Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

DogHead kiemelt beszámolói
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Ausztria
Rittisberg
2020.01.29.
Sífutás és túrázás mellett próbáltuk ki ezt a picinek látszó síterepet. Valóban nem egy hatalmas régió, főleg a 4-hegy mellett, de egy napra bőségesen elég haladó síelőknek is. Tömeg semmi, széles kényelmes pályák viszont bőven. A fekete inkább sötétpiros, és a pirosak is nagyon kényelmesek. Fent és minden pálya alján pici Hütték, elég szokásos kínálattal. Meglepően sok magyar volt a kevés ember ellenére, talán nem véletlenül.

Majdnem minden este szánkózás van egy jó hosszú kivilágított kék pályán, amit mindenképpen ki kell próbálni, nem csak egyszer. Jobb mint a Hochwurzen, érdemes feljönni a városból este. Szánkózás után nagy buli volt a lenti hüttében, be sem fértünk. Igazából azoknak a legjobb akik sok mindent ki szeretnének próbálni Ramsau régióban. Sífutást, túrázást, síelést, szánkózást.
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Lengyelország
Szczyrk
2019.02.13.
Pár napja megnéztük a legmodernebbnek mondott lengyel síterepet, gondoltuk sok osztrák után megnézünk valami mást, más tájakat, más kultúrát, más kajákat.
Enyhén szólva nem pörög a Szczyrk fórum, ezért ez a bejegyzés most hosszabb lesz.
Szczyrk-en sikerült is szállás foglalni a városhatárában egy 3* szállodában, olyan áron amiért Ausztriában maximum egy egyszerű panzió kapható. Teljesen jó volt, pazar, inkább 4-5* szintű konyhával. Wellness, nagy közösségi tér, étterem, minden volt.

Utazás:
Bár távolságra nem veszélyes, mégsem egyszerű az odajutás. Az út 70%-ban 2x1 sávos utakon, hétköznap tele kamionnal. De azért odaértünk.

Város:
Szczyrk városa egy tipikus 4 évszakos turista központ. Kb 4 km hosszan egy szűk völgyben fekszik, ami tele van szállodákkal, éttermekkel, butikokkal, minden földi jóval. Esténként kivilágítják a város jelképét, a hatalmas sísánc központot. Üzletek, bárok, jégpálya, minden magas színvonalon, magyar árakon. Kártyát mindenhol elfogadnak. Lengyelen kívül nyelvet nem beszélnek, nekünk kb 4 emberrel sikerült találkozni 4 nap alatt, aki tudott valamennyit (keveset) angolul.

Síterep:
A síterep egész nagy, kb. Chopok-nak (észak) felel meg, némiképp könnyebb pályákkal. Minden teljesen új, kb 1-2 éve épülhetett a döntő része. Mindenhol vadiúj 6 üléses liftek és új nagy 10 személyes kabinos. Rengeteg nagyon széles könnyű pálya van, carving-olásra pont megfelelnek. De vannak piros és feketék is, inkább világos pirosak.. A pálya rendszerbe 3 helyen lehet beszállni a legrégebbi COS és az új Szczyrk és Solisko állomásoknál.
Látszik, hogy az elmúlt évek fejleménye a két fő rész összekötése a hegygerincen. Ez elég sportosra sikerült, kb. egy 15-20 méteres szintet kell megmászni vagy léccel vagy gyalog, hogy elérjük a síterep legmagasabb pontját ahonnan vissza csúszhatunk a kabinos lift irányába. Sífutók előnyben. Van egy-két szűkebb, ráadásul technikás átcsúszó szakasz is, ahol azért arra kell készülni, hogy 10 méterenként valaki fekszik előttünk keresztben a havon.
Egy héttel előttünk sajnos megjött ott is a nagy meleg és szél, ami azért lefújta a hó nagy részét a gerincpályákról (lásd: Chopok). Hóágyúkkal igyekeztek pótolni, több kevesebb sikerrel. Ahol nem sikerült, ott korcsolyázni lehetett volna a vastag pályaalapon. Egyébként profi gépekkel profi pályákat csináltak, amit nem is túrtak szét a nap végére.

A “T” alakú város egyik végénél van a BESKID Síaréna ami szintén teljesen új, ezt is kipróbáltuk egy 4 órás jeggyel. Eplény méretű hely, de itt minden high-tech. Van közös bérlet is.

