Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Papsajt által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Papsajt
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
2009.03.28. 11:59
Risoul első benyomások

Mivel magam is előszeretettel olvasgatom egy-egy utazás előtt a korábbi személyes tapasztalatokat, gondoltam megpróbálom viszonylag objektíven összefoglalni én is a sajátjaimat. 2009.03.14-22-ig volt szerencsénk egy csodálatos hetet tölteni Risoulban. Autóval mentünk 4-en, így nem kellett más autókhoz igazodni. Csak akkor álltunk meg, ha feltétlenül muszáj volt, így az út 13 óra volt Győrből kényelmes 120/130 km/h-ás tempóban.
Az út 90 %-ban autópálya, amit még rossz idő esetén is takarítanak, így meglehetősen biztonságos. Az olaszoknál a nagyobb városok mellett (Milánó, Torino) kicsit intenzívebb a forgalom, így itt nem árt óvatosabbnak lenni. Ausztriában 10 napos autópálya-matrica, az olaszoknál kapus rendszer van, így jó, ha van némi aprópénz is nálunk, abból biztosan tudnak visszaadni. Franciaországban nincs külön úthasználati díj.
A szállás:
A szállásunk a Vega (Lux Vega) nevezetű 3 csillagos apartmanban volt Risoulban. Klasszikus francia stílus. Nem túl nagy, nem túl tágas, de négyünknek éppen megfelelő volt. A szállások nagy része a felvonókhoz közel épült. Tőlünk a felvonók kb. 50 méterre voltak. Szó szerint a szállásunk bejáratáig lehetett csúszni. A szállással kapcsolatban, ami kevésbé tetszett, az a délutánonként/esténként jelentkező melegvízhiány volt. Minden szobához külön bojler tartozik, és ha sokat pancsolunk és kicsit több melegvizet fogyasztunk, előfordulhat, hogy estére elfogy a melegvíz. Nem volt vészes, be lehetett osztani, de azért valljuk be, jól tud esni egy átsíelt nap után a forró vizes zuhanyzóban ácsorgás. Takaró gyanánt pléd, párna gyanánt a kanapékhoz tartozó díszpárna szolgált. A pléd nekem nagyon kicsinek bizonyult (182 cm magas vagyok) valamim mindig kilógott. A párna pedig baromi kemény volt, amit vélhetőleg eredetileg nem alvásra találtak ki. Ezt is ki lehetett persze bírni, de a korábbi években nem tapasztaltam hasonlót Orcieres-ben, Valfrejus-ben.
A pályarendszer:
A 180 km pályarendszer egy átlagos sítudással rendelkező személynek, szerintem bőven elegendő. Én mindössze 5 éve síelek és néhány fekete pályát leszámítva az egész rendszert besíeltem az egy hét alatt. Persze a 180 km-be beleszámoltak minden egyes átkötő útvonalat, amit az ember általában nem az élvezeti értéke miatt vesz igénybe. A pályák változatosak, sok nagyon széles, vannak erdei pályák is, mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. Kezdőknek is csak ajánlani tudom, mert rengeteg zöld és kékpálya van, ami alkalmas a gyakorlásra, különösebb veszélyek nélkül.
Negatívumként az elavult felvonórendszert említeném. Ez az egyetlen és egyben legnyomósabb érvem arra, hogy miért nem fogok még egyszer ide menni. Szerencsékre egész héten sütött a nap és nagyon jó időnk, volt, de el tudom képzelni, hogy mi lett volna rossz idő esetén. Nagyon sok jó pálya kizárólag tányéros felvonóval közelíthető meg, kabinos zárt felvonó mindössze 1 darab van és az sem valamelyik csúcsra visz fel. Az ülős felvonók 90 % pedig meglehetősen kitett helyen van és nagyon lassú. Ebből kifolyólag, ha fúj a szél és röpködnek a mínuszok, garantáltan szétfagyunk a felvonóban. Jó idő esetén persze ezt nem tapasztalja az ember.

Összességében egy nagyon kellemes hely Risoul, kultúrált pályaszállásokkal, változatos és kellően nagy pályarendszerrel, pezsgő éjszakai élettel. A francia síterepek közül viszonylag olcsó és közel van Magyarországhoz. Én mindössze az elavult felvonórendszer miatt nem mennék még egyszer ide.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.