
Szlovákia nemzeti étele: a sztrapacska
2010.07.10.
2024.03.10.
sielok.hu
| frissítve: 2024.03.10.
A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Ezért is vált a túrázók, síelők kedvencévé Szlovákiában. Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul "bryndzové halusky". Fogyasztható főételként, vagy köretként is.

Gasztronómia a sípályákon - ha nem csak a sport fontos
2023.03.01.
2023.03.03.
Fóris Gábor
| frissítve: 2023.03.03.
Sokaknak nem csak sportot jelent a sízés, legalább annyira fontos szerepet kap a gasztronómiai is az úti cél kiválasztásánál. Egyre több helyen a hamburger, a pizza és az olasz tészták utalják az étlapokat. Körbenéztünk néhány környező országban, hogy hova, milyen finomságért érdemes elutazni és megmutatunk néhány furcsaságot is!

Koliba Chopok: szlovák csárda nyílt Budapest közelében
2021.07.01.
Wesselényi Andrea
A főváros közelében, Dunakeszin megnyílt egy külsejében és kínálatában is autentikus szlovák étterem, amely a síelők szívét megdobogtató Koliba Chopok nevet kapta. A koliba szót jól ismerik azok, akik járnak Szlovákiába, az ottani rönkfából készült "hüttéket" azaz hegyi éttermeket és útmenti csárdákat hívják így.