Parkolás:
A pályáknál van ingyenes parkolási lehetőség, de az nem elég. Nyitás után nem sokkal már nincs hely. Az élelmes helyiek átalakították a kertjeiket fizetős síparkolónak (20 Zlt), ahol persze mindig volt hely, az ingyenesbe nem fértünk be egyszer sem. Jó üzlet ez, kb 9 óráig beáll 20-30 autó a kertbe és vége is a munkanapnak. Napközben a kaput behajtják, leginkább, hogy a kertben kószáló tyúkok ne szökjenek meg. Pálya nyitás és zárás környékén megáll az élet a városban, akár 40- percig is lehet dugóban állni. De ez könnyen kikerülhető egy korai indulással és fél órával zárás előtti befejezéssel. Sűrűn jár az ingyenes síbusz is, de figyelni kell mert több járat is van, el lehet kavarodni. Persze a dugó a buszt is megfogja.

Tömeg:
A lifteknél szörnyű, néha borzasztó, jobb pillanatokban óriási. A lengyelek szeretnek síelni, pénzük van, hegyük kevés, Ausztria messze. Így hát oda mennek ami elérhető. Nyitás után van cca 1,5 óra, ami jó és utána 14 óra után újra vállalható. Közben inkább a türelmeseknek való. Minden nagyobb síterepen nyitás után lehet sok ember (Stuhleck, Nassfeld, stb), de 10-11 óra után már eloszlik a tömeg. Szczyrk-en nem oszlik, inkább növekszik. A széles pályákon meglepően nem volt tömeg, nem is értettük, hogy honnan a sok ember a lifteknél.

Kinek:
Azoknak akik valami újra, másra vágynak mint amit nyugat európában megszoktunk. Más ételek, más nyelv, de magas minőségű síipar. És legfőképpen azoknak, akik stressz nélkül viselik a nagy sorokat. Mondjuk a sok “hütte” valamelyikében a napsütésben valamilyen jóféle helyi sörrel és kolbásszal.
Itt nincs tömeg
Itt sincs
IMG-20190207-121409.jpg
Főporta
Senki, de ki van a liftnél?
Naplemente a gerincen
Hütte
Jó kis piros
Goral stílusú étterem
Brutál tömeg
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Ausztria
Hohentauern
2017.01.30.
Pár napos sífutó tábor (Annáék) után az utolsó délelőtt kipróbáltam a helyi lesiklópályát ami azért annyira nem pörög itt a fórumon. 3 órás jegyet vettem mert bőven elégnek tűnt a pályatérkép alapján.

Addig nyomtam amíg a bérlet engedte, de maradt ki pálya így is. A terepen ülős lift nincs, 3 csákányossal lehet leküzdeni a nem kevés szintkülönbséget. Ennek megfelelően igen meredekek a liftek, kapaszkodni is kell rendesen még gyakorlott csákányos liftezőknek is, ha egyedül van. Ez főleg az "A" liftre igaz, a többi nem veszélyes. Az "A" és "B" liftek egy szűkebb erdőben mennek, ahol nagyon nem érdemes kiesni mert elég meredek a terep és csak erdő van mindenfele. Márpedig ezen a pályán nem nehéz "egyedül lenni". Alig tudtam vasárnap olyan fényképet lőni a pályáról amin kettőnél több ember van. Igazi vastag természetes hó mindenhol, széles és hosszú profin csíkozott sportos pályák.

A térkép alapján ez egy kék-piros terep, de az a piros sok helyen inkább sötétpiros, kapaszkodós. Carvingra az alsóbb szakaszok jók, nagyon széles pályarészek vannak ott is. A tetején a pici Hütte dél kör megtelt, de nem síelőkkel, inkább sítúrázókkal. Hüttékben nem erős a hegy, de azért éhes nem marad senki. Igazi sportos kaland ez a hely, szokásosnál keményebb piros pályákkal és liftezésekkel. És szerintem itt van a világ legrövidebb varázsszőnyege, bruttó maximum 6 méteres.

Kinek érdemes ide benézni? Sífutóknak a változatosság kedvéért. Illetve pl. akit kidob a szálloda Schladmingon az utolsó nap reggelén és hazafelé még jól esne egy rövid felfedezős kaland. A pálya az A9 autópályától kb 7 km-re van egy elég vadregényes, de jól járható szerpentin mellett. És lesiklás közben megnézhetjük sífutókat a szuper pályáikon és lehet, hogy legközelebb arra is elcsábulunk. Jó kis hely. Egy napra biztosan.

