Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Skyman kiemelt beszámolói
Skyman
4 élménybeszámolót írt
4
13 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2013.02.16.
Sziasztok!

2013 február 10 - 16-ig voltunk síelni a Chopokon. Szállást előre nem foglaltunk, minden szálloda, panzió, bungallow tele volt a pályáktól 10 km-es távolságon belül. A szlovák utak (a néhány rövid autópálya szakaszt és a frissen felújított részeket kivéve) katasztrofális állapotban vannak. A 10 - 15 cm mély kátyúkban, melyekkel igen sűrűn lehet találkozni eltűnik egy személyautó kereke, ezért nagyon oda kell figyelni, mert komoly károk keletkezhetnek az autóban. Budapestről a 270 km-t 5 óra alatt tudtuk megtenni 54 km/h átlagsebességgel a rossz utak miatt. Hó vagy jég nincs az úton, nem csúsznak, csak a rengeteg óriási kátyú a veszélyes.

A déli oldalon (Chopok Juh) a völgyből csak a régi 4 üléses ülőszékes felvonóval lehet feljutni, ami ugyan kétsebességes, de régi és fapados, gyakran megállítják és hétköznapokon is 15 - 20 perces sorbanállás alakul ki előtte. Kellene a völgyből még egy komolyabb, gyorsabb, nagyobb kapacitású felvonó félútig, ami bírja a tömeget is.
Nem oldották meg a régi 4 üléses felső kiszállójától az átcsúszást az új kabinos felvonóhoz. Messze vannak egymástól és nem lehet átcsúszni, csak nagyon körülményesen. Le kell csatolni a lécet és a pályán keresztül, hosszan átgyalogolni. Az új 8 személyes kabinos nagyon jó és gyors, ott nem kellett sorban állni, azzal nagyon elégedettek voltunk. De ehhez feljutni nagyon körülményes és lassú. Az északi oldalon ezt a félúti csatlakozást szépen megoldották. Délen kár, hogy nem sikerült.

Az északi oldalon ugye a fő beszálló, indulóhely (ahol nagyon kevés a parkolóhely, így körülményes a parkolás) a Hotel Ski & Fun -tól indul a 2 db (szürke és sárga) egyenként 6 személyes kétsebességes, lehajtható védőplexivel ellátott színvonalas, Doppelmayer felvonó viszi fel a síelőket a hegy közepéig. Mivel azonban az északi oldalon 5X annyi ember van, így ez a két felvonó sem bírja a tömeget, hétköznapokon, rossz idő esetén is 8 - 10 percet kell sorbanállni előttük. A felvonók nem egy helyre mennek, csak a sárgával lehet eljutni az új kabinos Funitel felvonó alsó végállomásához. A sárgánál szokott kisebb sor állni, de itt mértük a 8 - 10 percet hétköznapokon, ami már zavaró. Az új Funitel csúcsszuper, ott nem kellett sorban állni és villámgyorsan (7 m/s-al) repít fel a hegytetőre.

Érdemes a térképet előre tanulmányozni és az olcsó szálláslehetőségeket felkutatni, mert lehet 10€/fő/éj-ért is pályához közel eső színvonalas szállást kapni, csak ezek magyar nyelven nincsenek fent az interneten, hiszen így is annyi vendégük van, hogy folyamatosan tele vannak. 19 - 25€/fő/éj-ért lehet találni foglalás nélkül is, csak sokat kell keresgélni, minden helyet végig kell kérdezgetni, amíg sikerül találni.

A pályák nyitva tartása igen rövid 8:30 - 16:00-ig és nagyon sok idő elmegy az alsó részen a felvonózással + sorban állással. A régi, egysebességes felvonók nagyon lassúak Pl.: Biela Put-ba nem szabad lemenni, mert elmegy vele egy óra, mire feljössz onnan. Az új sívasút már valamit javít a helyzeten.

