagy különbséget a két ország síterepeinek árai közt. Én nagyjából 30 euro-val számolok egy napra, abból elvagyok, még talán az esti sör is benne van (persze az már a boltból :) )
Ha este kocsmázás van, akkor 40-45 euro naponta.

Ennyit érdemes hozni, mert bármi bejöhet...

Trixyvel már megdumáltuk a molveno-i kocsmafelderítő csillagtúrát ;)

Amúgy ha be tudjuk ikatatni, egyik délután körbejárhatnánk a molvenoi tavat, mert gyönyörű...CSak nemtom mikor lesz rá idő.

Valaki tud valami friss infót az ottani hóhelyzetről? Mert sajnos a webkamerák múlt hét péntek óta ugyan azt a képet mutatják... :(
Tartok tőle hogy olvad kicsit...
2008.03.01. Lackó
Szia!

Mi 28-an jöttünk vissza Paganellarol. Hihetetlen jo volt. Ho rengeteg van, emiatt ne aggodj! Kikopott resszel, kövekkel gyakorlatilag nem talalkoztunk. Ott mesz, ahol akarsz, meg palyan kivül is legalabb egy meteres ho van.

A palyakat csodalatosan karbantartjak, reggelre asztallap simasagu mindegyik. A marha nagy melegben persze delutanra volt, ahol összeturtak, de ez sem volt jellemzö. Csak nehany nagy forgalmu palya volt ilyen, a többseg ugyanolyan jo maradt egesz nap.

Hetköznap teljesen jol lehet sielni, hetvegen persze többen vannak, de elviselhetö. Ilyenkor erdemes bejarni a hegyet, mert vannak palyak, ahol sokkal kevesebben sielnek.

Jo sizest!
Kopie-von-2008-tel-2-271.jpg2008-tel-2-258-retus-vagott.jpg2008-tel-2-313-retus.jpg
2008.02.22. cica01
Sziasztok,én is nemrég értem haza Molvenoból.Az idő,a pályák,a szállás, a kaja jó volt, viszont szeretnék hozzászólni Luca üzenetéhez.
Jobban mondva osztani kettővel és leírni hogy mi is történt. Valóban volt hazafelé egy apróbb balesetünk, és úgy gondolom hogy a gépkocsivezetők(!-nem sofőr kedves jogászok és orvosok) -nek köszönhető hogy nem lett nagyobb baj és viszonylag gyorsan megoldva a problémát folytathattuk az utunkat hazafelé.
Szó nem volt róla hogy életveszélyben lettünk volna.Sikeresen megúsztuk egy koccanással amiben, mint a rendőri intézkedés is megállapította vétlenek voltak a gépkocsivezetők. Én továbbra is szívesen utazom a Szalai-busszal, számomra már több úton bizonyítottak.Kedves Luca, lehet,hogy jobban járnak az utastársak és a gépkocsivezetők is ha legközelebb egyénileg utazol sielni.(Viszont kíváncsi lennék ha netán történik veled vlmi az úton, akkor kit fogsz okolni?)
2008.02.05. apalermoi
Sziasztok!
Vasárnap jöttünk meg Andalóból és megint volt egy jó hetünk. Sajnos ezt ezúttal nem kifejezetten az időjárásnak köszönhettük. Szerintem kifogtuk azt az egy-pár napot, amikor nem a napsütés dominált. Egy-két napig bizony barnulgattunk, de aztán jött a köd. Ilyet én még életemben nem tapasztaltam. Felértünk a csúcsra és holdbéli táj köszöntött ránk. Kb. 10 m látótávolság. Ha éppen nem síelt senki előttem, akkor nagyon durva érzés volt a siklás, bele a semmibe. Néha csak a hüttéből szóló zene tudatta, hogy van ott valami.:)
Sajnos a pályák minősége is hagyott maga után kívánnivalót az alsó szakaszokon, ahol köszönhetően a meleg párás levegőnek már 11-kor hókásabuckák és jegesedések váltakozása fogadott. Fennt aránylag tökéletes volt minden, főleg a piros pályákon és a feketének nevezett inkább bordó részen. Ezeket besíelgettük, de az említett negatívumok miatt nem sokszor vállalkoztunk teljes teteje-alja körökre. Szombaton esett is (hó), ez sem tett jót a combizmaimak. Viszont jót tehetett a vasárnap síelőknek.
A hüttékről csak annyit röviden, hogy ajánlom a kabinos felvonó középső állomásánál a kint lévő bárban a dunsztosüvegben tartott gyümölcssel feltunningolt grappák gyakori kipróbálását.
Aki szeret mást is csinálni a síelésen kívül, annak ajánlom a sportközpontot nagyon jó koripályával (három időintervallumban van nyitva, melyek közt van egy este 11-ig tartó szakasz is). (az uszodát nem próbáltam)
Kajaügyben ajánlom a Conad-nál a hegynek emelkedő utcácskában található Pizza Taglio-t, ami egy olasz étteremtípus (inkább délen, itt a hegyekben ez egy kuriózum), itt vastagabb tésztájú pizzaszeleteket kérhetsz mindenféle finomságokkal (akár Te is összerakhatod).

