Menü ≡

Joci kiemelt beszámolói

Murau Kreischberg
Nagy izgalmak közepette vártuk, hogy megérkezzen a december 12.-e. Minden nap szuggeráltam az időjárás előre jelzést, hogy essen már az hó, de a görcsös akarásból nyögés lett a vége, mert Holle anyó igen fukar volt Kreischberg tekintetében. Szóval eljött a várva várt decemberi nap és a helyszínre érkezvén sajnos az várt, amire számítottunk. Hó az csak mutatóban, de azért már fehérbe öltözött a táj. Szállásunk a Bruggerhof apartman ház. Elhelyezkedése kb. 900 m-re a völgyállomástól légvonalban talán 400-500m. Csendes, otthonosan berendezett, kedvező árkategória, kedves fogadtatás. Melléképületben állat tartartással is foglalkoznak, ami gyerekek számára érdekes lehet.
Kipakolás és az apartman elfoglalása után irány a kassza. Mivel hó még nem nagyon esett, így csak a hóágyúknak köszönhetően működtek a Mittelstation feletti pályák. A Rosenkranzi oldal pedig még előkészítés alatt. Volt, aki már a kasszánál visszafordult, de mi nem adtuk fel és bíztunk a pályamunkások szakértelmében. Felérkezvén a hegyre kellemes meglepetés fogadott bennünket. Talán az eddigi legjobban előkészített hó fogadott, amin az előző 6 szezonban eddig síeltem. Köszönhetően a mínusz fokoknak és a nagyon kevés síelő és board-os kollégáknak. Hét közben alig voltak, de hétvégére azért, összegyűlt a síelős és hódeszkás társadalom. Sorba állásra még így sem volt nagyon példa. Persze ki fogásokat lehet keresni és mondhatnám, hogy a hegytetőre szállító két csákányos közül a balos kiszállója után a fahíd alatt elszórva apró kavicsok voltak, vagy, hogy helyenként elég vékonyka hóréteg takarta a talajt, de ezek egyáltalán nem voltak jellemzőek és könnyen kikerülhetőek voltak.
Ami talán fontosabb a pályamunkások hozzáállása részemről elmondhatom, hogy bármelyik lift állomásnál kedvesek, figyelmesek és segítőkészek voltak. Ránk szóltak, ha bent maradt egy síbot a kabinban, segítettek a gyerekléceket megfelelően behelyezni kabinos felvonó síléctartójába, a kisgyerekek ki és beszállásakor készségesen ki vagy beemelték őket. Feljutás a hegyre kabinos felvonóval történik, amire bő 25perc menetidőt kell számolni. Itt helyezkedik el a síiskola, a gyerekek és a kezdő tanulók részére. Ez a rész viszont tényleg a kezdők álma, mert széles és nagyon enyhe lejtése van. Amolyan halovány zöld besorolású. Ami negatívum, hogy aki nem síel, csak a gyerekeket kíséri annak is kell így bérletet venni a mi 11 eurót kóstál alkalmanként. A kabinos felvonó felső állomástól aztán már megtámadható a hegy többi része. Csákányos lift a hegytetőre. Ahonnét választhatunk, hogy visszasíelünk vagy a hegy másik oldalán lévő 6 személyes buborékhoz csúszunk, vagy a Rosenkranz hegyoldalhoz tudunk átsíelni. A Rosenkranzi részt hétvégétől nyitották meg a völgyállomásra vezető fekete pályával egyetembe.
Értékelés:
Decemberi besíeléshez tökéletes volt. Az időjárás egy napot leszámítva szombat kivételével, amikor esett a hó a hegyen, ami annyira még nem volt zavaró, de a középállomástól lefelé már az eső. Az öt nap síelést egybekötve négy nap síoktatással is, egy jól sikerült szezonkezdet volt. Ez a síterep feltétlen megérdemel egy visszatérést, amikor minden pálya besíelhető és minden felvonó üzemel.
Zárás:
Aki résen van, az időnként kifoghat ezen a magyarok által közkedvelt síterepen a helyi síiskolák díjszabásánál jóval kedvezőbb áron síoktatást a magyar síoktatók- esetemben SKI C.U.L.T.- által szervezett tábor keretében. 
Utóirat:
A tudásra szomjas 5 éves lányom, akit eddig csak a lécre szoktattam és az egyenes siklás ment neki odáig jutott, a kezdő síelőknek ideális pályák és a megfelelő síoktató(k)nak köszönhetően, hogy gyönyörű hóeke ívekben közlekedik. Harmadik napon minden nehézség és félelem nélkül a közép állomásig lesíelt. Hálás köszönet a profi síoktatásért. 
2012.03.20. Síterep: Lachtal, mások beszámolói
Némi összefoglaló a márciusi hosszú hétvégéről.