Mondhatnám, hogy összességében nagyon jó hely és érdemes elmenni, de sok helyen reklámozzák az új fejlesztéseket, ennek hatására pedig akkora a tömeg, hogy a pályák és az alsó felvonók sem bírják. Csehek, lengyelek, ukránok, magyarok de még angolok is mennek oda rengetegen és persze ott vannak a szlovákok. Mindez hétköznap. Mi lehet hétvégén?
Skyman
4 élménybeszámolót írt
4
13 éve tag
Magyarország
Eplény
2011.02.26.
Tisztelt Admin8!

Legyen kedves a következő értékelésemet is kiemelni és a beszámolók között megjeleníteni, ha valóban pártatlanok és nem csak a csupa dícséretből álló hozzászólásokat tudják respektálni - Köszönöm!:

"Magyarországi viszonylatban az Eplényi sícentrum mára, a 2010-2011-es szezonra elérte azt, hogy 5 csillagosra tudom értékelni. A hóviszonyok kitűnőek! Sorban állás nincs!

Profi hóágyúrendszert építettek ki a pályák mellé, amivel már 0 fokon tudnak havat készíteni és nyomatják is ezerrel egészen február végéig, március közepéig.
Amíg Európa szerte csökken a hóréteg a sípályákon, Eplényben jelentősen növekszik. Mindig van és lesz is min változtatni, fejleszteni. Ehhez a skiarena.hu honlapon a fórumban várják a vendégek segítségét, észrevételeit. Minden kérésnek igyekeznek eleget tenni, csak szólni kell, mert néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

3 évig bombáztuk őket a kéréssel, hogy akárhogy is, de szüntessék meg a sorban állást, mert elviselhetetlen volt még hétköznap is. A tányérosból csákányossá alakult felvonók sem bírták elég gyorsan a hegytetőre juttatni a síelőket. Bátrak voltak és példátlan lépésre szánták el magukat. Vettek egy 4 üléses felvonót, ami kicsit lassú ugyan, de ezzel teljesen megszűnt a sorban állás. A zsúfoltabb szombati napokon 3-5 perc előfordulhat, de annál több biztos nem.

Sorban állni senki nem szeret, pénzért meg főleg nem. Kértük, megoldották a lehetetlennek tűnőt, ezért minden elismerést megérdemelnek!

Kezdőknek is kifejezetten ajánlom, hiszen nem a méreg drága külföldi síterepeken kell megtanulni síelni, az nagyon gazdaságtalan dolog. Itthon Eplényben mindenkit vár a lehetőség. Közel van, kedvező síbérlet árak és a faluban rengeteg olcsó szálláslehetőség található. Külföldre, nagyobb pályákra már egy középhaladó tudással érdemes érkezni, hogy be tudják síelni a pályarendszert, ne az alapokkal kelljen foglalkozni.

Kaját érdemes otthonról hozni, vagy a Veszprémi, Győri, Zirci Tesco-ban vásárolni, mert a Holle Anyó étterme és a kemencés büfé méreg drága. Annyira pofátlanul drága, hogy az ember haja égnek áll tőle. Ezt is többször szóvá tettük, de ha van vendég, van aki 5X-ös áron is megveszi, akkor bolondok lennének olcsóbban adni.

Síoktatók rendelkezésre állnak a hét minden napján, de egy haladó síző mellett is meg lehet tanulni 1 hét alatt.

A 4-es fekete pálya haladóknak és profiknak is jó gyakorlási lehetőséget biztosít. Külön figyelmet érdemel, hogy nem buckásodik ki és egy gyors csákányos felvonó halad közvetlenül mellette. Tulajdonképpen csak egy rövid szakasza fekete középen, az alja már piros pályának felel meg.

Érdemes ellátogatni Eplénybe, mindenki megtalálja a számára megfelelő szórakozást.

