Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

gorogrob kiemelt beszámolói
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Franciaország
3 völgy
2020.02.02.
2020.01.25-2020.02.01 voltunk itt síelni a skilines szervezésével.

Utazás: végig autópálya, a Les Menuires-i emelkedőt leszámítva. Este 7 körüli indulás és délután 3-ra érkezés. Vissza hasonló reggel 9-es indulás hajnal 2-kor érkezés. Vásárlási lehetőség volt oda-vissza is Albertville-ben, vagy ahogy a buszon hallottam "Albertfalván" :) Szokásos megállókkal.

Szállás: Mi egy 3 fős apartmanban voltunk ketten (Reberty negyed, Median hotel). Több kiszállási pont is volt, így a kipakolások és kulcsok átvétele 2 órát vett igénybe. Kis hűtő, mikró és mosogatógép volt. Ehhez kezdéskor elfelejtettek tablettát adni, de amikor jártam az irodában és rákérdeztem a tisztító eszközökre, akkor a kezembe nyomtak egy kis csomagot, amiben volt 3 tabletta, mosogatószer, szivacs, meg tisztítószer. Azt néztük, hogy ezt a franciák símán kiadját 4 főre is, de 2-es elegen voltunk.

Pályák: Teljes bérletünk volt és ezt többször (amikor az idő is úgy akarta) kihasználtuk. Nem síeltünk minden pályán, de bejártuk a területet. Tulajdonképpen a 6 napból 2 tökéletes, 2 elfogadható és 2 "havazós" volt. A 2 említett napon olyan 50 cm hó biztos esett, ami kellett is a pályáknak. Amit a hójelentések írnak, szerintem nem fedik a valóságot. A havazás előtt több helyen látszott a föld, voltak kövek. Utána jobb lett a helyzet. De 1,5 m hó nincs a pályákon, ahogy kb. írják pl. a bergfex-en is...
Meribelben a Saulire exp alatti pályák hosszúak, dinamikusak, többször köröztünk ott. Lehet kombinálni kék-piros-zöld részeket. Több variációban is le lehet csúszni. Itt a felvonó és lesiklás aránya 1/3 - 2/3. Ezt vettük észre. A többi helyeken fordulhat az arány, mert vannak rövid pályák is. Egyszer az utolsó napon fel tudtunk menni (30 perces sorbanállás árán) Val Thorens-ben a 3200m-es csúcsra. Megérte ennyit várakozni. Nagyon szép kilátás volt. Többször nem erőltettük, inkább csúsztunk. Pályákat nem tudok kiemelni, sok pályát kipróbáltunk. Jól ki van táblázva a terep, sítérkép nélkül is boldogul az ember a 2. naptól. A szállásra egyébként vissza lehetett csúszni. Nem igazi "pályaszállás", mert reggelente egy kb. 2-300m-t sétálni kell a pályára. Ez amikor leesett a hó, bemelegítésnek is jó volt. Visszafelé lejtett a pálya, így a hátsó bajáratig csúsztunk. Amúgy a Sunny és a Bruyeres felvonóhoz lehetett közvetlenül csúszni. Ez a 2 felvonó 9:10-kor nyitott, nem előbb, sőt volt hogy 10 perccel később is pl. a Bruyeres.
A pályák jó kezeltek, de pl az utolsó napon 2000m felett is 10 fok volt, ami nem tett jót a pályáknak. Buckásodás volt délután, de addig nagyon jó minőségben kitartottak. A 2 hóeséses napon korlátozottan menten a felvonók, így tömegeket koncentrálódtak kis helyen, ez azért eredményezett többször veszélyes helyzeteket. De amikor jó az idő, a felvonóknál a sorok gyorsan haladnak, ha ki is alakul valamennyi. Ritkán kell sokat sorban állni. Reggel persze, amikor mindenki első akar lenni, akkor előfordulhat hosszabb pause. :)

Összességében azt mondhatom, hogy itt mindenki megtalálja a saját pályáját, ha jó az idő sokat lehet csúszni és a szomszédos falvakba is könnyen, gyorsan át lehet jutni. Az időjárás előrejelzésket fenntartással érdemes kezelni, mert egy helyi oktató szájából hallottam felvonozás közben, hogy itt gyorsan változhatnak a viszonyok.