Képeim: https://sielok.hu/fotoalbum/hohenta...uern-2017/galeria/
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Mariborba nehéz csak egyszer menni, ez egy igazi felfedezésre váró hely.
A Sielok.hu weblapon keresztül kedvezménnyel foglalt kétnapos hétvégi síelésről jöttünk haza nemrég, csupa jó tapasztalatokkal. Talán csak a hóból volt kevés, de időközben ez alaposan megoldódott.

A sírégió nagy területen helyezkedik el, a két szélén vannak a nagyobb pályák, de a kék-piros átcsúszókon is biztos jókat lehet kirándulni. A liftek között van teljesen új bubis és kabinos, kicsit lelakott kétüléses is, de ment minden megbízhatóan. Tájékoztatásban, hüttékben nem ausztriai a szint, de ez a hely ár/érték arányban bizony verhetetlen.

Az esti síelést nem szabad kihagyni, a megvilágított város a sípályák alatt gyönyörű. Budapestről nagyon jó a közlekedés, végig autópálya, 3,5-4 óra maximum a pályákig. A pálya két szélét síbusz köti össze, ami fent jár a gerincen menetrend szerint. Kocsival nem érdemes a távolabbi végébe elmenni, mert nagy kerülő, inkább fel a kabinossal és tovább a fenti síbusszal, persze csak ha nincs elég hó a középső pályákon.

A szállás a Hotel Orel volt (lásd akciós ajánlat), melynek az egyetlen hátránya egyben a legnagyobb előnye is: a történelmi városközpontban van, praktikusan a főtéren. Cca. 63 EUR/nap szállás, félpanzió, wellness, sítaxi a hoteltől és síbérlet (esti is!) 40 km pályára igen jó ár. A parkoláshoz át kell hajtani kocsival a lezárt sétálóutcákon, persze legálisan. A GPS-t felejtsük el, rossz helyre vezet. A belváros teljesen felújítva, tele üzletekkel, kávézókkal.

Azt tudni kell, hogy esti síelés esetén bukjuk a vacsorát, de a kabinos aljában lévő olasz étteremet pályazárás után nem szabad kihagyni. A síterep weboldalán a hójelentés nem teljesen korrekt, a webkamerák most hétvégén sokkal rosszabb képet mutattak a valóságosnál.

Maribort érdemes kipróbálni. Többször is.
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Magyarország
Kékestető
2013.01.07.
Idén Január 1-én síeltem a Kékesen. Most voltam itt először így kíváncsian vártam, hogy milyen a hely.
Röviden: Jó.
A szilveszter éjszakát követő napon már korán délelőtt sikerült lécre állni és csodálkozni, hogy milyen kevesen vannak. Csak néhány erősen mosolygó síoktató élvezete a tökéletes hóviszonyokat és a szinte üres pályát. Hatalmas carvingokkal köszöntötték az új évet.
A működő pályaszakasz bebarangolásához azért nem kell szezonbérlet, de a hely tökéletes egy egynapos síelésre még azoknak is akik már láttak nagyobb sírégiót és meredekebb pályát is. Udvarias liftkezelők, hütte-hangulat, napsütés várta ezen a napon a sportembereket. A ködből előbúvó hegyek látványa is a szolgáltatás része.
A kör-büféhez vezető út valóban alkalmas volt némi extrém sportra, de talán ez is megoldódik.

Szóval, jó a hely, érdemes kipróbálni.
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Ausztria
Fanningberg
2011.03.02.
Fanningberg
Ez a hely egyszerűen cuki.

Két óra síelés után az ember itt elkerülhetetlennek érzi, hogy rózsaszín füleket ragasszon a sisakjára. A pályatérkép elég csalóka, mert az igaz, hogy csak két hatos ülős-lift és pár csákány van, de ez bőven elég arra, hogy mindenfelé mindenféle jó kis pályák legyenek. Van itt kezdőknek való lankás, ahol ha egy totál kezdő elindul, mire leér már tud is síelni. De a piros és fekete pályák is tökéletesek. A hegygerincen futó keskeny kéket nem a síelés miatt kell szeretni, hanem a panoráma miatt, de vigyázzunk, ezen a helyen azért a védőháló vagy kerítés nem mindig alapeset.
Úgy tűnik minden osztrák kisgyerek itt tanul síelni, rengeteg 3-4 éves picúrt látni akik hihetetlen magabiztossággal kavarnak talpig helló kitty-ben. A hütték olyanok mind a mesében, a vasorrú bábával is összefuthatunk. Természetesen csúszdák, játszóterek több helyen. A konyha nem a szokásos tömegárú, itt egyedi dolgokkal is találkozhatunk. A tányéroknak is szív alakjuk van. Remek hely ez akár egy teljes hétvégére is, kevesen vannak, a liftek gyorsak és az egyik fűtött is. Pályán kívül is lehet próbálkozni, van erre kijelölt és nem annyira kijelölt lehetőség is a kékek mellett.
Én még nem voltam ennél jobb helyen egy családi hétvégére. Figyelem Murauisták! Onnan csak 35 perc kocsival!
DogHead
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Igen, Stuhleck egy jó hely.