Üdv.: Skyman"
Skyman
4 élménybeszámolót írt
4
13 éve tag
Sok magyar vendég síel ebben a közeli népszerű sícentrumban, mégsincs magyar nyelven megfelelő leírás, tájékoztatás róla. Ehhez próbálok segítséget nyújtani:

Ma 2011. február 16-án ismét voltunk Mariborban. A síterep főoldalán az látható, hogy 22 lift van és 22 üzemel. Sajnos ez nem igaz. 5 fontos lift ma sem és egy héttel ezelőtt sem üzemelt.
A hiteles és valóságnak megfelelő tájékoztatás nagyon fontos lenne.

A Bolfenk-ből Areh-be csak az ingyenes síbusszal lehet átmenni, a köztes pályák és liftek nem üzemelnek, le vannak zárva.

2db ingyenes síbusz jár, a hegytetőn és mindkét állomásról félóránként indul. Az első 9:10 perckor, az utolsó 16:15 perckor. A köztes járatok minden óra egészkor és félkor indulnak. A menetidő 15 perc, hamar elrepül a kényelmes ülésekben és a szép tájat kémlelve. Pihenésnek is kitűnő.

Areh-ben +10cm-rel több hó van és egy gyors, 6 üléses kétsebességű felvonóval találkozhatunk, amely szélvédővel is fel van szerelve. Az új, korszerű felvonón puha bőrfotelekben utazhatunk a völgyből a hegytetőre 6.4 perc alatt.

Az Areh-i pályákon több és jobb minőségű hó van, valamint kedvezőbb időjárással találkoztunk.
Ma délután sűrű, nagy pelyhekben intenzív havazás kezdődött. Amíg marad a hideg és eső nem esik, lesz hó bőven.

Zárva tartó pályák: 2-es, 3-as, 6-os, 7-es, 8-as, 9-es, 10-es, 11-es, 12-es, 13-as, 14-es, 15-ös, 18-as, 22-es.
A többi pálya nyitva van és működik. (térképről beazonosítható)

Zárva tartó felvonók: F, G, 9-es Stolp felvonó, J, K1, K2, L, P, O1
A többi felvonó működik.(a pályatérképen látható)

A pályarendszer előnye, hogy végig autópályán, rövid idő alatt elérhető. A 41km-es pályarendszert viszont nagyon nehéz megfelelő minőségű és mennyiségű hóval ellátni, így maximum a fele (20km) üzemel a szezon nagy részében. A fent felsorolt pályák és felvonók már hosszú ideje zárva tartanak.

A síterep korszerű és megfelelő mennyiségű ratrakkal van ellátva, ha esik elég hó, tudják kezelni a pályákat. A hóágyú rendszer csak részben kiépített, mindenhová nem jut hóágyú, kell(ene) a természetes hó is.
Skyman
4 élménybeszámolót írt
4
13 éve tag
Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan. Ha marad a hideg lesz hó, ha nem, akkor elolvad.

Most az idokep.hu hosszú távú előrejelzése alapján még lesz hó, de 3 napnál előrébb aligha lehet biztosat mondani.

Most voltunk csütörtökön Mariborban és olvadt, jeges volt a pálya. Areh-ba nem mentünk át, mert hosszú a 40 perc oda-vissza buszút. Van hó bőven, de a piros pályák sok helyen jegesek és napközben erősen olvad, ezáltal buckásodik. Nem igaz, hogy 40 km pálya üzemel, ahogy a főoldalon írják, max. a fele 20km, ha működik összesen.

9-16 óráig van az egész napos síelés, az esti pedig 18-21-ig.
Az 1-es kék pályán nincs végig hó, így lemenni csak úgy lehet rajta, ha többször piros pályákon kötjük össze.

Délután, ha 16 órára felérünk a hegyre és megvárjuk a ratrakkokat, akkor frissen trakkolt pályán egy álom lesíelni az egész napos olvadt, buckás, jeges hóhoz képest. Ugyanez van, ha reggel 8:30-ra odaérünk és az első gondolával fel tudunk menni 9-kor.

Hétköznap alig vannak emberek, sehol nem kell sorban állni.

Üdv!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.