A Les Menuires-i szállás jó választás, persze az sem minden, hogy pontosan hol helyezkedik el. Innen gyorsan el lehet indulni különböző irányokba.
IMG-20200126-105910.jpg
IMG-20200127-104221.jpg
IMG-20200131-113401.jpg
IMG-20200129-083606.jpg
IMG-20200130-074807.jpg
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Franciaország
La Plagne
2018.02.11.
Február 4-9 között síeltünk itt 6 napot.

Egy kis értékelés:

Utazás: szokásos kb. 20 óra utazás. Kifelé a Szlovéniában esett hó lassított minket (50-60 km/h az autópályán), visszafelé a turnusváltás (kb. 2 óra araszolás a völgyig). 3-4 óránkénti megállók. A síelés legrosszabb része volt. :) Persze valahogy túl kell ezen esni.
Osztályzat: 5/10

Szállás: Ketten voltunk La Plagne Villages-ben. Az apartmant amúgy 4 főre gondolták véleményünk szerint, mert a 2 db kihúzható franciaágy ezt feltételezte. Mi ketten voltunk, eredetileg hárman lettünk volna. Már úgy is szűkös lett volna. De tudjuk a franciáknál nem a tágasság az első szempont. Az apartman jól felszerelt volt (mikró, mosogatógép, vízforraló) a fürdő is korrekt. Kis erkély is tartozott hozzá ahonnan ráláttunk a Becoin felvonóra a túlsó oldalon ill. előttünk indult a Aollets „tökös” felvonó. Sítároló volt a földszinten. Osztályzat: 8/10

Pályák: Nekünk volt kiegészítő bérletünk, így 4 nap is Le Arcs-ban „kezdtünk”. Persze oda is kellett jutni. Ez azt jelentette, hogy lecsúsztunk az előbb említett „tökös”-ig, majd onnan irány Bellecote. Ebből a faluból az Arpette felvonóval ill. fent egy kis kötélpályával máris a Mont Blanc pályára csúszhattunk, ami levitt az átkötő lifthez. Ha valaki siet tud rövidíteni, nem kell feltétlenül ezt a pályát követni. Mivel 9kor indult a „tökös” kb. 9:30-9:40 körül már ott voltunk az átkötőnél. Ekkor sohasem tapasztaltunk tömeget. Egyik nap 1 órával később mentünk, akkor már két folyosót nyitottak és terelték az embereket. Erre figyelni kell, ha valaki sokat szeretne síelni a túloldalon. Nem volt célunk minden pálya besíelése. Időben ez nem érné meg. Egyszer elnéztünk egy kereszteződést és lecsúsztunk Champany-ba. Onnan azért nehézkesebb visszatérni a körforgásba. Az arcs-i oldalon voltunk fent a tetőn, de csak egyszer. Végigvártuk a sort kb. 15-20 perc, vagy több lehetett. A többi napon már csak néztük, hogy mindig mekkora a sor. A plagne-i részen már nem is vállalkoztunk a „csúcstámadásra”. Összességében az arcs-i rész nekünk jobban tetszett ott több a „jó, jobb pálya”. A Transarcs felvonó igen közkedvelt. Mindenki szeretne feljutni 2600m-re gyorsan. De ez kikerülhető, kiváltható (Carreley 26). Most épült egy új felvonó is (Espirit 39, kék buborék) ennek aljában korrekt „ebédelési lehetőség” azoknak, akik maguk viszik az enni- és innivalót. Visszajutás kicsit több liftet igényel. 3 felvonó kell ahhoz, hogy Bellecote-ba visszajusson az ember és onnan nekünk kellett még 1 (Colosses), amitől haza lehetett csúszni. Osztályzat: 9/10

Időjárás: Végig a 6 napot napsütés jellemezte. Előzetesen néztünk előrejelzéseket, amik nagy hideget jósoltak. Szerencsére azért elviselhető volt. Egyik nap délután, egy másik nap pedig reggel volt köd, ami a falu magasságában volt. Fentebb gyönyörű napsütés és tökéletes pályát. A pályák délutánra egyébként kisebb romlásnak indultak. Volt amikor +2 fok volt . Ezenkívül jegesedés is volt már több helyen. Osztályzat: 9/10

Az alkalmazások azt mutatták, hogy kb. 60 – 40 % a csúszás és liftezés aránya. Ezt lehet, hogy más is meg tudja erősíteni, avagy cáfolni. Összességében elmondható: A pályarendszer jó, lehet találni szép számban jó és még jobb pályákat. A liftek gyorsak, de vigyázni kell, hogy a frekventált lifteket mikor akarja valaki használni. Egy arcs-i szállással véleményem szerint sokkal hatékonyabban lehet csúszni.