Időjárás: Igazi tavaszi idő. Napsütés, meleg. Olvadó hó. Kása. hatalmas buckák 1-2 óra leforgása alatt. Reggel kezdéskor tökéletesre kezelt, ratrakolt és persze kifagyott pálya. Szerencsére a meleg miatt már kicsit 9 előtt is elindultak a liftek. A központi pályák 10 kor már erősen kásásak voltak, de a Monarchia park feletti pályák akkor még kifagyva jó állapotban, kellemesen síelhetőek voltak. Persze 11 kor már itt is erősen olvadásnak indult.
Tömeg kb. 12 ig. Utána már csak az elszánt kitartó síelők akik közé én is tartozom maradtunk a pályákon. Német szót elvétve, de magyart annál többet lehetett hallani. Mondhatni mi magyarok megszálltuk a síterepet a nemzeti ünnep alkalmából.
Maga a síelés bár kissé nehézkes volt az időjárás miatt, de azért jó volt. A megfelelő technikával síelhető volt, bár igencsak feladta a leckét.
Szállás. A Monarchia Parkban immár harmadszorra. Most is mint mindig hibátlan. Tisztaság és minden a helyén. A recepción is magyar kapcsolat tartókkal. Közvetlen a schönbergi csákányos lift mellett kaptunk helyet. Abszolút pályaszállásunk volt. Úgy 15 méterre a lifttől.
Oktatás. Sajnos nem jött létre alkalmas időpont a lányom szakszerű taníttatására, így saját kézbe kellett venni a dolgokat és magam foglalkoztam vele. Eredmény.Újabb fanatikus síelővel bővült eme sportnak hódolók nem is kis táborának népes létszáma.Fantasztikus élményekkel gazdagodott.Sikeresen vette a tárcsás felvonó használatát. Nagyon tetszett neki mindkét 6 üléses felvonó. A csákányos pedig abból kiestünk szintén elbűvölte. Bár lehet csak azért mert először sárkányosnak értette, de szerintem még most is meg van róla győződve, hogy valójában egy sárkányos lift csak én próbáltam neki csákányosnak titulálni. A lényeg, hogy nagyon élvezte a három napot és csak egy bánata volt mégpedig hogy haza kellett jönnünk Ausztriából.Hozzá teszem az én bánatom is valami hasonló. Egy biztos nagyon gyorsan elmúlt ez a 3 nap. Kár hogy ilyen rövidre sikeredett. De hát ennek is örülni kell. :-)
2010.12.20. Síterep: Nassfeld, mások beszámolói
Dec. 12-16 közt voltam Nassfelden.
Szállás: Március apartmanok.
Nem kimondottan pályaszállásnak nevezném. Inkább pálya közeli az jobban illik rá. Mi a legfelső apartman házban kaptunk helyet. A pályára való lejutáshoz kb 250-300 m gyaloglás szükséges, ha nem akarjuk a lécet leamortizálni a gépjármű közlekedésre szánt úton. Az apartmanhoz a pályáról kicsúszni megoldható némi kézi munkával és az erdőn keresztül vágva. Egyébként panaszra a szállásal kapcsolatosan nincs okom.
Sípályák:
Mondhatni nulla várakozás, kevés síelővel kellett megosztani a sícentrumot.
Reggelente tökéletes, jóminőségű kemény pályák fogadtak.
Sehol kő vagy jeges részek. Délután második felében már sok helyen előbukkantak az előtem szólók által jelzett jeges részek.
Időjárás: Egyik nap szeles, másik nap napos tiszta idő volt. Csak a kemény mínuszok voltak állandóak éjjel-nappal. Legalább nem volt gond az ízzadással.
Összeségében panaszra nincs okom. Jól sikerült besízés volt így a szezon elén decemberben.
2008.01.07. Síterep: Rogla, mások beszámolói
Szombaton voltunk Roglán 1 napra. A hirdetett 100 cm-es hónak csak a fele igaz tán, legalábbis min max 40-50 cm vel találkoztunk pályán kívül.
A nyitva lévő pályákon viszont a hóminőség kifogástalan. Földes, füves vagy köves részekkel nem találkoztunk. Délutánra a +1, +2 hatására a felső réteg vizesedett, de ettől függetlenül élvezhető volt.A lezárt pályákon kupacokban áll a legyártott mű hó a pályák karbantartására. Sorbanállás a lifteknél 0-2 perc közt, de a legtöbbször szinte csak a bérletolvasó gépnél kellett megálni, míg a zsebünkből elővarázsoltuk a kártyát. Az egyetlen negatívum az időjárás volt. Időnként olyan sűrű köd szált a pályára, hogy 10 méteres volt a látótávolság. Ettől eltekintve mi rendkívül jót síeltünk.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »