Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

idavid kiemelt beszámolói
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Ausztria
Hintertux
2017.11.04.
2017 október 28-november 2. között voltunk baráti társasságal a Gleccserfesztiválon.

Utazás: szokásosan, a német határnál mind oda-, mind hazafele megállítottak. Erre fél órát érdemes számolni, az ellenőrzésre várók rendszámait elnézéve a "balkáni" népek közé sorolják a magyart.

Szállás: Tux-Lanersbachban újszerű apartman, korábbi évek beszámolóiban leírtak továbbra is élnek, jó szívvel ajánlom ezt a falut szálláshelynek mind elő-, mind főszezonban. A völgyben ingyenes síbusszal közlekedtünk. Reggelente ez kényelmesebb is, a 8:30-as felvonó nyitáskor is csak több 100 méterre tudtak megállni az emberek autóval, kocsisorra érdemes számítani... megjegyzés: az aprés ski partybusz (Tennétől 18:30 és 19:30-tól induló) 2 euró/fő.

2 napon napsütéses idő, remek köröket síeltünk, szerdára elromlott az időjárás, de ködben-hózáporban is tudtunk jókat menni. hátsó (5-ös) pálya szokásosan már délelőtt buckás, az alja jeges, a felvonója lassú...délelőtt a kabinossal gyorsan elérhető Gefrorene Wand-Tuxer Fernerhaus köröket síeltük, a meredekebb (felső és alsó) részek már ekkor is buckásodtak, jegesedés csak délutánra volt. A csákányos felvonóknál délelőtt mindenhol óriási sor, tolakodás, stb., nem érdemes kivárni...délutánra a Gefrorene-Wand-Olperer (csákányossal)-Fernerhaus körök váltak be enyhébb tömegben, illetve a Kaserer hátsó, csákányos pályái 12-13-14 nem buckásodtak ki, remek carving köröket mentünk zárásig.

Tuxer Fernerhaus hütte választéka szokás szerint minden igényt kielégítő (bár helyet nehéz volt találni), árak szokásosak: 15 euróból egy leves + kis adag húsos egytálétel + egy üdítő/sör kijön, nagyobb sor csak délben volt.

Tenne és a Kleine Tenne szokásosan színvonalas bulikat hozott. Mindkét Tennében érezhető a fejlődés, bővültek területben is, a dohányzókat is jobban elválasztották idénre, csak minimálisan volt cigaretta szagú az ember ruhája buli után...

Első nap hóvihar miatt zárva volt a pálya, szerencsére a Gleccserfesztivál szervezői maximális korrektséggel és előrelátással az aznapi bérletet meg se vették, az árát visszaadták. Az általuk szervezett síteszt is elvárásaimon felüli volt, meg is találtam az új lécem :) (Ha másért nem ezekért megéri ilyen szervezett csoporttal utazni előszezonban.)

A hóvihar alatt a fügeni élményfürdőbe mentünk el ( http://www.erlebnistherme-zillertal....at ), ez bő fél óra autózás Lanersbachtól. Gyerekekkel, társasággal is ideális, az élményfürdőzés-csúszdázás után a színvonalas szaunavilágban nyugodt, csendes környezetben tudtunk pihenni - erősen tudom ajánlani a fürdőt akár aprés ski programnak is.


Végére hagynám a szezonnyító gleccserezés negatívumát: nagy tömegben érkező versenyzők és sítáborok. Hatalmas bakancszsákokkal mindent elfoglalnak, sem a hüttében, sem a felvonóknál nem lehet tőlük közlekedni, egész nap stoppolják a Fernerhaus asztalait...a kultúrálatlanságban a spanyolok és az olaszok jártak élen: tolakodnak, lökdősödnek, üvöltöznek, a már teli kabinba még erőszakosan bepréselik magukat, becsúsznak a sor elejére izomból, a liftkezelővel is vitatkoznak, stb...ebédnél többünknek is kiverték a kezünkből a tálcát (persze az okozott kárt nem térítik meg, mivel nyelveket alig beszélnek, csak elmenekülnek meg fenyegetnek!!) nagy rohanásukban...mintha az övék lenne az egész hegy.

Összességében jó besízést zártunk, de nem hiszem, hogy következő években részt veszünk itt szezonnyitó gleccserezésen - arányaiban drága, az időjárásnak nagyon kitett és sajnos népszerűsége miatt zsúfolt terep, az ezzel járó konfliktusokkal. GPS-es trackek alapján felvonó nyitástól zárásig tudtunk annyit ténylegesen síelni, amit máskor egy délelőtt alatt..főszezonban, egy zillertali sítúrát napsütéses időben a gleccseren megkoronázni viszont továbbra is remek program.
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
2015.január 24-31. között voltam Zillertal 3000-n baráti társasággal.

Utazás: szombaton egész nap egybefüggő a kocsisor a lehajtótól mindkét irányban a Zillertalban (turnusváltás...), amúgy Budapesttől autópálya, semmi különös.

Szállás, helyi lehetőségek: Tux-Lanersbach, apartman. Eggalm kabinos 10 perc séta, buszmegállók sűrűn a városban. Kleine Tenne nem hozta a „nagytestvér” színvonalát, de egy italra kiváló; aktívabb éjszakai életet még a Bergfried Almban láttam. SPAR: nagy választék, átlagos árak. Kezdőknek: Hinterangerlift, kölcsönzővel + a gyakorló pályára körös, órás és napi bérlet is váltható. Itt egyik este látványos hó-show is volt, tűzijátékkal, forralt borral. Ingyenes sportbusz egész évben (éjszakai járatok is!) sűrűn jár, autót nem is kellett használnunk.

Síterepek: 4 napon borongós-ködös idő, a helyi pályákon voltunk. Kedvencünk az Eggalm északi (77/77a) piros: gyors, fűtött, buborékos felvonó, 700 m szint, széles, egyenletesen meredek pálya...20-30 perces köridőkkel pörögtünk. Tuxi oldal (76) teteje néhány méter átcsúszó a buborékoshoz képest, hosszú és lassú csákányos miatt nem ajánlom. A völgybe végig le lehetett csúszni (77-77b, snowboarddal szenvedősebb). Hüttéből a Vogelnestet próbáltam, drágább, de elegáns, tágas hely, jó kajával.

Rastkogel: Eggalmról ágazik el egy ösvény, de a sportbusz végállomása is a kabinos aljában van. Fennsík, sok átcsúszó és kék pálya - kezdőknek, családoknak igazán kedvező. Haladóként a Horbergjoch (60-61-68) rész tetszett, széles pályák, gyors felvonók. Heidis Skistald-ben ebédeltünk (64 mellett), átlagos hütte. Eggalm fele a túraútvonal (75) meg volt csinálva, sima megeresztős szerpentin nap végi visszajutáshoz.

Penken fele panorámás út visz (66), sima átcsúszó, néhány meredekebb-keskenyebb rész, ami miatt ez piros. Szakadó hóban 25-26-27 pályákon síeltünk, jók, szélesek, de rövidek. 31-32-33 pályák tetszettek, 47-48-49 pályák tűntek még ígéretesnek, de hóvihar miatt ezekre nem jutottunk el. Inkább haladóknak ajánlom ezt a részt. Ebéd a 150 fős nagy kabinos aljában (Grillhofalm), zsúfolt, egybekonyha miatt kajaszagú, kis hütte...inkább kerüljétek el.

Hintertux: 2 napon napsütésre keltünk - irány a gleccser. Egész nap tökéletes állapotú pályák, kedvező árú, óriási hütték, gyors felvonók, egyenletesen eloszló tömeg. A napsütötte hátsó (5) pálya hamar buckásodott(-20 fokban is!), a felvonója is lassú, ez nem igazán jött be idén sem; a völgybe való lecsúszás viszont jól megoldott, végig hóágyúzott, snowboardosoknak sem problémás...síelés után kötelezően Tenne, az utolsó nappali buszig néhány italra, óriási aprés-ski bulikkal!

Mindent összefoglalva kiváló hetet zártunk – hóesésben érkeztünk, ami egész héten kitartott, szinte minden nap friss havon csúsztunk a kiválóan gondozott pályákon. Rossz időben a helyi terepeken találtunk jó pályákat, míg szép időben idén is a tökéletes, hibátlan síélményt nyújtotta a Hintertux gleccser. A pályák kezelése, az útmutató táblák és térképek minősége hibátlan, hóviharban is biztonsággal lehetett tájékozódni.

Jó szívvel ajánlom a tuxi völgyet annak, aki szeret több hegyet és pályát is felfedezni egy hét alatt egy csendes alpesi faluból. A nagy terepet, pezsgő éjszakai életet keresők viszont nem biztos, hogy itt találják meg számításaik. Mi még biztosan visszatérünk, „Tux-Tux-Hintertux”!

u.i.: a pályaszámokat az új térkép szerint írtam, a sielok.hu oldalán sajnos még a régi van fent. (Fotók később.)
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Ausztria
Lackenhof
2014.02.26.
2014. február 14-23. között voltam Lackenhofban a SkiCULT oktatói táborában.

Utazás: 4-5 óra Budapesttől, autópálya, majd egy kis főutas-szerpentines szakasz - nehéz elrontani, az Ötscher Ski Arena Gaming városkától már ki van plakátolva.

Lackenhof: élelmiszerüzlet nincs, az Intersportban tudtunk borsos áron egy-egy üveg sört, üdítőt venni. Legközelebbi üzlet Gaming központjában a SPAR (20 perc autóval, optimális útviszonyok mellett!) - itt már Lackenhofba menet érdemes megállni. A Sporthotel aljában van egy klub is, populáris zenékkel, normális árakkal, biliárddal.

Szállás: Pension zur Post. A szobák rendben voltak; a félpanziós ellátás adagja és minősége általában megfelelő volt. Az italbár választéka és árai átlagosak. A hatalmas, fűtőtt sí/bakancstároló kifejezetten tetszett; a sípálya 5 perc sétára. A Wi-Fi szolgáltatás kritikán aluli vagy éppen egyáltalán nem volt, annak ellenére hogy fizetős. A szállást összességében ajánlom, magyarul is beszélnek.

Síterep: nagyon kevés hó és meleg időjárás fogadott minket. Csak a Kis-Ötscher pályái voltak nyitva, ezek közül a kék "Familienabfahrt" kezdőknek és családoknak tökéletes, a fekete/piros pedig a haladó síelőknek élvezetes. Délutánra mindegyik pálya buckásodott-kásásodott, az Eibenkogl alatti pályák sokszor már délelőtt is élvezhetetlenek voltak. Ez egy ilyen szezon, sajnos.

Felvonók: sima négyülésesek, illetve két rövidebb csákányos, ráérős tempóval. Pörögni igazán nem lehet, inkább egy családi/hétvégi síterepről van szó.

Hütték: kedvencünk az Ötschertreff volt, hatalmas étterem nagy asztalokkal, közvetlenül a pálya aljában. Az XXL burger és a pizzák frissek és nagyon finomak, ezeket nyugodt szívvel ajánlom, árban is kedvezőek (4-8 EUR); van ingyenes és jól használható Wi-Fi is (a kódot kérd az alkalmazottaktól).

Összességében egy kellemes családi/tanuló pályarendszerről van szó, komolyabb síelőknek szintentartó hosszúhétvégékre ajánlanám inkább.
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Ausztria
Hintertux
2013.12.24.
November első hetében voltunk Tuxon.

Utazás #1: szinte végig autópálya. Érdemes Bajorország térképet is betölteni a GPS eszközbe, arra a leggyorsabb...

Utazás #2: Mayrhofen városában szálltunk meg, innen 20 perc autóval 'Tux, (síbérlettel) ingyenes síbusszal bő fél óra. A völgyben jó minőségű az autóút, az eleje rögtön egy szerpentines "mászás" - hólánc nem árthat egy havasabb napon!

Szállás: Alpenresort Thanner (Mayrhofen). Sportboltok, SPAR, hentes, Penkenbahn felvonó az utca végén - főszezonban nem kell elmenni 'Tuxig-; éttermek, sörözők 5 perc sétára, de mégsem érződik annyira központi fekvésűnek.

Jól felszerelt, elegáns, modern apartmanok; fűtőtt bakancs-/léctároló; szuper szaunarészleg. Reggelit kértünk -standard svédasztal-; önellátás esetén friss pékárút kérhetsz az apartmanodba. A Thanner család segítőkész, angolul jól beszélnek - nem csalódtunk, jó szívvel ajánlom őket!

Az üzletek/vendéglátóhelyek többsége december elején nyit, előszezonban főleg orosz-ukrán-lengyel társaságokkal találkoztunk. (Ez általában is jellemző lehet, a boltok nagy részén a 2. kiírás cirill betűs, csak a harmadik az angol...)

Síterep: Gefrorene Wand felőli oldal a nehezebb, az Olperer tövében lévő pályák inkább a komfortosabb sízőknek kedveznek. A hátsó (Kaserer felőli, 11-12) pályák is tetszettek, kellően szélesek a gyakorlásra/oktatásra - viszont a visszajutást biztosító pályát (3) csak utolsó síelős napunkra készítették el. A panoráma mindenhol lenyűgöző. :)

Széles, átlagos nehézségű, alaposan kezelt és jelölt pályák vannak, de a lőtt hó érződött. Délelőtt jók a pályák, délutánra olvadtak, erősen buckásak/jégfoltosak. A hátsó (5) pálya a fekvése miatt olvadt és buckás reggeltől, a felvonója is lassú. (A 2660 méter alatti pályarészek még nem voltak behavazva...pedig főszezonban szuper lehet végig, a gleccser panorámájából az alpesi erdőkig lesíelni!)

Felvonók: a Gletscher Bus szuper (-gyors, -stabil), -bár az egyik viharos nap leállították-, az Olperer és a Kaserer csákányos felvonói is tempósak. A 10-es ülősön talán kétszer utaztunk, de a kezdőbbeknek/tanuló csoportoknak ezt ajánlom, a legfelső (nehezebb) részt így kihagyhatják.

Hütték: Tuxer Fernerhaus (2660 m) minden igényt kielégít, normális árak, bőséges adagok, hatalmas terek, tiszta mosdók, Wi-Fi, terasz, minden ami kell.

Alternatív programok: harmadik napon hóvihar miatt lezárták a pályákat - mi a jégpalotát néztük meg:

http://www.hintertuxergletscher.at/...en/experience/natures-ice...

A hosszú túrára érdemes nevezni, gyönyörű a jégbarlang. A weblapon két dolgot nem emelnek ki:
1. A túra 5-600 méter sétával indul. Ez rossz időben a gleccseren nem annyira egyszerű, főleg a kevésbé kondiban lévőknek - síszemüveg NE maradjon a hüttében semmiképp.
2. A barlangban nedves, fém létrákon is közlekedünk.

A programajánló szerint lehetséges, de fentiek miatt a kemény bakancsban (sí/alpin) történő látogatást NEM javaslom! Saját, síelős sisakot érdemes vinni (kényelmesebb, mint amit adnak...), komoly fényképezős cuccot viszont NE cipelj - nincs igazán idő beállítani egy képet és amúgy is félhomály van.

5 napos bérletből 2 napot tudtunk igazán jól, derült időben/napsütésben csúszni; egy nap kirándultunk; a maradék kettő masszívan ködös, délután pár körre csúszhatóan felszakadozó volt. A ritkább levegő miatt jó kondícióval is bőven elfáradtam nap végére. Érdemes erre odafigyelni, a szokásosnál többet pihenni!

Összességében pozitív benyomást keltett bennem a környék és a síterep. Az időjárás rizikóját bevállalva besíelésre, szezonzárásra tökéletes gleccser a középhaladóktól a versenyzőkig bezárólag - kezdőbbeknek nem igazán vannak pályák...főszezonban a Zillertal 3000 rendszerről egy-egy napra érdemes lehet átnézni, de egész hetes síelést csak 'Tux-ra a jövőben én nem terveznék.

(Fotók később...)
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Ausztria
Hinterstoder
2013.12.22.
Andreához hasonlóan a SkiCULT felkészítő táborával voltam a síterepen, december 12-15. között.

Utazás: szinte végig autópálya, nagyjából mindegy hogy Graz vagy Linz felől érkezel.

Szállás: Windischgarsten, Freestyle Ház. Nagy felújítás alatt álltak, a célnak azért megfelelt - reméljük tavaszra és következő szezonra már teljesen felkészülve fogadhatják a vendégeket. Sípályák autóval 20 percre, Billa pont útba esik bevásárolni. A városka maga elég kihaltnak tűnt így december közepén...

Síterep: átlátható és erősen összefüggő rendszer, nehéz eltévedni. A környezet erdős, gyönyörű panorámával (lásd a fotókon!), siklóernyősökkel. A pályák főleg haladóbb sportolóknak ajánlottak, a térképen jelölt színezés a valóságot tükrözi - de jól síelhetők; a szokásosan magas, osztrák színvonalon gondozottak.

Felvonók: a központi hüttékhez (1400 m) nagy parkolókból visz a kabinos, a zsúfolt hétvégi napon is maximum 10 percet várakoztunk. Fent 6 fős ülős, 10 fős kabinos és csákányos felvonók vannak, pörögnek ezek is - az említett zsúfoltságot nem tapasztaltuk sehol...

Hütték: én csak a Bärenhütte-ben ebédeltem. Csúcsidőben elsőre zsúfoltnak tűnik, de pörög a kiszolgálás és a kassza is, az árak normálisak, a kaja finom és bőséges, a mosdó tiszta, van WiFi, nagy terasz, síléctartók lakatolásra használható lánccal - teljesen korrekt.

Mi gyönyörű időt fogtunk ki - a pályák fekvéséből adódóan délelőtt érdemes a napsütötte, felső pályákon síelni; délután a középső részen, míg nap végén a csúcson elkészített csoportkép után egyenesen a naplementébe csúszhatunk le 1400 méter szintkülönbséget.

Képeim: https://sielok.hu/fotoalbum/hinters...toder-2013-dec12-15/galer...

Kevésbé tapasztaltaknak nehéz, egy hétre tervezőknek kicsi pályarendszer. Hosszúhétvégi kilométer- és szintkülönbség gyűjtésre viszont a pörgős vendéglátás és felvonók, illetve a gyors pályák kifejezetten alkalmassá teszik a síterepet - haladóknak nyugodt szívvel ajánlom!
SkiCULT-Hinterstoder2013-08.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-12.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-11.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-05.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-31.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-17.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-13.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-30.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-18.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-19.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-20.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-23.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-24.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-16.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-01.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-02.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-03.jpg
idavid
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
Franciaország
Les Sybelles
2013.02.11.
Sziasztok!

01.25-02.02-i héten voltunk, csoportos szervezésben.

Utazás: Frejus-n át, kényelmes, jól felszerelt, modern emeletes busz, 18-19 óra a parkolóig. Síbuszok - St. Sorlinba csak ezzel lehet feljutni a buszparkolóból! Mi 21-en voltunk, csak ez +2.5-3 órát vett igénybe!

Szállás: Les Fermes Vacances - ittas belgák, hollandok, franciák már a recepción; angolt csak tőszavakban értenek. Több magyar társaság reklamált: befoglalták a helyüket. Káosz, este 8 lett, mire mindent elintéztünk. Wi-Fi, "wellness" csak másnaptól, korlátozott időben - inkább csak reklámérték, de azért használható. 10 fős apartman inkább 8 fő + a kötelező kihajtható kanapé, de elfértünk. Felszereltség jó. Folyosó, lépcsőház mocskos, az apartman azért ki volt takarítva. Sítároló = kis, 4-5 léc/board-os faszekrény az utcán. Inkább a teraszon tároltunk, "a harmadikról csak nem lopják le". (Érdemes saját bakancsmelegítőt/-szárítót hozni, ha van!) Bolt, söröző/klub, pizzéria normális árakkal, sípálya pár perc séta.

(A belga partysítábor, az A-B-C-D házak körüli penetráns csatornaszag és a rongálás már említésre került.)

Fiataloknak elmegy, ha nem fognak ki épp egy partysítábort. A leírás alapján azonban sokkal többet vártam mind a szállástól, mind St. Sorlintól: 6/10.

Pályák: nekem első nap a La Toussuire régió jött be - gyors felvonók, felül technikásabb, alul szélesebb, carvingozós részekkel. Sorlinnál tagoltabbak a pályák. Tömeg sehol nem volt, jelölések és felvonók rendben, a fontosabb helyeken nagy sítérképek.

Igazán kezdő pályát nem láttunk; franciás módon a kék az enyhe, széles piros, oktatások is főleg ezeken; a piros a technikásabb, meredekebb piros ("meggypiros"); a fekete meg a tkp. gondozatlan. Átcsúszók relatív rövidek, boarddal is csúszhatóak. Friss havazás után ratrak csak mutatóba' járt, nem tudták gondozni a nagy pályarendszert.

Erdős rész nem sok; két pálya között szinte mindenhol szűzhavas, freeride-re alkalmas részek! Hüttét csak a La Toussuire régióban találtunk, Sorlinnál nem- híg sör+sültkrumpli ~15 euró, húzós az osztrák árakhoz képest.

Összefoglalva: maga a pályarendszer lehetne 4/5, nekem tetszett a környezet és a nyomvonalak. De a pályák gondozatlansága, a rapszodikus pályaviszonyok; a kevés és nem túl jó hütte miatt csak 3/5, többet vártam.

U.i.: több napot nem síeltem, első délután egy kezdő francia elütött - hegyimentés, ambulancia, kórház (St. Jean d' Maurienne): 5*, 5* és 5*, csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni - ha ők is beszélnének angolul.:) Ámultam-bámultam; ha ennek így kellett történnie, akkor jó, hogy itt ért súlyos síbaleset. A képeket ismerőseim készítették.
2013-01-26-17.36.30.jpg
WP-000155.jpg
DSC-0126.jpg
2013-01-28-09.38.55.jpg
2013-01-28-09.34.04.jpg
2013-01-28-185.jpg
2013-01-27-184.jpg
2013-01-27-12.01.52.jpg
2013-01-30-611.jpg
DSC-0160.jpg
IMG-0006.JPG
IMG-0007.JPG
IMG-0011.JPG
IMG-0013.JPG
2013-01-27-12.01.58.jpg
IMG-0037.JPG
IMG-0057.JPG
IMG-0065.JPG
WP-000185.jpg
P1280006.JPG
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.