IMG-20180204-100206.jpg
IMG-20180205-094827.jpg
IMG-20180205-133521.jpg
IMG-20180209-151113.jpg
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Ausztria
Saalbach
2017.02.05.
Saalbachban töltöttem 6 napot egy nagyobb társasággal. (jan.29- febr.3)
A 6 sínapból egy olyan nap volt, amikor az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk. Fontos megjegyeznem, hogy nem síeletem az összes pályán (nem is volt célom) ill. az alább leírt dolgok a személyes véleményemet jelenítik meg.
Vasárnap és hétfő kifogástalan időjárás és hóviszonyok. Az előző heti erős mínuszok megtették a hatásukat és a pályák kitartottak szinte egész nap. Onnantól viszont a napközbeni erős plusz fokok (volt olyan, hogy a völgyben +10 fok) rontották a pályák állapotát. Többször előfordult, hogy szinte a lentebbi részeken már vizes, összeállt hóban kellett síelni. A délutánra szinte minden pályán megjelentek a buckák. A nem napos részeken (Schattberg, Westgipfel, Zwölfer) a pályák kicsit tovább kitartottak. Kedden pl.: Eső és havas eső keveréke a lentebbi részen, fentebb hóesés. Ázott emberek a sílifteken. Szörnyű volt. Látótávolság és élvezeti faktor szinte nulla. A napot csak a nagyon elvetemültek síelték végig  Nagyon sok embert láttam pl. a Schattberg-i felvonón visszafelé jönni, én is többször a lefelé jövő liftben ültem. Többször próbáltam esélyt adni magamnak is, de 15 óra körül végleg feladtam.
Szerda, csütörtök és péntek ismét szép időjárással telt, de a korábban említett erős plusz fokok hatásait lehetett érezni és látni is. Azt biztosan tudom állítani, hogy nincs annyi hó, mint amit a bergfex ír. A Hochalm 6er és a Spieleck 6er alatt többször láttam olyan pályarészeket ahol konkrétan a föld látszik. Ezenkívül a terep más részein is elvétve voltak ilyen állapotok. Azt azért el lehet mondani, hogy pályamunkások mindent megtesznek, hogy kiváló körülményeket teremtsenek, de ők is hozott anyagból dolgoznak. Volt olyan nap amikor, hajnal 4ig esett kezdetben inkább eső, majd hó és ők reggel 8ig megpróbálták előkészíteni a pályákat. Először azt hittük mindent ratrakoltak, de később kiderült, csak a frekventáltabb pályákra koncetráltak, vagy csak arra jutott idő. Összességében elmondható, hogy ezen a héten a jellemző a következő volt: reggel még kifagyott és nagyon kemény pályák, majd a napos oldalon hamarabbi romlás és buckásodás, e mellé magas plusz fokok. 2000m-en 1-2 fok azért melegnek számít szerintem a völgyben 7-10 fok.
Én 3 éve síeltem itt legutóbb. Azóta megjelent néhány újdonság. Számomra volt újdonság, hangsúlyoznám! Pl.: A Bernkogelre már beülős megy és nem a hosszú lassú csákányos, ez azért kényelmesebb. Vagy a Westgipfelről lecsúszva már nem kell botozni a Zwölfer felé. Ezért építettek egy 100m-es felvonót. Vagy a teljes Fieberbrunn-i rész. Ezekről olvastam, de most volt alkalmam élőben is megtapasztalni. Egy kis hiányérzet ill. fejlesztési lehetőség lehetne. Sajnos ha valaki a térképre messziről néz rá azt hiheti, hogy a Westgipfelbahntól egyenes az út egész a Schönleiten liftig. (7 – 4 – 2b) Sajnos ez nem így van! Nincs direkt kapcsolat a 4 és a 2b között. Vagy felvonózol és utána 2b vagy botozol a 4esről egy keveset, hogy becsatlakozz a 2b-be. Szerintem ez nem jelentene akkora ráfordítást, nem tudom miért nem csinálták ezt meg eddig…
IMG-20170201-153254.jpg
IMG-20170202-133724.jpg
IMG-20170202-093649.jpg
IMG-20170129-083447.jpg
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2016.02.07.
Sziasztok,

2016. jan 29. es febr. 7. kozott itt sieltunk.
A penteki indulas bar este 9re volt meghirdetve, ezt nem sikerult tartani. Este 10 volt h elindultunk. A pakolasnal en pl. meglepodtem, h nem volt sibox a busz hatuljan. Igy a ket sofor ugyeskedett, hogy hova pakoljuk a még megmaradt 4-5 nagyobb csomagot. A motorter elott talaltak meg egy rakteret,félve tettem oda a csomagom nem tudhattuk milyen meleg lesz ott...
Az utazas az ismert akadalyok miatt es egy eltevedessel is kb. 19-20 ora volt a Frejus alaguton jottunk at. A gps azonban egy kis szerpentint javasolt AlpedHuez fele. Ugy szoltunk a soforoknek, hogy volt egy tabla amin az allt zarva az atjaras. Visszafordulas es el Grenobleig es onnan még a celig (Átmentünk Grenoble-n, visszafelé már az “elkerülő” szakaszon időt spóroltunk). Szerintem jelen allas szerint nincs rovidebb persze busszal.
Az apartman atvetel zökkenő nelkul ment mi pl. Super Huez szallason voltunk a kozponttol kb. 10 perc seta szinte nyilegyenesen lehet gyalogolni. Az Agda irodaval szemben van egy Spar 8-20ig nyitva,ott lehet vasarolni. Az apartman papiron 6fős volt, de ez tudjuk francia leptekekkel,mi 5en voltunk. Felszereltseg korrekt mikro, hűtő, erkély ilyenek. Free Wifi-t kerestünk, de nem találtunk. Vannak drága lehetőségek, pl. percenként 0,3 cent ezt nem próbáltuk.
1.nap
Roviden felejtheto. Eso,havas eso,reggel még ho. A szallastol 100m-re levo felvonoval eljutottunk a Marmotteshoz. Csusztunk parszor a Jeux-on is ill fentebb is mentunk. Az elozo este esett hoban azert nem esett jol az elso csuszas ill a latasi viszonyok sem voltak tokeletesek. Jartunk Oz-ban is de ott tiszta latyak volt minden sőt eső esett. Sajnos ahogy telt az ido az eső-hó valtas is egyre feljebb tolodott. A ruhaink ataztak, igy ido elott befejezodott a nap. A felso reszek Pic es Marmottes3 vegig zarva volt.
2.nap
Roviden az elso szöges ellentete volt. Reggel kifagyott es kezelt palyak vartak minket es ehhez szuper latasi viszonyok tarsultak. Delelott kitartott ez az allapot. Voltunk az aurisi reszen, itt helyenkent latszott a föld de a palyak kemenyek voltak. Delutan mar plusz fokok voltak a magasabb regiokban is. Pl. Marmottes2 16 óra plusz 6 fok! A palyak tobbsege buckasodott de a homerseklet ellenere azert jol sielhetok voltak. Delutan vmikor kinyitották a Marmottes3-at es fel lehetett menni 3060m-re. A napra jellemzo volt h a marmottes-i felvonoknal sorok alltak. Mindenki a Sarrene-t akarta... :) Egyebkent bár ígértek de a Pic-et nem nyitottak ki igy teljes hosszban nem volt sielheto. Ez a nap tenylegesen feledtette az elozot.
3.nap
Mar reggel plusz fokok voltak,h mennyi nem tudom de 5-6 fok lehetett. A elso par csuszas meg oke volt,de aztan a tovabbi melegedes meg tette hatasat. 2x mentunk a Sarenne-n eloszor delelott akkor korrekt volt utana miutan kinyitottak a Pic-ek sokan rákattantak. Voltak akik mar előre sorban alltak h feljussanak ra Pl. 10kor a sor vege a “45 percet kell várni” tábla alatt állt. En pl nem ertem h az emberek kepesek ennyit varni, mert maga a palya szerintem csak a hosszusaga miatt elvezetes.Ezt korabban is irtam szerintem csak a hossz miatt fekete. Marmottes2-tol lefele indulo fekete reszek meredekebbek mint ez. Ezek egyebkent a nap vegere es a homerseklet ellenere jok voltak. Ezen tobbszor lecsusztunk 3 es 4 kozott. A homersekletekrol annyit hogy Marmottes2-nel du fel 4 korul 13 fok 2300m-rol beszelunk...
A palyakon tobb helyen latszik a fold fokent auris-i resz, az aktualis jelentesek szerint 70-80cm ho,erős tulzas. A legnagyobb baj h az olvadt ho ejszaka megfagy, ha megfagy, aztan fagyott szemcsek lesznek, ez volt fent is a Sarenne-n is eszlelheto.
4.nap
Kulcsszavak a napra: egesz nap havazas, sieleshez kozelallo homerseklet, itt minusz fokokra gondolva, keves ember, delutanra nagyon felerosodo szel, ami hoviharral parosult.
Reggel 7:30 korul kezdett esni a ho es egesz nap kitartott. Nehez megitelni, de 1800m-en kb. 10-20cm esett biztosan fentebb több is. Azt kell mondanom h a bergfex-es idojaras elorejelzes szinte percre pontosan stimmelt. (Biztosan többféle előrejelzés is van mi ezt nézegettük: http://www.bergfex.at/alpe-dhuez-gr...and-domaine/wetter/progno...
Ez delutanra meg tobb havat es szelet josolt. Bejott. Delelott nem volt zavaro a hoeses,mert viszonylag jo latasi viszonyok voltak es enyhebb szel. 3300 is nyitva volt,igaz rovid ideig mert az erosodo szelben fokozatosan zartak be a fenti reszeket. 2ora magassagaban mar csak Marmottes1 magassagaban voltak liftek e folott mar semmi. Orkan ereju szel,neha jo latasi viszonyok kis napsutes,neha nulla latotavolsag. Sajnos tobbszor volt a mentoknek is dolga, tobbszor lattunk a palyan keresztbetett leceket. Delelotti homersekletek pl. Marmottes2 kezdo 0 ill mínusz 1 korul, vegallomas mínusz 5. A csucson azt irtak mínusz 10. Delutan az eros szel miatt mar lentebb is nagyon hideg volt.
5.nap
Az elozo nap leesett ho es az alacsony homerseklet miatt kivalo palyak voltak. A volgyben Alpe d Huez-ben nagysagrendileg 20cm ho esett. A jol elokeszitett palyak mar reggel sok embert vonzottak. Az elozo naphoz kepest sokkal tobben kezdtek nyitaskor. Delutan a homerseklet emelkedett es a palyak buckasodtak. 2700-2800m-en viharos szel is elofordult, fentebbi reszeket delutanra lezartak. Delelott folyaman kihasznaltuk,h meg nyitva volt 3060 Marmottes3 igy kivalo minosegu volt a Sarrene elsore, aztan meg egy kort tettunk, de mar erezheto volt a kulonbseg. Osszessegeben egy jo napot tudhattunk magunk mogott.
6.nap
Nagyon szep es napos ido volt egesz nap. Zaronapkent ez tokeletesen megfelelt. Reggel meg kemeny palyak azonban del korul el kezdtek kasasodni az alacsonyabb regiokban. Ettol fuggetlenul jo sielesi elmenyt nyujtott. A napsutes jotekony hatasa erzodott, egyszeruen meleg volt. Marmottes2 kezdoallomasan 11 oratol plusz 10 fok. Ez egesz nap tartotta magat. Fentebbi regiokban kicsit huvosebb volt. Pic 11 utan nyitott vki azt mondta vmi baleset tortent, ezert. Sorok alltak ott,de mi inkabb sielni akartunk es Auris fele mentunk. Az biztos,h a legi forgalom ezen a napon szamottevo volt, h ez osszefuggesben volt-e vmi balesettel nem tudom. Az viszont biztos h az Alpauris-i palyak szuperek voltak. A ket piros palya jol tartotta magat. Egyreszt nem sut oda a nap masreszt kevesen hasznaltak.
Összefoglalva:
Masodszor voltam itt, csak tavaly Ozban. Aki sokat szeretne sielni, ezt valassza központnak, megéri. Miert? A felvonok tobbsege 9 elott is mar megy itt nem csak az “odavivő” felvonokra gondolok. A zaras is kesobb van. Tavaly Oz fele mindig elindultunk idoben, figyeltuk az orat. Itt nem kell, maximum ha vki nem ott van ahol lakik akkor vannak buszok, ezt nem probaltuk, de lattuk, mukodik. Alpe d Huez a terkepen kozepen van, ez is egy előny, ha vki szeretné felfedezni a területet. Pl. Vaujany nagyon kiesik ebbol. Es nekem szemely szerint nem is jon be. Nagyon messze volt, lassu a visszateres onnan. Auris egy fokkal talan jobb. Alpe d Huez biztos dragabb, de aki korankelo es szeret sokat sielni ezt ajanlom. Ha kezdo(k) is vannak szinten javasolt. A palyak szinezese ne zavarjon meg senkit. A kékek kozott is vannak kezdoknek nehez szakaszok ill. irtam fentebb, h pl. a Sarenne sem fekete szerintem. Fel kell fedezni, de 1 het eleg erre. Kozepes tudassal is vegig lehet menni az osszes jo palyan.
CAM01300.jpg
CAM01318.jpg
CAM01324.jpg
CAM01334.jpg
CAM01355.jpg
CAM01384.jpg
CAM01361.jpg
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2015.02.08.
Sziasztok,

Alpe d huez-ben sieltem jan 31 es febr. 6 kozott.
30-an penteken volt az indulas, este 9kor, de inkabb fel 10 volt amikor elindultunk. A busz szokasosnak nevezheto 3-4 orankenti megallokkal 20 ora alatt ert Oz-ba a szallasra. Torino utan megalltunk az Auchanba,ami eleg nepszeru volt mind a magyarok mind mas sielni indulo vagy hazautazo koreben. A kipakolas es szallas elfoglalas gyorsan ment. Mi egy 3 fős apartmanban voltunk,ami a francias meretekkel birt. Kihuzhato ágy,mellett egy szimpla. Konyha egyszeru,de felszerelt,mosogatogep volt bar nem hasznaltuk inkabb manualisan mosogattunk. Furdoben kad es a wc ill. a bejarati ajto mogott egy szekreny amibe lehetett pakolni. Erkely nem tartozik az apartmanhoz. A siberletet meg este megkaptuk igy reggel lehetett csuszassal kezdeni.
A szobahoz 2 kulcs jart egyik a szobaajtot masik a sitarolot nyitotta. Innen reggel 10m seta felfele es felcsatolva lehetett elcsuszni a felvonohoz.
1.nap
Folyamatosan havazott este es napkozben is,es emellett hideg is volt. A latasi viszonyok siralmasak voltak. Eloszor az oz-i palyakat sieltuk. Aztan felmentunk 2800-ra a kabinossal. Bar ne tettuk volna. A palyakat szegelyezo botokat is alig lattuk,ez egy valodi szenvedes volt mire leertunk. Maradtunk is az oz-i palyaknal es du. 3 orakor befejeztuk.
2.nap
Reggel az ablakbol kinezve lattuk megint esik a ho gondoltuk ma sem lesz jobb mint tegnap,de szerencsere tevedtunk. 9kor indulo felvonon voltunk es mar sutott a nap. Nagyon sok palyat be tudtunk sielni, voltunk a "hires feketen" is. Sajat velemenyem errol: ez nem nyujt nagyobb elmenyt mint barmelyik jobb piros. A vege viszont tobb percnyi botozas. Ha ezt vesszuk alapul,akkor inkabb egy jo piros palyat valasztok. Egyebkent is jellemzo nehany palyara a botozas,ezek persze reszei a 250km-nek...
Nos ez a nap eleg sok jo palyat adott. Alpe d huez-ben azert nem emlekszem pontosan, de 11 korul eleg hosszu sort allt a Marmottesnel. Delutan 2 vagy 3 korul a 3 ezres csucsra meno felvononal is volt egy 15 perc varakozas,ott ugyanis csak pontosan annyi ember szallhat be,amennyi megengedett.