Talán én említettem, hogy a sajtok és a felvágottak drágák. Természetesen nem a Culinaris áraihoz viszonyítottam, hanem arra akartam utalni, hogy parízeres zsemlét anikósajttal 30 Ft-ért nem tudsz összeállítani, mert errefelé csak jó minőséget találsz, az meg nem olcsó. Erről jut eszembe, hogy minden közértben szívesen csinálnak szendvicset a húsos pultnál, ha odaviszed a pékárut és megmondod mit kérsz bele. Számítani kell rá, hogy az olaszok vaj nélkül szendvicseznek.
Ajánlom a Rio Mare tonhal felhalmozását, mert az jóval olcsóbb, mint itthon.
Ahogy a hozzászólások is mutatják, nagyon sok magyar van. Tulajdonképpen szinte többen vannak, mint a hazaiak. Mi, akik minden utazási irodától és itthoni hirdetéstől függetlenül szúrtuk ki ezt a terepet immár másodszor, nagyon meglepődtünk.
Remélem, hogy az utánunk következők még utazás előtt kapnak egy kis (nagy) hóesést, majd pedig a síelés alatt végig szikrázik a nap.
2 éve velünk így esett, akkor picit jobb volt.
Ciao
2008.01.02. Robi90
Sziasztok!
Mi DEc 15-22 ig voltunk Paganellán
A változatosság kedvéért mi a Hotel Loryba voltunk ami szintén magyar kézben van és a perfekt utazási irodával utaztunk. Kiseb nagyobb összetűzésünk volt a vezetőkkel, tulajdossal is, habár ez inkább a mi hibánk uyganis 15 -20 an voltunk 17-18 éves fiatalok, és okoztunk néhány kárt is ( fizettünk is végül 100eurot).
De felháboritoan viselkedett az egész személyzet, utálatosak voltak velünk, a kaja nem volt rossz de amugy nem osk jo emlékem van a helyről. Tavaj is ugyanitt voltunk, akor nem voltak ekkora gondok.
Na de nem ez a lényeg ugyanis sielni mentünk.
Eszméletlen jó volt ugy gondolom, folyamatosan nyitottak meg uj pályákat, igaz csak a hoágyuknak köszönhetően. Nem volt friss ho utánpotlás csak mesterséges hó. Ennek ellenére kiváló volt a pályák minősége. A legalsó pályák még nem voltak nyitva kivéve egy ami fai de paganellához megy. Sorbanállást nem tapasztaltunk a felvonoknál, hütték nagyon hangulatosak, és szikrázó napsütés volt végig.
Egyik nap elmentünk Madonnára ami fantasztikus volt ( legközlebb inkább azt választanám) egy másik nap pedig Tonalaléba.
Az nem tetszett annyira , a kopársága lehangoló, de ott is rengeteg pálya van és nem utolsó sorban mindkét helyen természetes hó.
Érdemes kihasználni a sibérlet adta lehetőségeket és más siterepeket is meglátogatni ugyanis a Skirama sibérlettel ezt megtehetitek.
Mindenkinek jo sielést!
Robi
2007.12.17. Csiki
Paganellán sieltem a múlt héten három napot. Elég jó a pályarendszer, modern, gyors, jórészt buborékos ülőliftek vannak mindenhol. A faluból 2 kabinos lift visz fel a pályákhoz- az egyik a tanuló pályához - ahol szintén ülőlift várja a kezdőket.(Talán csak egy fapados akad, de azt nem is muszály használni-az alatta lévő pályát máshogy is el lehet érni.) Sajnos az alsó pályákat még nem nyitották meg. Szinte minden pályát hóágyúztak, most hogy ott is hidegebbre fordult az idő, sorban nyitják az új pályákat-szerintem karácsonyra az összes pályán lehet már sielni. Szombaton egy új ülőfelvonót is átadtak. Gyönyörű hely, a csúcsról látszik a Garda-tó. Molvenoban, a magyarok által üzemeltetett hotelek egyikében laktunk (Aurora), a vacsora a Hotel Lory-ban volt. Ez előbbi szálló szinvonalabbnak tűnt. A mi szállónkban svábbogár volt több szobában is, viszont meleg vizzel és hűtéssel ritkábban találkoztunk:) Ezzel együtt a rendkivül segítókész személyzet kárpótolt mindenért- pl: igazi magyaros ételekkel.
2 napot Madonna di Campiglio-ban 1 napot Tonale-ban sieltünk. Egyértelműen a Madonna-i sirendszer a legkirályibb a három közül, de utánna rögtön Paganella jön, a változatos pályarendszerrel.
2007.12.12. TZoli
Múlt hétvégén voltam ott. A hóhatár 1500-1700 m között mozgott, de vasárnap esett a hó. Teszek fel pár képet. A Panoramica és az Olimpia3 pálya volt nyitva, meg az ezeket átkötő rész. Andaló központjából induló kabinossal lehetett csak felmenni, és a középső állomásig lehetett lesíelni, innen kabinnal le. A felső rész viszont nagyon jó volt.
De tettem fel képet további pályakészítésről is. Ez a rész még nem volt nyítva, de gőzerővel hóágyúztak, igaz csak a hóhatár felett.
Meg valamelyik, nem tudom melyik (tudja valaki, hogy a Garda tó irányába ez melyik siterület?) szomszédos síterületet is lefényképeztem.
Paganella.jpgPagakabinalja.jpgPagakabinkozep.jpgPagaOlymp.jpgPagapanoramaalja.jpgPagapanorama.jpgPaganellatovabb.jpgPagaszomszed.jpg
2006.11.27. apalermoi
Sziasztok!

Január végén, február elején jártam Paganellán, és csak csupa pozitív jelzőt használnék a hellyel kapcsolatban. Azt nem lehet sohasem megmondani, hogy 3 hét múlva lesz-e hó, de ha van, akkor tökéletes élmény. (fekete pálya árnyékos helyen van és inkább korcsolyapályára hasonlít) Meglepően kevéssé felkapott hely a gépek, liftek és a pályák minőségéhez képest, ezért tömeggel nem nagyon találkoztam ezidőtájt. Itt történt velem először életemben,hogy az egyik késő délután tök utolsóként csúsztam végig a leghosszab szakaszt. Mennyei volt. Mellesleg az ilyen pillanatokért érdemes síelni.
Mivel meglehetősen kevés esetben történik meg, hogy tökéletes távolságban száll meg valaki a pályáktól, ezért nem mondanám, hogy nagy probléma lenne Molvénoban lakni. (egy szép hegyi tó is van itt) (Én Andalóban 200 méterre laktam a pályától, de bakancsban az is rengetegnek tűnik, legalábbis nekem) A fő kabinos lift mellett lehet léc és bakancstartó boxot bérelni, és ha az embernek (ellentétben velem) nincs igénye különosebb otthoni belső bakancsszárításra, akkor a tökéletes megoldás szerintem mindenképpen ez, és így ha véletlenül mégis tömeget találsz a buszon, akkor sem kell léccel a kézben, bakanccsal a lábon nyomorogni.
Utószónak:Bár nem akarok elkeseríteni senkit, de az európai (francia) lesiklóversenyeket törölték az elkövetkező hetek versenynaptárából, és ez semmiképpen sem jó jel a hómennyiséget tekintve.
Remélem ez csak ijesztegetés. Jó sielést Paganellán, nem fogjátok megbánni.
2006.02.06. apalermoi
Árak: tészta 7-7,5 Euro, virsli + krumpli 8 Euro,
üdítő 2,2 - 2,5 Euro, kávé 1 Euro,
Bombardino 3-3,5 Euro
Andaló mintha egy 3 éve épült túrista központ lenne, talán a legnagyobb ütemben fejlődő síközpont, pl a síliftet a hoteltulajok konzorciumban építtették, nagyon odafigyelnek. Nem szabad azt várni amit más alpesi falvaktól, mert szinte csak hotelekből áll. Persze van 3 élelmiszerbolt remek cuccokkal, 1-2 cukrászda, 1-2 bar, sok síkölcsönző (holnap írok árakat is).
Amire oda érdemes figyelni: Van egy szuper uszoda és jégcsarnok. Ha a hotelek adnak egy kedvezményre jogosító kártyácskát, akkor pl. az uszoda belépő 2 Euro!!!! 7 helyett. Olcsóbb mint itthon. Esténként jól eshet lazításként.
Visszatérve a pályákra: utolsó nap utólsóként szálltam be a síliftbe és a lemenő nap fényében magányosan csúsztam le. Hát mit mondjak, méltó befejezés volt.
Tömegre állítólag csak vasárnap lehet számítani, a szombat mérsékelt, mivel Italiaban sok helyen van tanítás, ill az olaszoknak ez a bevásárló napjuk.
Ha kérdés van szívesen válaszolok! Egyébként töménytelen mennyiségű magyar volt ezen a héten.
Ciao
2006.02.06. apalermoi
Most jöttem haza, és ismételten nem csalódtam az olasz síterepekben, verőfényes napsütés végig, nagyon jó pályák. Most csak röviden. Rendőrt nem nagyon láttam, bár nem is vagyok túl gyors még. Száguldozó arcokat viszont rengeteget, ennyi jól síelőt még sehol nem tapasztaltam, lehet tanulgatni. Andalóban szálltunk meg, kis sétára a kabinos felvonótól. Molvenoból csak busszal lehet elérni a lifteket. Szép hosszú pályák, a fekete pálya jegesnek mondható, a többi csak néhol, főleg 3 óra után. A kezdőknek a síterep egyik oldalán, a tetején található 2-3 kék pályát merem ajánlani, de lejönni csak hosszú pirosokon keresztül lehet, vagy kisebb, hegynek felfelé séta után a kabinossal le lehet jönni. Persze alul is vannak zöld "baby" pályák szigorúan csak az első lépésekhez. Többit majd később. tutira megéri elmenni oda. Ja és a hütték. Mi mivel család + barátok kerestük az együtt kajálás lehetőségét, ezért a felső kék pályák felénél lévő hüttében kajáztunk, napsütötte, tészta és virsli. Pizza nem volt a két helyen ahova benéztem:)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.