Legfőbb előnye ugyanaz mint a legnagyobb hátránya.
Előnye a többi osztrák pályához képest az, hogy közel van Bécs, Pozsony és talán Budapest is. Ennek megfelelően reális program egy-két napos túrára bármilyen tudásszint mellett. Budapestről 5.45-kor kell indulni, hogy értelmes időben érkezzünk.

Viszont figyelem:
Aki teheti próbálja a szombatokat kerülni, mert az nagyon durva is tud lenni. Akkora sorok lehetnek a lifteknél (főleg a lentről induló négyes buborékosnál), ami akár a kedvünket is elveheti az egésztől. Hát igen, közel van mindenhez.

A pályák:
Nem egy hatalmas pályarendszer, de van jó sok kék (és sötétkék) és piros, ami a gyakorlottabb síelőknek is kiváló carving lehetőség. A liftek elsőosztályúak, csákány nélkül megúszható a nap, már akit zavar.
A FIS (3) pálya meglepően hosszú és széles, itt aki mer bevállalhat egy-két gyors menetet. A mellette lévő kék elég csalóka: bár kék, de többek szerint küzdősebb mint a FIS pálya. A precíz osztrákok mérése szerint biztos jó a besorolás, de olyan a pályavezetés, hogy nagy tempónál könnyű elszállni. Jelzésértékű az is, hogy az egyik szakaszon (térképen jelölve) még egy menekülő útvonal is van egy pirosabb szakasz kihagyására. Menekülő út egy kék pályán?

A FIS mellett van egy másik piros is a pályarendszer hátsó részén ami egy sztenderd piros pálya. Ezen az induljon el akinek a FIS már nem okoz gondot, az alsó része jó meredek, de hát kellenek a kihívások. Itt arra érdemes figyelni, hogy ha azt látjuk, hogy a szélerőmű propellerei gyorsan forognak akkor a hátsó hatos lift tetején elképesztő idő van. Ez egy igen szeles hegytető. Jó idő esetén viszont innen a legszebb a kilátás. És itt van egy hütte is ami léccel nem megközelíthető, de gyalog 2 perc csak. Ezért aztán itt kisebb a tömeg, viszont az ellátás tökéletes.
Talán a legjobban síelhető pálya a dupla csákányos melletti, itt még zárás előtt is gyakran csíkos a pálya. Tipikus napzáró pálya úgy fél öt magasságában.

Hütték:
Szokásos osztrák színvonal mindenhol, panasz nem lehet. Az átlagból kiemelkedik az új sárga lift tetején lévő hipermodern panoráma hütte, ahol előttünk készül néhány étel és még külön pezsgőbár is van. Óriási kilátás és komoly napozóágy választék.
A fenti hüttéről már írtam, de még érdemes megnézni az 1 pálya melleti kis hüttét, ami inkább hasonlít a hagyományos hegyi kunyhókhoz. Falak fából, zsíros kenyér, stb.


Amit még érdemes megemlíteni, hogy a pályarendszer legmagasabb pontjáról a legaljáig liftezés nélkül egyben kék pályán lehet lemenni, ami cca 6 km hosszú csúszás, ami azért a "nagy" helyeken sem alapszolgáltatás. És nem lehet golyóban lejönni, ezek nem azok a kékek! A legszebb útvonal az, ha lefelé jövet végig balra tartunk, az erdő szélén fekvő kék a legszebb. (be a tanulópályákhoz és ott vissza a nagylifthez).

SZállás:
Pályaszállás kevés van, de 10 km-es körzetben rengeteg magánszállás van, sok helyen házi előállítású reggelivel, reális árakon

Kinek ajánlom:
1. Aki már nem "null kilóméteres", de még kezdő
2. Családoknak. (Gyerekek küzdenek a kéken, közben apa tol egy kört a FIS-en és fent találkoznak).
3. Akinek csak egy napja van és hajlandó korán kelni bármilyen sítudással.

Kinek nem ajánlom:
1. Off-piste bajnokok
2. Fekete lovagok
3. egy hétre talán kevés
3. Svájcba járók ( mert ott jó a libamáj)


Stuhleck egy jó hely.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.