Sot a visszacsuszaskor a hires feketetol a ketiranyu liftnel 20 perc sorbanallast vart minket a kozepallomason. Mindenki sietett vissza zarora elott, mondjuk ez termeszetesnek nevezheto.
3.nap
Reggel mi voltunk az elsok, akik a 9 orakor indulo felvonoval elindultak. Fent ismet szep napos ido volt. Bemelegiteskent az Alpe d huez felé vezeto zold palyakon kezdtunk. Nagyon jol elo voltak keszitve, ezert vissza a felvonoval es ujra. A kis csapatot akikkel sieltem itt elveszitettem legkozelebb 13kor talalkoztunk a megbeszelt helyen.
Immar egyedul Auris iranyaba mentem ahol az elozo nap is talaltunk nehany jo palyat. Atmentem az atkoto lifttel,ami mar elozo nap is szep es egyben felelmetes is egy kicsit,ugyanis az ulos lift lefelé megy bele a ket hegy kozotti szakadekba,elotte meg nem talalkoztam ilyennel. Az auris-i palyak fagyottak es kemenyek voltak,hiszen delelott nem sut oda meg a nap. Ettol fuggetlenul a tobb palya es a keves ember miatt jol lehetett sielni. Majd le a telepulesre. Ott is van 1-2 jo palya, csak a felvono lassabb. Egy ket kor utan vissza az Auris express felvonoval,es a korabbi palyakon folytattam. Nehany helyen mar latszott a fold es vagy fu,ezekre vigyazva azert meg mindig jo allapotban voltak a palyat (12 korul). Vissza az atkoto lifttel a talalkozasi pontra. Marmottes aljan van egy plazaszeru epitmeny itt "ebedeltunk", megettuk az elkeszitett szendvicseket. Majd folytattuk most mar a kozos csuszast. Alpe d huez-i palyak allapota is kielegito volt pedig mar du. 2 korul jartunk. A sitarsak mindenkepp ki akartak probalni a Tunnel-t, azt tudni kell ha jol emlekszem ezen a napon nyitottak meg eloszor. Ki is volt irva csak jo sieloknek ajanlva. Ok kiprobaltak. Eleg szuk resz es teljes kezeletlenseg jellemezte az elmondasuk szerint. Sokan felmentek ugy h nem fogadtak meg az elozo tanacsot,es az esesuk utan tovabb szukitettek az amugy is keskeny kezdeti reszt. A sitarsak napkozben ujra lesieltek a "hires feketen". Sokkal jobb allapotokat tapasztaltak, es megtalaltak azt a felvonot,amellyel el lehet kerulni a zold palyan a botozast. A lenti szakaszon van egy eldugott hütte jobbra es ott a felvono,amivel vissza lehet menni egy magasabb pontra es onnan a ketiranyu Alpauris vagy masik Alpe d huez-i felvonohoz lehet csuszni.
En megint egyedul Oz felé vettem az iranyt es a hatralevo idoben ingaztam a csucs es az Alpette felvono kozott. Tettem egy kis kiterot Vaujany fele is, a keken,de a vissza felvonozas csiga lassu volt. Igy tovabb folytattam az Alpette ingazast. Az alsobb reszeken ekkortajt mar kiterjedtebb jeges foltok is voltak, de ezt leszamitva 3 ora korul is meg sielheto volt. 16:24 kor 1 perccel a zaras elott szalltam be a Poutran felvonoba es a tetejeig mentem,majd a nap zarasakent a piroson le egesz szinte a szallas kapujaig
4.nap
Ma kilatasban volt egy 1 napos Les 2 Alpes latogatas, de a leesett ho a buszvezetoknek kemeny feladatot adott volna...fel kellett volna szerelni a holancot. Az elmondasuk szerint ez 1 oras muvelet lett volna. Persze aki eleteben eloszor tesz ilyet neki biztos ennyi...
Tehat maradtunk. Az ejszaka esett kb. 10 cm ho gyorsan buckassa tette a palyakat. Vaujany-i palyak toltottek ki a delelottot. Alpette-tol lefele es a le a volgyig a fekete palyan. A fekete neha eros tulzas. Egyebkent hangulatos palya, csak voltak alul jeges szakaszok. Onnan az Eversin 3 kabinos felvono visz vissza. Innen lehet kozvetlenul vissza a nagy kabinossal menni,de mi nem ezt valasztottuk. Felmentunk a Villette felvonoval.ami egy 4 szemelyes buborek,egymasnak hattal ulnek az emberek. Erdekes belole kiszallni... Osszessegeben elmondhato h a palyak rovidek,igaz kihaltak voltak,de a felvonozas sok idot vesz el. Sajnos 1500 m korul kod/felho ereszkedett le igy a latasi viszonyok eleg rosszak voltak ez alatt. Delutan Alpe d huez-i regio es ujra a hires fekete Sarenne, de most mar lent a huttenel levo felvonoval vissza. Ez is lassu, de legalabb nem kell botozni.
5.nap
Este nem esett ho,viszont a köd/felhő tartosan megmaradt 1500m alatt,ami egesz nap vandorolt. Hol jobban hol kevesbe lehetett latni ezen magassag alatt. Egesz nap tartos hideg volt -9, -10 fok. Reggel ez meg szellel is parosult, ami a hőerzetet tovabb csokkentette. Az eros szel miatt kb. 10:30ig a felso reszek le voltak zarva. Ez megerzodott a lifteknel is, mert megnovekedett a sorbanallas. A palyak egesz nap jol tartottak magukat, nem voltak buckak még delutan 3kor is jol sielhetok voltak. Sajnos a mozgo köd miatt sokszor talalkoztunk szinte nulla latotavolsaggal. Delelott voltak emiatt lentebbi palyak is lezarva. A palyat szegelyezo karók is neha alig voltak lathatok,az ember ilyenkor elveszíti a terlatasat. Mindenki fentebbi reszekre probalt jutni, azert hogy lasson vmit, de a liftek megnyitasa utan hosszabb sorbanallas nem volt. Szel viszont még igen. Ez egy hideg, szeles, de jo nap volt.
6.nap
Utolso nap melto zarasa volt a sielesnek. A szokasos köd 1500 m alatt megmaradt annyi kulonbseggel h a szel mozgatta es a nap is atsutott rajta. Kelloen hideg volt reggel -8 fok, idealisnak mondhato. 10-ig a felso palyakat nem nyitottak meg, ez mar szokasosnak mondhato. A szel egesz nap valtozo intenzitassal fujt, ezert voltak olyan periodusok, amikor lentebbi liftek sem mukodtek. Homersekletek delutan 3 korul: Marmottes 1 teteje 2 fok, Marmottes 2 teteje -6 fok. Reggel 3060 meteren -9 fok.
A mai nap 3x volt Sarenne, kisebb buckas szakaszokat leszamitva nagyon jo allapotok voltak. A szel miatt le volt zarva delutan mar a "menekulo" Chalvet felvono igy maradt a nagy lendulet es kis botozas az Alpauris-ig. Mint emlitettem a köd mozgott, igy pl. du 1 körül Alpe d huez also resze kodos volt, de 3-kor mar nem igy tokeletes latasi viszonyok voltak.
A Marmottes 1 tetejen mindennap nagy bulik vannak, ahonnan mi haza tudtuk meg Oz-ba csuszni. A bulirol annyit, hogy van dj, enekesno es magassarkuban ferfiak(!) eleg durva latvany...
Wifirol annyit en nem talaltam a palyan ingyeneset, igaz nem is voltam a temara rakattanva, nem kerestem folyamatosan.
Egy tanacs meg: aki a Marmottes 1 felvonoval megy nyugodtan menjen a bal oldalon levo elkeritett egy savba, mert nagyon sok idot tud megsporolni... :) Ez egyebkent azoknak lett kitalalva, akik nem csoportosan akarnak utazni.
Hazautazas
Az apartmanokat 8 ora korul vettek at. Mindenhol visszajart a kaucio, persze mindenki tett is ezert,hiszen mindenhol alapos takaritas zajlott. A tervezett 9 helyett 10 perccel korabban indultunk. Mindket hago jol jarhato volt, vizes aszfalttal. Briancon-ban bevasarlasi megallot tartottunk, ahol erosen plusz fokok voltak 11 korul. Vasarnap hajnal 3 korul ertunk haza.
CAM00863.jpg
CAM00867.jpg
CAM00885.jpg
CAM00906.jpg
CAM00956.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.