Menü ≡

makaigyozo kiemelt beszámolói

2019.03.20. Síterep: Brunnalm, mások beszámolói
Januarban voltam Brunnalmon(Hohe Veitsch), Stuhleck utan,es nagyon bejott! Vasarnap volt, tele a parkolo, foleg osztrakokkal, de nem ereztuk zsufoltnak a terepet. A taj csodalatos, a palyak jol karbantartottak, valtozatosak , egyetlen szepseghiba,hogy nem hosszuak. Tartottunk tole, hogy keves lesz az a 1o\12 km, de nagyon jol sorakoztunk, rengeteget siztunk. A penztarak alatt van egy kis hutte, azt azert emelnem ki, mert osztrak viszonylatban olcso arak mellett jo minosegu eteleket, rendkivuli adagokkal szolgalnak fel, pl a becsiszelet ekepeszto, alig birtam elfogyasztani....
h i r d e t é s
2017.01.23. Síterep: Maribor - Pohorje, mások beszámolói
Sziasztok! jan 13-15 hétvégén voltam Mariborban, az akkori képet tudom leírni, gondolom nem sokat változott. Pénteken utaztunk, szerettem volna esti sízni, de az akkori havazások miatt nagyon lassan értünk oda, le is maradtam a sízésről, de még a vacsiről is. A Videc szállóban foglaltam, kicsit olcsóbb a többinél, kaja teljesen rendben, a wellness részlege is nagyon jó- élménymedence, jacuzzi, szaunák, pici szépséghiba, hogy a szombat esti "földrengés" is bennfoglaltatik az árban. Közvetlen havazás után voltunk, ez meglátszott a pályákon, az erősebb letörések jégig lefötörve, összekupacolva, ez nehezítette a dolgunkat. Mivel kevés pálya van nyitva, és hétvégén voltunk, a tömeg -főleg a Bolfenken-, nagy volt, ez tovább rontott a helyzeten, de lehetett sízni. Mikor át akartunk buszozni az Areh pályáira, nagyot szívtunk, mert a busz a kiírthoz képest 30 percet késett(szlovén precizitás???), és végtelen lassúsággal vánszorgott fel az Areh-ra, másnap már okulva , autóval mentünk ki, és csak a bakancsomat kellett levenni, már mentünk is, így 15-20 perc az átköltözés. Az Areh kellemes hely, gyönyörű, hosszú és széles pályák (Pisker) 6os ülőlifttel, meg egy kis húzólifttel. Bár itt nem volt tömeg, a letöréseket viszonylag hamar lekotorták, maradtak a huplik és a jég, voltak sokat akik a pályán kívüli havat választották, ott viszont kevés volt a hó, előbújt a talaj. Az Areh központi részén van egy nagyon szupi piros pálya(inkább kékespiros), a Ruska, ezen lehetett dörgetni rendesen, gyengesége, hogy csákányos lift szolgálja ki, hamar elfáradtunk. Van itt még tanpálya is.
Szóval nem rossz ez a Maribor, csak kissé sportos, sokat kell korcsolyázni, vagy lecsatolni, buszozni. Inkább hétköznapra ajánlanám, akkor talán kevesebben vannak.
Még valami. A legtöbb hazai fórumon Maribor úgy szerepel, hogy 40-42 km sípálya van. Nos, ez feltehetőleg nem igaz, ezt kb alátámasztja a Marprom honlapja, ahol a működő pályákat úgy írják ki, hogy pl 40% van nyitva, tehát mondjuk 12km a 33,8km ból. A számok nem pontosak, csak az össz km az állandó, amit ők most 33-34 km nek tartanak.
A büfék jók, de nem olcsók, ezek már inkább osztrák árak, sajnos.A tájékoztatásról sem tudok jókat mondani, aki először van ott, össze kell szedje magát rendesen. Mi van nyitva, mi nincs? Kevés a pályatérkép, a pályákat jelölő tábla stb. Kicsit gazdátlannak tűnik.
2016.03.14. Síterep: Obertauern, mások beszámolói
Magyar ünnep, Obertauernban. Lassan megszoktuk, hogy mindenütt ismerős hangokat hallunk, napok óta. Grossecken, Katschbergen, ma O.Tban, holnap Turracher Höhé-n. Márc 15. 4 napra jöttünk, minden nap másik terep, ma volt a legszebb idő, naná hogy Obertauern! Bár reméltük, de nem voltak kevesen,A pályák jók voltak. Nem fagytak keményre. Nyomtuk is bőszen, kék-piros-fekete, jöhet, semmi gond.Mi Tweng felől kezdtünk, a keleti oldalon, aztán fel észak felé, majd délütán át a nyugati oldalra. Hütézés 2x egy nap, de 11 kor az első az EDELWEIS-ban, kissé drága, egy leves 5E, egy sör 5-5,5 E, 4dl schiwasser(híg málnaszörp)4.5E, gőzgomb. 6 vagy 7 E. Mentünk tovább, rengeteg a pálya, jók, de a meredek részeket már kikezdték, buckásodnak, a kezdőknek beletörik a bicskájuk. Persze nem kell mindenkinek végigmenni a Tauern körön, ha megtetszik egy pálya, lehet ismételni. Azt viszont komolyan lehet venni, a piros itt nem kék! és a fekete, az bizony ölég sötét... Nagy-nagy bukásokat láttam... Olvadást egyetlen pályán tapasztaltunk, de azt is már akkor, mikor mentünk át a nyugati oldalra, ahol kevésbé olvad. 1-2 menetre volt idő, aztán ebéd egy másik hüttében- Achenrain-, ahol olcsóbban lehet vásárolni: gőzg-5.5 E, Schiwasser 0,5l -3.5E, egy speckknödel suppe 3.8E,stb. Kaja, pihi, aztán neki a híres Gamsleitn -nek! Alulról nem látszik nehéznek. (még nem voltam...) A tetejéhez kétszer kell felvonózni, a tetőn kevés a hely, de sok a magyar szó- jöhet a következő- megy a fényképezkedés... A kilátás lenyügöző, a lélegzetem visszafojtom, az érzés isteni. Csinálok pár képet, aztán indulni kell. A felső szakasz nem vészes, aztán árnyékba kerülünk, egy keskeny párkányon kell lecsúszni azzal simán körbe lehet sízni a terepet,le az alsóhoz óhoz(vagy tovább, mert ki lehet kerülni). Gyanús az álldogálók sokasága, lenézek, a látványtól megremeg a lábam. Na ja, innen kicsit más, mint lentről. Gombóccal a torkomban nekivágok, aztán oldódik a feszültség, megy ez, de csak óvatosan...Mire leérek, már széles nagyon a mellény, a lentmaradottak mosolyognak... Még 1-2 csúszás és vége a napnak, szép volt , jó volt. Összegzem: kezdőknek nem ajánlom, ők menjenek egy csendesebb, nyugisabb helyre, ahol tanulhatnak szépen. A haladók , akik nem blokkolnak le,
ha meredek, vagy buckás részhez érnek, és nem zavarja őket a tömeg, nos, ők ki tudják élvezni O.T.lehetőségeit!
Ebben segítenek a modern felvonók, könnyedén körbe lehet sízni a terepet ülő vagy kabinos felvonóval, és közben pihenni, élvezve a fantasztikus kilátást. Mert az aztán fantasztikus!!!
2016.03.02. Síterep: Klippitztörl, mások beszámolói
Klippitztörl. Másodszor jártam itt, közben sok más tájon, terepen, így most más szemel néztem. A közelsége és az olcsósága miatt választottuk újra, és jól, mert az ár- érték aránya jó. A Weberwirt szállóban laktunk(Prebl), a Személyzet és a tulaj nagyon kedvesek, barátságosak, a félpanziós ellátás is megfelelő, vagy inkább jó volt, főleg azért az árért. Az időjárással már nem volt akkora szerencsénk, mint a szállással, mindhárom nap borús volt, a háromból két napon is a köd vetett véget a sízésnek, nem a felvonózárás. A pályák rendben voltak, tömeg gyakorlatilag szombaton sem, és ha versenyzők is kijöttek edzeni , akkor sem zárták le az adott pályát. A síterep az elmúlt 10 évben nem sokat fejlődött, ugyanaz a két és négyüléses felvonó, középen meg a dupla csákányos, amit igazán jó lenne egy ülőfelvonóra cserélni már, sokat dobna a terepen. A pályák előkészítése jó, és mivel nincs nagy tömeg, normál körülmények mellett egész nap jól síelhető. Más a helyzet pl ködben, amikor előjönnek az egyéb hiányosságok, hogy a pályákat kétoldalról jelölő karók hiányoznak,(nagyon kevés van), tájékozódást segítő táblák alig vannak, így ködben könnyű eltévedni, vagy kisízni a pályáról( háló sincsen a rizikósabb széleken). Van még egy érthetetlen dolog, de mintha más hsz-ben is olvastam volna, hogy valamilyen okból kifolyólag nem szeretnek ágyúzni,így lesz a 30 km -rel hirdetett pályarendszer valójában csak 19km(?), és mind kék, az összes piros pályájuk a természetre van bízva. Idén végig figyeltem, a honlapon, az interaktív térképen fel vannak rajzolva a piros pályák, de rákattintva mindig azt írja, hogy előkészítés alatt, zárva. Hát, tudom, hogy jó munkához idő kell, de ezeket lesz...ják, mert semmit sem csinálnak, nemhogy előkészítenék. Úgy gondolhatják, ennyi embernek ez is elég.
A hütték nem nagyok, a választék sem nagy, de elfogadhatóak, viszont van egy pár hütte, amelyikben pórul járhatunk,ha nem viszünk készpénzt, mert nem lehet kártyával fizetni. Említettem, hogy csak kék pályák vannak hivatalosan, de szinte mindegyik pályán vannak piros részek, ami haladóknak jó hír, a nagyon kezdőket viszont óvatosságra inteném. A terep kicsi de takaros és általában eléggé hóbiztos, azoknak ajánlom, akik tanulni, fejlődni akarnak, és nem szeretik a tömeget, néhány napra jó választás, én biztosan megyek még oda.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »