Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

zsuri kiemelt beszámolói
zsuri
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Szlovákia
Selmecbánya
2016.01.25.
Tegnap voltam itt először. Egy napra szerettünk volna elmenni családdal valami "közeli" helyre, ami megfizethető és nincs tömeg. Eplény a tömeg miatt kiesett, maradt Szlovákia.

Vegyes benyomásokkal jöttünk el. Bár a google 2.5 órás utazási időt ír, mindkét irányban 3 órát utaztunk és nem autópályán, hanem kanyargós kis utakon, ahol sötétben az útjelzések is nehezen láthatóak.

A pálya nem rossz, de már 11 körül 40cm-es buckák voltak a fenti részen, amit túl kellett élni és utána lehetett normálisan síelni/boardozni. Emiatt kicsit hiányérzetem volt, mivel az alsó rész már lankás. A felvonó jó, a hó minősége és mennyisége is megfelelő. Az előttem hozzászólókkal ellentétben nem gondolom, hogy túlzottan sokan lettek volna akár a pályán, akár a felvonónál - pedig vasárnap volt. Egyszer sem kellett 5 perctől tovább sorban állni és a pályán is mindig elfértünk, pedig nekem azért kell a hely a kanyarjaimhoz :-)

Ha valaki Vácról/Esztergomból megy akkor 2 órás utazási idővel már kevésbé vészes, de nekünk Budaörsről 2x3 órát kellett utazni. Stuhleck is ugyanilyen távolságra van, végig autópályán lehet menni és a két pálya(rendszer) nem összehasonlítható. Igaz, Stuhleck 2x olyan drága (drágább jegy + nagyobb távolság). Családdal nagyon nem mindegy az ár, viszont ha a költség eloszlik az utasok között akkor nem is kérdés, melyiket választanám.
zsuri
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Ausztria
Niederalpl
2013.03.25.
Niederalpl nagyon szép természeti környezetben fekszik, ez elvitathatatlan, az erdei pálya pedig kifejezetten hangulatos. Aki komoly carving-ban gondolkodik vagy hosszú széles pályákra vágyik az felejtse el ezt a helyet: amelyik pályának megfelelő meredeksége lenne az túl rövid, a hosszú pályák pedig nagyon lankásak. Freeride-ra (nagy hó esetén) szerintem egész jó, számtalan lehetőség nyílik rá az erdőben. Egy pár egyszerűbb ugrató is van, de mondjuk aki park-ra vágyik az se ide jöjjön.

Amire ez a hely alkalmas az szerintem a cross típusú síelés/boardozás, azaz amikor mindenből van egy kicsi: az ember elindul, ráfut az ugratóra és kicsit repül (trükközik ha tud), utána a meredekebb szélesebb részen csinál pár szép ívet, aztán bemegy a fák közé a mélyhóba, aztán vissza a pályára és szlalomozik kicsit, majd kerülgeti a buckákat, aztán fel a falra a pálya szélén, majd esetleg megint egy kis mélyhó. Egyikből sem ez a legjobb hely, de összességében nagyon élvezetes csúszásokat lehet produkálni. Nekem mint alpin boardosnak az első óra kicsit csalódás volt, de ahogy ráéreztem a hely ízére azt kell mondjam a szezon egyik legjobb napját töltöttem itt. A gyerekek is nagyon élvezik az erdei pályát. Tanulni is jó, mert van hosszú, lankás pálya. Nincsenek sokan és olcsóbb a bérlet, mint a környék nagynevű pályáin. A hosszú csákányos kevés hó esetén elég fárasztó boarddal, mert folyamatosan dől oldalra. Nagyobb hó esetén már jobban ki tudták egyenlíteni a dőlést.

Indulás előtt érdemes skihappyhour-on szétnézni, mert 20-40%-al olcsóbban lehet ide jegyet venni, mint helyben.

Ebben az évben kétszer voltunk itt: a decemberi elég felejtős volt, a kevés hó miatt nagyon kövezősre sikerült. Most egy hete viszont több mint egy méter hóban nagyon élveztük. Nem ez a hely lesz a fő célpontom, ha Ausztriába megyek, de változatosságnak egy napra érdemes kipróbálni. Szerintem a szokásos Stuhleck látogatások mellé egy szezonban egy napra felvesszük a naptárba Niederalpl-t, de csakis akkor, ha nagy a hó. Kevés hó esetén inkább csak a negatívumait érzi az ember.
zsuri
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Ausztria
Nassfeld
2012.02.05.
Tegnap érkeztünk haza Nassfeldről. A pályák nagyon jó állapotban vannak, kemények de - egy-két kritikus helytől eltekintve - nem jegesek. Ennek megfelelően inkább a keményebb sík és boardok vannak előnyben. Van elég hó, az elmúlt héten többször is havazott. A folyamatos -15 - -18 fok ellenére jól éreztük magunkat, de a szokásosnál egy kicsit gyakrabban kellett bemenni melegedni. Aki most megy vigyen meleg ruhát rendesen.

A pályarendszer alapvetően minden igényt kielégít, változatos sokféle meredekséggel, általában megfelelő szélességgel a carving-hoz is. Van snowboard park is. Nagyon nagy élmény volt egyik reggel friss hóesés után a szinte érintetlen üres 1-es FIS pályán szép széles kanyarokkal lemenni. A 7.5 km-es erdei pálya viszont nem nyerte el a tetszésemet, aki szeret síelés közben nézelődni annak jó. A vége, ahol az esti síelés is van, az elég jó. A síelők száma normális volt, sem a pályákon sem a felvonóknál nem volt tömeg.

Én két dolgot hiányoltam picit:
- nincs igazán meredek fekete pálya. Nem, mintha állandóan azon mennék, de egyszer-egyszer ezt is kipróbálja az ember. A feketének jelölt 75-ös inkább piros, nem kell tőle félni

- nem értem, hogy egy ilyen nagy pályarendszerben az ülős felvonókon miért nincs lecsukható tető. Nem mondom, hogy mindegyikre kellene, na de egyiken - még a 6 személyeseken - sincs. Ez -17 fokban, erős szélben igen kellemetlen tud lenni, gyakorlatilag két napon emiatt nem használtuk a 23-as és 40-es kék pályákat.

Összességében egy nagyon kellemes, változatos hely, aki ki tudja fizetni a némileg magasabb árakat, annak csak ajánlani tudom.
zsuri
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Ausztria
Brunnalm
2010.02.28.
Igaz egy hét késéssel, de úgy gondoltam megírom a brunnalmi tapasztalataimat. Többek ajánlására választottuk ezt a terepet, mint Stuhleck lehetséges alternatíváját egy napra. Nem érkeztünk túl nagy elvárásokkal, tudjuk mit jelent a 9km sípálya, de szerettünk volna egy jót carvingolni kevés sorbanállással.

A kevés sorbanállás az megvolt, de a carving sajnos nem jött össze: szerintem a terep adottságai miatt sem igazán alkalmas nagy ívű kanyarokra, ezt még csak tetézte a sok ember a pályán és a rossz hóminőség. Lehet, hogy ez utóbbi nem általános és az előző napok meleg időjárásával és éjjeli fagyokkal magyarázható, de mi ezt tapasztaltuk.

Hogy miért nem igazán alkalmas carvingra? Mert a 9km nagy része keskeny erdei kacskaringós pálya, ha pedig mégis elég széles lenne akkor vagy katlanszerű a pálya vagy dől féloldalra, esetleg a pálya felénél egy 1.5m-es szintkülönbség van. Persze még így is lett volna egy-két jobb szakasz, de ott már de. 11-kor hókása volt.

Én alpin snowboarddal voltam, a barátom sível. Az első kör után leraktam a GS lapomat, mert láttam az itt használhatatlan és elővettem a kisebbik lapomat. Mindketten egyetértettünk, hogy a pályarendszer mintha koncepció nélküli lenne, ahogy esett úgy puffant. Azon viccelődtünk, hogy ha adnának egy földmunkagépet, a nyáron szívesen alakítanánk egy kicsit a terepet.

Nyilván teljesen más, ha valaki közvetlen hóesés után érkezik és egész nap a szűzhóban tudja nyomni - erre tényleg élvezetes lehet ez a tagolterep, én is szívesen kipróbálnám egyszer, de carvingra közel sem ideális, ilyen célra számomra nem alternatíva Stuhleckkel szemben.
zsuri
5 élménybeszámolót írt
5
15 éve tag
Szlovákia
Kosutka
2009.12.29.
Ma voltunk először Kosutka-n, ez volt egyben a szezon első síelése is - jól éreztük magunkat, kellemes meglepetést okozott a pálya. Úgy indultunk el, hogy - mivel útba esik - bekukkantunk ide, aztán ha tetszik maradunk, ha nem akkor megyünk tovább az Alacsony-Tátrába. Megtetszett, maradtunk, máskor is jövünk, ha errefelé járunk.

Csodákat persze nem kell várni, ez egy szlovák viszonylatban sem igazán nagy pálya, de ha nincsenek túl nagy igények egy napra tökéletesen megfelel 1km-es hosszával és kék-piros vegyes meredekségével. Mivel viszonylag széles jól lehet rajta carvingolni is. Véleményünk szerint ebből az irányból (Salgótarján-Losonc) teljesen felesleges még további 40-60 percet autózni az Alacsony-Tátra hasonló nagyságú síterepeire: az ott elérhető pályák (Myto, Tale, Certovica) csak papíron jobbak, a gyakorlatban nincs igazán lényeges különbség, ráadásul Kosutka olcsóbb is. Chopok persze már egy más kategória. OK, mondjuk nem lehet mindig ugyanoda menni, azért elmegyünk mi is megnézni az új ülős felvonót Myto-n :-)

A hó teljesen rendben volt - a mostoha időjárás ellenére is. Mivel csak műhó volt picit kemény volt a pálya, de du. 3 előtt még így sem volt rajta jég. A pálya eleje kellemes kék, ahol viszonylag kisebb erőfeszítéssel szépen és élvezetesen lehet menni. A vége piros, de nem veszélyes. A felvonó gyors, de mégsem 2m repüléssel indít. Sorbanállás az volt, átlagban 20 perc volt egy kör. Olyan 15-ször csúsztunk le, el is fáradtunk. A kis étterem is teljesen korrekt.

Ajánlom szezonnyitóra illetve annak, aki csak egy napra keres pályát nem túl távol. Semmivel nem rosszabb, mint bármelyik másik kis síterep, érdemes egyszer megnézni.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.